Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angol.
Swipe to change

Fogyasztóvédelmi jogszabályok adatbázisa

Olyan eszköz, amely mindenki számára könnyű hozzáférést biztosít a legfontosabb uniós fogyasztóvédelmi irányelveket átültető nemzeti szabályokhoz.

Kinek készült?

Mindenkinek – a fogyasztóktól és a vállalkozásoktól a gyakorló jogi szakembereken át a végrehajtó hatóságokig.

Mit fed le?

A következőket tartalmazza:

  • a legfontosabb uniós fogyasztóvédelmi irányelvek
  • az ezeket a nemzeti jogba átültető intézkedések
  • az uniós országok és az Európai Bíróság korábbi ítéletei
  • a releváns nemzeti közigazgatási gyakorlat.

Hogyan működik?

Abban segíti a fogyasztókat, vállalkozásokat, jogászokat, bírákat stb., hogy gyorsan ellenőrizhessék a fogyasztóvédelmi jogból fakadó jogokat és kötelezettségeket.

Hogyan illeszkedik az EU átfogó fogyasztóvédelmi politikájába?

Célja, hogy jobban megismertesse az uniós fogyasztóvédelmi jogot, megkönnyítse a megfelelést és fokozza a fogyasztóvédelmi jog érvényesítését.

Annak érdekében, hogy ez az adatbázis minél teljesebb és könnyen használható legyen, kérjük, e formanyomtatvány segítségével küldje el észrevételeit.

Ország

Ez a rész a fogyasztói jog területét szabályozó uniós irányelvek tagállami átültetésével kapcsolatos információkat ismerteti. Ez az adatbázis magában foglalja mindegyik tagállamra vonatkozóan az ítélkezési gyakorlat, a jogelmélet és a jogi irodalom legfontosabb dokumentumait, és egyéb anyagokat, pl. a tagállami hivatalos szervek közigazgatási intézkedéseit.

Irányelv

Itt a fogyasztói jog területét szabályozó, hatályos vagy hatályon kívül helyezett uniós irányelvek vannak felsorolva. Az adatbázis magában foglalja az irányelv mindegyik cikkére vonatkozóan az ítélkezési gyakorlat, a jogelmélet és a jogi irodalom legfontosabb dokumentumait, és egyéb anyagokat, pl. más hivatalos szervek közigazgatási intézkedéseit és határozatait. A dokumentumok országonként vannak csoportosítva, így össze lehet hasonlítani, melyik országban hogyan értelmezik és alkalmazzák a szabályokat.

Végrehajtás

Itt azokat a tagállami eszközöket ismertetjük, melyek biztosítani hivatottak az irányelvek megfelelő alkalmazását, és ezáltal a fogyasztók védelmét. Ezek az eszközök a következő kategóriák szerint vannak csoportosítva: közigazgatási végrehajtás, bírósági végrehajtás, szankciók és egyéb típusú intézkedések. Ezek az információk többek között a következőkre adnak választ: milyen jogi eszközök léteznek, ki jogosult azok használatára, milyen eljárások és követelmények vannak hatályban, milyen különbségek vannak a polgári és büntetőjogi szankciók között, és létezik-e békéltető testület a jogviták bíróságon kívüli rendezésére.

Utolsó frissítés: 08/10/2020

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.