- 1 Ποιες είναι οι προϋποθέσεις έκδοσης διαζυγίου;
- 2 Ποιοι είναι οι λόγοι διαζυγίου;
- 3 Ποιές είναι οι νομικές συνέπειες του διαζυγίου όσον αφορά:
- 4 Τι σημαίνει στην πράξη ο νομικός όρος «δικαστικός χωρισμός»;
- 5 Ποιες είναι οι προϋποθέσεις του δικαστικού χωρισμού;
- 6 Ποιες είναι οι νομικές συνέπειες του δικαστικού χωρισμού;
- 7 Τι σημαίνει στην πράξη η έννοια «ακύρωση του γάμου»;
- 8 Ποιοι είναι οι λόγοι ακύρωσης του γάμου;
- 9 Ποιες είναι οι νομικές συνέπειες της ακύρωσης ενός γάμου;
- 10 Υπάρχουν εναλλακτικά εξωδικαστικά μέσα επίλυσης των θεμάτων που αφορούν ένα διαζύγιο, χωρίς προσφυγή στη δικαιοσύνη;
- 11 Πού πρέπει να καταθέσω την αίτηση αγωγής διαζυγίου/δικαστικού χωρισμού/ακύρωσης γάμου; Ποιες είναι οι επίσημες διαδικασίες και ποια τα σχετικά έγγραφα που πρέπει να συνυποβάλλονται με την αγωγή;
- 12 Μπορώ να τύχω νομικής συνδρομής για τα έξοδα της διαδικασίας;
- 13 Υπάρχει δυνατότητα προσφυγής κατά απόφασης διαζυγίου/δικαστικού χωρισμού/ακύρωσης γάμου;
- 14 Τι πρέπει να κάνω για να επιτύχω αναγνώριση στο παρόν κράτος μέλος απόφασης διαζυγίου/δικαστικού χωρισμού/ακύρωσης γάμου η οποία έχει εκδοθεί από δικαστήριο άλλου κράτους μέλους;
- 15 Ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο για την προσβολή της αναγνώρισης απόφασης διαζυγίου/δικαστικού χωρισμού/ακύρωσης γάμου η οποία έχει εκδοθεί από δικαστήριο άλλου κράτους μέλους; Ποια διαδικασία ακολουθείται σε αυτή την περίπτωση;
- 16 Ποιο δίκαιο εφαρμόζεται από το δικαστήριο στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαζυγίου μεταξύ συζύγων που δεν διαμένουν στο παρόν κράτος μέλος ή που έχουν διαφορετικές ιθαγένειες;
Βρείτε πληροφορίες ανά περιφέρεια
- Βέλγιοbe
- Βουλγαρίαbg
- Τσεχίαcz
- Δανίαdk
- Γερµανίαde
- Εσθονίαee
- Ιρλανδίαie
- Ελλάδα el
- Ισπανίαes
- Γαλλίαfr
- Κροατίαhr
- Ιταλίαit
- Κύπροςcy
- Λεττονίαlv
- Λιθουανίαlt
- Λουξεµβούργοlu
- Ουγγαρίαhu
- Μάλταmt
- Κάτω Χώρεςnl
- Αυστρίαat
- Πολωνίαpl
- Πορτογαλίαpt
- Ρουμανίαro
- Σλοβενίαsi
- Σλοβακίαsk
- Φινλανδίαfi
- Σουηδίαse
- Ηνωµένο Βασίλειοuk
1 Ποιες είναι οι προϋποθέσεις έκδοσης διαζυγίου;
Υπάρχει μία περίπτωση εξωδικαστικού διαζυγίου:
- το συναινετικό διαζύγιο με ιδιωτικό έγγραφο που υπογράφεται από δικηγόρους και κατατίθεται στο αρχείο συμβολαιογράφου
Υπάρχουν τέσσερα είδη διαζυγίου:
- Συναινετικό διαζύγιο:
- το διαζύγιο κατ’ αποδοχή της αρχής της λύσης του γάμου,
- το διαζύγιο λόγω οριστικού κλονισμού της έγγαμης σχέσης,
- το διαζύγιο εξ υπαιτιότητας.
2 Ποιοι είναι οι λόγοι διαζυγίου;
- Το συναινετικό διαζύγιο με ιδιωτική πράξη, προσυπογεγραμμένη από δικηγόρους και κατατεθειμένη στο αρχείο συμβολαιογράφου, μπορεί να επιλεγεί αν οι σύζυγοι συμφωνήσουν καταρχήν όσον αφορά τη λύση του γάμου και όλες τις συνέπειές της. Καταρτίζουν συμφωνία με τους δικηγόρους τους, η οποία υπογράφεται από τα δύο μέρη και τους δύο δικηγόρους μετά από μια περίοδο σκέψης. Εάν έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα, αυτά πρέπει να ενημερωθούν για το δικαίωμά τους να διατυπώσουν την άποψή τους. Εάν τουλάχιστον ένα από αυτά υποβάλει αίτηση για ακρόαση, οι διάδικοι οφείλουν να υποβάλουν αίτηση δικαστικού συναινετικού διαζυγίου στο δικαστήριο οικογενειακών υποθέσεων ώστε να γίνει η ακρόαση του τέκνου.
- Το δικαστικό συναινετικό διαζύγιο μπορεί να ζητηθεί από τους συζύγους μόνο όταν ένα παιδί που κρίνεται ώριμο ζητά να διατυπώσει την άποψή του και εφόσον οι σύζυγοι συμφωνούν καταρχήν όσον αφορά τη λύση του γάμου και όλες τις συνέπειές της. Στην περίπτωση αυτή, δεν υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την αιτία του διαζυγίου, αλλά οφείλουν να υποβάλουν προς επικύρωση στο δικαστήριο ένα σχέδιο συμφωνητικού που θα ρυθμίζει τις συνέπειες του διαζυγίου. Ο δικαστής αρνείται να το εγκρίνει μόνο αν κρίνει ότι δεν προστατεύονται επαρκώς τα συμφέροντα των τέκνων ή ενός εκ των συζύγων.
- Το κατ’ αποδοχή διαζύγιο μπορεί να ζητηθεί από τον έναν σύζυγο και να το αποδεχθεί ο άλλος σύζυγος ή να ζητηθεί και από τους δύο συζύγους. Σε αντίθεση με το συναινετικό διαζύγιο, οι σύζυγοι αποδέχονται καταρχήν το διαζύγιο, αλλά αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τις συνέπειές του. Ως εκ τούτου, αρμόδιος να τις ρυθμίσει είναι ο δικαστής.
- Το διαζύγιο λόγω οριστικού κλονισμού της έγγαμης σχέσης μπορεί να ζητηθεί από τον έναν εκ των συζύγων σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης επί ένα έτος πριν από την ημερομηνία κατάθεσης της αγωγής διαζυγίου, γεγονός που προϋποθέτει τη μη συγκατοίκηση και βούληση λύσης του γάμου.
- Το διαζύγιο εξ υπαιτιότητας μπορεί να ζητηθεί από τον έναν σύζυγο για γεγονότα που βαρύνουν τον άλλο, όταν αυτά τα γεγονότα συνιστούν σοβαρή ή επανειλημμένη παράβαση των καθηκόντων και υποχρεώσεων του γάμου και καθιστούν αφόρητη τη συνέχιση της συμβίωσης.
3 Ποιές είναι οι νομικές συνέπειες του διαζυγίου όσον αφορά:
3.1 τις προσωπικές σχέσεις των συζύγων (π.χ. επώνυμο);
- Οι υποχρεώσεις πίστης, κοινότητας βίου και συνδρομής παύουν να ισχύουν μόλις η δικαστική απόφαση έκδοσης διαζυγίου αποκτήσει ισχύ δεδικασμένου, δηλαδή δεν υπόκειται πλέον σε ένδικα μέσα.
- Κάθε σύζυγος ανακτά την ελευθερία να συνάψει νέο γάμο.
- Με την έκδοση του διαζυγίου κάθε σύζυγος χάνει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το επώνυμο του συζύγου του. Ωστόσο, ο ένας εκ των συζύγων μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το επώνυμο του άλλου είτε με αμοιβαία συμφωνία είτε με την άδεια του δικαστή, αν αποδείξει ότι έχει ειδικό συμφέρον να το πράξει για τον ίδιο ή για τα τέκνα.
3.2 την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων των συζύγων;
- Το διαζύγιο επιφέρει την λύση του καθεστώτος των περιουσιακών σχέσεων των συζύγων και, ενδεχομένως, τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων.
- Το διαζύγιο δεν έχει επιπτώσεις στα πλεονεκτήματα του γάμου που παράγουν αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του γάμου και στις δωρεές υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων. Αντιθέτως, συνεπάγεται αυτοδίκαιη παύση των πλεονεκτημάτων που παράγουν αποτελέσματα με τη λύση του καθεστώτος των περιουσιακών σχέσεων των συζύγων, κατά τον θάνατο του ενός συζύγου ή με διατάξεις τελευταίας βούλησης.
- Σε περίπτωση δικαστικού ή εξωδικαστικού συναινετικού διαζυγίου, η συμφωνία των συζύγων σχετικά με τη διευθέτηση των οικονομικών τους διαφορών αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση του διαζυγίου. Στις άλλες μορφές διαζυγίου, οι σύζυγοι μπορούν να συμφωνήσουν για την εν λόγω διευθέτηση πριν από την έκδοση του διαζυγίου, αλλά δεν έχουν υποχρέωση να το πράξουν. Στην περίπτωση αυτή, η διευθέτηση πραγματοποιείται μετά την έκδοση του διαζυγίου.
3.3 τα ανήλικα τέκνα των συζύγων;
Το διαζύγιο δεν έχει καμία συγκεκριμένη επίπτωση στους κανόνες σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας η οποία, συνεπώς, εξακολουθεί καταρχήν να ασκείται από κοινού και από τους δύο γονείς. Ωστόσο, το δικαστήριο μπορεί να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον έναν γονέα, αν αυτό απαιτεί το συμφέρον του παιδιού. Πρέπει να καθοριστούν οι λεπτομερείς όροι άσκησης της γονικής μέριμνας (συνήθης διαμονή, δικαίωμα επικοινωνίας κ.λπ.)
Καθένας από τους γονείς πρέπει να συνεχίσει να συνεισφέρει οικονομικά για τη συντήρηση και την εκπαίδευση του παιδιού. Η συνεισφορά αυτή έχει τη μορφή διατροφής που καταβάλλει ο ένας γονέας στον άλλον, αλλά μπορεί επίσης να λάβει τη μορφή, εν όλω ή εν μέρει, της άμεσης ανάληψης των εξόδων που πραγματοποιούνται προς όφελος του παιδιού. Μπορεί επίσης να έχει τη μορφή δικαιώματος χρήσης και στέγασης.
3.4 την υποχρέωση καταβολής διατροφής στον άλλο σύζυγο;
ΣΗΜ.: Οι διατροφές που οφείλονται από τον έναν σύζυγο στον άλλον αποτελούν προσωρινό μέτρο, δηλαδή χορηγούνται μόνο πριν από την έκδοση του διαζυγίου. Όταν εκδοθεί το διαζύγιο, ο ένας εκ των συζύγων μπορεί να αξιώσει από τον άλλο σύζυγο μόνο την καταβολή αντισταθμιστικής παροχής ή την καταβολή αποζημίωσης. Αυτή μπορεί να καθοριστεί φιλικά στις περιπτώσεις δικαστικού ή εξωδικαστικού συναινετικού διαζυγίου και από τον δικαστή στις άλλες περιπτώσεις.
- Σκοπός της αντισταθμιστικής παροχής είναι να αντισταθμίσει τη διαφοροποίηση που επιφέρει η λύση του γάμου στις συνθήκες διαβίωσης των συζύγων. Το ποσό της καθορίζεται από το δικαστήριο σε συνάρτηση με τα εισοδήματα και τις ανάγκες του κάθε συζύγου. Είναι κατ’ αποκοπή και καταβάλλεται, καταρχήν, υπό τη μορφή κεφαλαίου:
- είτε με την καταβολή χρηματικού ποσού υποκείμενου σε όρους πληρωμής
- είτε με τη μεταβίβαση της κυριότητας περιουσιακών στοιχείων ή τη σύσταση προσωρινού ή ισόβιου δικαιώματος χρήσης, οίκησης ή επικαρπίας.
Κατ’ εξαίρεση, η αντισταθμιστική παροχή μπορεί να καθορίζεται με τη μορφή ισόβιας προσόδου η οποία μπορεί, σε περίπτωση μεταβολών όσον αφορά τους πόρους και τις ανάγκες των συζύγων, να αναθεωρηθεί προς τα κάτω.
- Μπορεί να χορηγηθεί αποζημίωση στον έναν σύζυγο, εάν το διαζύγιο έχει γι’ αυτόν ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες:
- εάν είναι εναγόμενος σε διαζύγιο λόγω οριστικού κλονισμού της έγγαμης σχέσης, χωρίς να έχει υποβάλει ο ίδιος καμία αίτηση διαζυγίου
- ή εάν το διαζύγιο εκδίδεται με αποκλειστική υπαιτιότητα του άλλου συζύγου.
(Βλέπε ««Αξιώσεις διατροφής — Γαλλία»).»).
4 Τι σημαίνει στην πράξη ο νομικός όρος «δικαστικός χωρισμός»;
Ο δικαστικός χωρισμός είναι μια δικαστικά ρυθμιζόμενη διάσταση που θέτει τέλος σε ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον γάμο, όπως το καθήκον συγκατοίκησης των συζύγων, χωρίς ωστόσο να λύει τον δεσμό του γάμου. Συνεπώς, οι σύζυγοι δεν μπορούν να συνάψουν νέο γάμο, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται υποχρέωση συνδρομής.
5 Ποιες είναι οι προϋποθέσεις του δικαστικού χωρισμού;
- Οι περιπτώσεις και η διαδικασία είναι ίδιες με εκείνες του δικαστικού διαζυγίου, αλλά ο χωρισμός δεν μπορεί να γίνει με εξωδικαστική αμοιβαία συναίνεση.
- Καταρχήν, ο σύζυγος κατά του οποίου υποβάλλεται αίτηση δικαστικού χωρισμού μπορεί να ασκήσει ανταγωγή διαζυγίου ή δικαστικού χωρισμού και, αντιστρόφως, και ο σύζυγος κατά του οποίου υποβάλλεται αίτηση διαζυγίου μπορεί να υποβάλει αίτηση διαζυγίου ή δικαστικού χωρισμού.
- Σε περίπτωση αίτησης διαζυγίου λόγω οριστικού κλονισμού της έγγαμης σχέσης, η ανταγωγή δικαστικού χωρισμού απαγορεύεται και είναι δυνατή η υποβολή μόνο αίτησης διαζυγίου.
- Εάν το δικαστήριο έχει επιληφθεί ταυτοχρόνως αίτησης διαζυγίου και αίτησης δικαστικού χωρισμού, εξετάζει πρώτα την αίτηση διαζυγίου. Μόνο αν δεν την κάνει δεκτή, θα εξετάσει την αίτηση δικαστικού χωρισμού. Όταν οι δύο αγωγές ασκούνται για λόγους υπαιτιότητας, το δικαστήριο τις εξετάζει ταυτόχρονα και, αν τις κρίνει βάσιμες, εκδίδει το διαζύγιο με κοινή υπαιτιότητα.
6 Ποιες είναι οι νομικές συνέπειες του δικαστικού χωρισμού;
Έννομες συνέπειες του δικαστικού χωρισμού
- Με τον δικαστικό χωρισμό παύει το καθήκον συγκατοίκησης, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν οι αμοιβαίες υποχρεώσεις πίστης και αμοιβαίας μέριμνας και συνδρομής. Επίσης, αν δεν υπάρχει αντίθετη δικαστική απόφαση, η σύζυγος διατηρεί το επώνυμο του συζύγου της. Βάσει της υποχρέωσης συνδρομής, ένας σύζυγος μπορεί να υποχρεωθεί να καταβάλλει διατροφή στον άλλο σύζυγο, αν αυτός βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης. Το ποσό αυτής της διατροφής καθορίζεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πταίσματα των συζύγων, εκτός αν ο υπόχρεος σύζυγος έχει παραβεί σοβαρά τις υποχρεώσεις του κατά τη διάρκεια του γάμου. Η καταβολή διατροφής μπορεί να αντικατασταθεί από τη σύσταση ενός κεφαλαίου, αν το επιτρέπει η περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου συζύγου.
- Από οικονομική άποψη, η απόφαση συνεπάγεται αυτοδικαίως τον χωρισμό της περιουσίας των συζύγων (άρθρο 302 του Αστικού Κώδικα).
- Σε περίπτωση θανάτου ενός συζύγου, τα κληρονομικά δικαιώματα του άλλου συζύγου παραμένουν αμετάβλητα και αυτός επωφελείται από τις νομοθετικές διατάξεις σχετικά με τον επιζώντα σύζυγο. Ωστόσο, σε περίπτωση δικαστικού συναινετικού χωρισμού, οι σύζυγοι μπορούν να συμπεριλάβουν στο συμφωνητικό παραίτηση από τα κληρονομικά δικαιώματα.
Μετατροπή δικαστικού χωρισμού σε διαζύγιο
Κατόπιν αίτησης ενός εκ των συζύγων, μια απόφαση δικαστικού χωρισμού μετατρέπεται αυτοδικαίως σε απόφαση διαζυγίου, όταν ο δικαστικός χωρισμός έχει διαρκέσει δύο έτη. Στην περίπτωση αυτή, ο δικαστής εκδίδει το διαζύγιο και αποφαίνεται επί των συνεπειών του. Η αιτία του δικαστικού χωρισμού καθίσταται αιτία του διαζυγίου. Ο καταλογισμός ευθυνών δεν μπορεί να τροποποιηθεί.
Σε όλες τις περιπτώσεις δικαστικού χωρισμού, είναι δυνατή η μετατροπή του σε συναινετικό διαζύγιο, κατόπιν αίτησης των δύο συζύγων. Αντίθετα, απόφαση δικαστικού συναινετικού χωρισμού μπορεί να μετατραπεί μόνο σε συναινετικό διαζύγιο.
7 Τι σημαίνει στην πράξη η έννοια «ακύρωση του γάμου»;
Η ακύρωση του γάμου, η οποία προϋποθέτει δικαστική απόφαση, έχει ως αποτέλεσμα την αναδρομική εξάλειψη όλων των αποτελεσμάτων του γάμου ως μηδέποτε γενόμενου.
Διαφέρει από το διαζύγιο ή τον δικαστικό χωρισμό, που παράγουν αποτελέσματα μόνο για το μέλλον.
8 Ποιοι είναι οι λόγοι ακύρωσης του γάμου;
Οι λόγοι ακύρωσης του γάμου διαφέρουν ανάλογα με το αν πρόκειται για σχετική ακυρότητα (όταν γίνεται επίκληση ελαττωματικής συναίνεσης ή έλλειψης συναίνεσης των προσώπων που θα έπρεπε να εγκρίνουν το γάμο) ή για απόλυτη ακυρότητα (λόγω της παραβίασης κανόνα δημόσιας τάξης).
Περιπτώσεις σχετικής ακυρότητας
Είναι τρεις:
- η πλάνη ως προς το πρόσωπο ή ως προς τις ουσιώδεις ιδιότητες του προσώπου
- ο εξαναγκασμός
- η απουσία έγκρισης των προσώπων των οποίων η άδεια ήταν αναγκαία.
Η αίτηση ακυρότητας μπορεί να προέρχεται μόνο από συγκεκριμένα πρόσωπα που απαριθμούνται περιοριστικά: από τον σύζυγο η συναίνεση του οποίου ήταν ελαττωματική ή ο οποίος ήταν δικαιοπρακτικά ανίκανος να δώσει τη συναίνεσή του κατά την τέλεση του γάμου, και από τα πρόσωπα που θα έπρεπε να είχαν δώσει τη συναίνεσή τους για τον γάμο ή από την εισαγγελική αρχή.
Η αίτηση ακυρότητας είναι παραδεκτή μόνον αν ασκείται εντός προθεσμίας πέντε ετών από την ημέρα τέλεσης του γάμου (η προθεσμία αρχίζει να τρέχει από την ημέρα που το άτομο συμπλήρωσε την ηλικία συναίνεσης για τον γάμο, αν δεν την είχε συμπληρώσει την ημέρα τέλεσης του γάμου).
Περίπτωση απόλυτης ακυρότητας
Η πλήρης έλλειψη συναίνεσης, η μη εκπλήρωση του όρου ελάχιστου ορίου ηλικίας, η διγαμία, η αιμομιξία, η απουσία ενός εκ των συζύγων κατά την τέλεση του γάμου, η αναρμοδιότητα του ληξιάρχου και η μυστικότητα.
Η αίτηση μπορεί να προέρχεται από κάθε πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον ή από την εισαγγελική αρχή και πρέπει να υποβληθεί εντός προθεσμίας τριάντα ετών από την ημέρα τέλεσης του γάμου (ή πέντε έτη από την ημέρα που το πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον συμπλήρωσε την ηλικία συναίνεσης για τον γάμο).
9 Ποιες είναι οι νομικές συνέπειες της ακύρωσης ενός γάμου;
Τα αποτελέσματα αυτά είναι τα ίδια, ανεξάρτητα από το αν η ακυρότητα είναι σχετική ή απόλυτη.
- Οι προσωπικές και περιουσιακές συνέπειες του γάμου εξαλείφονται, εφόσον ο γάμος θεωρείται ως μηδέποτε γενόμενος. Για παράδειγμα, εάν ο ένας σύζυγος έχει αποβιώσει, η ακύρωση του γάμου αποστερεί τον άλλο σύζυγο από οποιοδήποτε κληρονομικό δικαίωμα.
Εντούτοις, η αρχή αυτή δεν ισχύει όταν ο ένας ή και οι δύο σύζυγοι ήταν καλόπιστοι κατά τον χρόνο τέλεσης του γάμου. Στην περίπτωση αυτή ο «νομιζόμενος» γάμος παραμένει άκυρος, αλλά αντιμετωπίζεται σαν να έχει απλώς λυθεί. Ως εκ τούτου, διατηρούνται όλες οι συνέπειες αστικής, προσωπικής ή περιουσιακής φύσης που είχαν επέλθει πριν από την έκδοση της απόφασης ακύρωσης. - Έναντι των τέκνων η ακύρωση του γάμου των γονέων τους δεν έχει έννομες συνέπειες και η κατάστασή τους ρυθμίζεται όπως σε υποθέσεις διαζυγίου.
10 Υπάρχουν εναλλακτικά εξωδικαστικά μέσα επίλυσης των θεμάτων που αφορούν ένα διαζύγιο, χωρίς προσφυγή στη δικαιοσύνη;
Το διαζύγιο και οι συνέπειές του μπορούν να ρυθμιστούν με βάση τη διαδικασία του εξωδικαστικού συναινετικού διαζυγίου, η οποία συνεπάγεται την παρέμβαση δύο δικηγόρων και συμβολαιογράφου, όχι όμως και του δικαστή, εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες ζητά να διατυπώσει την άποψή του ένα τέκνο που κρίνεται ώριμο.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η προσφυγή στον δικαστή είναι υποχρεωτική, αλλά τα μέρη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία της οικογενειακής διαμεσολάβησης πριν από την προσφυγή στον δικαστή ή παράλληλα μ’ αυτήν.
Διαμεσολάβηση μπορεί επίσης να προτείνει και ο δικαστής. Αυτή ανατίθεται σε φυσικό πρόσωπο ή σε κάποιον σχετικό φορέα, ώστε να ακουστούν τα μέρη, να αντιπαρατεθούν οι απόψεις τους και να τους προσφερθεί βοήθεια για την εξεύρεση λύσης στη μεταξύ τους διαφορά.
Μετά το πέρας της εν λόγω διαμεσολάβησης, τα μέρη που μπόρεσαν να καταλήξουν σε κάποια συνεννόηση μπορούν να υποβάλουν τη συμφωνία τους στον δικαστή προς επικύρωση ή να επιλέξουν τη διαδικασία του εξωδικαστικού συναινετικού διαζυγίου.
11 Πού πρέπει να καταθέσω την αίτηση αγωγής διαζυγίου/δικαστικού χωρισμού/ακύρωσης γάμου; Ποιες είναι οι επίσημες διαδικασίες και ποια τα σχετικά έγγραφα που πρέπει να συνυποβάλλονται με την αγωγή;
Πού να απευθύνω την αίτησή μου
- Αίτηση δικαστικού διαζυγίου ή δικαστικού χωρισμού
Ακολουθεί τον τύπο δικογράφου αίτησης (requête) και κατατίθεται από δικηγόρο στη γραμματεία του πρωτοδικείου (Tribunal judiciaire).
Κατά τόπον αρμόδιο είναι:
- το δικαστήριο του τόπου όπου βρίσκεται η οικογενειακή στέγη
- εάν οι σύζυγοι ζουν χωριστά και η γονική μέριμνα ασκείται από κοινού, το δικαστήριο του τόπου κατοικίας του συζύγου με τον οποίο συγκατοικούν τα ανήλικα τέκνα·
- εάν οι σύζυγοι ζουν χωριστά και η γονική μέριμνα ασκείται από τον έναν, το δικαστήριο του τόπου διαμονής του
- στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το δικαστήριο του τόπου διαμονής του συζύγου που δεν είχε την πρωτοβουλία της αίτησης·
- σε περίπτωση κοινής αίτησης, αρμόδιο είναι το δικαστήριο του τόπου διαμονής του ενός ή του άλλου συζύγου, κατ’ επιλογή τους.
- Αίτηση ακύρωσης
- Η αίτηση ακύρωσης ασκείται ενώπιον του πρωτοδικείου του τόπου διαμονής του εναγομένου. Λαμβάνει τη μορφή κλήτευσης που επιδίδεται από δικαστικό επιμελητή.
- Συναινετικό διαζύγιο με ιδιωτική πράξη προσυπογεγραμμένη από δικηγόρους:
Το συμφωνητικό που υπέγραψαν οι διάδικοι και οι δύο δικηγόροι πρέπει να κατατεθεί στο αρχείο συμβολαιογράφου που ασκεί δραστηριότητα στη Γαλλία.
Έγγραφα που πρέπει να προσκομιστούν
- Αίτηση δικαστικού διαζυγίου ή δικαστικού χωρισμού
Σε όλες τις περιπτώσεις διαζυγίου οι σύζυγοι πρέπει να αναφέρουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, το ταμείο ασφάλισης υγείας και τις πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς που τους χορηγούν παροχές ή συντάξεις ή κάθε άλλο επίδομα.
Όταν υποβάλλεται στον δικαστή αίτημα αντισταθμιστικής παροχής, οι σύζυγοι πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση που πιστοποιεί την ακρίβεια των εισοδημάτων τους, των πόρων, των περιουσιακών στοιχείων και των συνθηκών διαβίωσής τους.
Σε περίπτωση δικαστικού συναινετικού διαζυγίου, το δικόγραφο δεν απαιτείται να αναφέρει τους λόγους διαζυγίου, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει σε παράρτημα συμφωνητικό, χρονολογημένο και υπογεγραμμένο από τους συζύγους και τον/τους δικηγόρο/-ους τους, που ρυθμίζει πλήρως τις συνέπειες του διαζυγίου και περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, απογραφή των κοινών περιουσιακών στοιχείων των συζύγων.
Στις άλλες περιπτώσεις, το δικόγραφο της αγωγής δεν αναφέρει ούτε τη νομική βάση ούτε τους λόγους του διαζυγίου, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, τα αιτήματα που υποβάλλονται για λήψη προσωρινών μέτρων.
- Αίτηση ακύρωσης
Δεν απαιτείται κανένα συγκεκριμένο έγγραφο, αλλά ο αιτών οφείλει να προσκομίσει έγγραφα ικανά να αποδείξουν ότι ο/οι προβαλλόμενος/-οι λόγος/-οι μπορεί/-ούν να οδηγήσει/-ουν στην ακύρωση του γάμου.
12 Μπορώ να τύχω νομικής συνδρομής για τα έξοδα της διαδικασίας;
Μπορεί να χορηγηθεί εν όλω ή εν μέρει νομική συνδρομή, αν πληρούνται οι προβλεπόμενοι οικονομικοί όροι (βλ. θέμα «Νομική συνδρομή — Γαλλία»).
13 Υπάρχει δυνατότητα προσφυγής κατά απόφασης διαζυγίου/δικαστικού χωρισμού/ακύρωσης γάμου;
Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται στα συνήθη ένδικα μέσα.
14 Τι πρέπει να κάνω για να επιτύχω αναγνώριση στο παρόν κράτος μέλος απόφασης διαζυγίου/δικαστικού χωρισμού/ακύρωσης γάμου η οποία έχει εκδοθεί από δικαστήριο άλλου κράτους μέλους;
Οι αποφάσεις που εκδίδονται σε υποθέσεις διαζυγίου αναγνωρίζονται αυτοδικαίως χωρίς καμία ειδική διαδικασία.
Το ίδιο ισχύει και για τις αποφάσεις που εκδίδονται για την ακύρωση του γάμου.
15 Ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο για την προσβολή της αναγνώρισης απόφασης διαζυγίου/δικαστικού χωρισμού/ακύρωσης γάμου η οποία έχει εκδοθεί από δικαστήριο άλλου κράτους μέλους; Ποια διαδικασία ακολουθείται σε αυτή την περίπτωση;
Για να προσβάλει κανείς την αναγνώριση μιας τέτοιας απόφασης, μπορεί να ασκήσει ανακοπή (action en inopposabilité) ενώπιον του πρωτοδικείου (tribunal de grande instance). Απόφαση που κάνει δεκτή την ανακοπή επιτρέπει να αποκρουστεί μεταγενέστερη αίτηση του αντιδίκου για την κήρυξη εκτελεστότητας (δηλ. αίτηση να κηρυχθεί εκτελεστή στη Γαλλία απόφαση που εκδόθηκε από δικαστήριο άλλου κράτους μέλους) (αντιστρόφως, η απόρριψή της επέχει θέση κήρυξης της εκτελεστότητας).
Η διαδικασία είναι η ίδια με τη διαδικασία που ακολουθείται για τις αιτήσεις κήρυξης της εκτελεστότητας (actions en exequatur).
16 Ποιο δίκαιο εφαρμόζεται από το δικαστήριο στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαζυγίου μεταξύ συζύγων που δεν διαμένουν στο παρόν κράτος μέλος ή που έχουν διαφορετικές ιθαγένειες;
Κατ' εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1259/2010, της 20ής Δεκεμβρίου 2010, για τη θέσπιση ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα του δικαίου που είναι εφαρμοστέο στο διαζύγιο και τον δικαστικό χωρισμό, το δίκαιο που θα είναι εφαρμοστέο σε περίπτωση διαζυγίου ή δικαστικού χωρισμού είναι αυτό που επιλέγουν οι σύζυγοι.
Ελλείψει επιλογής, το διαζύγιο και ο δικαστικός χωρισμός διέπονται:
- από το δίκαιο του τόπου της συνήθους διαμονής των συζύγων κατά τον χρόνο προσφυγής στο δικαστήριο ή, ελλείψει αυτής,
- από το δίκαιο του τόπου της τελευταίας συνήθους κοινής διαμονής των συζύγων, υπό τη διπλή προϋπόθεση ότι η διαμονή αυτή δεν έπαυσε να υφίσταται επί ένα έτος και πλέον πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο και ότι ο ένας εκ των συζύγων εξακολουθεί να διαμένει στο συγκεκριμένο κράτος κατά τον χρόνο προσφυγής στο δικαστήριο ή, ελλείψει αυτής,
- από το δίκαιο της κοινής ιθαγένειας των δύο συζύγων κατά τον χρόνο προσφυγής στο δικαστήριο ή, ελλείψει αυτής,
- από το δίκαιο του δικάζοντος δικαστηρίου.
Ωστόσο, εάν η αίτηση αφορά τη μετατροπή δικαστικού χωρισμού σε διαζύγιο, το δίκαιο που είναι εφαρμοστέο στο διαζύγιο είναι το δίκαιο που εφαρμόστηκε στον δικαστικό χωρισμό, εκτός εάν οι σύζυγοι έχουν επιλέξει άλλο δίκαιο.
Οι κανόνες αυτοί είναι επίσης δεσμευτικοί για τους συζύγους σε περίπτωση συναινετικού διαζυγίου με ιδιωτική πράξη, προσυπογεγραμμένη από δικηγόρους και κατατεθειμένη στο αρχείο συμβολαιογράφου. Ωστόσο, οι σύζυγοι δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την έννοια του «δικαίου του δικάζοντος δικαστηρίου», διότι κανένα δικαστήριο δεν συμμετέχει στη διαδικασία αυτή.
Σχετικοί σύνδεσμοι
Ιστότοπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Αυτή η ιστοσελίδα είναι μέρος του ιστότοπου Η Ευρώπη σου.
Θα μας βοηθούσαν πολύ τα σχόλιά σας σχετικά με τη χρησιμότητα των παρεχόμενων πληροφοριών.
Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.