Bírósági árverések

Csehország

Tartalomszolgáltató:
Csehország

1. A lefoglalt vagyontárgyak meghirdetése és árának megállapítása

Az árverési hirdetményeket a bírósági végrehajtó hivatalos hirdetőtábláján, vagy az önkormányzati hatóságnál a szokásosan alkalmazott módon teszik közzé. Közzéteszik továbbá az árverési portálon (Portál dražeb) (http://www.portaldrazeb.cz) és a központi végrehajtási nyilvántartásban (Centrální evidence exekucí) (http://www.ceecr.cz).

Ingatlanárverés esetén a végrehajtó kijelöl egy szakértőt, hogy becsülje fel a vagyontárgy rendes értékét, beleértve a vagyontárgyhoz kapcsolódó bármely tartozékot, felszerelést, személyhez fűződő jogot és a vagyontárgy hibáját. A szakértői jelentés alapján a végrehajtó megállapítja a vagyontárgy értékét. Ez az érték képezi a rezervációs ár alapját, ami az első árverés esetében a kapott ár kétharmada.

Ingó vagyontárgyak esetén az értéket az árakról szóló 526/1990. sz. törvénynek megfelelően, vagy a végrehajtó/bírósági végrehajtó becslése alapján állapítják meg. Ha e személy ismeretei és tapasztalata nem elegendő, szakértőt jelölnek ki az értékmegállapításra. A rezervációs ár a kapott ár egyharmada.

2. Az értékesítési művelet lefolytatására jogosult harmadik felek

Csehországban kétféle végrehajtás létezik.

  • Végrehajtás

3. Az árverések azon típusai, amelyekre egyes szabályok adott esetben nem teljes mértékben vonatkoznak

Minden bírósági árverésre a 99/1963. sz. tövény (a polgári perrendtartás), a 120/2001. sz törvény (a végrehatásról szóló törvénykönyv), és a végrehajtásra és egyéb tevékenységekre vonatkozó eljárásokról szóló 418/2001. sz. végrehajtási rendelet megfelelő rendelkezései vonatkozik.

4. A nemzeti vagyonnyilvántartásokkal kapcsolatos információk

A vagyontárgyakat a következő nyilvántartásokba jegyzik be:

  • Ingatlan vagyontárgyak: ingatlan-nyilvántartás (katastr nemovitostí)
  • Ingó javak: gépjármű-nyilvántartás (registr vozidel), hajólajstrom (plavební rejstřík) és légijármű-lajstrom (letecký rejstřík)
  • Értékpapírok: központi értéktár (Centrální depozitář cenných papírů)

5. A hitelezők számára az adósok vagyontárgyainak és követeléseinek azonosítását lehetővé tevő adatbázisokra vonatkozó információk

Az adósok listáját Csehország központi adósnyilvántartásában vezetik (Centrální registr dlužníků České republiky) (http://www.centralniregistrdluzniku.cz), amelybe a hitelezők és az adósok betekinthetnek. A betekintéshez regisztráció szüklséges, ami díjmentes.

6. Az online bírósági értékesítésekre vonatkozó egyéb információk

Az árverési hirdetményben minden esetben meg kell jelölni az árverés pontos helyét, ami lehet online is. Az állam azonban nem működtet hivatalos honlapot az árverésekre. A nemhivatalos portálok többek között: https://www.exdrazby.czhttp://www.okdrazby.cz és http://www.drazby-exekutori.cz. Az árverésen való részvételhez a résztvevőknek hitelesíteniük kell magukat és letétet kell elhelyezniük.

Utolsó frissítés: 05/10/2023

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.