Consumer Law Database

A tool offering easy access to the national rules transforming the key EU consumer directives in EU countries.

Who’s it for?

It’s for everyone – from consumers and businesses through to legal practitioners and enforcement authorities.

What does it cover?

It includes:

  • key EU directives on consumer law
  • measures to incorporate them into national law
  • past legal rulings from EU countries and the European Court of Justice
  • relevant national administrative practice.

How does it work?

It helps consumers, businesses, lawyers, judges etc. to quickly check rights and obligations arising from consumer law.

How does it fit into the EU’s overall consumer policy?

It aims to raise awareness of EU consumer law, make compliance easier and enhance enforcement of consumer law.

To help make this database as complete and easy to use as possible, use this form to send us your comments.

Država

Prenosi direktiv EU v nacionalno zakonodajo na področju potrošniškega prava. Podatkovna zbirka za vsako državo članico posebej vsebuje ustrezno gradivo na področju sodne prakse, pravne doktrine in pravne literature ter druge dokumente, kot so upravni akti uradnih nacionalnih organov.

Direktive

Veljavne in razveljavljene direktive EU na področju potrošniškega prava. Podatkovna zbirka za vsak člen direktive posebej vsebuje ustrezno gradivo na področju sodne prakse, pravne doktrine in pravne literature ter druge dokumente, kot so upravni akti uradnih nacionalnih organov. Gradivo je kategorizirano po državah, kar omogoča primerjavo različnih razlag in uporab.

Izvršba

Instrumenti, ki zagotavljajo pravilno uporabo direktiv in s tem varstvo potrošnikov, po državah. Instrumenti so razporejeni po skupinah glede na vrsto upravnih izvršilnih postopkov – sodni postopki, sankcije in drugo. Med drugim so pojasnjena naslednja vprašanja: kateri instrumenti se uporabljajo, kdo jih lahko uporablja, kakšni so postopki in zahteve, razlika med civilnimi ali kazenskimi sankcijami ter obstoj morebitnega organa za zunajsodno reševanje sporov.

Last update: 15/07/2021

This page is maintained by the European Commission. The information on this page does not necessarily reflect the official position of the European Commission. The Commission accepts no responsibility or liability whatsoever with regard to any information or data contained or referred to in this document. Please refer to the legal notice with regard to copyright rules for European pages.