Ha a kárigényemet (másik országból származik) ebben az országban kell elbírálni

Magyarország

Tartalomszolgáltató:
Magyarország

Melyik hatóság bírálja el a kártérítés iránti kérelmet határokon átnyúló ügyben?

A más tagállamból érkező kárenyhítési kérelmek elbírálására döntő hatóságként Budapest Főváros Kormányhivatala jogosult:

1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 4.

+36 1 896 2104

email: isz.igazgatosag@bfkh.gov.hu

web: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/hirek/aldozatsegitse-es-jogi-segitsegnyujtas

Fordulhatok-e a kártérítés iránti igényemmel közvetlenül e tagállamnak a határozathozatalra illetékes hatóságához (anélkül, hogy először a saját országomban a segítségnyújtó hatósághoz kellene fordulnom)?

Igen.

Milyen nyelven vagy nyelveken fogadják el a kártérítést nyújtó hatóságok:

– a kérelmet?

Bármilyen nyelven.

– az igazoló dokumentumokat?

Bármilyen nyelven.

Ha a kártérítést nyújtó hatóság lefordítja a más EU tagállamból érkező kérelmet/igazoló dokumentumokat, ki viseli ennek költségeit?

A Magyar Állam

Ebben az országban kell-e adminisztratív vagy egyéb díjakat fizetni a (másik EU tagállamból érkező kérelmem) feldolgozásáért? Amennyiben igen, hogyan tudom ezeket befizetni?

Nem kell fizetni.

Ha az eljárás során és/vagy a határozathozatalkor jelen kell lennem, igényelhetem-e az utazási költségeim megtérítését? Hogyan? Kihez kell fordulnom?

Nem igényelheti, nem igényel személyes jelenlétet az eljárás lefolytatása.

Biztosítanak-e tolmácsot abban az esetben, ha meg kell jelennem személyesen?

Igen.

Elfogadják vagy elismerik-e a saját országomban kiállított orvosi dokumentációt – vagy saját orvosszakértőik is meg kell hogy vizsgálják az egészségi állapotomat/sérülésemet?

Elfogadjuk.

Amennyiben ebben az országban orvosi vizsgálatnak kell alávetnem magam, megtérítésre kerülnek-e az utazási költségeim?

Nem.

Hozzávetőlegesen mennyi ideig tart, amíg a hatóságtól/szervtől megkapom a kártérítés tárgyában hozott határozatot?

Az eljárás során maximum 60 napon belül döntést kell hozni.

Milyen nyelvű lesz a kártérítési kérelmem tárgyában hozott határozat?

Magyar.

Ha nem vagyok megelégedve a határozattal, hogyan tudok fellépni ellene?

Az elsőfokú határozattal szemben fellebbezésnek van helye, a fellebbezést az Igazságügyi Minisztérium bírálja el, mint másodfokú szerv. Az Igazságügyi Minisztérium másodfokú döntésével szemben közigazgatási per kezdeményezhető a bíróságon.

A másik ország jogszabályai értelmében kaphatok-e jogi (ügyvédi) segítséget?

Jogi segítséget a magyar jogi segítségnyújtásról szóló 2003. évi LXXX. törvény alapján kaphat.

Van-e olyan, sértetteket segítő szervezet ebben az országban, amely segítségemre lehet a kártérítés igénylésében határokon átnyúló ügyben?

Az áldozatsegítő szolgálat bármely szervezetei egységénél igénybe vehető érdekérvényesítés elősegítése szolgáltatás, melynek keretében az áldozatsegítő munkatársak bármely gyakorlati segítséget (pl.: kérelmek kitöltésében közreműködés, tájékoztatás) megadnak az érdeklődők részére. Ezen kívül civil szervezetekhez is fordulhatnak az áldozatok (pl.: Fehérgyűrű, Baptista Szeretetszolgálat stb.)

Utolsó frissítés: 14/09/2018

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.