Pakkohuutokauppa

Liettua

Sisällön tuottaja:
Liettua

1. Ulosmitatun omaisuuden myynnistä ilmoittaminen ja myyntikohteen hinnoittelu

Ulosottomies ulosmittaa velallisen omaisuuden ja järjestää pakkohuutokaupan.

Kun velallisen omaisuus on ulosmitattu, ulosottomies määrittää sen markkinahinnan ottaen huomioon arvonvähennyksen sekä ulosmittauksessa läsnä olleiden kantajan ja velallisen näkemykset. Ulosottomies hankkii asiantuntijalausunnon omaisuuden arvon määrittämiseksi, jos velallinen tai kantaja ei hyväksy ulosottomiehen esittämää arviota tai jos ulosottomiehellä on epäilyksiä omaisuuden arvosta.

Velallisen kiinteä omaisuus ja muu laissa säädetyn menettelyn mukaisesti rekisteröity omaisuus, jonka arvo on yli 2 000 euroa, sekä muu irtain omaisuus, jonka yksikköarvo on yli 30 000 euroa, realisoidaan myymällä se pakkohuutokaupassa. Myös muunlaista omaisuutta voidaan myydä pakkohuutokaupassa tai kauppayhtiöiden välityksellä. Pörssissä noteerattujen arvopapereiden myynnissä noudatetaan osuuksien myyntiä koskevaa menettelyä, joka on vahvistettu pörssisäännöissä.

Velallinen voi itse löytää ostajan ulosmitatulle omaisuudelle, jos pakkohuutokaupasta ei ole vielä ilmoitettu. Pakkohuutokauppaa ei siinä tapauksessa järjestetä.

Jos velallinen ei ehdota ostajaa, ulosottomies ilmoittaa velalliselle kuuluvan omaisuuden pakkohuutokaupasta. Pakkohuutokaupoista ilmoitetaan ja ne järjestetään tarkoitusta varten perustetulla verkkosivustolla, jota hallinnoi ulosottomiesten tietojärjestelmän (Antstolių informacinė sistema) ylläpitäjä. Huutokauppailmoitukseen sisältyy omaisuuden omistajaa ja huutokaupan järjestävää ulosottomiestä koskevat tiedot, omaisuuden sijainti, lyhyt kuvaus ja valokuvia omaisuudesta (paitsi aineettomasta omaisuudesta), lähtöhinta, tarjoajalta perittävä maksu, mahdolliset myytävän omaisuuden omistusoikeutta koskevat rajoitukset ja huutokaupan päättymisajankohta. Jos huutokauppa koskee kiinteää omaisuutta, ilmoitus kiinnitetään mahdollisuuksien mukaan myös kyseiseen kiinteistöön.

Huutokaupassa myytävän omaisuuden lähtöhinta on 80 prosenttia sen arvosta. Pakkohuutokauppaan osallistumisesta kiinnostuneiden henkilöiden on rekisteröidyttävä verkkosivustolle, jolla huutokauppa järjestetään. Heidän on myös suoritettava tarjoajilta perittävä maksu, joka on 10 prosenttia myytävän omaisuuden lähtöhinnasta. Omaisuus myydään tarjoajalle, joka tekee korkeimman tarjouksen huutokaupan päättymiseen mennessä. Tarjoajilta peritty maksu palautetaan hävinneille tarjoajille.

Kun voittanut tarjoaja on maksanut täyden hinnan ostamastaan omaisuudesta, ulosottomies laatii kauppakirjan, joka on todiste omistusoikeudesta. Kun huutokaupassa myydään kiinteää omaisuutta, kauppakirja lähetetään sähköisesti kiinteistörekisteristä (Nekilnojamojo turto registras) vastaavalle elimelle.

2. Kolmannet osapuolet, jotka voivat toimittaa myynnin

Ulosottomies järjestää ja toimittaa velallisen omaisuuden pakkohuutokaupan.

Velallisen kiinteä omaisuus ja muu laissa säädetyn menettelyn mukaisesti rekisteröity omaisuus, jonka arvo on yli 2 000 euroa, sekä muu irtain omaisuus, jonka yksikköarvo on yli 30 000 euroa, realisoidaan myymällä se pakkohuutokaupassa. Myös muunlaista omaisuutta voidaan myydä pakkohuutokaupassa tai kauppayhtiöiden välityksellä. Pakkohuutokauppa järjestetään tarkoitusta varten perustetulla verkkosivustolla.

Pörssissä noteeratut arvopaperit realisoidaan noudattaen osuuksien myyntiä koskevaa menettelyä, joka on vahvistettu pörssisäännöissä.

3. Huutokauppatyypit, joihin sääntöjä ei välttämättä sovelleta täysimääräisesti

Jos pakkohuutokauppa koskee maa- tai metsätalousmaata tai sellaisen oikeushenkilön osakkeita (tai oikeuksia), joka omistaa yli 10 hehtaaria maatalousmaata, tai yli 20:tä prosenttia sellaisen oikeushenkilön osakkeista (tai oikeuksista), joka omistaa yli 400 hehtaaria metsämaata, tai suojelualueella sijaitsevaa maa-aluetta ja/tai rakennelmaa tai muuta omaisuutta, huutokauppaan voivat osallistua vain henkilöt, jotka täyttävät laissa säädetyt vaatimukset tai joilla on kyseisen omaisuuden hankkimiseen vaadittava lupa. Ulosottomiehen on tällöin mainittava asiasta huutokauppailmoituksessa. Voittaneen tarjoajan on tällaisissa tapauksissa toimitettava ulosottomiehelle tiedot ja asiakirjat, joilla vahvistetaan, että tarjoajalla on oikeus hankkia myytävä omaisuus.

Jos suojelualueella sijaitseva maa-alue ja/tai rakennelma myydään pakkohuutokaupassa, voittaneen tarjoajan on esitettävä ulosottomiehelle maa-alueen ja/tai rakennelman ostoa koskeva hyväksyntä, joka on annettu suojeltavien henkilöiden ja kohteiden suojelua koskevassa Liettuan laissa (Lietuvos Respublikos vadovybės apsaugos įstatymas) säädetyn menettelyn mukaisesti.

Jos voittanut tarjoaja ei toimita ulosottomiehelle tarvittavia asiakirjoja tai jos ulosottomies toteaa, ettei voittaneella tarjoajalla ollut oikeutta omaisuuden ostamiseen, tarjoaja ei voi ostaa omaisuutta eikä hänelle palauteta tarjoajilta perittävää maksua.

4. Kansalliset varallisuusrekisterit

Täytäntöönpanomääräystä toteuttaessaan ulosottomiehellä on oikeus saada valtion rekistereistä ja tietojärjestelmistä, pankeilta ja muilta rahoituslaitoksilta sekä muilta luonnollisilta henkilöiltä ja oikeushenkilöiltä maksutta muun muassa velallisen omaisuutta, varoja, tuloja, menoja ja toimintaa koskevat tiedot, joita hän tarvitsee tehtäviensä hoitamisessa.

Ulosottomies voi saada tietoja velallisen omaisuudesta seuraavien rekisterien verkkosivuilta:

  • kiinteistörekisteri (Nekilnojamojo turto registras) – Liettuassa oleva kiinteä omaisuus
  • ajoneuvorekisteri (Kelių transporto priemonių registras) – kevyet ajoneuvot, hyötyajoneuvot ja muut Liettuassa rekisteröidyt ajoneuvot
  • maatilarekisteri (Ūkininkų ūkių registras), maatalous- ja maaseutuelinkeinorekisteri (Žemės ūkio ir kaimo verslo registras), traktoreita, itsekulkevia ja maatalouskoneita sekä perävaunuja koskeva rekisteri (Traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų ir jų priekabų registras) ja karjarekisteri (Ūkinių gyvūnų registras) – Liettuassa rekisteröidyt maatilat, maatalouskoneet ja karja
  • siviili-ilma-alusrekisteri (Civilinių orlaivių registras) – Liettuassa rekisteröidyt siviili-ilma-alukset
  • liikkuvan rautatiekaluston rekisteri (Geležinkelių riedmenų registras) – Liettuassa rekisteröity liikkuva rautatiekalusto
  • merialusrekisteri (Jūrų laivų registras) ja sisävesialusrekisteri (Vidaus vandenų laivų registras) – Liettuassa rekisteröidyt meri- ja sisävesialukset
  • ampuma-aserekisteri (Ginklų registras) – Liettuassa rekisteröidyt ampuma-aseet
  • patenttirekisteri (Patentų registras), tavaramerkkirekisteri (Prekių ženklų registras) ja mallirekisteri (Dizaino registras) – Liettuassa rekisteröidyt patentit, tavaramerkit ja mallit.

Ulosottomiehellä on oikeus saada tietoja yksityisten osakeyhtiöiden, pienten henkilöyhtiöiden, julkisyhteisöjen, maatalousyritysten, osuuskuntien, avoimien yhtiöiden, kommandiittiyhtiöiden ja valtiosta riippumattomien hyväntekeväisyys- ja tukisäätiöiden jäsenistä myös oikeushenkilöiden jäseniä koskevasta tietojärjestelmästä (Juridinių asmenų dalyvių informacinė sistema).

5. Tietokannat, joista velkojat voivat selvittää velallisen varat ja velat

Ulosottomies kerää tietoja velallisen omaisuudesta. Hänellä on oikeus hankkia muun muassa velallisen omaisuutta ja tuloja koskevia tietoja tietojärjestelmistä, rekistereistä sekä luonnollisilta ja oikeushenkilöiltä.

Velkojalla on oikeus tutustua kaikkiin pakkotäytäntöönpanoa koskeviin asiakirjoihin (myös velallisen omaisuutta koskeviin tietoihin).

6. Pakkohuutokauppa internetissä

Siviiliprosessilain (Civilinio proceso kodeksas) mukaan velallisen omaisuuden pakkohuutokauppa järjestetään tarkoitusta varten perustetulla verkkosivustolla. Ulosottomies järjestää pakkohuutokaupan ja tekee kaikki päätökset, jotka liittyvät sen täytäntöönpanoon. Tuomioistuin puuttuu pakkohuutokauppamenettelyyn vain, jos ulosottomiehen toimista on tehty valitus, jonka tämä on hylännyt.

Pakkohuutokauppa alkaa heti, kun siitä on ilmoitettu, ja päättyy 30 päivän kuluttua, jos myynti koskee kiinteää omaisuutta tai muuta laissa säädetyn menettelyn mukaisesti rekisteröityä omaisuutta tai muuta irtainta omaisuutta, jonka yksikköarvo on yli 30 000 euroa. Muunlaisen omaisuuden myyntiä koskeva huutokauppa päättyy 20 päivän kuluttua.

Velallisen kiinteä omaisuus ja muu laissa säädetyn menettelyn mukaisesti rekisteröity omaisuus, jonka arvo on yli 2 000 euroa, sekä muu irtain omaisuus, jonka yksikköarvo on yli 30 000 euroa, myydään pakkohuutokaupassa. Pakkohuutokaupassa voidaan myydä myös muuntyyppistä omaisuutta mutta ei kuitenkaan pörssissä noteerattuja arvopapereita.

Pakkohuutokauppaan voivat osallistua sekä Liettuan kansalaiset että ulkomaalaiset, joille on myönnetty henkilöllisyystodistus Liettuan lainsäädännön mukaisesti. Osallistujan on vahvistettava henkilöllisyytensä sähköisellä tai mobiiliallekirjoituksella tai verkkopankin kautta.

Pakkohuutokaupat järjestetään tarkoitusta varten perustetulla verkkosivustolla. Verkkosivustoa hallinnoi valtionyhtiö Registrų Centras, joka ylläpitää ulosottomiesten tietojärjestelmää.

Pakkohuutokauppaan osallistumisesta kiinnostuneiden henkilöiden ei tarvitse täyttää tai toimittaa mitään hakemuksia tai asiakirjoja. Osallistujat ilmoittautuvat pakkohuutokauppaan sähköisesti verkkosivustolla, jossa huutokauppa järjestetään. Heidän on vahvistettava henkilöllisyytensä jollakin edellä mainitulla tavalla ja valittava sitten sivustolta huutokauppa, johon he haluavat osallistua. Heidän on myös maksettava tarjoajilta perittävä maksu verkkopankin kautta. Pakkohuutokauppaan ilmoittautuvien henkilöiden on vahvistettava sähköisesti, että he tuntevat pakkohuutokauppamenettelyn ja menettelyn, jonka avulla voidaan tehdä valitus ulosottomiehen toimista, ja että he ovat tietoisia omaisuuden huutokauppamyyntiin mahdollisesti liittyvistä seurauksista. Tarjoajan pakkohuutokaupassa antamia henkilötietoja ei saa luovuttaa ulosottomiehelle, huutokaupan muille osallistujille eikä kolmansille osapuolille paitsi laissa säädetyissä tapauksissa.

Tarjoajat voivat osallistua pakkohuutokauppaan joko henkilökohtaisesti tai edustajan välityksellä. Jos tarjoaja osallistuu pakkohuutokauppaan edustajan välityksellä, edustaja suorittaa kaikki osallistumiseen liittyvät toimet. Edustajan lisäksi on kuitenkin ilmoitettava myös henkilö, jota hän edustaa.

Pakkohuutokaupat järjestetään verkossa. Tarjouksia voidaan korottaa joko syöttämällä tarjous manuaalisesti tai käyttämällä automaattista menettelyä, jossa tarjoaja määrittää aloitus- ja enimmäistarjouksen sekä korotuksen suuruuden. Jos pakkohuutokaupan päättymisajankohtaan mennessä on saatu vähintään yksi tarjous, huutokauppaa jatketaan vielä viidellä minuutilla, jotta osallistujat voivat tehdä tarjouksen. Huutokauppaa jatketaan viidellä minuutilla kutakin jatkoajalla vastaanotettua uutta tarjousta kohden. Huutokauppa päättyy, kun uusia tarjouksia ei ole saatu viiden minuutin pituisen jatkoajan kuluessa.

Pakkohuutokaupassa myytävää omaisuutta ja siitä tarjottua hintaa koskevat tiedot ovat julkisia, mutta mahdollinen tarjoaja voi osallistua huutokauppaan ja tehdä tarjouksen vasta rekisteröidyttyään säädetyn menettelyn mukaisesti.

Huutokaupan järjestäneelle ulosottomiehelle ilmoitetaan voittaneen tarjoajan tiedot ja omaisuudesta tarjottu hinta huutokaupan päättyessä. Myös voittaneelta tarjoajalta peritty maksu siirretään ulosottomiehelle.

Päivitetty viimeksi: 20/09/2024

Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.