-
Succesiunea
Informații referitoare la Regulamentul nr. 650/2012 privind succesiunile și normele naționale în materie de moștenire
-
Divorț și separare legală
Atunci când un cuplu căsătorit decide să se despartă definitiv, unul dintre soţi sau cei doi soţi împreună iniţiază, de obicei, o procedură de divorţ.
-
Regimul bunurilor în cadrul căsătoriilor și al parteneriatelor civile
Persoanele care formează un cuplu cu o dimensiune internațională și care au nevoie de informații juridice privind regimul bunurilor lor în caz de divorț/separare sau deces al unuia dintre membrii săi.
-
Răspunderea părintească - încredințarea copilului și dreptul de vizită
Răspunderea părintească se referă la toate drepturile și obligațiile față de un copil și față de patrimoniul acestuia. Conceptul de răspundere părintească variază de la un stat membru la altul, însă acoperă, de obicei, încredințarea și dreptul de vizită. Dacă sunteți un cuplu internațional cu unul sau mai mulți copii și sunteți acum în curs de separare, va trebui să cădeți de acord asupra încredințării copilului/copiilor.
-
Deplasarea/Stabilirea legală în altă țară împreună cu copiii
Regulile de traversare legală a frontierelor de către copii trebuie cunoscute pentru a nu fi considerat un părinte care își răpește copilul.
-
Răpirea copiilor de către unul dintre părinți
Sunteți un cuplu internațional cu copii și sunteți acum în curs de separare? Poate că doriți să vă întoarceți în țara de origine și să vă luați copilul cu dumneavoastră. Însă dacă faceți acest lucru fără consimțământul celuilalt părinte sau al instanței, ați putea încălca legea.
-
Obligațiile de întreținere
Dacă doriți să introduceți o cerere de întreținere, de exemplu solicitând plata lunară a pensiei de întreținere din partea unui părinte care nu locuiește împreună cu copilul, dreptul UE vă autorizează să vă adresați instanțelor din statul dumneavoastră de origine pentru a stabili obligația debitorului de a plăti pensia de întreținere și pentru a determina cuantumul acesteia. Recunoașterea unei astfel de hotărâri judecătorești va fi facilitată în celelalte state membre ale Uniunii Europene.
-
Plasarea copilului în altă țară, inclusiv într-o familie substitutivă
Există situații în care un copil are nevoie de o nouă familie, de exemplu, dacă și-a pierdut părinții sau aceștia sunt inapți să îl îngrijească.
-
Copiii din Ucraina – cooperarea judiciară în materie civilă
Copiii lipsiți de mediul lor familial din cauza agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei – instrumente europene și internaționale aplicabile în cauzele civile transfrontaliere.