Sud koje države je nadležan?

Pravo Europske unije može odrediti koji je sud nadležan za rješavanje predmeta kad obje stranke u sporu pokrenu postupke u različitim državama članicama EU-a.

Primjerice, nakon prometne nesreće u kojoj su sudjelovale dvije osobe, jedna iz Njemačke i jedna iz Francuske, one se mogu međusobno tužiti radi odštete u državama u kojima žive.

U zakonodavstvu Europske unije utvrđeno je na kojim bi se sudovima i u kojim državama članicama trebao voditi postupak kako bi se izbjegle proturječne odluke. Primjenjuje se načelno pravilo prema kojem se tužba protiv osobe podnosi u državi u kojoj ona živi. Nadalje, druga pravila o nadležnosti moguće je navesti kao alternativu u specifičnim slučajevima, primjerice, osobu koja ne izvršava ugovorne obveze može se tužiti u mjestu izvršenja odgovarajuće obveze (npr. u mjestu u koje je kupljena roba trebala biti dostavljena). Postoje posebna pravila kojima se štite određene skupine kao što su potrošači, radnici i osigurane osobe.

U području obiteljskog prava utvrđena su pravila EU-a kako bi odredilo gdje se vodi postupak u vezi s razvodom, utvrđivanjem roditeljske odgovornosti ili pitanjima u vezi s uzdržavanjem.

Za detaljne informacije koje se odnose na određenu zemlju odaberite odgovarajuću zastavu.

Kada utvrdite odgovarajuću državu članicu na temelju pravila o nadležnosti, morate pronaći sud koji je stvarno nadležan.

Europski pravosudni atlas u građanskim stvarima sadržava nazive i adrese svih sudova u državama članicama koji su nadležni u građanskim i trgovačkim pitanjima (prvostupanjski sudovi, žalbeni sudovi itd.), kao i zemljopisna područja nadležnosti tih sudova.

Posljednji put ažurirano: 30/05/2023

Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.