- 1. Bekendmaking en taxatie in verband met de verkoop van in beslag genomen goederen
- 2. Derden die met de verkoop belast zijn
- 3. Soorten openbare verkopingen waarvoor de regels mogelijkerwijs niet volledig gelden
- 4. Informatie over nationale goederenregisters
- 5. Informatie over gegevensbanken waarmee schuldeisers goederen of vorderingen van schuldenaars kunnen opsporen
- 6. Informatie over online gerechtelijke veilingen
Informatie zoeken per regio
1. Bekendmaking en taxatie in verband met de verkoop van in beslag genomen goederen
De goederen van de schuldenaar worden in beslag genomen en de gerechtelijke verkoop wordt uitgevoerd door een gerechtsdeurwaarder.
Na inbeslagneming van de goederen van de schuldenaar waardeert de gerechtsdeurwaarder deze tegen de marktprijs, rekening houdend met de afschrijving en de standpunten van de eiser en de schuldenaar op het moment van inbeslagneming. Indien de schuldenaar of de eiser bezwaar maakt tegen de waardering door de gerechtsdeurwaarder of indien de deurwaarder twijfels heeft over de waarde van de goederen, verkrijgt de deurwaarder een deskundig advies om de waarde van de goederen te bepalen.
De volgens de wettelijke procedure geregistreerde onroerende goederen en andere goederen van de schuldenaar met een waarde van meer dan 2 000 EUR, alsmede andere roerende goederen met een stukwaarde van meer dan 30 000 EUR, worden geliquideerd door middel van een gerechtelijke veiling. Andere soorten goederen kunnen ook op een gerechtelijke veiling of door handelsondernemingen worden verkocht. Beursgenoteerde effecten worden verkocht volgens de in de beursvoorschriften vastgestelde procedure voor de verkoop van deelnemingen.
Zolang de gerechtelijke veiling niet is bekendgemaakt, kan de schuldenaar zelf een koper voor de in beslag genomen goederen vinden, in welk geval de gerechtelijke veiling niet zal plaatsvinden.
Indien de schuldenaar geen koper voorstelt, maakt de gerechtsdeurwaarder de gerechtelijke veiling van de goederen van de schuldenaar bekend. Gerechtelijke veilingen worden bekendgemaakt en vinden plaats op een speciale website die wordt beheerd door de beheerder van het informatiesysteem van gerechtsdeurwaarders (Antstolių informacinė sistema). In de veilingcatalogus worden de gegevens vermeld van de eigenaar van de goederen en de gerechtsdeurwaarder die de veiling organiseert, de locatie van de goederen, met een korte beschrijving en foto’s (behalve in het geval van de verkoop van immateriële activa), de startprijs, de vergoeding van de bieder, eventuele beperkingen op de eigendom van de goederen en het tijdstip waarop de veiling eindigt. In geval van verkoop van onroerende goederen wordt, waar mogelijk, ook op de onroerende goederen zelf een kennisgeving aangebracht.
De startprijs van een goed dat op een veiling wordt verkocht, komt overeen met 80 % van de waarde ervan. Personen die aan een gerechtelijke veiling wensen deel te nemen, moeten zich registreren op de website waarop de veiling zal plaatsvinden en de vergoeding van de bieder betalen, die gelijk is aan 10 % van de startprijs van het te verkopen goed. Het goed wordt verkocht aan de bieder die aan het einde van de veiling de hoogste bieding heeft uitgebracht. Niet-succesvolle bieders krijgen de door hen betaalde vergoeding terugbetaald.
Zodra de succesvolle bieder de volledige prijs voor het gekochte goed heeft betaald, stelt de gerechtsdeurwaarder een verkoopakte op, die het bewijs van eigendom vormt. Bij de verkoop van onroerende goederen bij veiling wordt de akte van verkoop op elektronische wijze toegezonden aan de instantie die verantwoordelijk is voor het bijhouden van het register van onroerende goederen (Nekilnojamojo turto registras).
2. Derden die met de verkoop belast zijn
De gerechtelijke verkoop van de goederen van een schuldenaar wordt georganiseerd en uitgevoerd door een gerechtsdeurwaarder.
De volgens de wettelijke procedure geregistreerde onroerende goederen en andere goederen van de schuldenaar met een waarde van meer dan 2 000 EUR, alsmede andere roerende goederen met een stukwaarde van meer dan 30 000 EUR, worden geliquideerd door middel van een gerechtelijke veiling. Andere soorten goederen kunnen ook op een gerechtelijke veiling of door handelsondernemingen worden verkocht. De gerechtelijke veiling vindt plaats op een speciale website.
Beursgenoteerde effecten worden geliquideerd volgens de in de beursvoorschriften vastgestelde procedure voor de verkoop van deelnemingen.
3. Soorten openbare verkopingen waarvoor de regels mogelijkerwijs niet volledig gelden
In het geval van gerechtelijke veilingen van landbouw- of bosgrond, of van aandelen (of rechten) in een juridische entiteit die meer dan 10 ha landbouwgrond bezit of meer dan 20 % van de aandelen (of rechten) in een juridische entiteit die meer dan 400 ha bosgrond of een stuk grond en/of een bouwwerk in een beschermd gebied bezit, of van een ander goed dat alleen kan worden verworven door personen die voldoen aan de wettelijke vereisten of over de vereiste vergunning beschikken om dat goed te verwerven, moet de gerechtsdeurwaarder in de veilingcatalogus vermelden dat alleen personen die voldoen aan de wettelijke vereisten of over de vereiste vergunning beschikken om dat goed te verwerven, aan de veiling mogen deelnemen. In dergelijke gevallen moet de succesvolle bieder de gerechtsdeurwaarder de gegevens en documenten verstrekken waaruit blijkt dat hij of zij het recht heeft het goed te verwerven.
Indien een stuk grond en/of een bouwwerk in een beschermd gebied wordt verkocht op een gerechtelijke veiling, moet de succesvolle bieder aan de gerechtsdeurwaarder de toestemming verstrekken voor de aankoop van het stuk grond en/of het bouwwerk, die is afgegeven volgens de procedure in de Litouwse wet inzake de bescherming van hoogwaardigheidsbekleders (Lietuvos Respublikos vadovybės apsaugos).
Indien de succesvolle bieder de documenten niet aan de gerechtsdeurwaarder verstrekt of de gerechtsdeurwaarder vaststelt dat de succesvolle bieder niet het recht had om het goed te kopen, verliest de succesvolle bieder het recht om het goed te kopen en wordt de door hem betaalde vergoeding niet terugbetaald.
4. Informatie over nationale goederenregisters
Bij de uitvoering van een executoriale titel heeft de deurwaarder het recht om bij staatsregisters en informatiesystemen, banken en andere financiële instellingen en andere natuurlijke personen en rechtspersonen kosteloos de nodige informatie inwinnen over de goederen, tegoeden, inkomsten, uitgaven en activiteiten van de schuldenaar, alsmede andere informatie die nodig is voor de uitoefening van de taken van de deurwaarder.
De gerechtsdeurwaarder kan informatie over de goederen van de schuldenaar online inwinnen bij:
- het register van onroerende goederen (Nekilnojamojo turto registras), met betrekking tot onroerende goederen in Litouwen;
- het register van wegvoertuigen (Kelių transporto priemonių registras), met betrekking tot lichte bedrijfsvoertuigen, bedrijfsvoertuigen en andere voertuigen die in Litouwen zijn geregistreerd;
- het landbouwregister (Ūkininkų kių registras), het register van landbouw- en plattelandsbedrijven (Žemės ūkio ir kaimo verslo registras), het register van tractoren, zelfrijdende en landbouwmachines en aanhangwagens (Traktorių, savaeigių ir žemės ūkio Mašinų ir jų priekabų registras) en het stamboek voor vee (Ūkinių gyvūnų registras), voor wat betreft landbouwbedrijven, landbouwmachines en vee die in Litouwen zijn geregistreerd;
- het burgerluchtvaartuigregister (Civilinių orlaivių registras), met betrekking tot in Litouwen geregistreerde burgerluchtvaartuigen;
- het register van rollend spoorwegmaterieel (Geležinkelių riedmenų registras), met betrekking tot in Litouwen geregistreerd spoorwegmaterieel;
- het register van zeeschepen (Jūrų laivų registras) en het register van binnenschepen (Vidaus vandenų laivų registras), met betrekking tot in Litouwen geregistreerde zee- en binnenschepen;
- het vuurwapenregister (Ginklų registras), met betrekking tot in Litouwen geregistreerde vuurwapens;
- het octrooiregister (Patentų registras), het merkenregister (Prekių ženklų registras) en het modellenregister (Dizaino registras) voor in Litouwen geregistreerde octrooien, handelsmerken en modellen.
De gerechtsdeurwaarder heeft ook het recht om via het informatiesysteem informatie in te winnen over leden van rechtspersonen (Juridinių asmenų dalyvių informacinė sistema), over leden van besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, kleine partnerschappen, overheidsinstanties, landbouwvennootschappen, coöperatieve vennootschappen (coöperaties), vennootschappen onder firma, commanditaire vennootschappen en niet-gouvernementele liefdadigheids- en ondersteuningsstichtingen.
5. Informatie over gegevensbanken waarmee schuldeisers goederen of vorderingen van schuldenaars kunnen opsporen
Informatie over de goederen van een schuldenaar wordt verzameld door de gerechtsdeurwaarder, die het recht heeft om informatie in te winnen bij informatiesystemen, registers en van natuurlijke personen en rechtspersonen over de goederen, inkomsten enz. van een schuldenaar.
De schuldeiser heeft het recht het volledige tenuitvoerleggingsdossier te raadplegen (met inbegrip van informatie over de goederen van de schuldenaar).
6. Informatie over online gerechtelijke veilingen
Op grond van het wetboek van burgerlijke rechtsvordering (Civilinio proceso kodeksas) vinden gerechtelijke veilingen van de goederen van schuldenaren online plaats op een speciale website. Gerechtelijke veilingen worden georganiseerd en alle beslissingen met betrekking tot de uitvoering ervan worden genomen door een gerechtsdeurwaarder. De rechtbank is alleen bij de procedure betrokken indien er een klacht tegen de handelingen van de deurwaarder bestaat die door de gerechtsdeurwaarder wordt afgewezen.
Gerechtelijke veilingen beginnen zodra zij zijn bekendgemaakt en eindigen na dertig dagen, voor de verkoop van onroerende goederen en andere goederen die volgens de wettelijke procedure zijn geregistreerd, en van andere roerende goederen met een stukwaarde van meer dan 30 000 EUR. Voor de verkoop van alle andere goederen eindigt de veiling na twintig dagen.
De volgens de wettelijke procedure geregistreerde onroerende goederen en andere goederen van de schuldenaar met een waarde van meer dan 2 000 EUR, alsmede andere roerende goederen met een stukwaarde van meer dan 30 000 EUR, worden verkocht door middel van een gerechtelijke veiling. Andere soorten goederen kunnen ook via een gerechtelijke veiling worden verkocht, met uitzondering van beursgenoteerde effecten.
Litouwse burgers en vreemdelingen aan wie overeenkomstig de Litouwse wetgeving identiteitsdocumenten zijn afgegeven, kunnen deelnemen aan een gerechtelijke veiling (voor deelname aan de veiling is een identiteitsbevestiging vereist door middel van een elektronische handtekening of mobiele elektronische handtekening of via online bankieren).
Gerechtelijke veilingen vinden plaats op een speciale website die wordt beheerd door het staatsbedrijf Registrų Centras, dat de beheerder is van het informatiesysteem van gerechtsdeurwaarders.
Personen die aan een gerechtelijke veiling willen deelnemen, hoeven geen aanvragen of documenten in te vullen of in te dienen. Personen kunnen zich elektronisch inschrijven voor een gerechtelijke veiling via de website waarop de veiling plaatsvindt, door hun identiteit te bevestigen met een van de bovengenoemde middelen, de specifieke veiling te selecteren waaraan zij wensen deel te nemen en de vergoeding van de bieder te betalen via een systeem voor onlinebankieren. Bij de registratie voor een gerechtelijke veiling moeten personen elektronisch bevestigen dat zij op de hoogte zijn van de gerechtelijke veilingprocedure, de procedure voor het indienen van een klacht tegen de handelingen van een gerechtsdeurwaarder en de mogelijke gevolgen van de verkoop van een goed op een gerechtelijke veiling. De door een bieder bij een gerechtelijke veiling verstrekte persoonsgegevens mogen niet worden meegedeeld aan de gerechtsdeurwaarder, aan de andere deelnemers aan de veiling of aan derden, behalve in de gevallen waarin de wet voorziet.
Personen kunnen zelf of via een vertegenwoordiger deelnemen aan een gerechtelijke veiling. Wanneer deelname aan een gerechtelijke veiling plaatsvindt via een vertegenwoordiger, worden alle handelingen in verband met de deelname aan de veiling uitgevoerd door de vertegenwoordiger, maar moet ook de vertegenwoordigde persoon worden vermeld.
Gerechtelijke veilingen vinden online plaats. De biedingen kunnen handmatig worden verhoogd door een bod in te dienen, of automatisch, door het startbedrag, het maximumbedrag en de incrementen van de biedingen in te dienen. Indien aan het einde van de gerechtelijke veiling ten minste één bod is ontvangen, wordt de sluitingstijd van de veiling met nog eens vijf minuten verlengd om de deelnemers in staat te stellen een bod uit te brengen. Voor elk nieuw bod dat tijdens de verlengingsperiode wordt ontvangen, wordt de veiling met nog eens vijf minuten verlengd. De veiling eindigt wanneer er binnen de extra periode van vijf minuten geen nieuwe biedingen worden ontvangen.
Informatie over het te verkopen goed op een gerechtelijke veiling en de biedprijs voor het goed is openbaar, maar het is pas mogelijk om aan de veiling deel te nemen en een bieding uit te brengen na registratie volgens de voorgeschreven procedure.
Aan het einde van de veiling ontvangt de gerechtsdeurwaarder die deze heeft georganiseerd, de details van de succesvolle bieder en de biedprijs van de goederen. De door de succesvolle bieder betaalde vergoeding wordt ook overgemaakt aan de gerechtsdeurwaarder.
De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.