Európai végrehajtható okirat

Az európai végrehajtható okirat a nem vitatott határokon átnyúló követelések esetében használatos egyszerű eljárás. Ez az eljárás lehetővé teszi az egyik tagállamban nem vitatott követeléssel kapcsolatosan meghozott ítélet másik tagállamban történő könnyű elismerését és végrehajtását.

Az ítélet európai végrehajtható okirattá minősítéséhez a bíró egy formanyomtatványt használ, amely itt található.

Amikor a bíróság kibocsátotta az európai végrehajtható okiratot, az adós lakóhelye vagy vagyoni eszközeinek helye szerinti tagállam végrehajtó hatóságának kell megküldeni.

Az európai végrehajtható okirat mellett az eredeti ítélet másolatát is meg kell küldeni, valamint kérhetik az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítvány fordítását attól függően, hogy a másik tagállam végrehajtó hatósága milyen nyelveket fogad el. Más formalitásra nincs szükség, és az ítélet végrehajtható a másik tagállamban.

Kapcsolódó linkek

Gyakorlati Útmutató Az Európai Végrehajtható Okiratról Szóló Rendelet Alkalmazásához PDF (1136 Kb) hu

Európai végrehajtható okirat – a tagállami értesítések, valamint az illetékes bíróság(ok)/hatóság(ok) azonosítását segítő keresőeszköz

Utolsó frissítés: 09/07/2024

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.