- 1 Ποια η έννοια της εκτέλεσης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις;
- 2 Ποια αρχή ή ποιες αρχές είναι αρμόδιες για την εκτέλεση;
- 3 Ποιες οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να εκδοθεί ένας εκτελεστός τίτλος ή μια απόφαση;
- 4 Αντικείμενο και φύση των μέτρων εκτέλεσης
- 5 Υπάρχει δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης που διατάσσει ένα τέτοιο μέτρο;
- 6 Υπάρχουν περιορισμοί στην εκτέλεση, ιδίως όσον αφορά την προστασία του οφειλέτη ή τις προθεσμίες;
1 Ποια η έννοια της εκτέλεσης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις;
Αναγκαστική εκτέλεση είναι η διαδικασία για την ικανοποίηση απαίτησης ιδιωτικού δικαίου μέσω δημόσιου καταναγκασμού. Φορέας της εξουσίας εκτέλεσης είναι αποκλειστικά το κράτος, το οποίο κατέχει το μονοπώλιο της εξουσίας καταναγκασμού, την οποία ασκεί μέσω των αρμόδιων οργάνων του.
Υπάρχουν διάφορα μέτρα για την ικανοποίηση της απαίτησης του πιστωτή:
- Κατάσχεση (Pfändung) κινητών
- Κατάσχεση απαιτήσεων και άλλων περιουσιακών δικαιωμάτων του οφειλέτη (ιδίως, κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ή κατάσχεση μισθού)
- Δήλωση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη (Vermögensauskunft)
- Επιβολή μέτρων καταναγκασμού (Zwangsmaßnahmen) με αντικείμενο την απόδοση κινητών ή τον εξαναγκασμό του καθ’ ου σε πράξη ή παράλειψη.
- Εγγραφή υποθήκης για την εξασφάλιση απαίτησης (Sicherungshypothek)
- Αναγκαστικός πλειστηριασμός (Zwangsversteigerung)
- Αναγκαστική διαχείριση (Zwangsverwaltung).
Στη Γερμανία οι διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση περιλαμβάνονται κυρίως στα άρθρα 704 επ. του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Zivilprozessordnung — ZPO) και στον νόμο για τον αναγκαστικό πλειστηριασμό και την αναγκαστική διαχείριση (Gesetz über die Zwangsversteigerung und Zwangsverwaltung — ZVG).
Στα άρθρα 946 επ. ZPO προβλέπονται διατάξεις σχετικά με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 655/2014, ο οποίος ρυθμίζει τη διασυνοριακή εκτέλεση απαιτήσεων μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ.
2 Ποια αρχή ή ποιες αρχές είναι αρμόδιες για την εκτέλεση;
Αρμόδιο ως δικαστήριο της εκτέλεσης για υποθέσεις που αφορούν απαιτήσεις και άλλα περιουσιακά δικαιώματα είναι το ειρηνοδικείο (Amtsgericht) στην περιφέρεια του οποίου έχει την κατοικία του ο οφειλέτης. Εάν ο οφειλέτης δεν έχει την κατοικία του στη Γερμανία, αρμόδιο είναι το δικαστήριο στην περιφέρεια του οποίου βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία (άρθρα 13, 828 ZPO).
Στην περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού και αναγκαστικής διαχείρισης, αρμόδιο είναι το ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο (άρθρο 869 ZPO σε συνδυασμό με το άρθρο 1 ZVG).
Η υποθήκη για την εξασφάλιση απαίτησης εγγράφεται από το ειρηνοδικείο στο οποίο τηρείται το κτηματολόγιο (Grundbuch) (άρθρο 867 ZPO, άρθρο 1 του Κτηματολογικού Κώδικα (Grundbuchordnung).
Για την εκτέλεση που αποσκοπεί στον εξαναγκασμό του καθ’ ου σε πράξη, ανοχή ή παράλειψη, αρμόδιο είναι το επιληφθέν σε πρώτο βαθμό δικαστήριο (άρθρα 887, 888 και 890 ZPO).
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η εκτέλεση διενεργείται μέσω δικαστικού επιμελητή (Gerichtsvollzieher) (άρθρο 753 ZPO).
3 Ποιες οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να εκδοθεί ένας εκτελεστός τίτλος ή μια απόφαση;
3.1 Η διαδικασία
Η διαδικασία εξαρτάται από το εκάστοτε μέτρο εκτέλεσης για το οποίο υποβάλλεται αίτηση. Η εκτέλεση πραγματοποιείται βάσει τελεσίδικων αποφάσεων που δεν υπόκεινται πλέον σε ένδικα μέσα ή προσωρινά εκτελεστών αποφάσεων (άρθρο 704 ZPO), διαταγών για την επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης (Arrest) και αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων (einstweilige Verfügungen, άρθρα 929 και 936 ZPO) και των λοιπών εκτελεστών τίτλων που απαριθμούνται στο άρθρο 794 ZPO· σε αυτούς, εκτός από τους τίτλους που εκδίδονται από δικαστήρια, συγκαταλέγονται και οι συμβιβασμοί που έχουν επιτευχθεί ενώπιον διαιτητικών οργάνων (Vergleiche vor Gütestellen), οι δικηγορικοί συμβιβασμοί (Anwaltsvergleiche) και συμβολαιογραφικές πράξεις (notarielle Urkunden). Ο εκτελεστός τίτλος παρέχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ενώπιον του αρμόδιου οργάνου για την εφαρμογή μέτρου εκτέλεσης.
Τα δικαστήρια αποφαίνονται επί της αίτησης του δανειστή, κατά κανόνα χωρίς προηγούμενη ακρόαση του οφειλέτη, προκειμένου να μην υπονομευθεί η ευόδωση της εκτέλεσης. Το δικαίωμα ακρόασης παρέχεται στο πλαίσιο του μέτρου. Η απόφαση επί της αίτησης εκδίδεται υπό μορφή διαταγής. Κατά των αποφάσεων του δικαστηρίου μπορεί να ασκηθεί ανακοπή (άρθρο 766 ZPO) ή άμεση προσφυγή (άρθρο 793 ZPO).
Καταρχήν δεν απαιτείται εκπροσώπηση από δικηγόρο (άρθρο 78 ZPO).
Το κύριο καθήκον του δικαστικού επιμελητή είναι η εκτέλεση επί κινητών περιουσιακών στοιχείων. Συναφώς, ο δικαστικός επιμελητής μπορεί επίσης καταρχήν να παράσχει στον οφειλέτη τη δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις, ενώ οφείλει να φροντίζει για την ταχεία και αποτελεσματική περάτωση της διαδικασίας εκτέλεσης. Ένα από τα βασικά καθήκοντα του δικαστικού επιμελητή είναι να παραλαμβάνει τον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων τον οποίο οφείλει να παράσχει ο οφειλέτης με βεβαιωτικό όρκο. Άλλοι τομείς αρμοδιοτήτων του δικαστικού επιμελητή είναι ιδίως οι εξής:
- η απόδοση κινητών και ακινήτων (έξωση)·
- η κατανίκηση της αντίστασης του οφειλέτη για πράξεις τις οποίες έχει υποχρέωση να ανεχθεί·
- οι επιδόσεις ή κοινοποιήσεις, με επιμέλεια των διαδίκων, οι οποίες απαιτούνται για τη διαδικασία εκτέλεσης·
- η εκτέλεση διαταγών για την επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης και αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων (στο μέτρο που δεν είναι αρμόδιο το δικαστήριο)·
- η εκτέλεση αποφάσεων προσωπικής κράτησης κατόπιν άρνησης υποβολής καταλόγου περιουσιακών στοιχείων.
Ο δικαστικός επιμελητής είναι δημόσιος υπάλληλος της δικαστικής υπηρεσίας μέσης βαθμίδας του ομόσπονδου κράτους (Land) και τελεί υπό τη διοικητική εποπτεία του προέδρου του Ειρηνοδικείου. Ωστόσο, είναι λειτουργικά ανεξάρτητος κατά την άσκηση των καθηκόντων του στο πλαίσιο της εκτέλεσης: η εν λόγω διοικητική εποπτεία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση επιρροής σε αυτόν. Τα μέτρα και οι κοστολογήσεις του δικαστικού επιμελητή μπορούν να προσβληθούν με ανακοπή (Erinnerung). Το ίδιο ισχύει αν ο δικαστικός επιμελητής αρνηθεί να εκτελέσει παραγγελία. Οι ενστάσεις που αφορούν τον τρόπο διεξαγωγής της αναγκαστικής εκτέλεσης (ανακοπές) εξετάζονται από το δικαστήριο που είναι αρμόδιο για την εκτέλεση.
Έξοδα των μέτρων εκτέλεσης:
Ανάλογα με την επιδικασθείσα αξίωση, ο νόμος προβλέπει διάφορες δυνατότητες εκτέλεσης. Τα διάφορα μέτρα εκτέλεσης συνεπάγονται διαφορετικά έξοδα:
- α. Κατάσχεση κινητών:
Αν εκδοθεί απόφαση για καταβολή ορισμένου χρηματικού ποσού, ο δανειστής μπορεί να αναθέσει στον δικαστικό επιμελητή την πραγμάτωση της αξίωσης πληρωμής. Για την κατάσχεση κινητών του οφειλέτη από τον δικαστικό επιμελητή επιβάλλεται τέλος 28,60 EUR, βάσει του αριθ. 205 του πίνακα εξόδων (Kostenverzeichnis — KV) του νόμου για τα έξοδα των δικαστικών επιμελητών (Gerichtsvollzieherkostengesetz — GvKostG). Για την πώληση των κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων, τον δημόσιο πλειστηριασμό τους (που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία ή ως διαδικτυακός πλειστηριασμός προσβάσιμος στο ευρύ κοινό μέσω πλατφόρμας πλειστηριασμών) ή τη ρευστοποίησή τους με άλλον τρόπο καταβάλλεται επιπρόσθετο τέλος ύψους 57,20 EUR, βάσει του αριθ. 300 του πίνακα εξόδων του GvKostG. Καταρχήν, επιπλέον των εν λόγω τελών, σύμφωνα με τον αριθ. 500 του πίνακα εξόδων του GvKostG, χρεώνεται προσαύξηση, εάν για τη διεκπεραίωση της υπηρεσιακής πράξης χρειάστηκαν περισσότερες από 3 ώρες βάσει της έκθεσης που συντάχθηκε από τον δικαστικό επιμελητή. Η προσαύξηση ανέρχεται σε 22,00 EUR για κάθε επιπλέον ώρα από το πρώτο λεπτό. Στα ποσά αυτά προστίθενται τα έξοδα του δικαστικού επιμελητή, ιδίως τα οδοιπορικά έξοδα (αριθ. 711 του πίνακα εξόδων του GvKostG).
- β. Κατάσχεση απαιτήσεων:
Περαιτέρω, στη βάση τίτλου πληρωμής, μπορεί να ζητηθεί η δικαστική κατάσχεση απαίτησης του οφειλέτη (π.χ. απαίτησής του σε πληρωμή μισθού) και η εκχώρησή της στον δανειστή προς είσπραξη ( zur Einziehung) ή αντί καταβολής (an Zahlungs statt) (άρθρα 829 και 835 ZPO). Κατά κανόνα, η κατάσχεση και εκχώρηση απαίτησης ζητούνται από κοινού και περιλαμβάνονται σε μία απόφαση (κατάσχεσης και εκχώρησης). Για τη διαδικασία που αφορά την αίτηση χρεώνεται τέλος 22,00 EUR, βάσει του αριθ. 2111 του πίνακα εξόδων (KV) του νόμου για τα δικαστικά έξοδα (Gerichtskostengesetz — GKG). Πρέπει επίσης να καταβληθούν τα έξοδα του δικαστικού επιμελητή για την επίδοση ή κοινοποίηση της απόφασης κατάσχεσης και εκχώρησης στον τριτοφειλέτη και στον οφειλέτη.
- γ. Παραλαβή του καταλόγου περιουσιακών στοιχείων:
Ο δικαστικός επιμελητής εισπράττει τέλος ύψους 36,30 EUR για την παραλαβή του καταλόγου περιουσιακών στοιχείων, βάσει του αριθ. 260 του πίνακα εξόδων του νόμου για τα έξοδα των δικαστικών επιμελητών.
- δ. Εκτέλεση επί ακινήτων:
Αναγκαστική εκτέλεση επί ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη πραγματοποιείται με την εγγραφή υποθήκης στο κτηματολόγιο, με αναγκαστικό πλειστηριασμό ή με αναγκαστική διαχείριση του ακινήτου.
Για την εγγραφή υποθήκης στο κτηματολόγιο για την εξασφάλιση απαίτησης, επιβάλλεται, σύμφωνα με τον αριθ. 14121 του πίνακα εξόδων του νόμου για τα δικαστικά και συμβολαιογραφικά έξοδα (Gerichts- und Notarkostengesetz — GNotKG), τέλος με συντελεστή 1,0 με βάση την αξία της προς εξασφάλιση απαίτησης (άρθρο 53 παράγραφος 1 του GNotKG). Στο παράρτημα 1 παρατίθεται πίνακας τελών για αξίες έως 3 εκατ. EUR.
Τα δικαστικά τέλη για διαδικασίες σύμφωνα με τον νόμο για τον αναγκαστικό πλειστηριασμό και την αναγκαστική διαχείριση καθορίζονται σύμφωνα με το μέρος 2 ενότητα 2 τμήματα 1 και 2 του πίνακα εξόδων του νόμου για τα δικαστικά έξοδα. Για την απόφαση επί αίτησης αναγκαστικού πλειστηριασμού ακινήτου ή αίτησης παρέμβασης στη δίκη επιβάλλεται τέλος ύψους 110,00 EUR. Επιπλέον, επιβάλλονται γενικό τέλος διαδικασίας, τέλος για τη διενέργεια ενός τουλάχιστον πλειστηριασμού με πρόσκληση υποβολής προσφορών, τέλος για την κατακύρωση του πλειστηριασμού, καθώς και τέλος για τη διανομή του πλειστηριάσματος, για καθένα από τα οποία ο συντελεστής ανέρχεται σε 0,5. Το γενικό τέλος διαδικασίας και το τέλος για τη διενέργεια του πλειστηριασμού καθορίζονται με βάση την αξία του ακινήτου που ορίστηκε από το δικαστήριο της εκτέλεσης (αγοραία αξία, άρθρο 54 παράγραφος 1 του νόμου για τα δικαστικά έξοδα). Τα τέλη για τη διανομή του πλειστηριάσματος καθορίζονται με βάση την προσφορά στην οποία πραγματοποιήθηκε η κατακύρωση, χωρίς να συνυπολογίζονται τόκοι, περιλαμβανομένης της αξίας των τυχόν δικαιωμάτων που διατηρούνται σύμφωνα με τους όρους του πλειστηριασμού (άρθρο 54 παράγραφοι 2 και 3 του νόμου για τα δικαστικά έξοδα). Για το τέλος για την κατακύρωση του πλειστηριασμού πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη το ποσό στο ύψος του οποίου ο υπερθεματιστής θεωρείται ότι ικανοποιήθηκε από τα έσοδα από την εκποίηση του ακινήτου (άρθρο 54 παράγραφος 2 του νόμου για τα δικαστικά έξοδα). Στο παράρτημα 2 παρατίθεται πίνακας των τελών για αξίες έως 500 000 EUR. Επιπλέον των τελών, επιβάλλονται χωριστά τα έξοδα της διαδικασίας, σύμφωνα με το τμήμα 9 του πίνακα εξόδων του GKG· σε αυτά περιλαμβάνονται τα έξοδα πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε για την αποτίμηση της αγοραίας αξίας του ακινήτου και τα οποία είναι καταβλητέα σύμφωνα με τον νόμο για τις δικαστικές αμοιβές και αποζημιώσεις (Justizvergütungs- und -entschädigungsgesetz — JVEG) (αριθ. 9005 του πίνακα εξόδων του νόμου για τα δικαστικά έξοδα).
Για την απόφαση επί αίτησης αναγκαστικής διαχείρισης ή αίτησης παρέμβασης στη δίκη επιβάλλεται τέλος ύψους 110,00 EUR. Επιπλέον, για τη διεξαγωγή της διαχείρισης επιβάλλεται ετήσιο τέλος με συντελεστή 0,5 και με ελάχιστο όριο τα 132,00 EUR συνολικά και τα 66,00 EUR για το πρώτο και το τελευταίο ημερολογιακό έτος. Τα τέλη καθορίζονται με βάση τη συνολική αξία των εσόδων από τη διαχείριση (άρθρο 55 του νόμου για τα δικαστικά έξοδα).
- ε. Εκτέλεση για την απόδοση πράγματος, επιβολή μέτρων καταναγκασμού για τον εξαναγκασμό σε πράξη, ανοχή ή παράλειψη:
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης υπέχει υποχρέωση απόδοσης ορισμένου κινητού πράγματος, ο δικαστικός επιμελητής αφαιρεί το πράγμα από τον οφειλέτη και το παραδίδει στον δανειστή. Για την υπηρεσιακή αυτή πράξη ο δικαστικός επιμελητής εισπράττει τέλος ύψους 28,60 EUR, βάσει του αριθ. 221 του πίνακα εξόδων του νόμου για τα έξοδα των δικαστικών επιμελητών (GvKostG). Πέραν του τέλους αυτού, σύμφωνα με τον αριθ. 500 του πίνακα εξόδων του GvKostG, επιβάλλεται προσαύξηση, εάν για τη διεκπεραίωση της υπηρεσιακής πράξης χρειάστηκαν περισσότερες από 3 ώρες βάσει της έκθεσης που συντάχθηκε από τον δικαστικό επιμελητή. Η προσαύξηση ανέρχεται σε 22,00 EUR για κάθε επιπλέον ώρα από το πρώτο λεπτό.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης υπέχει την υποχρέωση απόδοσης ορισμένου ακινήτου, ο δικαστικός επιμελητής αποβάλλει τον οφειλέτη από την κατοχή του ακινήτου και εγκαθιστά σ’ αυτήν τον δανειστή (έξωση). Σύμφωνα με τον αριθ. 240 του πίνακα εξόδων του νόμου για τα έξοδα των δικαστικών επιμελητών, το σχετικό καταβλητέο τέλος ανέρχεται σε 150,00 EUR. Βάσει του αριθ. 500 του πίνακα εξόδων του GvKostG, στην περίπτωση αυτή επίσης επιβάλλεται προσαύξηση ύψους 22,00 EUR για κάθε επιπλέον ώρα από το πρώτο λεπτό, εάν για τη διεκπεραίωση της υπηρεσιακής πράξης χρειάστηκαν περισσότερες από 3 ώρες. Στα παραπάνω ποσά προστίθενται τα έξοδα που πραγματοποιεί ο δικαστικός επιμελητής, σύμφωνα με το τμήμα 7 του πίνακα του νόμου για τα έξοδα των δικαστικών επιμελητών, ιδίως για τις απαραίτητες υπηρεσίες τρίτων (π.χ. έξοδα μεταφοράς, έξοδα κλειδαρά).
Στη διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου για τον εξαναγκασμό του οφειλέτη σε πράξη (ανεξάρτητα από το αν αυτή μπορεί να επιχειρηθεί μόνον από τον οφειλέτη ή από τρίτο), ανοχή ή παράλειψη ορισμένης πράξης, τα δικαστικά τέλη ανέρχονται εκάστοτε σε 22,00 EUR, σύμφωνα με τον αριθ. 2111 του πίνακα εξόδων του νόμου για τα δικαστικά έξοδα.
3.2 Οι κύριες προϋποθέσεις
Η λήψη μέτρων εκτέλεσης κατόπιν αίτησης του δανειστή επιτρέπεται μόνον εφόσον ο δανειστής διαθέτει εκτελεστό τίτλο που αποδεικνύει την αξίωσή του. Μπορεί να πρόκειται για τελεσίδικη ή για οριστική απόφαση που έχει κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή (άρθρο 704 ZPO) ή για τίτλο από τους αναφερόμενους στο άρθρο 794 ZPO [π.χ. δικαστικό συμβιβασμό (gerichtlicher Vergleich), διαταγή εκτέλεσης (Vollstreckungsbescheid) ή συμβολαιογραφική πράξη]. Κατά γενικό κανόνα, ο τίτλος πρέπει να περιβάλλεται τον εκτελεστήριο τύπο (Vollstreckungsklausel) που πιστοποιεί την εκτελεστότητα του τίτλου (άρθρο 724 ZPO). Οι διαταγές εκτέλεσης, οι διαταγές επιβολής συντηρητικής κατάσχεσης και οι αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (άρθρο 796 ZPO, άρθρο 929 παράγραφος 1 ZPO, άρθρο 936 ZPO) χρειάζονται εκτελεστήριο τύπο. Επιπλέον, η εκτέλεση μπορεί να αρχίσει μόνον εάν ο τίτλος έχει επιδοθεί στον οφειλέτη ή αν του επιδοθεί ταυτόχρονα (άρθρο 750 παράγραφος 1 ZPO).
4 Αντικείμενο και φύση των μέτρων εκτέλεσης
4.1 Ποια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εκτέλεσης;
Αντικείμενο αναγκαστικής εκτέλεσης μπορούν να αποτελέσουν κινητά περιουσιακά στοιχεία, απαιτήσεις και άλλα περιουσιακά δικαιώματα, καθώς και ακίνητα του οφειλέτη.
Το άρθρο 811 ZPO προσδιορίζει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που δεν υπόκεινται σε κατάσχεση. Σκοπός της διάταξης αυτής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη και τα πρόσωπα του νοικοκυριού του να διατηρήσουν τα ελάχιστα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για προσωπική ή επαγγελματική χρήση.
Περιορισμοί κατάσχεσης ισχύουν επίσης όσον αφορά την κατάσχεση των εισοδημάτων του οφειλέτη από εργασία. Τα άρθρα 850 επ. ZPO προβλέπουν ορισμένα ακατάσχετα ποσά, που πρέπει να παραμείνουν στη διάθεση του οφειλέτη για να του εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης. Ο ακατάσχετος λογαριασμός παρέχει προστασία έναντι της κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων (Pfändungsschutzkonto, άρθρο 850k ZPO). Ορισμένα ποσά καταθέσεων στον λογαριασμό αυτόν δεν υπόκεινται σε κατάσχεση (ακατάσχετα ποσά), ανεξάρτητα από την προέλευσή τους (άρθρα 899 επ. ZPO).
4.2 Ποια τα αποτελέσματα των μέτρων εκτέλεσης;
- Για τον οφειλέτη
Η εκτέλεση επί της κινητής περιουσίας του οφειλέτη για την ικανοποίηση χρηματικής απαίτησης πραγματοποιείται με την κατάσχεση και ρευστοποίηση των κατασχεμένων αντικειμένων. Η κατάσχεση αποτελεί πράξη κυριαρχικής εξουσίας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη στέρηση του κατασχεμένου αντικειμένου από τον οφειλέτη. Η κατάσχεση έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, ότι ο οφειλέτης στερείται την εξουσία διάθεσης του κατασχεμένου αντικειμένου.
- Για τον δανειστή
Μέσω της κατάσχεσης, ο δανειστής αποκτά δικαίωμα εμπράγματης ασφάλειας (Pfandrecht) επί του κατασχεμένου αντικειμένου (άρθρο 804 παράγραφος 1 ZPO). Το δικαίωμα εμπράγματης ασφάλειας που απορρέει από την κατάσχεση θεμελιώνει δικαίωμα εκποίησης του κατασχεμένου αντικειμένου και ικανοποίησης της απαίτησης από το προϊόν της ρευστοποίησης.
- Για τους τρίτους
Στην περίπτωση κατάσχεσης ή εκχώρησης απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτου, ο τρίτος δεν μπορεί πλέον να καταβάλει στον οφειλέτη· για να απαλλαγεί από την οφειλή του, ο τρίτος μπορεί να την εξοφλήσει μόνο στον δανειστή στον οποίο έχει εκχωρηθεί προς είσπραξη. Αν ο τρίτος δεν εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση, μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ευθύνεται σε αποζημίωση.
Αν ο δικαστικός επιμελητής έχει κατασχέσει κινητό πράγμα που ανήκει σε τρίτο και όχι στον οφειλέτη, ο τρίτος μπορεί να αμυνθεί έναντι της κατάσχεσης του πράγματος ασκώντας τριτανακοπή (Drittwiderspruchsklage, άρθρο 771 ZPO).
4.3 Ποια η ισχύς αυτών των μέτρων;
Οι βεβαιωμένες με τελεσίδικη απόφαση αξιώσεις, καθώς και οι αξιώσεις που απορρέουν από εκτελεστό συμβιβασμό ή εκτελεστό έγγραφο παραγράφονται ύστερα από 30 έτη, σύμφωνα με το άρθρο 197 του Αστικού Κώδικα (Bürgerliches Gesetzbuch – BGB). Εντός της περιόδου αυτής, ο δανειστής μπορεί οποτεδήποτε να επισπεύσει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
5 Υπάρχει δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης που διατάσσει ένα τέτοιο μέτρο;
Η γερμανική νομοθεσία δεν προβλέπει διαδικασία έγκρισης της εκτέλεσης. Ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται προσφυγή συναφώς.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας εκτέλεσης, ο οφειλέτης μπορεί να προσβάλει τα εναντίον του μέτρα. Για παράδειγμα, διαθέτει τη δυνατότητα άσκησης ανακοπής (Erinnerung) κατά του τρόπου διεξαγωγής της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης. Περαιτέρω, ο οφειλέτης διαθέτει τη δυνατότητα να προσβάλει με άμεση προσφυγή (sofortige Beschwerde) τις αποφάσεις που εκδόθηκαν κατά τη διαδικασία χωρίς προφορική συζήτηση (άρθρα 793 και 567 ZPO). Η προσφυγή αυτή ασκείται εντός 2 εβδομάδων στο δικαστήριο που εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση ή στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Η άσκηση ένδικου μέσου δεν έχει καμία επίδραση στη συνέχιση της κινηθείσας διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Τα ένδικα μέσα (ανακοπή και άμεση προσφυγή) μπορούν να ασκηθούν και από άλλα μέρη που συμμετέχουν στη διαδικασία (π.χ. από τον δανειστή ή τον τριτοφειλέτη).
6 Υπάρχουν περιορισμοί στην εκτέλεση, ιδίως όσον αφορά την προστασία του οφειλέτη ή τις προθεσμίες;
Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη (Kahlpfändung). Υπάρχουν διάφορες εγγυήσεις για τη διασφάλιση της δυνατότητας αξιοπρεπούς διαβίωσης του οφειλέτη, βλ. ερώτηση 4.1 ανωτέρω.
Απαγορεύεται επίσης η κατάσχεση που βαίνει πέραν του αναγκαίου για την ικανοποίηση των αξιώσεων του δανειστή και για την κάλυψη των εξόδων της εκτέλεσης (απαγόρευση της καθ’ υπέρβαση κατάσχεσης, άρθρο 803 ZPO).
Παράρτημα 1
Εμπορική αξία |
Τέλος |
Εμπορική αξία |
Τέλος |
Εμπορική αξία |
Τέλος |
500 |
15,00 |
200 000 |
435,00 |
1 550 000 |
2 615,00 |
1 000 |
19,00 |
230 000 |
485,00 |
1 600 000 |
2 695,00 |
1 500 |
23,00 |
260 000 |
535,00 |
1 650 000 |
2 775,00 |
2 000 |
27,00 |
290 000 |
585,00 |
1 700 000 |
2 855,00 |
3 000 |
33,00 |
320 000 |
635,00 |
1 750 000 |
2 935,00 |
4 000 |
39,00 |
350 000 |
685,00 |
1 800 000 |
3 015,00 |
5 000 |
45,00 |
380 000 |
735,00 |
1 850 000 |
3 095,00 |
6 000 |
51,00 |
410 000 |
785,00 |
1 900 000 |
3 175,00 |
7 000 |
57,00 |
440 000 |
835,00 |
1 950 000 |
3 255,00 |
8 000 |
63,00 |
470 000 |
885,00 |
2 000 000 |
3 335,00 |
9 000 |
69,00 |
500 000 |
935,00 |
2 050 000 |
3 415,00 |
10 000 |
75,00 |
550 000 |
1 015,00 |
2 100 000 |
3 495,00 |
13 000 |
83,00 |
600 000 |
1 095,00 |
2 150 000 |
3 575,00 |
16 000 |
91,00 |
650 000 |
1 175,00 |
2 200 000 |
3 655,00 |
19 000 |
99,00 |
700 000 |
1 255,00 |
2 250 000 |
3 735,00 |
22 000 |
107,00 |
750 000 |
1 335,00 |
2 300 000 |
3 815,00 |
25 000 |
115,00 |
800 000 |
1 415,00 |
2 350 000 |
3 895,00 |
30 000 |
125,00 |
850 000 |
1 495,00 |
2 400 000 |
3 975,00 |
35 000 |
135,00 |
900 000 |
1 575,00 |
2 450 000 |
4 055,00 |
40 000 |
145,00 |
950 000 |
1 655,00 |
2 500 000 |
4 135,00 |
45 000 |
155,00 |
1 000 000 |
1 735,00 |
2 550 000 |
4 215,00 |
50 000 |
165,00 |
1 050 000 |
1 815,00 |
2 600 000 |
4 295,00 |
65 000 |
192,00 |
1 100 000 |
1 895,00 |
2 650 000 |
4 375,00 |
80 000 |
219,00 |
1 150 000 |
1 975,00 |
2 700 000 |
4 455,00 |
95 000 |
246,00 |
1 200 000 |
2 055,00 |
2 750 000 |
4 535,00 |
110 000 |
273,00 |
1 250 000 |
2 135,00 |
2 800 000 |
4 615,00 |
125 000 |
300,00 |
1 300 000 |
2 215,00 |
2 850 000 |
4 695,00 |
140 000 |
327,00 |
1 350 000 |
2 295,00 |
2 900 000 |
4 775,00 |
155 000 |
354,00 |
1 400 000 |
2 375,00 |
2 950 000 |
4 855,00 |
170 000 |
381,00 |
1 450 000 |
2 455,00 |
3 000 000 |
4 935,00 |
185 000 |
408,00 |
1 500 000 |
2 535,00 |
Παράρτημα 2
Αξία της διαφοράς |
Τέλος |
Αξία της διαφοράς |
Τέλος |
500 |
38,00 |
50 000 |
601,00 |
1 000 |
58,00 |
65 000 |
733,00 |
1 500 |
78,00 |
80 000 |
865,00 |
2 000 |
98,00 |
95 000 |
997,00 |
3 000 |
119,00 |
110 000 |
1 129,00 |
4 000 |
140,00 |
125 000 |
1 261,00 |
5 000 |
161,00 |
140 000 |
1 393,00 |
6 000 |
182,00 |
155 000 |
1 525,00 |
7 000 |
203,00 |
170 000 |
1 657,00 |
8 000 |
224,00 |
185 000 |
1 789,00 |
9 000 |
245,00 |
200 000 |
1 921,00 |
10 000 |
266,00 |
230 000 |
2 119,00 |
13 000 |
295,00 |
260 000 |
2 317,00 |
16 000 |
324,00 |
290 000 |
2 515,00 |
19 000 |
353,00 |
320 000 |
2 713,00 |
22 000 |
382,00 |
350 000 |
2 911,00 |
25 000 |
411,00 |
380 000 |
3 109,00 |
30 000 |
449,00 |
410 000 |
3 307,00 |
35 000 |
487,00 |
440 000 |
3 505,00 |
40 000 |
525,00 |
470 000 |
3 703,00 |
45 000 |
563,00 |
500 000 |
3 901,00 |
Αυτή η ιστοσελίδα είναι μέρος του ιστότοπου Η Ευρώπη σου.
Θα μας βοηθούσαν πολύ τα σχόλιά σας σχετικά με τη χρησιμότητα των παρεχόμενων πληροφοριών.
Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.