To jezikovno različico trenutno prevajajo naši prevajalci.
Opozarjamo, da so že na voljo naslednje jezikovne različice: angleščina.
Swipe to change

Zbirka podatkov o potrošniškem pravu

Orodje, ki vsakomur omogoča enostaven dostop do nacionalnih predpisov, ki prenašajo ključne direktive EU o varstvu potrošnikov v državah članicah EU.

Komu je namenjeno?

Namenjeno je vsem, od potrošnikov in podjetij do pravnih strokovnjakov in izvršilnih organov.

Kaj zajema?

Zajema:

  • ključne direktive EU s področja varstva potrošnikov
  • ukrepe za njihovo vključitev v nacionalno zakonodajo
  • dozdajšnjo pravno prakso držav EU in Sodišča Evropske unije
  • zadevno nacionalno upravno prakso.

Kako deluje?

Potrošnikom, podjetjem, odvetnikom, sodnikom in drugim omogoča hitro preverjanje pravic in obveznosti, ki izhajajo iz prava varstva potrošnikov.

Kako se umešča v splošno politiko EU na področju varstva potrošnikov?

Namenjeno je ozaveščanju o zakonodaji EU na področju varstva potrošnikov, olajševanju izpolnjevanja obveznosti in krepitvi izvrševanja zakonodaje o varstvu potrošnikov.

Da bi čim bolj izpopolnili to zbirko podatkov in poenostavili njeno uporabo, v vas vabimo, da nam prek tega obrazca pošljete svoje pripombe.

Država

Prenosi direktiv EU v nacionalno zakonodajo na področju potrošniškega prava. Podatkovna zbirka za vsako državo članico posebej vsebuje ustrezno gradivo na področju sodne prakse, pravne doktrine in pravne literature ter druge dokumente, kot so upravni akti uradnih nacionalnih organov.

Direktive

Veljavne in razveljavljene direktive EU na področju potrošniškega prava. Podatkovna zbirka za vsak člen direktive posebej vsebuje ustrezno gradivo na področju sodne prakse, pravne doktrine in pravne literature ter druge dokumente, kot so upravni akti uradnih nacionalnih organov. Gradivo je kategorizirano po državah, kar omogoča primerjavo različnih razlag in uporab.

Izvršba

Instrumenti, ki zagotavljajo pravilno uporabo direktiv in s tem varstvo potrošnikov, po državah. Instrumenti so razporejeni po skupinah glede na vrsto upravnih izvršilnih postopkov – sodni postopki, sankcije in drugo. Med drugim so pojasnjena naslednja vprašanja: kateri instrumenti se uporabljajo, kdo jih lahko uporablja, kakšni so postopki in zahteve, razlika med civilnimi ali kazenskimi sankcijami ter obstoj morebitnega organa za zunajsodno reševanje sporov.

Zadnja posodobitev: 08/10/2020

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.