Kézikönyv

3.2.2. Videokonferencia-berendezés - Hang

Beszéd

56. A beszédnek mindig azonnal érthetőnek kell lennie, és a videokonferencia során egy szó sem veszhet el. A hangminőségnek folyamatosnak kell lennie, külső interferencia nem zavarhatja meg. El kell kerülni annak a kockázatát, hogy a beszéd tömörítése a beszédhang minőségének romlását eredményezze. Ez azt jelenti, hogy meg kell felelni az ajakmozgás szinkronjára (az időbeli eltérés nem lehet nagyobb 0,15 másodpercnél), a visszhang blokkolására, a háttérzajra és a visszaverődésre vonatkozó bizonyos követelményeknek. Ezen szempontok különösen fontosak olyan helyzetekben, mikor a videokonferenciában tolmácsok is részt vesznek. Kívánatos, hogy bíró és a bírósági hivatalnok képes legyen a helyszínen állítani a hangerőt annak érdekében, hogy kompenzálja a beszéd hangerejében meglévő különbségeket.

Mikrofonok

57. A mikrofonokat olyan módon kell elhelyezni, hogy minden beszélő tisztán érthető legyen, és háttérzaj ne torzítsa a hangot. A mikrofonok lehetnek beépítettek (íróasztalokba vagy máshova), és lehallgatás ellen lehetőleg biztosítottnak és irányérzékenynek kell lenniük, valamint elnémító gombbal kell rendelkezniük. A kihallgatás során adódhat olyan helyzet, mikor a bírósági személyzetnek ki kell tudnia kikapcsolni a mikrofonokat (pl. az egyik fél konzultál az ügyvédjével).

Utolsó frissítés: 17/11/2021

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.