Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata portugál nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Közvetítés az uniós tagállamokban

Portugália

Bírósági eljárás helyett miért ne próbálná meg vitás ügyét közvetítés (mediáció) útján rendezni? Ez egy alternatív vitarendezési mód, ahol a vitában érintett feleket közvetítő segíti a megállapodás elérésében. Portugália kormánya és jogi szakemberei is felismerték a közvetítői eljárás előnyeit.

Tartalomszolgáltató:
Portugália
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Kivel kell felvenni a kapcsolatot?

Portugáliában az Igazságügyi Politikai Főigazgatóság (Direção-Geral da Política de Justiça) elnevezésű központi kormányzati szerv felel a közvetítői tevékenységek szabályozásáért.

A főigazgatóság az Igazságügyi Minisztérium irányítása alá tartozik, címe:

Av. D. João II, Lote 1.08.01-E, Torre H, Pisos 2/3 1990-097 Lisbon.

Kapcsolat:

  • E-mail correio@dgpj.mj.pt
  • Telefon: (+351) 217924000
  • Fax: (+351) 217924048 vagy 217924090.

A főigazgatóság honlapján a legtöbb információ megtalálható, amit a nyilvános közvetítői eljárásról, továbbá az egyéb alternatív vitarendezési eljárásokról tudni lehet.

Közvetítő kereséséhez a honlap nem nyújt segítséget, azonban tartalmaz egy közvetítői listát. Miután a felek a nyilvános közvetítői szolgáltatásokra vonatkozó szabályoknak megfelelően döntöttek a közvetítői eljárás megindításáról, az eljáró közvetítőt automatikusan választja ki a rendszer.

Portugáliában nem működnek civil szervezetek a közvetítői eljárás területén, ugyanakkor léteznek olyan magánszervezetek, amelyek közvetítői szolgáltatásokat és közvetítőknek szóló képzéseket egyaránt nyújtanak.

Mely területeken lehetséges és/vagy leggyakoribb a közvetítés?

A közvetítői eljárás különböző területeken vehető igénybe.

Portugália intézkedéseket vezetett be a közvetítés különböző jogterületeken – úgy mint a családjog, a munkajog, a büntetőjog, a polgári jog és a kereskedelmi jog terén – történő igénybevételének népszerűsítéséért.

A családjogi, munkajogi és büntetőjogi közvetítés felépítése sajátos, és e területeken szakosodott közvetítők dolgoznak. A polgári és kereskedelmi jogi közvetítés a rendes bírósági eljárás része, amely a kis értékű követelések bírósága (Julgados de Paz – Békebíróság) előtt zajlik.

Közvetítésre a fent említett bírósági eljárásokon kívül is van lehetőség, amelyet rendszerint igazságszolgáltatáson kívüli közvetítésként jelölnek. Ugyanakkor a közvetítés ezen fajtája nem azonos a Julgados de Paz hatáskörébe tartozó eljárással. Ha ugyanis az igazságszolgáltatáson kívüli közvetítés során nem sikerül megegyezésre jutni, az ügyet nem lehet bíróság elé utalni – eltérően a polgári és kereskedelmi ügyektől, amelyek a Julgados de Paz hatáskörébe tartoznak.

Léteznek különleges eljárási szabályok?

A közvetítői eljárás választása teljesen önkéntes alapú.

Nincs külön nemzeti magatartási szabályzat a közvetítők számára. Tevékenységüket a közvetítők európai magatartási kódexének megfelelően végzik, bizonyos jogi és adminisztratív előírásokkal összhangban, amelyek meghatározzák tevékenységüket és a hivatásuk gyakorlásának követelményeit. Léteznek iránymutatások a közvetítői eljárás lefolytatására, valamint azon módszerekre vonatkozóan, amelyek segítségével építő jellegű kommunikáció vagy viszony alakítható ki a felekkel, más iránymutatások pedig az egyezségre irányuló javaslat megtételében segítik a közvetítőt.

A közvetítők magatartását egy nyilvános közvetítői rendszer ellenőrzi, amelynek típusa a szakterülettől függ. A nyilvános rendszer keretében felügyelő bizottság működik, amely ellenőrzi a közvetítők tevékenységét. A közvetítőknek nyújtott képzés során alkalmazott szempontok célja, hogy a közvetítők elsajátítsák az európai kódexben meghatározott etikai szabályokat és alapelveket.

A közvetítés minden egyes területének – családjog, munkajog, büntetőjog, polgári jog és kereskedelmi jog – megvan a maga jogi keretszabályozása, ideértve az eljárás lefolytatására vonatkozó iránymutatásokat is.

Jelen pillanatban a nyilvános közvetítői rendszerek – ideértve a Julgados de Paz előtt zajló polgári és kereskedelmi közvetítést – csak a Portugáliában zajló jogviták esetében alkalmazhatók, a portugál törvények adta eljárási és indítványozási keretek között.

Tájékoztatás és képzés

Információk az Igazságügyi Politikai Főigazgatóság honlapjának közvetítésről szóló szakaszában találhatók.

A portugál hatóságok statisztikát vezetnek a közvetítői eljárás igénybevételéről. Az Igazságügyi Politikai Főigazgatóság nyilvántartja, hogy hány közvetítői eljárás indult és hány fejeződött be akár eredményesen akár eredménytelenül, és mennyi ideig tartottak az egyes eljárások.

Portugáliában nincs állami képzési testület közvetítők számára, csak magánszervezetek nyújtanak ilyen képzést. E képzéseket a portugál Igazságügyi Minisztérium akkreditálja. Az akkreditáláshoz szükséges feltételek: meghatározott óraszám, különböző tanítási módszerek és speciális képzési terv, amely megfelel a vonatkozó jogszabályoknak.

Azoknak a magánszervezeteknek, amelyek az Igazságügyi Politikai Főigazgatóság által összeállított listára felkerülni kívánó közvetítőket képzik, meg kell felelniük a képzéssel kapcsolatos feltételeknek. A képzési program biztosítja, hogy a végzett közvetítők képesek legyenek az eléjük kerülő vitás ügyeket megfelelő szakmai szinten kezelni, legyen szó akár családjogi, munkajogi, büntető- vagy polgári jogi esetek megoldásáról.

Mennyibe kerül a közvetítői eljárás?

Amennyiben családjogi ügyben bíróság határoz a közvetítés alkalmazásáról, úgy a szülői felügyeleti jogról szóló törvény 147. cikkének C. pontja értelmében az eljárás díjmentes. Minden más ügy díjköteles, kivéve a költségmentesség eseteit.

Amennyiben a közvetítői eljárás a felek kérelmére indul, az egyes felek által fizetendő díj mértéke az ügy természetétől függ, az alábbiak szerint:

  • Családjogi közvetítés: 50 euró eljáró felenként
  • Büntetőjogi mediáció: amennyiben az ügyész, az alperes vagy a felperes indítványozza, az eljárás díjmentes
  • Munkajogi mediáció: 50 euró eljáró felenként
  • Polgári és kereskedelmi ügyek: 25 euró eljáró felenként (a közvetítési eljárás ezen fajtája a Julgados de Paz előtt is folyhat, mely estben a díjat akkor kell megfizetni, ha sikerül egyezségre jutni).

Amennyiben nehéz anyagi helyzetben lévő feleknek kell a közvetítői eljáráshoz kapcsolódó díjat megfizetniük, lehetőség van költségmentesség kérelmezésére, amelynek megadása esetén az illetékes szerv (Társadalombiztosítási Intézet – Instituto de Segurança Social) mentesíti őket a díjfizetés alól.

Hasznos linkek

Igazságügyi Politikai Főigazgatóság

Kis értékű ügyek bíróságának ellenőrző tanácsa

Utolsó frissítés: 04/10/2021

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.