Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2024 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

Bírósági árverések

Anglia és Wales

Az alábbi bekezdések az Angliában és Walesben hatályos, a pénztartozás behajtása céljából a vagyon lefoglalására vonatkozó rendelkezéseket mutatják be.

Tartalomszolgáltató:
Anglia és Wales

Angliában és Walesben már nem a kerületi bírónak (District Judge) kell engedélyeznie és kijelölnie a lefoglaló irodákat és árverezőket. A bíróságokról és a végrehajtásról szóló törvény 12. részének 41. cikke szerint a javakat – a bíróság eltérő rendelkezése hiányában – nyilvános árverésen kell értékesíteni.

A lefoglaló és árverező irodák a díjszabásuk és fennálló biztosításuk részleteinek benyújtásával jelentkezhetnek az egyes bíróságoknál abból a célból, hogy a bíróságok eldöntsék, hogy melyik irodát jelölik ki. Az iroda kiválasztásáról szóló döntést a vezető tisztségviselők a benyújtott adatok és díjak alapján, formális úton hozzák meg.

A kijelölést követően a kijelölt irodák nevét és címét tartalmazó listát kifüggesztik a bíróság épületében. A listát évente és mindenképpen a biztosítási igazolások lejártát megelőzően frissítik. Amennyiben lehetséges, a kiválasztott szolgáltatókat rendszeresen rotálni kell. Az alapszabályokat kell alkalmazni arra az esetre, ha rendszeresen egy irodát lehet csak igénybe venni.

A bírósági végrehajtónak legalább 7 nappal az értékesítés előtt meg kell küldenie az adós és minden társtulajdonos számára az értékesítésről szóló értesítést.

Az értékesítést és az abból származó bevételek árverezők általi átadását követően a bírósági végrehajtó/kézbesítési megbízott felel annak megerősítéséért, hogy minden megszerzett és lefoglalt vagyontárggyal el lehet számolni. A nyilatkozatot megfelelően jóvá kell hagyni.

A megszerzett javak átvételére, tárolására és értékesítésére vonatkozóan lásd a javak megszerzéséről szóló rendelet 34–43. szabályát.

Utolsó frissítés: 10/10/2017

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.