Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2022 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.
Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Bírósági árverések

Észak-Írország

Tartalomszolgáltató:
Észak-Írország

A határozatokat végrehajtó iroda (a továbbiakban: EJO) az észak-ír bírósági szolgálat (az igazságügyi minisztérium alatt működő ügynökség) egyik ága és az Észak-Írországban hozott, pénzre, javakra és tulajdonra vonatkozó polgári ítéletek végrehajtásáért felelős. Az ítéletek végrehajtásáról szóló 1981. évi rendelet (Észak-Írország) lehetővé teszi a javak ítélet alapján behajtható pénzösszegek kielégítése céljából történő lefoglalását és értékesítését.

Az EJO több módon is kikényszerítheti a pénzösszeg kifizetésére irányuló bírósági végzés végrehajtását. E módszerek közé tartozik az ítéletek végrehajtásáról szóló 1981. évi rendelet (Észak-Írország) 31. cikke szerinti lefoglalási végzés.

Az ítéletek végrehajtásáról szóló 1981. évi rendelet szerint az EJO jogosult a vagyon lefoglalására és árverésen történő értékesítésére, majd az értékesítésből befolyt bevételek nettó összegéből (a lefoglalás költségeinek és kiadásainak megfizetését követően) a fennálló adósságok megfizetésére (lásd az 1981. évi rendelet 31., 34. és 40. cikkét). A lefoglalási végzés végrehajtása során az EJO az 1981. évi rendelet 38. cikke szerint jogosult az adós, házastársa vagy alperese tulajdonában vagy használatában álló területre, illetve bizonyos esetekben a más személyek tulajdonában vagy használatában álló területre belépni.

Az EJO ilyen típusú végzést (az ítéletek végrehajtásáról szóló 1981. évi szabályzat [Észak-Írország] 30. szabályának (1) bekezdése szerint a vezető tisztségviselőhöz benyújtott kérelmet követően) akkor hozhat, ha úgy véli, hogy az adósnak elégséges lefoglalható vagyona van az adósság visszafizetéséhez. A gyakorlatban az EJO a vezető tisztségviselőhöz benyújtott lefoglalási végzésre irányuló kérelem benyújtását megelőzően felméri a többi végrehajtási módszer – például a jövedelem letiltására irányuló végzés (amellyel az adós munkabéréből lehetséges meghatározott összeg levonása) – alkalmazásának lehetőségét is.

A lefoglalható javak köre korlátozott (nem lehet lefoglalni például az adós ruházatát és nélkülözhetetlen háztartási eszközeit [az 1981. évi rendelet 33. cikke]).

Az ítéletek végrehajtásáról szóló 1981. évi szabályzat (Észak-Írország) 30–33. szabálya határozza meg az EJO lefoglalási végzés meghozatalára irányuló eljárását.

Utolsó frissítés: 18/10/2017

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.