Børns køb af spil via mobiltelefon eller anden ”device”.
Spil, der markedsføres som ”Free” skal være helt gratis at spille. Oplysninger om, at der i et bestemt tidsrum kan købes spil for penge uden brug af kode kan ikke blot gives i spilbutikkens forretningsbetingelser. Der var ikke givet fornødne oplysninger om fortrydelsesret.
En spilbutik på nettet markedsførte en række spiludbyderes spil under kategorien ”Free” selvom spillene ikke meningsfuldt kunne spilles uden at foretage køb af tillægsprogrammer, der kunne koste op til 700 kr. stk.
Forbrugerombudsmanden fandt at markedsføringen var vildledende i strid med markedsføringslovens § 3. Det var en skærpende omstændighed, at vildledningen vedrørte salg af et produkt, som primært henvendte sig til børn og unge.
Da udbuddet af spillene i butikken måtte anses som købsopfordringer efter markedsføringslovens § 12 a, var det endvidere egnet til at vildlede forbrugerne, at der ikke på siden blev oplyst om fortrydelsesretten, jf. § 12, a, stk. 1, nr. 5.
Spilbutikken, som havde en økonomisk interesse i spilsalget, havde et selvstændigt ansvar for at markedsføringen af spillene skete i overensstemmelse med markedsføringsloven.
Af spilbutikkens betingelser fremgik, at butikken gemte device-brugerens kontooplysninger således at det var muligt at købe spilydelser i 15 minutter uden at indtaste ID og kode (15-minutters-reglen).
Efter Forbrugerombudsmandens opfattelse var det i strid med god markedsføringsskik at placere et så væsentligt vilkår i de 42-sider-lange forretningsbetingelser, der i øvrigt også var på engelsk. Hvis dette vilkår skulle være gældende skulle forbrugeren aktivt ved informeret samtykke tilvælge dette vilkår.
Som følge heraf ændrede spilbutikken 15-minutters-reglen, så der krævedes kode ved første køb af tillægsydelser til spil. Endvidere tydeliggjorde man vilkåret i forretningsbetingelserne. Endvidere lavede spilbutikken en forældreguide, hvor der blev givet information om, hvordan børns utilsigtede køb med forældrenes penge kunne undgås.
Spilbutikken tilbagebetalte endvidere ”pr. kulance” i alt ca. 450.000 kr. til de godt 85 forældre, hvis børn havde købt spil med forældrenes kreditkort.
Forbrugerombudsmanden var dog ikke tilfreds med disse tiltag og besluttede derfor at tage sagen op på europæisk plan.