În materie de drept civil, procedurile și acțiunile în curs intentate înainte de încheierea perioadei de tranziție vor continua în temeiul legislației UE. În baza unui acord reciproc între UE și Regatul Unit, Portalul e-justiție va păstra informațiile legate de Regatul Unit până la sfârșitul anului 2022.
NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini engleză a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Swipe to change

Licitații judiciare

Irlanda de Nord

Conținut furnizat de
Irlanda de Nord

Biroul de executare a hotărârilor judecătorești [Enforcement of Judgments Office (EJO)] își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului Instanțe din Irlanda de Nord (Northern Ireland Courts and Tribunal Service) și este responsabil de executarea hotărârilor judecătorești civile pronunțate în Irlanda de Nord în materie de sume de bani și bunuri mobile și imobile. Ordonanța din 1981 privind executarea hotărârilor judecătorești (Irlanda de Nord) permite confiscarea și vânzarea de bunuri pentru a colecta o sumă de bani care a fost recunoscută ca datorată pe baza unei hotărâri judecătorești.

EJO dispune de o serie de competențe de executare a plăților aferente unor datorii dispuse în cadrul unor hotărâri judecătorești. Aceste competențe includ emiterea unui ordin de confiscare în temeiul articolului 31 din ordonanța din 1981.

În conformitate cu ordonanța din 1981, EJO are dreptul să confiște bunurile, să le vândă la licitație și să utilizeze venitul net din vânzare (după deducerea cheltuielilor și a costurilor aferente confiscării) pentru a plăti datoriile neachitate (a se vedea articolele 31, 34 și 40 din ordonanța din 1981). Pentru executarea unei ordin de confiscare a bunurilor, EJO are dreptul, în temeiul articolului 38 din ordonanța din 1981, să penetreze pe orice teren ocupat sau utilizat de către debitor, de soțul acestuia sau de o persoană aflată în întreținerea acestuia sau, în unele cazuri, de orice altă persoană.

EJO poate emite acest tip de ordin [în temeiul normei 30 alineatul (1) din Regulile de executare a hotărârilor judecătorești (Irlanda de Nord) din 1981] atunci când există suficiente bunuri confiscabile pentru achitarea datoriei. În practică, se vor căuta alte mijloace de executare, cum ar fi un ordin de poprire a câștigurilor salariale (prin care o anumită sumă este dedusă din salariul debitorului) înainte de a cere emiterea unui ordin de confiscare la Master.

Există limitări în ceea ce privește tipurile de bunuri care pot fi confiscate. De exemplu, nu pot fi confiscate hainele sau mobila esențială a debitorului (a se vedea articolul 33 din ordonanța din 1981).

Punctele 30-33 din Regulile de executare a hotărârilor judecătorești (Irlanda de Nord) din 1981 stabilesc procedura pe care EJO trebuie să o urmeze pentru emiterea unui ordin de confiscare.

Ultima actualizare: 18/10/2017

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.