Vagyoni eszközök biztosítása egy uniós tagállamban indított követelések során

Előfordulhat, hogy Ön még a jogerős ítélet meghozatala előtt sürgős intézkedések meghozatalát kívánja kérni, mégpedig egy másik tagállamban, mint amelyben az alapeljárás folyik.

Előfordulhat, hogy Ön bíróság előtt pert indított, de az eljárás lassan halad, és Önnek emiatt kétségei támadnak. Attól tart, hogy adósa kihasználja az eljárás hosszadalmasságát és a különböző jogorvoslati lehetőségeket, hogy elmeneküljön hitelezői elől, még mielőtt az ügyben ítélet születne. Így például az adós megkísérelheti saját fizetésképtelenségét megszervezni, vagy vagyonát másra átruházni. Ebben az esetben Önnek érdekében áll, hogy a bíróságtól ideiglenes intézkedések meghozatalát kérje.

Az ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzéssel valamely uniós ország bírósága pénzeszközöket fagyaszthat be az adós bankszámláján valamelyik másik uniós tagállamban. Az eljárás csak határon átnyúló ügyekben alkalmazható, amikor az eljárást folytató bíróság vagy a hitelező lakóhelye nem azonos azzal a tagállammal, amelyikben az adós számláját vezetik.

A bíróság ideiglenes vagy biztosítási intézkedéseket rendelhet el az adós vagyonára. Ezeknek az intézkedéseknek az a funkciója, hogy egy bizonyos időszakra előrevetítsék a jogerős ítéletet, amelyet a bíróság az ügy érdemében fog hozni, és így biztosítsák, hogy azt később végre lehessen hajtani.

Az intézkedések elrendelésének feltételeit illetően azonban lényeges különbségek vannak az egyes tagállamok között.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

Utolsó frissítés: 12/08/2022

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.