Erhverv og menneskerettigheder

Cypern

Indholdet er leveret af
Cypern

1. Hvilken form for retsbeskyttelse har jeg i dette land, hvis jeg har været udsat for en erhvervsrelateret menneskerettighedskrænkelse? Omfatter denne beskyttelse skadeserstatning?

I henhold til bestemmelserne i lov 174/1989 om obligatorisk ansvarsforsikring for arbejdsgivere, som ændret, har arbejdstagere, der er ofre for erhvervsrelaterede menneskerettighedskrænkelser, ret til erstatning i tilfælde af en arbejdsulykke (død eller personskade), som er forårsaget af deres arbejde eller opstået under arbejdet eller i tilfælde af en arbejdsrelateret sygdom. I henhold til denne lovgivning skal alle arbejdsgivere tegne en ansvarsforsikring hos et forsikringsselskab for arbejdsulykker eller arbejdsrelaterede sygdomme for alle arbejdstagere. Forpligtelsen gælder også tilfælde, hvor personer med fast bopæl i Cypern er ansat i udlandet og er blevet ramt af en arbejdsulykke eller en arbejdsrelateret sygdom. Loven fastsætter en mindstedækning for hver enkelt arbejdsulykke eller arbejdsrelateret sygdom pr. arbejdstager [et hundrede tres tusind (160 000) EUR] og for hver begivenhed eller række af begivenheder med samme udløsende begivenhed [tre millioner fire hundrede og femten tusind (3 415 000) EUR], herunder omkostninger og renter.

Udbetaling af en erstatning, der overstiger de i loven fastsatte beløb, kræver i givet fald, at der indbringes en klage for en domstol.

I forbindelse med de inspektioner af arbejdsgivernes afdelinger eller virksomheder, som arbejdstilsynets tilsynsførende foretager for at kontrollere, om lovgivningen om sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen er overholdt, kontrollerer de også, om der findes et dokument, der bekræfter, at arbejdsgiveren har tegnet den obligatoriske ansvarsforsikring.

2. Findes der særlige regler for grove menneskerettighedskrænkelser? Gælder disse regler for miljøkriminalitet eller grov udnyttelse af arbejdskraft?

Se svaret på spørgsmål 1 ovenfor.

3. Jeg har været udsat for en menneskerettighedskrænkelse, der kan føres tilbage til et europæisk transnationalt selskabs aktiviteter, og som fandt sted uden for Den Europæiske Union. Har jeg adgang til de nationale domstole, hvis jeg ikke er EU-borger eller ikke bor i EU? Hvordan kan jeg gøre gældende, at mine rettigheder er blevet krænket? Hvor kan jeg finde yderligere oplysninger?

Nej, en sådan adgang er ikke mulig. På grundlag af de tilgængelige oplysninger og data i spørgsmålet synes der ikke at være nogen forbindelse, der kan begrunde, at de cypriotiske domstole har kompetence.

4. Kan ombudsmandsinstitutioner, ligestillingsorganer eller nationale menneskerettighedsinstitutioner bistå ofre for erhvervsrelaterede menneskerettighedskrænkelser, der er begået af europæiske transnationale selskaber uden for Den Europæiske Union? Kan disse organer undersøge min sag, hvis jeg ikke er EU-borger eller ikke bor i EU? Findes der andre nationale offentlige tjenester (såsom et arbejds- eller miljøtilsyn), der kan undersøge min sag? Hvor kan jeg finde oplysninger om mine rettigheder?

Nej. Tredjelandsstatsborgere, der mener, at de er ofre for en krænkelse af menneskerettighederne, nyder tilsvarende beskyttelse fra uafhængige institutioner, såfremt overtrædelsen har fundet sted i Cypern.

5. Er europæiske transnationale selskaber i henhold til national lovgivning forpligtet til at stille klagemekanismer eller mæglingstjenester til rådighed ved krænkelser foranlediget af deres erhvervsaktiviteter? Gælder disse forpligtelser også for krænkelser, der har fundet sted uden for EU? Hvem i dette land er ansvarlig for at føre tilsyn med disse aktiviteter? Foreligger der offentlige rapporter med oplysninger om, hvordan systemet fungerer?

Forordning (EU) nr. 524/2013 om onlinetvistbilæggelse i forbindelse med tvister på forbrugerområdet forpligter e-handelsvirksomheder til at give oplysninger om deres platform til onlinetvistbilæggelse på deres websteder.

6. Har jeg særlige rettigheder, hvis jeg som offer i en udsat situation søger erstatning som følge af en erhvervsrelateret menneskerettighedskrænkelse? Har jeg adgang til retshjælp og på hvilke betingelser?

Retshjælp ydes til enhver fysisk person, som har været offer for en krænkelse af sine menneskerettigheder under sit ophold på Republikken Cyperns område, hvad enten det er en statsborger i Republikken Cypern eller i Den Europæiske Union.

Hvilke omkostninger dækkes af retshjælpen?

Retshjælpen dækker:

  • advokatbistand
  • juridisk rådgivning
  • repræsentation ved retten.

Har jeg adgang til retshjælp på samme betingelser, hvis jeg ikke er EU-borger eller ikke bor i EU?

Nej.

Sidste opdatering: 11/04/2022

De nationale sprogudgaver af denne side vedligeholdes af de respektive EU-lande. Oversættelserne er lavet af Europa-Kommissionen. Eventuelle ændringer af originalen, som de kompetente nationale myndigheder har lavet, er muligvis ikke gengivet i oversættelserne. Europa-Kommissionen påtager sig ingen form for ansvar for oplysninger eller data, der optræder i nærværende dokument, eller hvortil der henvises heri. Med hensyn til de ophavsretlige regler i den medlemsstat, der er ansvarlig for nærværende side, henvises der til den juridiske meddelelse.