Áldozatok (büntetőeljárás)

Fontos, hogy az áldozatoknak legyen lehetőségük arra, hogy a büntetőeljárás során felléphessenek a terhelttel szemben. Noha a büntetőeljárások elsődleges célja a terhelt felelőségének elbírálása, általánosságban az áldozatok aktívan és saját jogukon vehetnek részt bennük. Az áldozatok jogairól szóló, 2012. évi irányelv megerősíti az áldozatok jogait, ideértve eljárási jogaikat is.

Az áldozatok büntetőeljárásban betöltött szerepe és a vonatkozó tagállami jogszabályok tagállamonként jelentősen eltérnek. Annak érdekében, hogy minden tagállamban biztosítva legyen az áldozatok jogainak egy minimális szintje, az EU a bűncselekmények sértetteinek védelme és segítése érdekében több, közös szabályokat előíró uniós jogi eszközt is elfogadott: az áldozatok jogairól általánosságban rendelkező horizontális eszközöket, védelmi intézkedésekről és az áldozatoknak nyújtott pénzügyi kártérítésről szóló célzottabb eszközöket, valamint az embercsempészettel és a gyermekek szexuális kizsákmányolásával foglalkozó anyagi jogi eszközöket.

Az áldozatok jogainak megerősítése az EU-ban

  • A bűncselekmények áldozatainak jogaira, támogatására és védelmére vonatkozó minimumszabályok megállapításáról szóló 2012/29/EU irányelv biztosítja, hogy a bűncselekmények áldozataivá váló személyeket elismerjék e minőségükben, tisztelettel bánjanak velük, megfelelő védelmet és támogatást, valamint az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést kapjanak. Az irányelv a büntetőeljárásban a sértettek jogállásáról szóló 2001. évi tanácsi kerethatározat helyébe lép, és jelentősen megerősíti az áldozatok és családtagjaik tájékoztatáshoz, támogatáshoz és védelemhez való jogait, valamint az áldozatok eljárási jogait a büntetőeljárás során. Az irányelv azt is előírja, hogy a tagállamoknak megfelelő képzést kell nyújtaniuk az áldozatokkal várhatóan kapcsolatba kerülő tisztviselők számára, továbbá ösztönzi a tagállamok közötti együttműködést és a nemzeti szolgálataik áldozatok jogaihoz kapcsolódó tevékenységének koordinációját.

Az uniós tagállamoknak 2015. november 16-ig kell átültetniük az irányelv rendelkezéseit nemzeti jogukba. A Jogérvényesülési Főigazgatóság kiadott egy útmutatást PDF (273 Kb) en, hogy segítse ebben a tagállamokat. Ez a dokumentum az irányelv összes rendelkezését tisztázza, és javaslatokat tartalmaz a végrehajtás lehetőségeivel kapcsolatban. Segítséget nyújt a nemzeti hatóságoknak, a gyakorló szakembereknek és az érintett szolgáltatóknak abban, hogy megértsék, mire van szükség ahhoz, hogy az áldozatok irányelvben foglalt jogai Európában mindenhol érvényesüljenek.

Utolsó frissítés: 07/10/2021

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.