Ha a kárigényemet ebben az országban kell elbírálni

Az uniós országokban igénybe vehető kártérítési rendszerek

kártérítési irányelv 12. cikke értelmében minden uniós országnak létre kell hoznia egy nemzeti rendszert a szándékosan elkövetett erőszakos nemzetközi bűncselekmények áldozatainak kárenyhítésére. A jogszabály értelmében a szándékosan elkövetett erőszakos nemzetközi bűncselekmények áldozatai annak az országnak a nemzeti kárenyhítési rendszerét vehetik igénybe, amelynek területén a bűncselekményt elkövették.

Itt talál információkat az uniós országokban igénybe vehető kártérítési rendszer(ek)ről.

Egyes országok a saját állampolgáraik számára is biztosítják a kártérítés lehetőségét, ha a bűncselekmény külföldön történt. E kérdéskörre az uniós jogszabályok hatálya jelenleg nem terjed ki.

A kártérítési irányelv szerint Ön kártérítési igénnyel léphet fel a bűncselekmény elkövetésének helye szerinti uniós országgal szemben, ha Ön abban az országban él (nemzeti ügy), vagy ha valamely más uniós országban él (határokon átnyúló ügy).

Ezért tanácsos a bűncselekmény elkövetésének helye szerinti ország szabályairól tájékozódni.

Kérjük, válassza ki a vonatkozó ország zászlaját a részletes nemzeti információk megjelenítéséhez.

Utolsó frissítés: 08/10/2020

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.