Alapvető jogok az Európai Unióban

Az Ön jogait az EU-ban védő szervek és jogi dokumentumok

Jogi eszközök

Az Ön alapvető jogai az Unióban a következőképpen részesülnek védelemben:

Charta:

  • az EU-n belül a személyek által élvezett valamennyi (személyes, polgári, politikai, gazdasági, szociális) jogot egyetlen szövegbe foglalja bele,
  • alapvető jogok sorozataként kodifikálja őket,
  • és újabb keletű jogokat is tartalmaz, például az adatvédelemmel és a megfelelő ügyintézéssel kapcsolatban.

További részletekért lásd a Charta alkalmazásunkat.

Lásd továbbá a Bizottságnak a Charta végrehajtására irányuló stratégiáját.

A Charta nem biztosít általános hatáskört az uniós intézményeknek (az Európai Bizottságnak) arra, hogy beavatkozzanak az uniós országok alapjogi kérdéseibe.

A Bizottság csak akkor avatkozhat be, amikor az uniós jog szerepet kap, például amikor egy nemzeti intézkedés az uniós jogot a Chartával összeegyeztethetetlen módon alkalmazza.

Szervek

A következő szervek segíthetnek Önnek olyan kérdésekben, amelyek Ön szerint sértik alapvető jogait:

1. Az Európai Unió Bírósága

Ha Ön úgy véli, hogy egy uniós jogi aktus sérti az Ön alapvető jogait (magánszemélyként vagy szervezetként), ügyét a Bíróság elé viheti. Bizonyos feltételek mellett a Bíróság megsemmisítheti ezt az aktust.

Ön nem nyújthat be közvetlenül keresetet egy másik magánszemély, szervezet vagy kormány ellen a Bíróságon.

2. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (Európa Tanács)

Ha Ön úgy véli, hogy egy uniós ország megsértette egy, az emberi jogok európai egyezménye által védett alapvető jogot, e bíróság előtt indíthat eljárást.

Ellenőrizze, hogy panasza elfogadható-e

A bíróság értelmezi az egyezménythttps://www.coe.int/en/web/human-rights-convention/, amely nem uniós eszköz, de valamennyi uniós tagállamra nézve kötelező.

3. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége segítséget és szakértelmet biztosít az alapvető jogokkal kapcsolatosan az uniós intézmények és az uniós tagállamok kormányai számára az uniós jog végrehajtása során.

Az ügynökség adatokat gyűjt és tesz közzé arra vonatkozóan, hogy az uniós jog keretében e jogokat miként biztosítják valamennyi uniós tagállamban.

Utolsó frissítés: 21/10/2019

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.