A tagállamok joga

Dánia

Ez az oldal Dánia jogrendszeréről nyújt tájékoztatást.

Tartalomszolgáltató:
Dánia

A dán jogrendszerre vonatkozó információk a dán Igazságügyi Minisztérium és a dán Parlament honlapján állnak rendelkezésre.

Jogforrások

Dániában a legfontosabb jogforrások a következők: Jogszabályok, jogalkotási előkészítő munkák és ítélkezési gyakorlat

A jogszabály az elsődleges jogforrás és a Hivatalos Lapban hirdetik ki. A Hivatalos Lap 2008 óta kizárólag elektronikus formában áll rendelkezésre. Jogszabályok többek között a törvények, a rendeletek és a közigazgatási rendelkezések. A törvényeket a dán parlament fogadja el, a rendeleteket a kormány alkotja, a közigazgatási rendelkezéseket pedig a hatóságok bocsátják ki.

dán parlament az egyetlen szerv, amely hatáskörrel rendelkezik az új jogszabályok elfogadására, vagy a meglévő jogszabályok módosítására. Az elfogadott jogszabályokat csak a dán parlament helyezheti hatályon kívül vagy módosíthatja.

A bíróságok által hozott határozatok szintén fontos szerepet játszanak a törvény alkalmazásában. A Legfelsőbb Bíróság határozatai gyakran jelentősebbek, mint az alsóbb szintű bíróságok határozatai.

jogalkotási előkészítő munkák, amely a jogalkotási eljárás során végzett előkészítő munkákat jelenti, szintén a jogalkalmazás fontos részét képezik.

Jogi adatbázisok

jogi tájékoztató portálon keresztül a polgárok a következő szövegekhez férhetnek hozzá:

  • törvények, közigazgatási rendelkezések, nemzetközi szerződések és egységes szerkezetbe foglalt jogszabályok
  • parlamenti dokumentumok
  • közigazgatási határozatok
  • az ombudsman határozatai.

A jogi tájékoztató portál az 1985. január 1-jén hatályos és az ezen időpont után hatályba lépett valamennyi jogszabályt tartalmazza.

Az adatbázis ingyenesen hozzáférhető.

Utolsó frissítés: 20/06/2022

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.