- 1 Onko otettava yhteyttä yleiseen siviilituomioistuimeen vai erityistuomioistuimeen (esimerkiksi työtuomioistuimeen)?
- 2 Jos yleinen tuomioistuin on toimivaltainen (ts. asian käsittely kuuluu tällaiselle tuomioistuimelle), miten saan selville, mihin tuomioistuimeen minun on otettava yhteyttä?
- 3 Silloin kun erityistuomioistuimet ovat toimivaltaisia, miten saan selville, mihin tuomioistuimeen minun pitää ottaa yhteyttä?
Hae tietoja alueittain
1 Onko otettava yhteyttä yleiseen siviilituomioistuimeen vai erityistuomioistuimeen (esimerkiksi työtuomioistuimeen)?
Espanjan tuomioistuinorganisaatio perustuu tuomiovallan yhtenäisyyden periaatteeseen. Ainoat poikkeukset ovat sotilastuomioistuin sodan ja poikkeustilan aikana sekä perustuslakituomioistuin (Tribunal Constitucional), joka takaa viime kädessä perusoikeudet ja kansalaisvapaudet ja johon voi valittaa perusoikeuksien ja -vapauksien loukkauksista (recurso de amparo).
Toimivalta on kuitenkin jaettu neljänlaisille tuomioistuimille eli siviili-, rikos-, hallinto- ja työtuomioistuimille.
Yleisimpiä siviilituomioistuimia ovat ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimet (Juzgados de Primera Instancia). Ne käsittelevät ensimmäisenä oikeusasteena siviilioikeudellisia riita-asioita, joiden käsittely ei kuulu yksiselitteisesti mihinkään muuhun oikeudenalaan. Sen vuoksi ne voidaan luokitella yleisiksi tuomioistuimiksi.
Ensimmäisen oikeusasteen siviilituomioistuimiin kuuluvat myös perhetuomioistuimet (Juzgados de Familia). Perhetuomioistuimia on yleensä suurissa asutuskeskuksissa, ja ne käsittelevät perheoikeuden alaan kuuluvia riitoja, kuten avioliiton mitätöintiä, asumus- ja avioeroa, vanhempien ja lapsen välisiä suhteita sekä vajaavaltaisten henkilöiden suojelemista. Jos aloitetaan rikosoikeudellinen menettely sellaista henkilöä vastaan, joka on osapuolena menettelyssä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa käsittelevässä tuomioistuimessa (Juzgado de Violencia sobre la Mujer), tämä tuomioistuin on toimivaltainen myös siviilioikeudellisessa menettelyssä.
Siviilituomioistuimiin kuuluvat lisäksi erityistuomioistuimina kauppatuomioistuimet (Juzgados de lo Mercantil) ja EU-tavaramerkkiä koskevia asioita käsittelevät tuomioistuimet (Juzgados de Marca Comunitaria).
Työtuomioistuimet (Juzgados de lo Social) käsittelevät työlainsäädäntöön liittyviä asioita. Niitä ovat esimerkiksi yksittäisten työntekijöiden ja työnantajien väliset työsopimusriidat, työehtosopimusriidat, sosiaaliturvaan liittyvät vaatimukset sekä valtiota vastaan nostetut kanteet, jotka liittyvät sen työlainsäädännön mukaisiin velvollisuuksiin.
Rikostuomioistuimet käsittelevät rikosasioita.
Espanjan oikeusjärjestelmälle on ominaista, että rikoksesta johtuva siviilioikeudellinen menettely voidaan aloittaa samanaikaisesti rikosoikeudellisen menettelyn kanssa. Tällaisessa tapauksessa rikostuomioistuin päättää rikoksesta aiheutuneen vahingon tai haitan korvaamisesta. Jos vahinkoa kärsinyt osapuoli ei nosta siviilikannetta, sen tekee hänen puolestaan syyttäjäviranomainen, ellei vahinkoa kärsinyt osapuoli ole nimenomaisesti luopunut oikeudestaan nostaa kanne rikosasiassa.
Hallintotuomioistuimet valvovat viranomaisten toimien laillisuutta ja käsittelevät niitä vastaan esitettyjä taloudellisia vaatimuksia.
2 Jos yleinen tuomioistuin on toimivaltainen (ts. asian käsittely kuuluu tällaiselle tuomioistuimelle), miten saan selville, mihin tuomioistuimeen minun on otettava yhteyttä?
Ks. jäljempänä annetut vastaukset.
2.1 Onko olemassa alempia ja ylempiä yleisiä siviilituomioistuimia (esim. käräjäoikeus ja hovioikeus)? Jos on, mikä tuomioistuin on toimivaltainen minun asiassani?
Espanjassa ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimia ei eroteta toisistaan sen perusteella, kuinka paljon asioita tai kuinka vakavia asioita ne voivat käsitellä. Ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimet eivät myöskään käsittele muiden ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuinten tekemiin päätöksiin liittyviä muutoksenhakuja. Siviilioikeudellisia menettelyjä koskevat muutoksenhaut käsitellään aina maakunnallisissa ylioikeuksissa (Audiencias Provinciales).
2.2 Alueellinen toimivalta (Onko kaupungin A vai B tuomioistuin toimivaltainen minun asiassani?)
Espanjassa valtion alueellisia ja oikeudellisia yksikköjä ovat kunta (municipio), tuomiopiiri (partido judicial), maakunta (provincia) ja itsehallintoalue (comunidad autónoma). Tuomiopiiri on alueellinen yksikkö, joka koostuu yhdestä tai useammasta vierekkäisestä kunnasta saman maakunnan alueella. Kyseessä on tärkein alueellinen jako, koska ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimet käyttävät toimivaltaansa tuomiopiirin alueella. (Tuomiopiirijako esitetään oikeusministeriön verkkosivuilla Kartta – tuomiopiirit (mjusticia.gob.es)).
Saman tyyppisiä tuomioistuimia on useita, jotta asioiden ruuhkautuessa niitä voidaan jakaa useammalle tuomioistuimelle. Useimmissa kaupungeissa toimitaan nykyään näin. Tuomioistuimet on numeroitu siinä järjestyksessä kuin ne on perustettu.
Kaikilla näillä tuomioistuimilla on periaatteessa sama toimivalta, ja työt jaetaan niiden välillä hallinnon sisäisen työjärjestyksen mukaisesti. Tietyissä tapauksissa työjärjestys kuitenkin mahdollistaa töiden jakamisen asiatyypin mukaan eri tuomioistuimille samalla alueella.
2.2.1 Alueellisen toimivaltaisuuden pääsääntö
Jos sopimusta tai pakottavia sääntöjä ei ole, noudatetaan perussääntöä, jonka mukaan toimivaltainen tuomioistuin on sen tuomiopiirin ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin, jonka alueella on vastaajan kotipaikka, tai sen puuttuessa vastaajan asuinpaikka. Jos vastaajalla ei ole koti- eikä asuinpaikkaa Espanjassa, toimivaltainen tuomioistuin on sen tuomiopiirin ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin, jonka alueella vastaaja oleskelee tai jossa hän on asunut viimeksi. Jos mitään näistä kriteereistä ei voida soveltaa, kantaja voi nostaa kanteen sen tuomiopiirin ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimessa, jonka alueella on hänen oma kotipaikkansa.
Sääntöä sovelletaan seuraavasti:
- Yrittäjiä ja ammatinharjoittajia vastaan voidaan nostaa liiketoimintaa tai ammatillista toimintaa koskevia kanteita millä tahansa paikkakunnalla, jossa ne harjoittavat toimintaansa, kantajan valinnan mukaan.
- Myös oikeushenkilöitä vastaan voidaan nostaa kanne sillä paikkakunnalla, jossa kanteen aiheena ollut tilanne tai oikeudellinen suhde on syntynyt tai vaikuttaa, mikäli kyseisellä oikeushenkilöllä on toimipaikka tai edustaja tällä paikkakunnalla.
2.2.2 Poikkeuksia pääsäännöstä
2.2.2.1 Missä tapauksissa voin valita vastaajan asuinpaikan tuomioistuimen (pääsäännön mukaan määräytyvä tuomioistuin) ja jonkun muun tuomioistuimen välillä?
Espanjan nykyisen prosessioikeuden mukaan kantaja ei voi valita alueellista toimivaltaa. Se on mahdollista vain seuraavissa tapauksissa:
Kiinteään omaisuuteen kohdistuvat esineoikeudelliset kanteet, joihin liittyy joko useita kiinteistöjä tai yksi kiinteistö, jotka sijaitsevat eri lainkäyttöalueilla. Tällaisessa tapauksessa kantaja voi nostaa kanteen millä tahansa näistä lainkäyttöalueista.
Kanteet, jotka edellyttävät, että toisen osapuolen varojen hallinnasta vastaavat esittävät ja hyväksyvät tilinpäätöksen, silloin kun ei ole määritetty, missä tilinpäätös on esitettävä ja hyväksyttävä. Tällöin kantaja voi valita joko vastaajan kotipaikan tai sen paikan, jossa varoja hallitaan.
Perintöriidoissa kantaja voi valita joko vainajan viimeisen Espanjassa sijainneen kotipaikan tuomioistuimen tai sen paikan tuomioistuimen, jossa suurin osa jäämistöstä sijaitsee.
Teollis- ja tekijänoikeuksiin kohdistuvissa kanteissa kantaja voi valita jonkin seuraavista paikoista: paikka, jossa oikeuksia on rikottu; paikka, jossa on todennäköisesti riittävää näyttöä siitä, että rikkomus on tapahtunut, tai paikka, jossa laittomat jäljennökset sijaitsevat.
Vilpillistä kilpailua koskevat riita-asiat, silloin kun vastaajalla ei ole toimipaikkaa, koti- tai asuinpaikkaa Espanjassa. Tällöin kantaja voi valita joko paikan, jossa vilpillinen kilpailu on tapahtunut, tai paikan, jossa sen vaikutukset ilmenevät.
Kanteet, jotka koskevat yksinomaan alaikäisten lasten huoltoa tai elatusapusaatavia ja jotka toinen vanhempi on nostanut toista vanhempaa vastaan alaikäisten nimissä, silloin kun vanhemmat asuvat eri tuomiopiireissä. Tällöin kantaja voi valita joko vastaajan kotipaikan tuomioistuimen tai lapsen asuinpaikan tuomioistuimen.
Yleensä riita-asiat, jotka koskevat yksittäisten kuluttajien tai käyttäjien oikeuksien käyttämistä, voidaan käsitellä kuluttajan, käyttäjän tai vastaajan kotipaikan tuomioistuimessa, kuluttajan valinnan mukaan.
2.2.2.2 Missä tapauksissa minun on valittava muu kuin vastaajan asuinpaikan (pääsäännön mukaan määräytyvä) tuomioistuin?
Seuraavissa tapauksissa kantajan on pakottavien sääntöjen nojalla haettava asian käsittelyä muussa kuin vastaajan kotipaikan tuomioistuimessa. Tällaisissa tapauksissa osapuolet eivät voi nimenomaisesti tai hiljaisesti saattaa asiaansa tutkittavaksi tiettyyn toimivaltaiseen tuomioistuimeen.
Esineoikeuksia tai vuokransaantia kiinteistöstä sekä yhteisomistuksessa olevaa kiinteistöä (propiedad horizontal) koskevissa asioissa toimivalta on kiinteistön sijaintipaikan tuomioistuimilla.
Perintöasioissa toimivalta määräytyy joko vainajan viimeisen Espanjassa sijainneen kotipaikan mukaan tai sen mukaan, missä suurin osa jäämistöstä sijaitsee, kantajan valinnan mukaan.
Vajaavaltaisten henkilöiden oikeudellista avustamista koskevat asiat käsitellään kyseisen henkilön asuinpaikan tuomioistuimessa.
Perusoikeuksien yksityisoikeudellista suojaa koskevat kanteet käsitellään kantajan kotipaikan tuomioistuimessa. Jos kantajalla ei ole kotipaikkaa Espanjassa, kanteet käsitellään siinä paikassa, jossa perusoikeuksia väitetään loukatun.
Moottoriajoneuvojen käyttöön liittyvissä vahingonkorvauskanteissa toimivalta on sen paikan tuomioistuimella, jossa vahinko tapahtui.
Yritystoimintaa koskevan päätöksen riitauttaminen: alueellinen toimivalta määräytyy yrityksen sääntömääräisen kotipaikan mukaan.
Kanne, joka koskee yleisten sopimusehtojen jättämistä pois sopimuksesta tai sopimusehtojen mitättömyyttä, käsitellään kantajan kotipaikan tuomioistuimessa.
Yleisten sopimusehtojen päättämistä tai peruuttamista koskevat kanteet silloin kun vastaajalla ei ole toimipaikkaa tai kotipaikkaa Espanjassa: toimivalta on sen paikan tuomioistuimella, jossa sopimus tehtiin.
Kieltokanteet kuluttajien tai käyttäjien kollektiivisten tai yhteisten etujen suojaamiseksi, silloin kun vastaajalla ei ole toimipaikkaa tai kotipaikkaa Espanjassa: toimivalta on kantajan kotipaikan tuomioistuimella.
Kanteet, joissa seuraavia vaaditaan noudattamaan velvoitteitaan: vakuutusyhtiö; henkilö, joka on myynyt irtainta omaisuutta toiselle henkilölle osamaksulla tai rahoittanut sen hankinnan; henkilö, joka on tehnyt irtaimesta omaisuudesta tai palveluista julkisen tarjouksen, jonka kantaja on hyväksynyt. Tällaisissa tapauksissa toimivalta on kantajan kotipaikan tuomioistuimella.
Valituksissa, jotka koskevat Espanjan patentti- ja tavaramerkkiviraston teollisoikeusasioissa antamia hallinnollisia päätöksiä, toimivaltaisia ovat sen maakunnallisen ylioikeuden (Audiencia Provincial) kauppaoikeudellisten asioiden osastot, jonka tuomiopiirissä kantajan tai tämän Espanjassa hyväksytyn edustajan kotipaikan itsehallintoalueen ylin tuomioistuin sijaitsee, edellyttäen, että yleinen oikeusneuvosto (Consejo General del Poder Judicial) on suostunut siihen, että kyseisen paikkakunnan kauppatuomioistuimilla on yksinomainen toimivalta käsitellä teollisoikeuksia koskevia asioita. Kantaja voi valita asiansa käsittelijäksi myös sen maakunnallisen ylioikeuden, jonka tuomiopiirissä Espanjan patentti- ja tavaramerkkiviraston kotipaikka on.
Kolmannen osapuolen vaatimukset käsittelee takavarikon määränneen tahon kotipaikan tuomioistuin.
Asumuseroa, avioliiton mitätöintiä tai avioeroa koskevat hakemukset käsittelee perhetuomioistuin tai, jos sellaista ei ole, sen paikkakunnan ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin, jossa aviopuolisoiden yhteinen koti sijaitsee. Jos yhteistä kotia ei ole, toimivalta on sen paikkakunnan tuomioistuimella, jossa viimeisin yhteinen koti tai toisen puolison asuinpaikka sijaitsee. Jos kumpaakaan näistä ei ole, toimivalta on hakijan kotipaikan tuomioistuimella. Jos hakemus on tehty yhteisestä sopimuksesta, toimivalta on sen paikkakunnan tuomioistuimella, jossa viimeinen yhteinen koti tai jommankumman puolison kotipaikka sijaitsee.
Kanteet, jotka koskevat yksinomaan alaikäisten lasten huoltoa tai elatusapusaatavia ja jotka toinen vanhempi on nostanut toista vanhempaa vastaan alaikäisten nimissä: toimivalta on sen paikkakunnan tuomioistuimella, jossa vanhempien viimeinen yhteinen koti sijaitsee. Jos vanhemmat asuvat eri tuomiopiireissä, kantaja voi valita joko vastaajan kotipaikan tuomioistuimen tai lapsen asuinpaikan tuomioistuimen.
2.2.2.3 Voivatko asianosaiset valita tuomioistuimen, joka normaalisti ei olisi toimivaltainen?
Yleissääntönä on, että alueellista toimivaltaa voidaan laajentaa Espanjassa, eli asianosaiset voivat saattaa asiansa tutkittavaksi joko nimenomaisesti tai hiljaisesti tietyn tuomiopiirin tuomioistuimiin, mikäli ne ovat toimivaltaisia kyseisessä asiassa.
Nimenomaisesta tutkittavaksi saattamisesta on kyse silloin, kun asianosaiset tekevät nimenomaisen sopimuksen, jossa nimetään tuomiopiiri, jonka tuomioistuimiin asia saatetaan tutkittavaksi.
Hiljaisesta tutkittavaksi saattamisesta on kyse seuraavissa tapauksissa:
Kantajan osalta riittää, että hän saattaa asian vireille tietyssä tuomiopiirissä jättämällä kanteen, hakemuksen tai pyynnön asiassa toimivaltaiseen tuomioistuimeen.
Vastaajan osalta riittää, että hän on saapunut oikeuteen ja tekee myöhemmin jonkin muun menettelyyn liittyvän toimen kuin jättää ajoissa ja määrätyssä muodossa olevan hakemuksen tuomioistuimen toimivallan riitauttamiseksi.
Menettelyn aloittamisen jälkeen tapahtuneet muutokset, jotka koskevat osapuolten kotipaikkoja, riita-asian tilaa ja menettelyn kohdetta, eivät muuta toimivaltaa, joka määritetään menettelyn vireillepanon yhteydessä vahvistetun tilanteen mukaisesti (Perpetuatio Iurisdictionis).
Tästä on kuitenkin poikkeuksia:
Nimenomainen tutkittavaksi saattaminen ei ole sallittua liittymissopimusten tai sellaisten sopimusten yhteydessä, joissa toinen osapuoli on asettanut yleiset ehdot. Hiljainen tutkittavaksi saattaminen on kuitenkin mahdollista.
Minkäänlainen tutkittavaksi saattaminen ei ole mahdollista, jos laissa säädetään alueellista toimivaltaa koskevista pakottavista toimivaltasäännöistä.
Minkäänlainen tutkittavaksi saattaminen ei ole sallittua suullisissa menettelyissä, maksamismääräysmenettelyissä tai saatavan perintämenettelyissä.
3 Silloin kun erityistuomioistuimet ovat toimivaltaisia, miten saan selville, mihin tuomioistuimeen minun pitää ottaa yhteyttä?
Espanjan erityistuomioistuimiin kuuluvat jäljempänä luetellut tuomioistuimet.
Perhetuomioistuimet, jotka ovat ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimia. Perhetuomioistuimia on yleensä suurissa asutuskeskuksissa, ja niillä on alueellaan yksinomainen toimivalta perheoikeudellisissa asioissa. Ne käsittelevät etenkin seuraavia asioita: asumusero, avioero ja avioliiton mitätöinti; alaikäisten huoltajuus, vanhemmuus, holhous tai huostaanotto; sekä vammaisten henkilöiden oikeudelliset tukitoimet.
Lasten palauttamista koskevat menettelyt kansainvälisissä lapsikaappaustapauksissa käsittelee perheoikeudellisissa asioissa toimivaltainen maakunnan pääkaupungin, Ceutan tai Melillan ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin, jonka tuomiopiirissä mahdollisesti luvattomasti pois viety tai palauttamatta jätetty lapsi on, ja jos tämä ei ole mahdollista, tehtävävuorossa oleva tuomioistuin.
Alueellista toimivaltaa koskevat säännöt ovat samat kuin ne, joita ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimet soveltavat perheoikeudellisten asioiden käsittelyssä, jos kyseisellä alueella ei ole varsinaista perhetuomioistuinta.
Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa käsittelevillä tuomioistuimilla (Juzgado de Violencia sobre la Mujer) on toimivalta sellaisissa perheasioissa, joissa käynnistetään rikosoikeudellinen menettely naiseen kohdistuvan väkivallan vuoksi.
Työtuomioistuimet käsittelevät työlainsäädäntöön liittyviä asioita. Niitä ovat esimerkiksi yksittäisten työntekijöiden ja työnantajien väliset työsopimusriidat, työehtosopimusriidat, sosiaaliturvaan liittyvät vaatimukset sekä valtiota vastaan nostetut kanteet, jotka liittyvät sen työlainsäädännön mukaisiin velvollisuuksiin.
Yleissääntönä on, että alueellinen toimivalta on sen paikkakunnan tuomioistuimella, jossa työntekijä tekee työtään tai tarjoaa palvelujaan tai joka on vastaajan kotipaikka, vastaajan valinnan mukaan.
Kauppatuomioistuimet toimivat maakuntatasolla, ja ne ovat erikoistuneet kauppaoikeudellisten riita-asioiden käsittelyyn.
Ne käsittelevät kaikki siviilioikeudelliset asiat, jotka koskevat teollis- tai tekijänoikeuksia, vilpillistä kilpailua tai mainontaa, kaupallisia yhtiöitä, osuuskuntia tai taloudellisia eturyhmiä, kansallisia tai kansainvälisiä maakuljetuksia tai merioikeutta tai ilmailulainsäädäntöä. Niillä ei kuitenkaan ole toimivaltaa käsitellä kirjatun matkatavaran tuhoutumisesta, katoamisesta tai vahingoittumisesta johtuvia vahinkoja, lentomatkustajille heidän lennolle pääsynsä epäämisen tai lentojen peruuttamisen tai pitkäaikaisen viivästymisen johdosta annettavaa korvausta ja apua eikä rautatie-, linja-auto- tai laivamatkustajien oikeuksia ja velvollisuuksia, siltä osin kuin sovelletaan oikeuslaitoslain (Ley Orgánica del Poder Judicial) erityissääntöjä.
Kauppatuomioistuimilla on toimivalta käsitellä myös kanteet, jotka koskevat Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 101 ja 102 artiklan sekä kilpailun suojaamisesta 3 päivänä heinäkuuta 2007 annetun lain 15/2007 (Ley de Defensa de Competencia) 1 ja 2 §:n soveltamista, sekä kanteet, jotka koskevat kilpailuoikeuden rikkomisesta aiheutuneen vahingon korvaamista.
Ne käsittelevät myös valitukset kaupparekisterien negatiivisista merkinnöistä ja näihin merkintöihin liittyvistä, ilmoitetuista tai oletetuista päätöksistä, joita tekee Dirección General de Seguridad Jurídica y de Fe Pública.
Nämä tuomioistuimet käsittelevät kaikki siviilioikeudelliset maksukyvyttömyysmenettelyä koskevat asiat riippumatta velallisen siviili- tai kauppaoikeudellisesta asemasta, saneeraussuunnitelmista tai mikroyritysten erityismenettelystä, sellaisina kuin niistä säädetään 5. toukokuuta annetulla kuninkaan asetuksella 1/2020 hyväksytyssä maksukyvyttömyyslain uudelleenlaaditussa tekstissä.
Niillä on yksinomainen toimivalta seuraavissa asioissa:
- maksukyvyttömän henkilön omaisuuteen kohdistuvat siviilikanteet, lukuun ottamatta oikeustoimikelpoisuutta, sukulaisuus- tai aviosuhteita tai alaikäisiä koskevia kanteita;
- täytäntöönpanomenettelyt, jotka koskevat maksukyvyttömyyssaatavia tai konkurssipesään kuuluvaa omaisuutta ja oikeuksia, riippumatta menettelyn määränneestä tuomioistuimesta tai hallintoviranomaisesta, lukuun ottamatta muita kuin maksukyvyttömyyslainsäädännössä säädettyjä poikkeuksia;
- sen määrittäminen, onko omaisuuserä tai oikeus välttämätön velallisen ammatti- tai liiketoiminnan jatkamiseksi;
- ilmoitus yrityksen seuraajasta työ- ja sosiaaliturvatarkoituksia varten tuotantoyksikön tai -yksiköiden luovutuksen yhteydessä ja tämän ilmoituksen rajojen määrittäminen työ- ja sosiaaliturvalainsäädännön säännösten mukaisesti;
- turvaamistoimenpiteet, jotka vaikuttavat tai saattavat vaikuttaa maksukyvyttömän henkilön tai konkurssipesän omaisuuteen ja oikeuksiin, riippumatta menettelyn määränneestä tuomioistuimesta tai hallintoviranomaisesta, lukuun ottamatta siviilioikeudellisessa menettelyssä vahvistettuja toimenpiteitä, jotka koskevat oikeustoimikelpoisuutta, sukulaisuus- tai aviosuhteita tai alaikäisiä koskevia kanteita;
- muut maksukyvyttömyyslainsäädännössä säädetyt asiat.
Jos velallinen on luonnollinen henkilö, maksukyvyttömyysmenettelystä vastaavalla tuomarilla on toimivalta myös seuraavissa asioissa:
- maksukyvyttömyysmenettelyssä maksuttomasta oikeusavusta tehtävät ratkaisut;
- maksukyvyttömyysmenettelyssä olevan henkilön yrityksen tai aviovarallisuuden purkaminen tai realisointi.
Jos velallinen on oikeushenkilö, maksukyvyttömyysmenettelystä vastaavalla tuomarilla on toimivalta myös seuraavissa asioissa:
- yhtiön velkojen perintäkanteet, jotka on nostettu maksukyvyttömän yhtiön sellaisia osakkaita vastaan, jotka ovat toissijaisesti vastuussa näiden velkojen maksamisesta riippumatta niiden syntymisajankohdasta, sekä kanteet, joissa maksukyvyttömän yhtiön osakkeenomistajia vaaditaan maksamaan rästissä olevat vakuutusmaksut tai suorittamaan muut niihin liittyvät velvoitteet;
- vastuukanteet, joissa ovat vastaajina yrityksen oikeudelliset tai tosiasialliset johtajat tai selvittäjät tai luonnollinen henkilö, joka on nimitetty hoitamaan pysyvästi oikeushenkilön johtajan tehtävää, ja nimityksestä riippumatta henkilöt, joilla on yhtiön ylimmän johdon toimivalta, jos yrityksen hallitukselta ei ole siirretty pysyvästi valtuuksia yhdelle tai useammalle toimitusjohtajalle tai johtokunnalle, sellaisesta vahingosta tai haitasta, joka konkurssiin asetetulle oikeushenkilölle on aiheutunut ennen sen konkurssiin asettamista tai sen jälkeen;
- vastuukanteet, joissa ovat vastaajina tilintarkastajat sellaisesta vahingosta tai haitasta, joka konkurssiin asetetulle oikeushenkilölle on aiheutunut ennen sen konkurssiin asettamista tai sen jälkeen.
- Maksukyvyttömyysmenettelystä vastaavalla tuomarilla on yksinomainen toimivalta käsitellä kanteet, joissa on kyse työehtojen olennaisesta muuttamisesta, työsopimusten muuttamisesta, irtisanomisesta tai katkaisemisesta tai työajan lyhentämisestä taloudellisista, teknisistä, organisatorisista tai tuotannollisista syistä, jotka työlainsäädännön ja maksukyvyttömyyslainsäädännön säännösten mukaan ovat luonteeltaan kollektiivisia, sekä ylemmän johdon sopimusten katkaisemista tai päättämistä koskevat kanteet.
- Työsopimusten katkaiseminen ja työajan lyhentäminen ovat kollektiivisia, jos niillä muutetaan merkittävästi työlainsäädännössä vahvistetun työntekijämäärän työehtoja.
- Maksukyvyttömyysmenettelystä vastaavan tuomarin toimivalta ulottuu kaikkiin yksityisoikeudellisissa asioissa esitettyihin ennakkoratkaisukysymyksiin lukuun ottamatta niitä poikkeuksia, joista säädetään maksukyvyttömyyslainsäädännössä, sekä maksukyvyttömyyteen liittyviin hallinnollisiin ja työoikeudellisiin kysymyksiin, joiden ratkaiseminen on tarpeen maksukyvyttömyysmenettelyn sujumisen kannalta. Päätökset näissä asioissa vaikuttavat ainoastaan siinä maksukyvyttömyysmenettelyssä, jossa ne annetaan.
Alicanten tuomiopiirin kauppatuomioistuimet toimivat EU-tavaramerkkiä koskevia asioita käsittelevinä tuomioistuimina (Juzgados de Marca Comunitaria) silloin kun ne käyttävät yksinomaista ensimmäisen oikeusasteen toimivaltaansa sellaisten riita-asioiden tutkimiseen, jotka saatetaan vireille yhteisön tavaramerkistä 20 päivänä joulukuuta 1993 annetun neuvoston asetuksen N:o 40/94 sekä yhteisömallista 12 päivänä joulukuuta 2001 annetun neuvoston asetuksen 6/2002 nojalla.
Kun ne toimivat tavaramerkkiasioita käsittelevinä tuomioistuimina, niillä on toimivalta koko maan alueella.
Näiden erityistuomioistuinten lisäksi Espanjan yleinen oikeusneuvosto (Consejo General del Poder Judicial) voi lain mukaan myöntää yhdelle tai useammalle saman oikeusasteen tuomioistuimelle yksinomaisen toimivallan tutkia tietyntyyppisiä asioita tai määrätä asianomaisen oikeuden alan piiriin kuuluvista täytäntöönpanotoimista.
Tätä päätösvaltaa on jo käytetty useissa asutuskeskuksissa. Etenkin tapauksissa, jotka liittyvät vajaavaltaisuuteen ja mielenterveyden häiriöistä johtuvaan tahdosta riippumattomaan laitoshoitoon, toimivalta on yleisesti siirretty perhetuomioistuimille.
Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät Euroopan oikeudellisen verkoston kansalliset yhteysviranomaiset. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä. Komissio tai Euroopan oikeudellinen verkosto eivät ole vastuussa tiedoista, joita esitetään tai joihin viitataan tällä sivustolla. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.