-
Tiltalte i straffesager
Hvis man er mistænkt eller anklaget for et strafbart forhold, kan disse faktablade give en idé om straffesagen og dens forskellige trin. Faktabladene beskriver, hvilke rettigheder og forpligtelser man har på hvert trin i forløbet lige fra efterforskningen forud for sagen til sagen er afsluttet. De indeholder også oplysninger om, hvordan mindre forseelser, såsom færdselsforseelser, behandles.
-
Ofre for forbrydelser
Hvis du har været udsat for en forbrydelse, har du en række rettigheder. Det kan være under retssagen mod gerningsmanden (straffesagen) eller med hensyn til godtgørelse, beskyttelse eller bistand. Disse rettigheder varierer mellem de forskellige medlemsstater i Den Europæiske Union (EU).
-
Grundlæggende rettigheder
Find ud af, hvordan de grundlæggende rettigheder beskyttes i EU.
-
Offentlige dokumenter
Forordningen om offentlige dokumenter (forordning (EU) 2016/1191), som blev vedtaget den 6. juli 2016 og finder anvendelser i alle EU-lande fra den 16. februar 2019, forenkler cirkulationen af visse offentlige dokumenter.
- Beskyttelse af udsatte voksne
-
Mindreåriges rettigheder i retssager
Børnevenlig retspleje finder sted inden for rammerne af retssystemer, der sikrer overholdelse og effektiv gennemførelse af alle børns rettigheder på det højest opnåelige niveau
-
Adgang til klage og domstolsprøvelse på miljøområdet
Hvis du har været offer for miljøskadelige aktiviteter, eller blot er en opmærksom borger, der vil beskytte miljøet, er det afgørende, at du kender dine rettigheder i relation til indbringelse af søgsmål ved domstolene eller af klager til det kompetente nationale organ, navnlig hvis du befinder dig i udlandet. Når du udøver disse rettigheder, kan du opnå praktisk vejledning fra de nationale myndigheder og organisationer. I nogle tilfælde kan det imidlertid være vanskeligt at vide, hvad du skal gøre, og hvem du skal henvende dig til. Disse sider indeholder en række oplysninger om proceduren i den forbindelse i de forskellige EU-lande.