NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini engleză a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Swipe to change

Solicitarea de despăgubiri de la autorul infracțiunii

Malta

Conținut furnizat de
Malta
Pentru această versiune lingvistică nu există o traducere oficială.
Puteți accesa aici versiunea realizată cu ajutorul instrumentului de traducere automată. Vă reamintim că traducerea automată servește numai la înțelegerea contextului. Proprietarul acestei pagini nu își asumă nicio răspundere cu privire la calitatea traducerii.

Cum pot solicita despăgubiri sau alte modalități de reparare de la autorul infracțiunii în cadrul unui proces (acțiune penală) și cui ar trebui să adresez o cerere în acest sens?

Cererea de despăgubire se înaintează instanței civile.

În ce moment al procedurii penale ar trebui să depun cererea?

Trebuie să depuneți cererea de îndată ce este inițiată procedura.

Ce pot solicita și cum să depun cererea (trebuie să indic suma totală și/sau să precizez pierderile personale și pierderea de profit și dobânzile)?

Puteți depune o cerere de despăgubire pentru daunele materiale, însoțită de documente justificative.

Există un formular specific pentru astfel de cereri?

Nu există un formular specific.

Ce dovezi sunt necesare pentru a-mi susține cererea de despăgubiri?

Venituri, facturi, estimări și alte documente justificative relevante.

Există taxe judiciare sau alte costuri aferente?

Da, dar sunt minime.

Pot beneficia de asistență juridică înainte și/sau în timpul procedurii? Dar în cazul în care nu locuiesc în țara în care are loc procedura?

Da, puteți primi asistență judiciară.

În ce caz instanța penală îmi poate respinge cererea sau poate refuza să se pronunțe cu privire la cererea mea împotriva inculpatului?

În caz de achitare.

Pot contesta o astfel de decizie sau există alte modalități de reparare?

Eventual cu intervenția procurorului.

În cazul în care primesc despăgubiri din partea instanței, cum pot să mă asigur că hotărârea va fi executată și ce sprijin voi primi în acest sens?

Un avocat numit din oficiu vă poate ajuta prin emiterea unui titlu executoriu specific, prevăzut de lege (de exemplu, o poprire sau un sechestru etc.).

Ultima actualizare: 19/06/2023

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.