Őrizetbe vétel, fogvatartottak átszállítása

Az EU elősegíti a fogvatartottak rehabilitációját azáltal, hogy lehetővé teszi büntetésük letöltését hazájukban. Ennek érdekében felállított egy rendszert, amelynek segítségével a fogvatartottakat abba az uniós tagállamba szállítják át, amelyből származnak, amelyben szokásosan élnek vagy amelyikkel szoros kötelékeket tartanak fenn.

Ez a rendszer három kerethatározaton alapul:

A fogvatartottak hazájukba történő átszállításáról szóló határozat

szabadságvesztés-büntetéssel járó ítéletekről szóló 2008. évi kerethatározat lehetővé teszi a fogvatartottak szokásos tartózkodási helyük szerinti országba való visszaszállítását. Ennek oka, hogy a fogvatartottak nagyobb valószínűséggel rehabilitálhatóak, ha büntetésüket hazájukban tölthetik le.

A kerethatározat javítja a kommunikációt az országok között és lehetővé teszi, hogy az átszállításra meghatározott időkereteken belül kerüljön sor.

Mióta alkalmazzák?

Az uniós tagállamoknak ezt a kerethatározatot 2011. december 5-ig kellett átültetniük nemzeti jogukba. Az átültetés aktuális állására vonatkozó információ itt található.

Mit vált fel?

Az EU-ban a kerethatározat az elítéltek átszállításáról szóló 1983. évi európai egyezményt és annak 1997. évi kiegészítő jegyzőkönyvét váltja fel, bár ezek az egyezmények továbbra is alkalmazandók a nem uniós országra.

A próbaidőről való döntés az elkövetők hazájában

próbaidő alatti magatartási szabályokról és alternatív szankciókról szóló 2008-as kerethatározat lehetővé teszi, hogy egy személyt a szokásos lakóhelye szerinti országba küldjenek vissza, amennyiben:

  • elítélték és próbára bocsátották, vagy
  • alternatív szankciót szabtak ki vele szemben

egy olyan uniós országban, ahol nem szokásosan él.

Ez az ország felügyeli majd a büntetése letöltését, mivel az emberek könnyebben rehabilitálhatóak a hazájukban.

Mióta alkalmazzák?

Az uniós tagállamoknak ezt a határozatot 2011. december 6-ig kellett átültetniük nemzeti jogukba. Az átültetés aktuális állására vonatkozó információ itt található.

Mit vált fel?

A kerethatározat a próbára bocsátott vagy feltételesen szabadságra bocsátott elkövetők felügyeletéről szóló 1964. évi európai egyezmény vonatkozó részeit váltja fel, bár ez az egyezmény továbbra is alkalmazandó a nem uniós országokra.

Az előzetes letartóztatás alternatíváira vonatkozó döntés

A 2009-es kerethatározat a kölcsönös elismerés elvét alkalmazza az előzetes letartóztatás alternatívájaként felügyeleti intézkedéseket elrendelő határozatokra.

Minden, a tárgyalás előtt feltételesen szabadlábra bocsátott gyanúsított esetében ez a kerethatározat lehetővé teszi a szabadságelvonással nem járó felügyeleti intézkedésekkel kapcsolatos felelősség átruházását arra az országra, ahol a gyanúsított szokásosan él.

Ez lehetővé teszi az uniós polgárok számára, hogy hazatérjenek, amíg egy másik uniós tagállamban várják a bíróság elé állítást. Hazájuk szabadságelvonással nem járó felügyeleti intézkedések segítségével felügyeli majd őket (vagyis adott helyen való tartózkodásra vagy egy rendőrörsön történő napi bejelentkezésre kötelezi őket). Ezzel elkerülhető a hosszas külföldi előzetes letartóztatás.

Mióta alkalmazzák?

Az uniós tagállamoknak ezt a kerethatározatot 2012. december 11-ig kellett átültetniük nemzeti jogukba. Az átültetés aktuális állására vonatkozó információ itt található.

További információk

Lásd: Europris és CEP.

Utolsó frissítés: 02/12/2021

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.