Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata bolgár nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Közvetítés az uniós tagállamokban

Bulgária

Miért ne próbálhatná meg bírósági eljárás helyett közvetítés útján rendezni jogvitáját? A közvetítés olyan alternatív vitarendezési módszer, amelynek során a jogvitában érintett feleket közvetítő segíti abban, hogy megállapodásra jussanak. Bulgária kormánya és gyakorló igazságügyi szakemberei tisztában vannak a közvetítés előnyeivel.

Tartalomszolgáltató:
Bulgária
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Kihez kell fordulni?

Bulgária Igazságügyi Minisztériuma a hasznos közszolgáltatást nyújtó nonprofit szervezetek központi nyilvántartásának részeként létrehozta a közvetítők nyilvántartását.

Az Igazságügyi Minisztérium honlapja az alábbiakról nyújt információkat:

Mely területeken van lehetőség közvetítés igénybevételére és/vagy mely területeken a legelterjedtebb a közvetítés?

A közvetítés számos jogterületen igénybe vehető. Erre vonatkozóan azonban nincsenek jogszabályi rendelkezések vagy korlátozások. Eddig a legtöbb bejegyzett közvetítő kereskedelmi vagy üzleti közvetítésre szakosodott.

Vannak-e külön szabályok e téren?

A közvetítés igénybevétele teljes mértékben önkéntes alapon történik. Noha a közvetítés bírósági eljárás nélküli, alternatív vitarendezést tesz lehetővé, igénybevétele nem előfeltétele annak, hogy valaki bírósági eljárást kezdeményezzen.

Nem létezik a közvetítőkre vonatkozó magatartási kódex. Mindazonáltal etikai előírásokat is tartalmaz a közvetítésről szóló törvény és a 2007. március 15-i 2. rendelet, amely meghatározza, hogy milyen feltételekkel és milyen eljárást követően kaphatnak engedélyt a közvetítési szolgáltatást nyújtó szervezetek.

Tájékoztatás és képzés

Közvetítői képzést a magánszférában működő szervezetek nyújtanak.

A képzés témái közé tartoznak többek között a jogi eljárások, a közvetítőkre alkalmazandó etikai szabályok, továbbá a közvetítésről szóló törvényben és a 2007. március 15-i 2. rendeletben meghatározott eljárás.

Milyen költségekkel jár a közvetítés?

A közvetítés nem ingyenes; annak díja a közvetítő és az érintett felek közötti megállapodás tárgyát képezi.

Végrehajtható-e a közvetítés eredményeként létrejött megállapodás?

A 2008/52/EK irányelv (melynek célja, hogy ösztönözze és elősegítse a közvetítést, mint az Unión belüli, határokon átnyúló jogviták alternatív rendezési módját) értelmében lehetővé kell tenni annak kérelmezését, hogy a közvetítés eredményeképpen létrejött írásbeli megállapodás végrehajtható legyen.

A tagállamoknak tájékoztatniuk kell erről a bíróságokat és az egyéb olyan hatóságokat, amelyek jogosultak ilyen kérelmek fogadására.

Kapcsolódó linkek

Közvetítői nyilvántartás

Közvetítői nyilvántartás (keresés)

Utolsó frissítés: 09/03/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.