Ograničenja za nasljeđivanje – posebna pravila

Informacije na nacionalnoj razini o posebnim pravilima koja se primjenjuju na određenu nepokretnu imovinu, određena poduzeća ili druge posebne kategorije imovine

Europska pravosudna mreža u građanskim i trgovačkim stvarima izradila je informativne članke o posebnim propisima u okviru nacionalnog prava kojima se uvode ograničenja za nasljeđivanje koja obično uključuju sljedeće vrste imovine:

  • neke vrste nepokretne imovine (nekretnine),
  • neke vrste poduzeća,
  • druge posebne kategorije imovine.

Tim se propisima ograničava nasljeđivanje tih vrsta imovine zbog gospodarskih, obiteljskih i/ili socijalnih razloga.

Oni se primjenjuju na nasljeđivanje u okviru nacionalnog prava kojim se nameću ta ograničenja neovisno o zakonu o nasljeđivanju.

Za pristup informativnom članku o nacionalnom zakonodavstvu kojim se nameću ograničenja ili kojim se na drugi način utječe na nasljeđivanje određenih vrsta imovine kliknite na odgovarajuću nacionalnu zastavu na ovoj stranici.

Posljednji put ažurirano: 30/05/2023

Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.