Ha a kárigényemet ebből az országból egy másik EU-országba kell küldeni

Szlovénia

Tartalomszolgáltató:
Szlovénia

Melyik hatóság fog számomra segítséget nyújtani a kártérítési igényem másik uniós tagállamba történő megküldésében?

A Szlovén Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma
Župančičeva 3
Ljubljana

Telefon: +386 1 369 53 38
Fax: +386 1 369 53 06

E-mail: gp.mp@gov.si
Honlap: https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-pravosodje/

Milyen szerepe van a segítséget nyújtó hatóságnak?

Az Igazságügyi Minisztérium (mint segítséget nyújtó hatóság) felel a bizottság (amely a kártérítésről határoz), a rendőrség és a más országok illetékes hatóságai közötti együttműködésért és információcseréért, és segít megtalálni a megfelelő megoldást a határokon átnyúló ügyekben (amikor külföldi állampolgár válik áldozattá a Szlovén Köztársaságban vagy szlovén állampolgár válik áldozattá külföldön).

Az Igazságügyi Minisztérium alapvető információkkal szolgál a kérelmezőknek arról, hogy milyen lehetőségeik vannak kártérítés igénylésére, illetve milyen feltételek mellett igényelhetnek kártérítést valamely más uniós tagállamban, és e célból a többi tagállam hatóságaitól információkat kér be. Az Igazságügyi Minisztérium hatásköre a határokon átnyúló ügyekben érkezett kérelmek fogadására és továbbítására is kiterjed.

Lefordítja-e ez a hatóság az igazoló dokumentumokat, ha a kérelem külföldre küldéséhez ez szükséges? Ha igen, ki viseli ennek költségeit?

Igen, a fordítás költségeit a Szlovén Köztársaság viseli.

Kapcsolódnak-e adminisztratív vagy egyéb díjak a kérelem külföldre küldéséhez?

Nem. A bűncselekmények áldozatai részére nyújtott kártérítésről szóló törvény (Zakon o odškodnini žrtvam kaznivih dejanj – ZOZKD) értelmében a kártérítési eljárás során nem számítanak fel díjat a kérelmek, keresetek és határozatok után.

Utolsó frissítés: 12/03/2019

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.