- 1. Publicitatea și stabilirea prețurilor în cazul bunurilor puse sub sechestru
- 2. Părți terțe care sunt autorizate să efectueze operațiunea de vânzare
- 3. Tipuri de licitații judiciare în care regulile s-ar putea aplica doar parțial
- 4. Informații privind registrele naționale de evidență a bunurilor
- 5. Informații privind bazele de date care permit creditorilor să identifice bunurile și creanțele unui debitor
- 6. Informații privind licitațiile judiciare online
1. Publicitatea și stabilirea prețurilor în cazul bunurilor puse sub sechestru
Bunurile debitorului sunt puse sub sechestru, iar vânzarea judiciară este efectuată de un executor judecătoresc.
După punerea sub sechestru a bunurilor debitorului, executorul judecătoresc le evaluează la prețul pieței, luând în considerare deprecierea și opiniile reclamantului și ale debitorului prezente la momentul punerii sub sechestru. În cazul în care debitorul sau reclamantul se opune evaluării de către executorul judecătoresc sau în cazul în care acesta are îndoieli cu privire la valoarea bunurilor, executorul judecătoresc obține o expertiză pentru a determina valoarea bunurilor.
Bunurile imobile ale debitorului și alte bunuri înregistrate conform procedurii prevăzute de lege cu o valoare mai mare de 2 000 EUR, precum și alte bunuri mobile cu o valoare unitară mai mare de 30 000 EUR sunt lichidate prin vânzare în cadrul unei licitații judiciare. Și alte tipuri de bunuri pot fi vândute la licitație judiciară sau de către societăți de tranzacționare. Valorile mobiliare cotate la bursă sunt vândute în conformitate cu procedura prevăzută de regulile bursei de valori pentru vânzarea participațiilor.
Până la anunțarea licitației judiciare, debitorul poate găsi el însuși un cumpărător pentru bunurile puse sub sechestru, caz în care nu va avea loc licitația judiciară.
În cazul în care debitorul nu propune un cumpărător, executorul judecătoresc face publicitate licitației judiciare a bunurilor care aparțin debitorului. Licitațiile judiciare sunt anunțate și se desfășoară pe un site web dedicat, gestionat de administratorul Sistemului informatic al executorilor judecătorești (Antstolių informacinė sistema). Anunțul de licitație prezintă detaliile proprietarului bunurilor și ale executorului judecătoresc care organizează licitația, locul în care se află bunurile, cu o scurtă descriere și fotografii (cu excepția vânzării de active necorporale), prețul de pornire, taxa ofertantului, eventualele restricții privind dreptul de proprietate asupra bunurilor care fac obiectul vânzării și momentul încheierii licitației. În cazul în care sunt vândute bunuri imobile, se afișează un anunț și pe bunurile imobile înseși, dacă este posibil.
Prețul de pornire al unui bun vândut la licitație corespunde unui procent de 80 % din valoarea acestuia. Persoanele care doresc să participe la o licitație judiciară trebuie să se înregistreze pe site-ul web pe care urmează să aibă loc licitația și să plătească taxa ofertantului, care este egală cu 10 % din prețul de pornire al bunului care face obiectul vânzării. Bunul este vândut ofertantului care depune oferta cea mai mare până la sfârșitul licitației. Ofertanților necâștigători li se rambursează taxa pe care au plătit-o.
După ce ofertantul câștigător a plătit prețul integral pentru bunul achiziționat, executorul judecătoresc întocmește un act de vânzare la licitație, care constituie dovada dreptului de proprietate. Atunci când la licitație se vând bunuri imobile, actul de vânzare la licitație este trimis prin mijloace electronice organismului responsabil cu ținerea registrului bunurilor imobile (Nekilnojamojo turto registras).
2. Părți terțe care sunt autorizate să efectueze operațiunea de vânzare
Vânzarea judiciară a bunurilor debitorului este organizată și efectuată de un executor judecătoresc.
Bunurile imobile ale debitorului și alte bunuri înregistrate conform procedurii prevăzute de lege cu o valoare mai mare de 2 000 EUR, precum și alte bunuri mobile cu o valoare unitară mai mare de 30 000 EUR sunt lichidate prin vânzare în cadrul unei licitații judiciare. Și alte tipuri de bunuri pot fi vândute la licitație judiciară sau de către societăți de tranzacționare. Licitația judiciară se desfășoară pe un site web dedicat.
Valorile mobiliare cotate la bursă sunt lichidate în conformitate cu procedura prevăzută de regulile bursei de valori pentru vânzarea participațiilor.
3. Tipuri de licitații judiciare în care regulile s-ar putea aplica doar parțial
În cazul licitațiilor judiciare care vizează terenuri agricole ori forestiere sau acțiuni (ori drepturi) la o entitate juridică care deține mai mult de 10 ha de teren agricol sau mai mult de 20 % din acțiunile (sau drepturile) la o entitate juridică care deține mai mult de 400 ha de teren forestier sau o parcelă de teren și/sau o structură dintr-o zonă protejată sau un alt bun care poate fi achiziționat numai de persoane care îndeplinesc cerințele prevăzute de lege sau care dețin autorizația necesară pentru achiziționarea bunului respectiv, executorul judecătoresc trebuie să precizeze în anunțul de licitație că pot participa la licitație numai persoanele care îndeplinesc cerințele prevăzute de lege sau care dețin autorizația necesară pentru achiziționarea bunului respectiv. În aceste cazuri, ofertantul câștigător trebuie să furnizeze executorului judecătoresc detaliile și documentele care confirmă că are dreptul de a achiziționa bunul.
În cazul în care o parcelă de teren și/sau o structură dintr-o zonă protejată este vândută la licitație judiciară, ofertantul câștigător trebuie să furnizeze executorului judecătoresc aprobarea pentru achiziționarea parcelei de teren și/sau a structurii, emisă în conformitate cu procedura prevăzută de Legea lituaniană privind protecția demnitarilor (Lietuvos Respublikos vadovybės apsaugos įstatymas).
Dacă ofertantul câștigător nu pune documentele la dispoziția executorului judecătoresc sau dacă executorul judecătoresc stabilește că ofertantul câștigător nu avea dreptul de a cumpăra bunul, ofertantul câștigător își pierde dreptul de a achiziționa bunul și nu i se va restitui taxa plătită de ofertant.
4. Informații privind registrele naționale de evidență a bunurilor
Atunci când execută un titlu executoriu, executorul judecătoresc are dreptul de a obține, gratuit, de la registrele și sistemele informatice de stat, de la bănci și de la alte instituții financiare, precum și de la alte persoane fizice și juridice, informațiile necesare privind bunurile, fondurile, veniturile, cheltuielile și activitățile debitorului, precum și alte informații necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor executorului judecătoresc.
Executorul judecătoresc poate obține online informații cu privire la bunurile debitorului de la:
- Registrul bunurilor imobile (Nekilnojamojo turto registras), în ceea ce privește bunurile imobile din Lituania;
- Registrul vehiculelor rutiere (Kelių transporto priemonių registras), în ceea ce privește vehiculele ușoare, vehiculele comerciale și alte vehicule înmatriculate în Lituania;
- Registrul agricol (Ūkininkų ūkių registras), Registrul întreprinderilor agricole și rurale (Žemės ūkio ir kaimo verslo registras), Registrul tractoarelor, utilajelor și remorcilor autopropulsate și agricole (Traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų ir jų priekabų registras) și Registrul zootehnic (Ūkinių gyvūnų registras), în ceea ce privește fermele, utilajele agricole și efectivele de animale înregistrate în Lituania;
- Registrul aeronavelor civile (Civilinių orlaivių registras), în ceea ce privește aeronavele civile înmatriculate în Lituania;
- Registrul materialului rulant feroviar (Geležinkelių riedmenų registras), în ceea ce privește materialul rulant feroviar înregistrat în Lituania;
- Registrul navelor maritime (Jūrų laivų registras) și Registrul navelor de navigație interioară (Vidaus vandenų laivų registras), în ceea ce privește navele maritime și navele de navigație interioară înregistrate în Lituania;
- Registrul armelor de foc (Ginklų registras), în ceea ce privește armele de foc înregistrate în Lituania;
- Registrul brevetelor (Patentų registras), Registrul mărcilor (Prekių ženklų registras) și Registrul desenelor și modelelor industriale (Dizaino registras), în ceea ce privește brevetele, mărcile și desenele sau modelele industriale înregistrate în Lituania.
Executorul judecătoresc are, de asemenea, dreptul de a obține informații din Sistemul informatic privind membrii persoanelor juridice (Juridinių asmenų dalyvių informacinė sistema) cu privire la membrii societăților cu răspundere limitată, ai societăților mici în nume colectiv, ai organismelor publice, ai societăților agricole, ai societăților cooperative (cooperative), ai societăților în nume colectiv, ai societăților în comandită simplă și ai fundațiilor neguvernamentale caritabile și de sprijin.
5. Informații privind bazele de date care permit creditorilor să identifice bunurile și creanțele unui debitor
Informațiile privind bunurile debitorului sunt colectate de către executorul judecătoresc, care are dreptul de a obține informații din sistemele informatice, din registre și de la persoane fizice și juridice cu privire la bunurile, veniturile debitorului etc.
Creditorul are dreptul de a consulta întregul dosar de executare (inclusiv informații privind bunurile debitorului).
6. Informații privind licitațiile judiciare online
În temeiul Codului de procedură civilă (Civilinio proceso kodeksas), licitațiile judiciare ale bunurilor debitorilor au loc online pe un site web dedicat. Licitațiile judiciare sunt organizate de un executor judecătoresc, care ia toate deciziile referitoare la desfășurarea lor. Instanța este implicată în proces numai în cazul în care există o plângere împotriva acțiunilor executorului judecătoresc care este respinsă de executorul judecătoresc.
Licitațiile judiciare încep de îndată ce au fost anunțate și se încheie după 30 de zile, pentru vânzarea bunurilor imobile și a altor bunuri înregistrate conform procedurii prevăzute de lege, precum și a altor bunuri mobile cu o valoare unitară mai mare de 30 000 EUR. Pentru vânzarea tuturor celorlalte bunuri, licitația se încheie după 20 de zile.
Bunurile imobile ale debitorului și alte bunuri înregistrate conform procedurii prevăzute de lege cu o valoare mai mare de 2 000 EUR, precum și alte bunuri mobile cu o valoare unitară mai mare de 30 000 EUR sunt vândute în cadrul unei licitații judiciare. Alte tipuri de bunuri pot fi vândute și prin licitație judiciară, cu excepția valorilor mobiliare cotate la bursă.
Cetățenii lituanieni și cetățenii străini cărora li s-au eliberat documente de identitate în conformitate cu legislația lituaniană pot participa la o licitație judiciară (participarea la licitație necesită confirmarea identității prin intermediul unei semnături electronice sau al unei semnături electronice mobile sau prin intermediul serviciilor bancare online).
Licitațiile judiciare se desfășoară pe un site web dedicat, gestionat de întreprinderea de stat Registrų Centras, care este administratorul Sistemului informatic al executorilor judecătorești.
Persoanele care doresc să participe la o licitație judiciară nu trebuie să completeze sau să depună cereri sau documente. Persoanele se pot înregistra pentru o licitație judiciară pe cale electronică prin intermediul site-ului web pe care are loc licitația, confirmându-și identitatea prin unul dintre mijloacele menționate mai sus, selectând licitația specifică la care doresc să participe și plătind taxa ofertantului prin intermediul unui sistem bancar online. Atunci când se înregistrează la o licitație judiciară, persoanele trebuie să confirme prin mijloace electronice că au cunoștință de procedura de licitație judiciară, de procedura de depunere a unei plângeri împotriva acțiunilor unui executor judecătoresc și de posibilele consecințe ale vânzării unui bun în cadrul unei licitații judiciare. Datele cu caracter personal furnizate de un ofertant în cadrul unei licitații judiciare nu pot fi divulgate executorului judecătoresc, celorlalți participanți la licitație sau terților decât în cazurile prevăzute de lege.
Persoanele pot participa la o licitație judiciară fie ele însele, fie prin intermediul unui reprezentant. În cazul în care participarea la o licitație judiciară are loc prin intermediul unui reprezentant, toate acțiunile legate de participarea la licitație sunt efectuate de reprezentant, dar trebuie să se indice și persoana reprezentată.
Licitațiile judiciare au loc online. Ofertele pot fi majorate manual, prin introducerea unei oferte sau automat, prin introducerea ofertei inițiale, a ofertei maxime și a pasului de licitare. În cazul în care cel puțin o ofertă a fost primită până la sfârșitul licitației judiciare, ora de închidere a licitației se prelungește cu încă cinci minute pentru a permite participanților să depună o ofertă. Pentru fiecare ofertă nouă primită în cursul perioadei de prelungire, licitația va fi prelungită cu încă cinci minute. Licitația se încheie atunci când nu se primesc oferte noi în perioada suplimentară de cinci minute.
Informațiile privind bunul vândut în cadrul unei licitații judiciare și prețul oferit pentru acesta sunt publice, dar participarea la licitație și plasarea unei oferte sunt posibile numai după înregistrarea în conformitate cu procedura prevăzută.
La sfârșitul licitației, executorului judecătoresc care a organizat-o i se furnizează detaliile ofertantului câștigător și prețul ofertei pentru bunul respectiv. Taxa ofertantului plătită de ofertantul câștigător este, de asemenea, transferată executorului judecătoresc.
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.