Öröklésekkel kapcsolatos korlátozások – különleges szabályok

Észtország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 E tagállam joga szerint vonatkoznak-e gazdasági, családi vagy szociális megfontolások miatt az örökléssel kapcsolatos vagy arra kiható korlátozásokat megállapító különös szabályok az e tagállamban található ingatlanok, bizonyos vállalkozások vagy más, különleges vagyonkategóriák öröklésére?

Az öröklésről szóló törvény 4. szakasza értelmében a hagyaték akkor száll át az örökösre, amikor az öröklés megnyílik. Ez azt jelenti, hogy főszabályként minden jog és kötelezettség az örökösre száll. Kivételt csak azok a jogok és kötelezettségek jelentenek, amelyek természetüknél fogva szervesen kapcsolódnak a végrendelkező személyéhez, vagy amelyek a törvény értelmében nem szállnak át egyik személyről a másikra (az öröklésről szóló törvény 130. szakaszának (1) bekezdése).

Közérdekből a dologi jogok egyes típusai korlátozás alá esnek az ingatlan tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó korlátozásokról szóló törvény alapján; ez nem alkalmazható ugyanakkor az ingatlan tulajdonjogának öröklés útján való megszerzésére (a törvény 2. szakasza (1) bekezdésének 6. pontja).

Korlátozások vonatkozhatnak az egyes gazdasági társaságokban való részesedésszerzésre. Például az ügyvédekről szóló törvény alapján csak ügyvédek szerezhetnek részesedést az ügyvédek gazdasági egyesülésében (az ügyvédekről szóló törvény 54. szakaszának (1) bekezdése). Ha az örökös nem ügyvéd, a részesedés értékének megtérítésére jogosult.

A korlátolt felelősségű társaság alapító okirata tartalmazhat olyan korlátozást, amely szerint a részesedés nem száll át az örökösökre; az örökös ebben az esetben is a részesedés értékének megtérítésére jogosult (a kereskedelmi törvénykönyv 153. szakasza).

2 E tagállam joga szerint az öröklésre irányadó jogra tekintet nélkül is alkalmazni kell-e ezeket a különös szabályokat a fent említett vagyontárgyak öröklésére?

A különös szabályok alkalmazása nem az öröklésre alkalmazandó jogtól függ.

3 Tartalmaz-e különleges eljárásokat e tagállam jogrendszere a fent említett különös szabályok betartásának biztosítására?

Nincsenek külön eljárások.

Utolsó frissítés: 22/02/2024

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.