Öröklésekkel kapcsolatos korlátozások – különleges szabályok

A bizonyos ingatlanokra, bizonyos vállalkozásásokra vagy az eszközök más speciális kategóriáira vonatkozó különös szabályokra vonatkozó nemzeti tájékoztatás

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat adatlapokat dolgozott ki azokról a nemzeti jog szerinti különleges szabályokról, amelyek jellemzően a következő vagyontárgyak öröklésével kapcsolatosan állapítanak meg korlátozásokat:

  • bizonyos ingatlantípusok,
  • bizonyos vállalkozási formák,
  • egyéb különleges vagyonkategóriák.

Gazdasági, családi és/vagy társadalmi okokból kifolyólag ezen szabályok korlátozzák az említett vagyontárgyakat érintő öröklést.

Ezen szabályok az öröklésre – az ilyen korlátozásokat elrendelő állam nemzeti joga szerint – az öröklési jogtól függetlenül alkalmazandók.

A bizonyos vagyontárgyak öröklését érintő korlátozásokat elrendelő, vagy azt egyéb módon befolyásoló nemzeti jogról szóló adatlap megtekintéséhez, kérjük, kattintson a megfelelő zászlóra az oldalon.

Utolsó frissítés: 30/05/2023

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.