Fizetésképtelenség/csőd

Ha egy cég vagy vállalkozó bármelyik tagállamban pénzügyi nehézségekbe ütközik, vagy nem tudja visszafizetni tartozását, különleges, fizetésképtelenségi eljárások állnak rendelkezésére, amelyek az összes hitelező (azon felek, akikkel szemben pénztartozás áll fenn) bevonásával folynak le.

A fizetésképtelenségi eljárások rendje célkitűzésüktől függően különbözik:

Cégek

  • Ha a cég megmenthető vagy életképes, az adósság átstrukturálására nyílhat lehetőség (általában a hitelezők beleegyezésének függvényében). Ennek lényege a cégek és a munkahelyek védelme.
  • Ha a cég nem megmenthető („becsődől”), meg kell szűntetni.

Vállalkozók

  • A vállalkozóknak általában kérelmezhetik, hogy elrendelt visszafizetési terv keretében törlesszék tartozásukat, vagy akár tartozáselengedést is, ésszerű idő letelte után (általában három év). Ennek célja annak biztosítása, hogy maga a vállalkozó ne menjen csődbe, és a későbbiekben újra tudjon vállalkozni.

Mind a cégek, mint a vállalkozók esetében, ha a fenti eljárásokat megindítják, a hitelezőknek már nincs lehetőségük egyénileg érvényesíteni követeléseiket. Ennek célja az adós vagyonának védelme, valamint annak biztosítása, hogy a hitelezők egyenlő esélyekkel tudják érvényesíteni követeléseiket.

Követeléseik érvényesítése érdekében azok jogszerűségét a hitelezőknek az átstrukturálást vagy az adós vagyonának felszámolását végző szerv (általában valamilyen közigazgatási szerv vagy felszámoló) felé igazolniuk kell. Különleges esetekben erre az adósnak is lehetősége van.

Határokon átnyúló fizetésképtelenség (uniós szabályozás)

A több ország területén is üzleti tevékenységet folytató, eszközökkel rendelkező vállalkozó vagy cég ellen a fizetésképtelenségi ügyeket az uniós jog szabályozza, konkrétan a 2015/848 rendelet (összefoglaló itt).

Az (EU) 2015/848 rendeletben hivatkozott formanyomtatványok

Nemzeti eljárások

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

Kapcsolódó link

Csőd- és fizetésképtelenségi nyilvántartások

Utolsó frissítés: 30/05/2023

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.