Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata lett nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Ha a kárigényemet ebből az országból egy másik EU-országba kell küldeni

Lettország

Tartalomszolgáltató:
Lettország

Melyik hatóság fog számomra segítséget nyújtani a kártérítési igényem másik uniós tagállamba történő megküldésében?

Jogi Segítségnyújtási Hivatal (Juridiskās palīdzības administrācija)
Pils laukums 4
Riga

Telefon: +371 67514208
Ingyenesen hívható telefonszám: +371 80001801
Fax : +371 67514209

E-mail: jpa@jpa.gov.lv
Honlap: https://www.jpa.gov.lv/par-mums-eng

Milyen szerepe van a segítséget nyújtó hatóságnak?

Az áldozat az állami kárenyhítés iránti kérelmet az érintett uniós tagállam illetékes hatóságához nyújthatja be a Jogi Segítségnyújtási Hivatal segítségével.

A Jogi Segítségnyújtási Hivatal tájékoztatja az áldozatot a másik uniós tagállam illetékes hatósága által megállapított kifizetésre vonatkozó rendelkezésekről, állami kárenyhítési eljárásról és további követelményekről. A Hivatal biztosítja azt is, hogy a büntetőeljárásban részt vevő személyek meghallgatásra kerüljenek, ha azt az uniós tagállamnak az állami kárenyhítés iránti kérelmet elbíráló illetékes hatósága kéri.

Lefordítja-e ez a hatóság az igazoló dokumentumokat, ha a kérelem külföldre küldéséhez ez szükséges? Ha igen, ki viseli ennek költségeit?

Az állami kárenyhítés iránti kérelmet olyan nyelven kell benyújtania, amelyről az érintett uniós tagállam azt jelezte, hogy elfogadja.

A Jogi Segítségnyújtási Hivatal biztosítja azon szükséges dokumentumok fordítását, amelyeket megküld a másik uniós tagállam illetékes hatóságához, és a fordítási költségeket az állam viseli.

Kapcsolódnak-e adminisztratív vagy egyéb díjak a kérelem külföldre küldéséhez?

Ha az állami kárenyhítés iránti kérelmet a másik uniós tagállam illetékes hatóságához a Jogi Segítségnyújtási Hivatalon keresztül küldik meg, az áldozatnak nem kell megtérítenie a kérelem küldésével kapcsolatos költségeket.

Utolsó frissítés: 18/12/2023

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.