Házasság felbontása és különválás

Amikor a házasfelek úgy határoznak, hogy végérvényesen különválnak egymástól, az egyik vagy mindkét házasfél általában a házasság felbontására irányuló eljárást indít.

A legtöbb országban a házasság felbontását bíróság mondja ki, és az általa kihirdetett ítélet felbontja a házasságot.

Amennyiben a házaspárnak gyermekei vannak, úgy a házasság felbontása a házasfelek különválásán túl magával vonja az egyes házasfelek közös gyermekekhez fűződő kapcsolatainak újraszervezését is.

A házasság felbontása a házasfelek közös tulajdonában álló javak megosztását is eredményezi, valamint szükség esetén az egyik házasfél által a másik házasfél részére történő tartásdíj fizetését vagy a gyermekek eltartását.

Az Európai Unióban jogszabályok írják elő, hogy egy adott házasság felbontására vonatkozó keresettel melyik bírósághoz kell fordulni a házaspár különválásakor. E szabályok különösen hasznosak, amennyiben két különböző állampolgárságú személyből álló házaspárról van szó, vagy amennyiben a házaspár tagjai házasságuk során különböző tagállamokban éltek.

Hasonlóképpen, e szabályok lehetővé teszik, hogy az Európai Unió valamely országában kihirdetett házasságfelbontás könnyebben legyen elismertethető valamely másik tagállamban, és ott jogkövetkezménnyel járjon.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

Utolsó frissítés: 30/05/2023

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.