Consumer Law Database

A tool offering easy access to the national rules transforming the key EU consumer directives in EU countries.

Who’s it for?

It’s for everyone – from consumers and businesses through to legal practitioners and enforcement authorities.

What does it cover?

It includes:

  • key EU directives on consumer law
  • measures to incorporate them into national law
  • past legal rulings from EU countries and the European Court of Justice
  • relevant national administrative practice.

How does it work?

It helps consumers, businesses, lawyers, judges etc. to quickly check rights and obligations arising from consumer law.

How does it fit into the EU’s overall consumer policy?

It aims to raise awareness of EU consumer law, make compliance easier and enhance enforcement of consumer law.

To help make this database as complete and easy to use as possible, use this form to send us your comments.

Maa

Kuluttajansuojalainsäädäntöön liittyvien EU-direktiivien kansallinen täytäntöönpano. Tietokannassa on kunkin jäsenvaltion osalta keskeisin oikeuskäytäntöön, lainoppiin ja oikeuskirjallisuuteen liittyvä aineisto sekä muuta aineistoa, kuten kansallisten virallisten elinten hallinnollisia säädöksiä.

Direktiivi

Kuluttajansuojalainsäädäntöön liittyvät nykyiset ja kumotut EU-direktiivit. Tietokannassa on direktiivin kunkin artiklan osalta keskeisin oikeuskäytäntöön, lainoppiin ja oikeuskirjallisuuteen liittyvä aineisto sekä muuta aineistoa, kuten muiden viranomaisten hallinnollisia säädöksiä ja päätöksiä. Aineisto on luokiteltu maittain, mikä mahdollistaa eri tulkintojen ja soveltamistapojen vertailun.

Täytäntöönpano

Jäsenmaissa käytössä olevat välineet, joilla varmistetaan direktiivien asianmukainen soveltaminen ja siten kuluttajien suojelu. Nämä välineet on ryhmitelty seuraavasti: hallinnollinen täytäntöönpano, tuomioistuinteitse tapahtuva täytäntöönpano, seuraamukset, muut täytäntöönpanotoimet. Tästä osasta löytyy vastaus muun muassa seuraaviin kysymyksiin: mitä välineitä käytetään, kenellä on oikeus käyttää niitä, mitä menettelyjä ja vaatimuksia välineisiin liittyy, miten siviili- ja rikosoikeudelliset seuraamukset eroavat toisistaan ja mitä mahdollisuuksia kussakin jäsenmaassa on käyttää tuomioistuimen ulkopuolista riitojenratkaisuelintä.

Last update: 15/07/2021

This page is maintained by the European Commission. The information on this page does not necessarily reflect the official position of the European Commission. The Commission accepts no responsibility or liability whatsoever with regard to any information or data contained or referred to in this document. Please refer to the legal notice with regard to copyright rules for European pages.