Közvetítés az uniós tagállamokban

A közvetítés kultúrája tagállamonként eltérő fejlettségi szintet mutat. Egyes tagállamokban a közvetítésre átfogó jogszabályok és eljárási szabályok vonatkoznak. Más tagállamokban ugyanakkor a törvényhozó szervek csekély érdeklődést tanúsítottak a közvetítés szabályozása iránt. Mindazonáltal néhány tagállam fejlett közvetítési kultúrával rendelkezik, és ezen tagállamok leginkább az önszabályozásra támaszkodnak.

Egyre több jogvita kerül bíróság elé. Ennek következtében egyrészt megnövekedett a jogvita rendezésére való várakozás ideje, másrészt pedig annyira megemelkedtek a jogi költségek, hogy azok a perértékhez képest gyakran aránytalanul magasak.

A közvetítés a legtöbb esetben gyorsabb és ezért általában olcsóbb, mint a bírósági eljárások. Különösen igaz ez azokra az országokra, amelyekben a bíróságok jelentős ügyhátralékkal rendelkeznek, és az átlagos bírósági eljárás több évig is eltart.

Annak ellenére tehát, hogy az Európai Unióban a közvetítést egymástól igen eltérő módokon és területeken alkalmazzák, egyre nagyobb az érdeklődés e vitarendezési eszköz, mint a bírósági határozatok alternatívája iránt.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

Utolsó frissítés: 09/07/2024

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.