-
Syytetyt (rikosoikeudelliset menettelyt)
Näiden tietosivujen tarkoituksena on selventää rangaistavasta teosta epäillyksi tai syytetyksi joutuneelle rikosoikeudellisen menettelyn eri vaiheita. Tietosivuilla selostetaan epäillyn ja syytetyn oikeudet ja velvollisuudet kussakin vaiheessa esitutkinnasta aina oikeudenkäynnin jälkeiseen vaiheeseen. Lisäksi annetaan tietoa vähäisten rikkomusten kuten liikennerikkomusten käsittelystä.
-
Rikoksen uhri
Rikoksen uhrilla on tiettyjä oikeuksia. Ne liittyvät toisaalta epäiltyyn kohdistuviin rikosoikeudellisiin menettelyihin ja toisaalta uhrille kuuluviin korvauksiin, suojeluun ja apuun. Oikeudet vaihtelevat EU:ssa jäsenvaltioittain.
-
Perusoikeudet
Miten perusoikeuksia suojellaan Euroopan unionissa?
-
Yleiset asiakirjat
Yleisiä asiakirjoja koskeva asetus (EU) 2016/1191, joka hyväksyttiin 6. heinäkuuta 2016 ja jota alettiin soveltaa kaikissa EU-maissa 16. helmikuuta 2019, yksinkertaistaa tiettyjen yleisten asiakirjojen liikkuvuutta.
- Haavoittuvassa asemassa olevien aikuisten suojelu
-
Alaikäisen oikeudet tuomioistuinkäsittelyssä
Lapsiystävällinen oikeudenkäyttö viittaa oikeuslaitokseen, jossa lasten oikeuksia kunnioitetaan ja ne toteutuvat mahdollisimman hyvin.
-
Muutoksenhaku- ja vireillepano-oikeus ympäristöasioissa
Riippumatta siitä, oletko joutunut kärsimään ympäristöä vahingoittavasta toiminnasta vai oletko vain valpas kansalainen, joka haluaa suojella ympäristöä, on hyvä tietää, mitä oikeuksia sinulla on, jos haluat viedä asian tuomioistuimen käsiteltäväksi tai tehdä kantelun jollekin toimivaltaiselle kansalliselle elimelle, erityisesti ulkomailla. Voit pyytää käytännön neuvoja näiden oikeuksien käyttämiseen myös kansallisilta viranomaisilta ja järjestöiltä. Joskus voi olla vaikea tietää, mitä pitäisi tehdä ja kenen puoleen kääntyä. Näillä tietosivuilla kerrotaan, miten kansalaisten on toimittava Euroopan unionin eri jäsenvaltioissa.