Kézikönyv

3.2.1. Videokonferencia-berendezés - Kép

49. A határokon átnyúló videokonferencia során a képernyőt három különböző nézetre lehet használni:

  • Fókuszáló nézet; a másik teremben helyet foglaló résztvevők képének továbbítására
  • Áttekintő nézet; a másik terem helyzetének áttekintésére
  • Információs nézet; dokumentumok és más információ továbbítására (ez a résztvevők „munkaállomásai”-n található bármely képernyőt is magában foglalja).

50. A tárgyilagosság biztosítása érdekében minden egyes résztvevőt ugyanolyan módon kell a képernyőn megjeleníteni. A világítás erőssége, a felbontás és a képkockák száma minden résztvevő esetében megfelelő kell, hogy legyen. A világításnak a lehető leginkább olyannak kell lennie, hogy az arckifejezések mindig azonnal észlelhetők legyenek, a szemek körül ne látszódjon árnyék, és a képernyőkön ne legyen tükröződés. A szemkontaktust a lehetőség szerint utánozni kell.

A berendezések elhelyezése

51. A berendezést úgy kell elhelyezni, hogy az egyéb ügyeket az adott bírósági tárgyalóteremben videokonferencia nélkül is tárgyalni lehessen. Lehetőséget kell biztosítani a kamerák, képernyők, a világítás és a résztvevők olyan módon történő elhelyezésére, hogy az egész elrendezés alkalmas legyes videokihallgatásra és videoperbeszédre mind polgári ügyekben, mind büntetőeljárások során. A kamerák elhelyezésekor ügyelni kell arra, hogy lehetőség szerint elkerüljék a résztvevők felülről vagy alulról való filmezését, mivel ez torz képet adhat, és kihatással lehet arra, hogy a résztvevőket hogyan érzékelik.

Képernyők

52. A látószögnek és látótávolságnak olyannak kell lennie, hogy ugyanazt a kamerát minden résztvevő ugyanúgy használhassa. A képernyő méretének elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a látószöget illetően biztosítsa, hogy a részt vevő személyeket lehetőség szerint ugyanolyan méretben mutassák, mint ahogy egy rendes ülésen látszanának. El kell érni a WXGA-szabvány minimumfelbontását. A képkockák/másodperc arányt illetően minimum 30 képkocka/másodperc lehet a követelmény. Az arckifejezéseknek azonnal észlelhetőnek kell lenniük, és a képernyő nézése kényelmes kell, hogy legyen.

Kamerák

53. A kamerákat lehetőség szerint rögzíteni kell, és számos előre beállított pozícióval kell rendelkezniük a pásztázásra, megdöntésre, ráközelítésre; az egyik lehetséges pozíciót elsődleges beállításként kell beprogramozni. Ez lehetővé teszi a berendezést működtető személynek, hogy a bírósági eljárás minimális félbeszakítása nélkül gyorsan nézetet válthasson. A fókuszáló kamerák szögének elég nagynak kell lennie annak biztosításához, hogy a résztvevő arca, vállai és felső teste világosan látható legyen. Minden résztvevőnek képesnek kell lennie szabadon mozogni és más személyek felé fordulni egy 80 x 80 centiméteres térben anélkül, hogy a képen kívül kerülnének.

54. Általában két kamera elegendő a bírósági teremben: egy követő kamera, mely a vizsgálóbíróra, az államügyészre vagy az ügyvédre irányul attól függően, hogy melyikük beszél (fix pontok), valamint egy másik kamera, mely szükség esetén áttekintő képet ad a bírósági teremről. Bizonyos helyzetekben az áttekintő képet az ülés elején egy követő kamera pásztázásával is fel lehet venni.

55. A hordozható berendezés nem képes több kamerát biztosítani, ezért ilyen berendezés használata esetén áttekintő nézetek korlátozottan adhatók. Bizonyos esetekben szükség lehet tanúszoba használatára, amihez kamerát kell telepíteni. Mérlegelni kell azt, hogy szükség vane arra, hogy az ilyen teremben tartózkodó tanú kommunikáljon a kamerák látószögén kívül elhelyezkedő jogi szakemberekkel.

Utolsó frissítés: 08/10/2020

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.