Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2024 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

Melyik ország bírósága rendelkezik joghatósággal?

Gibraltár
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Rendes polgári bírósághoz vagy különös hatáskörű bírósághoz (például munkaügyi bírósághoz) kell-e fordulnom?

A legtöbb polgári és kereskedelmi kérdéssel kapcsolatos ügyet a gibraltári Supreme Court (Legfelsőbb Bíróság) előtt kell megindítani. A Legfelsőbb Bíróság különböző hatáskörökkel rendelkezik, azonban Gibraltár méretéből adódóan csak egy bírósági hivatal van. (A békebíróság [Magistrates Court] egyes családjogi ügyekben korlátozott hatáskörrel rendelkezik.)

A munkajoggal kapcsolatos egyes ügyek esetében a munkaügyi bíróság (Industrial Tribunal) előtt indíthat keresetet. Egyéb különleges hatáskörrel rendelkező törvényszékek alakultak olyan területeken, mint például a mentális egészséggel, jövedelemadóval és társadalombiztosítással kapcsolatos fellebbezések.

További tájékoztatást a legfelsőbb bíróság hivatalától (Supreme Court Registry) (277 Main Street, Gibraltar, telefonszám: [+350] 200 75608) lehet kapni.

2 Ha a rendes polgári bíróságok rendelkeznek hatáskörrel (azaz e bíróságok feladata az ilyen ügyek elbírálása), hogyan tudhatom meg, hogy melyik bírósághoz kell fordulnom?

2.1 Létezik-e különbségtétel alacsonyabb és magasabb fokú rendes polgári bíróságok (például körzeti bíróságok, illetve regionális bíróságok) között, és ha igen, melyik rendelkezik hatáskörrel az ügyemben?

Főszabály szerint kizárólag Gibraltár Legfelsőbb Bírósága jár el polgári jogi ügyekben. (A békebíróság [Magistrates Court] egyes családjogi ügyekben korlátozott hatáskörrel rendelkezik.)

2.2 Területi illetékesség („A” vagy „B” város bírósága rendelkezik-e illetékességgel az ügyemben?)

2.2.1 A területi illetékességre vonatkozó főszabály

Gibraltár méretéből adódóan a belső területi illetékesség kérdése nem merül fel.

2.2.2 A főszabály alóli kivételek

2.2.2.1 Mikor választhatok az alperes lakóhelye szerinti bíróság (a főszabály alkalmazásával meghatározott bíróság) és egy másik bíróság között?

Csak egyetlen Legfelsőbb Bíróság van Gibraltárban.

2.2.2.2 Mikor kell az alperes lakóhelye szerinti bíróságtól (a főszabály alkalmazásával meghatározott bíróságtól) eltérő bíróságot választanom?

Csak egyetlen Legfelsőbb Bíróság van Gibraltárban.

2.2.2.3 Maguk a felek kiköthetik-e olyan bíróság illetékességét, amely egyébként nem lenne illetékes?

Csak egyetlen Legfelsőbb Bíróság van Gibraltárban.

3 Ha különös hatáskörű bíróság rendelkezik hatáskörrel, hogyan állapíthatom meg, hogy melyikhez kell fordulnom?

Törvény hoz létre különleges hatáskörrel rendelkező törvényszékeket. Ha úgy gondolja, hogy különleges hatáskörrel rendelkező törvényszék előtt indíthatna keresetet, kérjen tanácsot helyi ügyvédtől vagy a Polgárok Tanácsadó Irodájától (Citizens Advice Bureau).

Utolsó frissítés: 15/09/2021

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.