Osiguravanje imovine tijekom sudskog postupka u zemljama EU-a

Možda želite da se određene mjere brzo provedu u državi članici u kojoj se vaš glavni postupak ne rješava u sudskom postupku, bez čekanja konačne presude.

Možda ste započeli postupak pred sudovima, ali su postupci spori, te se osjećate obeshrabreno. Bojite se da će dužnik iskoristiti dugo trajanje postupka i različite pravne lijekove kako bi izbjegao vjerovnicima prije donošenja presude. Primjerice, vjerovnik bi mogao odlučiti proglasiti stečaj ili pribjeći prijenosu imovine. Ako je tako, u vašem je interesu da od suda zatražite donošenje privremene mjere.

Na temelju europskog naloga za blokadu računa sud u državi članici EU-a može zamrznuti sredstva na bankovnom računu dužnika u drugoj državi članici EU-a. Postupak se primjenjuje samo na prekogranične predmete, pri čemu sud koji vodi postupak ili boravište vjerovnika moraju biti u državi članici različitoj od one u kojoj se nalazi račun dužnika.

Sud može narediti privremene mjere ili mjere opreza za dužnikovu imovinu. Svrha je tih mjera predvidjeti konačnu presudu o utemeljenosti tijekom određenog razdoblja kako bi se osiguralo njezino provođenje.

Međutim, prilično su velike razlike u uvjetima koji su potrebni za izdavanje tih mjera u državama članicama.

Za detaljne informacije koje se odnose na određenu zemlju odaberite odgovarajuću zastavu.

Posljednji put ažurirano: 12/08/2022

Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.