Ha a kárigényemet ebből az országból egy másik EU-országba kell küldeni

Litvánia

Tartalomszolgáltató:
Litvánia

Melyik hatóság fog számomra segítséget nyújtani a kártérítési igényem másik uniós tagállamba történő megküldésében?

A Litván Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma (Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija)
Gedimino pr. 30,
Vilnius

Milyen szerepe van a segítséget nyújtó hatóságnak?

A Litván Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma jogosult arra, hogy a Litván Köztársaság állampolgárai és más, a Litván Köztársaságban jogszerűen tartózkodó és szokásos tartózkodási hellyel rendelkező személyek kárenyhítés iránti kérelmét megküldje valamely másik uniós tagállam illetékes hatóságához a másik uniós tagállamban elkövetett erőszakos bűncselekmény következtében keletkezett kárral kapcsolatban. Ezen túlmenően az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatást nyújt az erőszakos bűncselekmények következtében keletkezett károkkal kapcsolatban az uniós tagállamok illetékes hatóságai által megállapított kárenyhítési feltételekről és eljárásokról.

Lefordítja-e ez a hatóság az igazoló dokumentumokat, ha a kérelem külföldre küldéséhez ez szükséges? Ha igen, ki viseli ennek költségeit?

Igen, ha szükséges, a Litván Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma segítséget nyújt a benyújtandó dokumentumok fordításában. A bűncselekmény áldozatának nem kell viselni a fordítási költségeket.

Kapcsolódnak-e adminisztratív vagy egyéb díjak a kérelem külföldre küldéséhez?

Nincsenek ilyen díjak.

Utolsó frissítés: 07/04/2023

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.