Bizonyításfelvétel

Ha Ön bírósági eljárást indít, általában kulcsfontosságú, hogy követelése alátámasztására bizonyítékokat nyújtson be a bírósághoz.

Kérjük, válassza ki a vonatkozó ország zászlaját a részletes nemzeti információk megjelenítéséhez.

Polgári eljárásban a bizonyításfelvétel nem korlátozódik egy tagállam határain belülre; adott esetben az Ön lakóhelyétől eltérő tagállamban is szükség lehet bizonyításfelvételre. Előfordulhat például, hogy másik tagállamban kell tanúkat vagy szakértőket meghallgatni, vagy hogy a bíróságnak egy másik tagállamban bekövetkezett esemény helyszínén kell szemlét tartania. Az Európai Unión belüli határokon átnyúló bizonyításfelvétel tekintetében a polgári és kereskedelmi ügyekben a bizonyításfelvétel terén a tagállamok bíróságai közötti igazságügyi együttműködést a 2020. november 25-i (EU) 2020/1783 rendelet szabályozza, amely 2022. július 1-jével a 2001. május 28-i 1206/2001/EK rendelet helyébe lépett.

A decentralizált informatikai rendszert mint a kérelmek, formanyomtatványok és egyéb levelezés továbbítására és fogadására szolgáló kötelező kapcsolattartási módot azonban csak 2025. május 1-jétől (a 25. cikkben említett végrehajtási jogi aktus hatálybalépését követő hároméves időszakot követő hónap első napjától) kell majd alkalmazni (további részletekért lásd az (EU) 2020/1783 rendelet 35. cikkét)).

Kapcsolódó linkek

Bizonyításfelvétel – tagállami értesítések és a hatáskörrel rendelkező bíróság(ok)/hatóság(ok) azonosítására szolgáló keresőeszköz

Bizonyításfelvétel videókonferencia útján

Gyakorlati útmutató a bizonyításfelvételről szóló 2001. évi rendelet alkalmazásához  PDF (74 Kb) en

Gyakorlati útmutató a videokonferencia bizonyításfelvételre történő alkalmazásáról polgári és kereskedelmi ügyekben  PDF (724 Kb) en

Utolsó frissítés: 03/04/2024

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.