- 1. Pakkohuutokaupattavan omaisuuden myynnistä ilmoittaminen ja myyntikohteen hinnoittelu
- 2. Kolmannet osapuolet, jotka voivat suorittaa myynnin
- 3. Huutokauppatyypit, joihin sääntöjä ei välttämättä sovelleta täysin
- 4. Kansalliset varallisuusrekisterit
- 5. Tietokannat, joista velkojat voivat selvittää velallisen varallisuuden ja saatavat
- 6. Pakkohuutokauppa internetissä
1. Pakkohuutokaupattavan omaisuuden myynnistä ilmoittaminen ja myyntikohteen hinnoittelu
Toimivaltainen täytäntöönpanotuomioistuin voi velkojan pyynnöstä myöntää luvan kiinteistön, väliaikaisen rakennuksen tai rakennusoikeuden pakkomyyntiin. Lupa myönnetään sen jälkeen, kun hakemus on käyty läpi ja tuomioistuin on tehnyt päätöksensä. Tuomioistuin määrää yleensä asiantuntijan arvioimaan kiinteän omaisuuden arvon. Joissakin tapauksissa arvio voidaan myös jättää tekemättä (täytäntöönpanolain (Exekutionsordnung, EO) 142 §). Alhaisin tarjous voi yleensä olla puolet arvioidusta arvosta Toimivaltainen täytäntöönpanotuomioistuin vahvistaa huutokaupan päivämäärän ja julkistaa sen kirjaamalla sen virallisten ilmoitusten tietokantaan (Ediktsdatei (justiz.gv.at)). Ilmoitukseen liitetään lyhyt versio arvonmääritysraportista ja huutokaupattavan kiinteistön tiedot (osoite, rekisterinumero (Einlagenzahl, EZ) ja kiinteistön sijaintikunta (Katastralgemeinde)), ja siinä mainitaan huutokaupan paikka ja kellonaika sekä kiinteistöä koskeva vähimmäistarjous.
Ennen myynnin hyväksymistä korkeimman tarjouksen tekijän tulee maksaa vakuus (10 prosenttia arvioidusta arvosta, kuitenkin vähintään 1 000 euroa). Myynti merkitään kiinteistörekisteriin ja julkaistaan virallisten ilmoitusten tietokannassa. Myynnin myötä tarjoajasta tulee kiinteistön omistaja, jota ei kuitenkaan ole merkitty virallisesti kiinteistörekisteriin.
Irtaimen omaisuuden huutokaupan toteuttaa yleensä täytäntöönpanoviranomainen tai jos toteuttajana on huutokauppakamari, sen virkailija. Huutokauppaaminen on mahdollista myös internetissä huutokauppapaikalla (ks. kohta 6). Tavaroiden arvon arvioi useimmiten asiantuntija, mutta joissakin tapauksissa myös täytäntöönpanoviranomainen tai asiantuntija.
2. Kolmannet osapuolet, jotka voivat suorittaa myynnin
Kiinteistöiden pakkohuutokaupan voi suorittaa yksinomaan täytäntöönpanotuomioistuin. Irtaimen omaisuuden huutokauppa voi tapahtua myös huutokaupanpitäjän tai huutokauppakamarin välityksellä.
3. Huutokauppatyypit, joihin sääntöjä ei välttämättä sovelleta täysin
Täytäntöönpanomenettelyn yhteydessä järjestettäviin internethuutokauppoihin sovelletaan erityissäännöksiä (täytäntöönpanolain (EO) 277 §).
4. Kansalliset varallisuusrekisterit
Kiinteistörekisteri (Grundbuch) on julkinen rekisteri, johon kirjataan kiinteistöt ja niitä koskevat esineoikeudet, kuten esimerkiksi omistusoikeudet, panttioikeudet ja rakennusoikeudet. Kiinteistörekisterin ylläpitämisestä vastaavat piirituomioistuimet. Kiinteistörekisteriin voi tutustua kuka tahansa. Henkilöiden etsiminen henkilöluettelosta on kuitenkin mahdollista vain, jos hakuun liittyy oikeudellinen intressi.
Tietyillä piirituomioistuimilla (erityisesti Wienin keskustan piirioikeudella, Bezirksgericht Innere Stadt Wien) on julkinen alusrekisteri, joka sisältää myös tietoja omistussuhteista. Rekisteröitymispakko koskee kuitenkin vain tiettyjä aluksia.
Yritysrekisteri (Firmenbuch) on Landesgericht-tuomioistuinten (Wienissä Wienin kauppatuomioistuin (Handelsgericht), Grazissa siviilioikeudellisia asioita käsittelevä Grazin Landesgericht-tuomioistuin) ylläpitämä julkinen rekisteri. Se koostuu niin sanotusta pääkirjasta, joka sisältää yritysrekisteriin tehdyt merkinnät, ja asiakirjakokoelmasta, joka koostuu yksittäisistä asiakirjoista, joihin kukin yritysrekisterimerkintä perustuu (esimerkiksi yhtiöjärjestys). Yritysrekisteri on saatavilla verkossa (ks. Firmenbuch (justiz.gv.at)).
5. Tietokannat, joista velkojat voivat selvittää velallisen varallisuuden ja saatavat
Mikäli asiaan liittyy oikeudellinen intressi, voidaan tehdä haku kiinteistörekisterissä olevaan henkilörekisteriin (ks. edellä).
Julkisesti saatavilla olevassa virallisten ilmoitusten tietokannassa (Ediktsdatei (justiz.gv.at)) julkaistaan muun muassa seuraavat tiedot:
- pakkohuutokaupat
- tuomioistuimen määräämät takavarikoinnit
- tiedonannot ja ilmoitukset rikosoikeudellisissa menettelyissä
- henkilön ilmeinen maksukyvyttömyys: jos täytäntöönpanomenettelyssä ilmenee, että velallinen on ilmeisen maksukyvytön, asia ratkaistaan täytäntöönpanotuomioistuimen määräyksellä sen jälkeen, kun asianosaisia on kuultu. Irtaimen omaisuuden täytäntöönpanohakemus on tällöin hyväksyttävä vain tietyin rajoituksin.
Samalla sivustolla on käytettävissä myös maksukyvyttömyysmenettelytietokanta (Insolvenzdatei).
6. Pakkohuutokauppa internetissä
Kiinteistöjen pakkohuutokauppaaminen internetissä ei ole sallittua. Irtainta omaisuutta voidaan huutokaupata internetissä http://www.justiz-auktion.at/ -verkkosivustolla.
Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.