UDSKRIFT
AF
SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG N‐1‐07
D O M
Afsagt den 18. juni 2009 af Sø‐ og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B. Elmer og de sagkyndige medlemmer Bjarne Egedal, Anne Marie Hansen, Claus Jepsen og Claus Thorsgaard
Forbrugerombudsmanden
mod
QXL Ricardo Danmark A/S
QXL Ricardo Danmark A/S (i det følgende: QXL) driver portalen www.qxl.dk, på hvilken private og erhvervsdrivende kan udbyde varer til salg på auktion eller til fast pris.
Sagen angår navnlig spørgsmålet om QXLs ansvar for, at købere får oplysning om deres fortrydelsesret efter forbrugeraftalelovens § 11, stk. 1, nr. 5, og § 12, stk. 2, nr. 2.
www.qxl.dk
Efter at have registreret sig som bruger og ved afkrydsning at have erklæret at have læst og accepteret QXLs Vilkår og Betingelser kan en sælger oprette en salgsannonce ved i et skema at indtaste en beskrivelse af varen (som ikke må indeholde e‐mailadresser, telefonnumre, links, navne eller adresser), angive varens stand, om og i givet fald i hvilket omfang sælgeren yder garanti på varen, og vedhæfte et eller flere billeder. Derefter vælger sælgeren, om varen skal udbydes i auktion eller som KØB NU‐vare, indtaster start‐ og mindstepriser, varens lagerstatus, forsendelsesmåde, leveringsomkostninger og accepterede betalingsmåder. Herefter vælger sælgeren, hvornår udbuddet skal begynde, hvor længe det skal vare, og om auktionen automatisk skal gentages, hvis varen ikke sælges første gang, ligesom sælgeren ved afkrydsning erklærer at have læst og accepteret QXLs Vilkår og Betingelser, der bl.a. indeholder følgende bestemmelser:
”5.1 Handelsregler
På QXL tjenesten har du mulighed for at deltage i handler, som er underlagt vore Handelsregler.
6.8 Sælgers vilkår og betingelser
Sælger er forpligtet til at informere alle faktiske eller potentielle købere om de aftalemæssige vilkår og betingelser, der finder anvendelse på handlen. En sælger, der handler som led i sit erhverv, skal til forbrugere give de oplysninger, som kræves i medfør af forbrugeraftaleloven, herunder oplysninger om fortrydelsesretten.
6.8.1 Fortrydelsesret
Hvis sælger er erhvervsdrivende, og handler som led i sit erhverv, og køber er forbruger, vil der i mange tilfælde være fortrydelsesret for forbrugeren. Sælger skal overholde forbrugeraftalelovens regler om forbrugerbeskyttelse, herunder fortrydelsesretten. Sælger skal oplyse om eventuel fortrydelsesret i noteringen, og skal også skriftligt oplyse køber om eventuel fortrydelsesret, når sælger kontakter køber, efter at auktionen er afsluttet. Sælgers oplysninger skal overholde kravene i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 972 af 24. september 2004 …, se …
8.1. QXLs rolle
QXL er ikke part i nogen handler og stiller alene de tekniske hjælpemidler, og et mødested, til rådighed i forbindelse med indledning eller gennemførelse af handlerne. Vi er hverken sælger eller leverandør af de varer eller tjenester, der er anført i noteringerne, og er således ikke pålagt nogen af de juridiske forpligtelser, som gælder for sælgere af disse varer eller tjenester. QXL er ikke og kan ikke gøres ansvarlig for en sælgers adfærd eller for de varer eller tjenester, som sælger udbyder til salg eller levering – uanset om sælger er en enkeltperson eller en erhvervsdrivende.
…”
Handelsreglerne fastsætter bl.a. følgende:
”1. Introduktion
… Disse handelsregler er juridisk bindende og er en del af din aftale med QXL. …
2. Bud
… Hvis dit bud falder heldigt ud, indgås der automatisk en aftale mellem dig og sælger, når auktionen afsluttes.
Købere kan i nogle tilfælde have fortrydelsesret, se her. …
10. Køberes fortrydelsesret
Hvis varen eller tjenesteydelsen sælges af en erhvervsdrivende som led i sit erhverv til en forbruger, vil forbrugeren i de fleste tilfælde have ret til at fortryde handlen. Der gælder dog undtagelser til fortrydelsesretten, bl.a. ved køb af transport og indkvartering, hvis det er aftalt, hvilken dag eller inden for hvilken periode tjenesteydelsen skal udføres. Fortrydelsesretten løber i 14 dage, fra køberen har fået varen i hænde …
Det vil fremgå af noteringen, om sælger er momsregistreret, hvilket er en indikation for, at sælger er erhvervsdrivende og handler inden for sit erhverv. Sælgere er forpligtet til at oplyse om fortrydelsesretten, hvis aftalen er omfattet af fortrydelsesretten. Du har ikke fortrydelsesret, hvis sælger enten ikke er erhvervsdrivende eller handler uden for sit erhverv. Læs mere om fortrydelsesretten her og på www.forbrug.dk. ”
For oprettelsen af annoncen og for tilvalg af særlige metoder til fremhævelse af denne betaler sælgeren et gebyr, som afhænger af startprisen. Munder annoncen ud i et salg, betaler sælgeren tillige et succesgebyr, der afhænger af den opnåede salgspris.
Når handel er sluttet, modtager køberen en e‐mail bl.a. med bekræftelse på købet, størrelsen af det vindende bud, kontaktoplysninger vedrørende sælgeren og efter en for nylig gennemført ændring tillige en mere generelt holdt information om, at køberen, hvis sælgeren er erhvervsdrivende og har solgt varen inden for sit erhverv, som udgangspunkt og med en lang række i mailen nærmere opregnede undtagelser har fortrydelsesret efter forbrugeraftaleloven, og at sælgeren i givet fald har pligt til at give køberen oplysning herom.
Forbrugerombudsmandens undersøgelse af internetauktioner, herunder QXL
Forbrugerombudsmanden henvendte sig i november‐december 2005 til en række større danske internetauktioner, herunder QXL, med henblik på at drøfte de praktiske og retlige spørgsmål, der knytter sig til internetauktioner.
Ved sin gennemgang fandt Forbrugerombudsmanden, at QXL ikke gav tilstrækkelige oplysninger om fortrydelsesret, jf. forbrugeraftalelovens § 11, stk. 1, nr. 5, og § 12, stk. 2, nr. 2, og Forbrugerombudsmanden redegjorde ved brev af 22. december 2005 til QXL for sine kritikpunkter over for QXLs hjemmeside, idet Forbrugerombudsmanden anså QXL som formidler som nævnt i forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3. Idet QXL ikke kunne anerkende at være formidler som nævnt i forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, har Forbrugerombudsmanden den 20. september 2007 anlagt denne sag.
Påstande
Forbrugerombudsmanden har nedlagt påstande om, at QXL:
1. skal anerkende at være formidler som nævnt i forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, ved salg på internetauktionssiden www.qxl.dk, når sælgeren er ikkeerhvervsdrivende, og køberen hovedsagelig handler uden for sit erhverv, 2. påbydes at afgive oplysninger om fortrydelsesretten efter forbrugeraftalelovens § 11, stk. 1, nr. 5, og § 12, stk. 2, nr. 2, ved salg på internetauktionssiden www.qxl.dk, når QXL har optrådt som formidler efter forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, 3. påbydes at modtage forbrugerens meddelelse om brug af fortrydelsesretten i forbindelse med køb foretaget på www.qxl.dk, jf. forbrugeraftalelovens § 19, stk. 1, når QXL i forbindelse med handlen har optrådt som formidler efter forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, 4. skal anerkende at have handlet i strid med markedsføringslovens § 1 ved at undlade at opfylde sin oplysningspligt efter forbrugeraftalelovens § 11, stk. 1, nr. 5, og § 12, stk. 2, nr. 2, ved salg på internetauktionssiden www.qxl.dk i tilfælde, hvor QXL har optrådt som formidler efter forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, og 5. skal anerkende at have handlet i strid med markedsføringslovens § 1 ved at undlade at sikre, at erhvervsdrivende sælgere overholder forbrugeraftalelovens regler, herunder oplysningspligten efter forbrugeraftalelovens § 11, stk. 1, nr. 5, og § 12, stk. 2, nr. 2, ved salg på internetauktionssiden www.qxl.dk, når køberen hovedsagelig handler uden for sit erhverv. QXL har påstået afvisning af påstand 2‐5, subsidiært og i øvrigt frifindelse.
Forklaring
Peter Arps, administrerende direktør for QXL, har forklaret, at QXL startede i 2001 og er en markedsplads, hvor køber og sælger kan mødes. QXL leverer platformen. QXL hverken ser varerne eller har dem i besiddelse og involverer sig heller ikke i beskrivelsen og vurderingen af varen. QXL har ikke mulighed for at se, om den konkrete vare er omfattet af reglerne om fortrydelsesret. Leverings‐ og betalingsbetingelserne beror alene på en aftale mellem sælger og køber, og QXL har intet kendskab til, hvornår køberen modtager varen. QXL har 22 medarbejdere. Der er registreret ca. 450.000 brugere, hvoraf ca. 250.000 besøger hjemmesiden hver uge. Der oprettes ca. 150.000 auktioner om ugen. Der er i øjeblikket ca. 300.000 varer til salg på hjemmesiden. En auktion har normalt en løbetid på 10 – 14 dage.
Der sælges årligt ca. 2,2 mio. varer gennem QXL, dvs. ca. 40.000 varer om ugen. Heraf sælges ca. 1/3 som led i sælgers erhverv. Private sælger typisk brugte varer ved auktion, hvorimod erhvervsdrivende oftest sælger til fast pris, såkaldt KØB NU. Gennemsnitssalgsprisen er ca. 100 kr.
En gang om måneden udskrives en liste over privat registrerede brugere med en omsætning på mere end 50.000 kr. over de seneste 12 måneder. Herefter ses der konkret på, hvilke produkter der er blevet solgt, for at bedømme, om sælgeren i realiteten er erhvervsdrivende, og i givet fald giver QXL brugeren meddelelse om, at den pågældende skal omregistrere sig som erhvervsdrivende. Reagerer brugeren ikke, foretager QXL uden videre omregistreringen.
Det er en ret ny procedure, og derfor er der i øjeblikket ca. 1.100 brugere på den nævnte liste hver måned, men tallet forventes at falde. Skal QXL oplyse om fortrydelsesretten, vil det være nødvendigt at ansætte ca. 21 personer yderligere, hvilket vil udgøre en meromkostning på 9 mio. kr.
Parternes synspunkter
Forbrugerombudsmanden har gjort gældende, at påstandene 2‐5 ikke savner aktualitet og skal realitetsbehandles. I forbindelse med sin undersøgelse af internetauktioner har Forbrugerombudsmanden meddelt QXL, at QXL efter Forbrugerombudsmandens opfattelse er formidler som nævnt i forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, og at QXL derfor skal give købere på sine internetauktioner oplysning om fortrydelsesretten i overensstemmelse med reglerne i lovens § 11, stk. 1, nr. 5 og § 12, stk. 2, nr. 2. QXL har imidlertid erklæret sig uenig heri og har ikke under forhandlingerne med Forbrugerombudsmanden erklæret sig indforstået med at give købere på sine auktioner oplysning om deres fortrydelsesret i overensstemmelse med de nævnte bestemmelser. Dette er baggrunden for, at Forbrugerombudsmanden har måttet anlægge denne sag. Påstandene savner således på ingen måde aktualitet, idet det netop er QXLs manglende efterlevelse af forbrugeraftalelovens oplysningspligter, som har gjort sagen nødvendig. Særlig med hensyn til påstand 5 gøres det gældende, at påstanden er tilstrækkelig bestemt til at kunne tages under påkendelse.
QXL må anses for aktivt at medvirke til indgåelse af aftaler på sin hjemmeside, således at QXL er formidler som nævnt i forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, og således at disse aftaler er forbrugeraftaler som nævnt i forbrugeraftalelovens § 1. Auktioner på QXLs hjemmeside indgås ved fjernsalg, jf. forbrugeraftalelovens § 4, idet de er baseret på, at de bydende ikke er til stede, men afgiver deres bud ved brug af fjernkommunikation over internettet som led i det system for fjernsalg, som QXL driver. Auktionssalg via QXL er derfor ikke omfattet af undtagelsen fra forbrugeraftalelovens anvendelsesområde i lovens § 2, stk. 1, nr. 4. Gennem sin hjemmeside stiller QXL en auktionsfacilitet til rådighed, som giver sælger adgang til et professionelt og salgsfremmende fjernsalgssystem. Auktionerne og aftaleindgåelsen er tilrettelagt af QXL og foregår ved anvendelse af en af QXL udformet skabelon, hvoraf sælgers kontaktoplysninger ikke må fremgå. Når en auktion er afsluttet, og handel således er sluttet, sender QXL køberen bekræftelse på købet og kontaktoplysninger vedrørende sælgeren. QXL, der modtager vederlag for sin medvirken, har således en yderst aktiv rolle i forbindelse med handlens indgåelse og handler som led i sit erhverv. Det er uden betydning for anvendelsen af formidlingsreglen i forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, på QXLs internetauktioner, at QXL ikke selv handler med varer af den pågældende art og ikke selv har varen i besiddelse. Som formidler som nævnt i forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, påhviler det QXL at opfylde de forpligtelser, der følger af forbrugeraftalelovens § 11, stk. 5, og § 12, stk. 2, nr. 2, og at modtage forbrugerens meddelelse om fortrydelsesret, jf. lovens § 19, stk. 1. Idet QXL ikke opfylder disse pligter, må retten tage påstandene 3‐4 til følge. Det bestrides i den forbindelse, at det skulle være nødvendigt, at QXL er bekendt med, hvornår fortrydelsesretten specifikt skal regnes fra, når der skal gives oplysning om fortrydelsesret. QXL kan således i forbindelse med den enkelte handel give køber oplysning om fortrydelsesretten, og fra hvornår den regnes, og samtidig give oplysning om, at der gælder visse undtagelser fra fortrydelsesretten.
QXL oplyser ikke købere om, at de har fortrydelsesret, når der er tale om ikkeerhvervsdrivende sælgere, hvilket QXL er forpligtet til efter forbrugeraftalelovens § 11, stk. 1, nr. 5, og § 12, stk. 2, nr. 2, når QXL optræder som formidler efter forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3. QXL modtager heller ikke forbrugeres underretninger om, at de gør brug af deres ret til at fortryde et køb efter forbrugeraftalelovens § 19, stk. 1. Erhvervsdrivende, der overtræder forbrugeraftalelovens bestemmelser om oplysningspligt mv., handler i strid med god markedsføringsskik, jf. markedsføringslovens § 1. At grov eller oftere gentagen overtrædelse af disse bestemmelser tillige er strafbar, jf. forbrugeraftalelovens § 29, stk. 1, er ikke til hinder herfor, tværtimod.
QXL skriver i sine Vilkår og Betingelser pkt. 8.1, at QXL ikke er og ikke kan gøres ansvarlig for en sælgers adfærd eller for de varer eller tjenester, som sælger udbyder til salg eller levering, uanset om sælger er en enkeltperson eller en erhvervsdrivende. QXL kan imidlertid ikke på denne måde fraskrive sig ansvaret for, at erhvervsdrivende sælgere overholder deres pligt til at give oplysning om fortrydelsesretten. QXL bør tværtimod føre en vis kontrol med, at også erhvervsdrivende sælgere overholder loven og herunder giver de foreskrevne oplysninger om fortrydelsesretten, ligesom QXL er nødt til at føre kontrol med, at sælgere er registreret korrekt som erhvervsdrivende, henholdsvis ikkeerhvervsdrivende. QXL fører ganske vist ifølge direktør Peter Arps forklaring en vis kontrol med sælgere, der registrerer sig som private, men som i realiteten må anses som erhvervsdrivende. Kontrollen må imidlertid også gå den modsatte vej. Dette er en følge af QXLs pligt til at give købere vejledning om deres fortrydelsesret og til at modtage underretning fra købere om, at de gør brug af deres fortrydelsesret, jf. påstand 2‐3. Idet QXL som erhvervsdrivende formidler har pligten til at give købere vejledning om fortrydelsesretten og til at modtage meddelelse fra købere om udnyttelse af denne ret, når sælgeren er ikkeerhvervsdrivende, må QXL for at efterleve kravet om god markedsføringsskik og for ikke at overtræde forbrugeraftalelovens § 29, stk. 1, føre kontrol med, at sælgere ikke med urette lader sig registrere som erhvervsdrivende med den virkning, at QXL med urette undlader at give denne vejledning mv. På tilsvarende måde må QXL føre kontrol med, at også erhvervsdrivende sælgere overholder deres forpligtelser efter forbrugeraftaleloven, idet QXL aktivt medvirker til handlernes indgåelse. Ehandelslovens § 16 er uden betydning for sagen.
QXL har gjort gældende, at påstand 2‐5 savner aktualitet og derfor skal afvises som hypotetiske. Mellem QXL og Forbrugerombudsmanden har der ganske vist været ført forhandlinger om fortolkningen af formidlingsreglen i forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, jf. påstand 1, men der har ikke været nogen form for korrespondance eller agterskrivelse fra Forbrugerombudsmanden vedrørende indholdet af påstand 2‐5. Forbrugerombudsmanden burde i overensstemmelse med markedsføringslovens § 23 have søgt sagen løst ved forhandling. Da der ikke er nogen konkret tvist, har Forbrugerombudsmanden ikke retlig interesse i at få de rejste spørgsmål påkendt. Påstand 5 er endvidere så ubestemt, at den ikke er egnet til at indgå i en domskonklusion, og bør afvises.
QXL er ikke formidler som nævnt i forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3. QXL har ikke den sagkundskab om de varer, der sælges, som er forudsætningen for at kunne være omfattet af denne regel og for at kunne give oplysning om fortrydelsesretten. QXL har således på intet tidspunkt i salgsprocessen varen i sin besiddelse og stiller heller ikke noget showroom til rådighed for sælgerens fremvisning af varen. Opgaven med at beskrive og vurdere varen påhviler i det hele sælgeren. QXL stiller således alene en teknisk facilitet i form af en softwareapplikation til rådighed for parterne, og QXL kan sammenlignes med en elektronisk annonceavis.
Det bestrides, at aftaleindgåelsen er tilrettelagt af QXL og foregår ved hjælp af en skabelon udarbejdet af QXL.
Selv hvis QXL anses som formidler som nævnt i forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, gøres det gældende, at pligten til at give oplysning om fortrydelsesretten og til at modtage køberes meddelelse om udnyttelse af fortrydelsesretten påhviler sælgeren og ikke QXL. QXL deltager ikke aktivt i de pågældende handler og er ubekendt med tidspunktet for køberens modtagelse af varen, så en fortolkning af forbrugeraftaleloven må naturligt føre til, at det fortsat er sælgeren af varen, som skal stå herfor. Efter forbrugeraftalelovens § 29, stk. 1, nr. 1, kan alene grov eller oftere gentagen overtrædelse af oplysningspligten efter lovens kapitel 3 straffes med bøde, og da forbrugeraftaleloven er en særlig lov i forhold til den almindelige markedsføringslov, er der hermed taget endelig stilling til de retlige konsekvenser, som overtrædelse af bestemmelserne i lovens kapitel 3 om oplysningspligt kan have, således at forholdene ikke tillige kan bedømmes efter markedsføringsloven.
QXL bør frifindes for påstand 5, idet QXL ikke har nogen pligt til at sikre, at erhvervsdrivende sælgere overholder forbrugeraftalelovens regler, når køberen hovedsageligt handler uden for sit erhverv. Pligten til at give oplysning om fortrydelsesretten påhviler den erhvervsdrivende sælger og ikke QXL, der i øvrigt i sine Vilkår og Betingelser og Handelsregler giver information om fortrydelsesretten, ligesom QXL gør de bydende opmærksomme på deres mulige fortrydelsesret i forbindelse med afgivelse af bud. QXL har således ikke noget ansvar for, at erhvervsdrivende sælgere overholder forbrugeraftalelovens regler ved salg på QXL, hvor der må gælde et princip om ansvarsfrihed for indholdet af informationen svarende til e‐handelslovens § 16. QXL har ikke pligt til at kontrollere hver enkelt auktion og er ikke ansvarlig for indholdet af de udbudte auktioner, medmindre QXL konkret bliver gjort opmærksom på f.eks. ulovlige handlinger. QXL har således ikke handlet i strid med markedsføringslovens § 1 ved at undlade at sikre, at erhvervsdrivende sælgere overholder forbrugeraftalelovens regler ved salg på QXL.
Sø‐ og Handelsrettens afgørelse
Det fremgår af sagen, at Forbrugerombudsmanden har ført drøftelser med QXL om udformningen af QXLs hjemmeside, og at QXL ikke har villet følge Forbrugerombudsmandens anmodninger om at ændre udformningen heraf, således at den opfyldte de krav om oplysning til ikkeerhvervsdrivende købere om deres fortrydelsesret, som påstandene under denne sag er udtryk for. Sagen findes således at have fornøden aktualitet. Udformningen af påstand 5 findes endvidere ikke at være til hinder for, at denne påstand tages under påkendelse, idet det efter påstanden, sammenholdt med parternes anbringender, er tilstrækkelig klart, hvad retten skal tage stilling til. Der findes herefter ikke grundlag for at afvise nogen af Forbrugerombudsmandens påstande.
Efter forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, finder loven (tillige) anvendelse på aftaler om varer mv., hvis aftalen er indgået eller formidlet for sælgeren mv. af en erhvervsdrivende, samt på erhvervsdrivendes henvendelser med henblik på indgåelse af sådanne aftaler. Bestemmelsen er som affattet ved lov nr. 451 af 9. juni 2004, der byggede på betænkning nr. 1440 2004, afgivet af et udvalg under Justitsministeriet med henblik på gennemførelse af RDir 2002/65 om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser til forbrugerne mv. Forud for denne lov var den tidligere lov nr. 139 af 29. marts 1978 blevet ændret bl.a. ved lov nr. 442 af 31. maj 2000 til gennemførelse af Rdir 97/7 om fjernsalg mv.
Betingelsen om, at ”aftalen er indgået eller formidlet for sælgeren mv. af en erhvervsdrivende” svarer i realiteten til § 1, stk. 4, i loven af 1978, og tilsvarende formuleringer findes i købelovens § 4 a, stk. 2, og kreditaftalelovens § 1, stk. 2. Forslaget til forbrugeraftaleloven af 1978 gengiver i bemærkningerne til § 1, stk. 4, overvejelserne i Forbrugerkommissionens Betænkning III om Forbrugerens retsstilling og retsbeskyttelse (Betænkning nr. 738 1975), side 6. Heri angives som baggrund for bestemmelsen en tilsvarende bestemmelse i en svensk lov sammen med tilsvarende norske overvejelser, og det angives, at der med bestemmelsen ikke blot tænkes på tilfælde, hvor den erhvervsdrivende handler som fuldmægtig for sælgeren, men også på tilfælde, hvor den erhvervsdrivende aktivt medvirker til købet og eksempelvis stiller sin kontraktformular til disposition, selv om sælgeren personlig undertegner sig som sælger, og det angives, at også køb på auktion vil kunne falde under reglerne under forudsætning af, at auktionen foranstaltes af en erhvervsdrivende.
I betænkning nr. 845 1978, side 18 og 58, gengives de samme overvejelser i forbindelse med forslaget til købelovens § 4 a, stk. 2, idet det omtales, at den erhvervsdrivende skal have optrådt aktivt i forbindelse med købets afslutning. I lovforslaget til den senere gennemførte lov nr. 147 af 4. april 1979, der indsatte § 4 a, stk. 2, i købeloven, gengives de samme betragtninger, og det tilføjes, at ”Der kan være grund til at præcisere, at reglen vil medføre, at køb af genstande til privat brug på auktion må anses for at være et forbrugerkøb, hvis auktionen forestås af en erhvervsdrivende.”
QXL er ubestridt erhvervsdrivende og modtager et vederlag for sin medvirken til handlens indgåelse. Det fremgår endvidere af QXLs Handelsregler pkt. 1, at disse handelsregler er juridisk bindende og en del af sælgerens, henholdsvis køberens aftale med QXL. Af Handelsreglernes pkt. 2 fremgår, at hvis et bud falder heldigt ud, ”indgås der automatisk en aftale mellem dig og sælger, når auktionen afsluttes”. På denne baggrund må QXL antages at optræde som fuldmægtig for sælgeren, idet køberens accept (ved at afgive sit bud) ellers ikke ville indebære, at der blev sluttet aftale. QXL medvirker endvidere også på anden måde aktivt ved aftaleindgåelsen, idet QXL stiller et system til rådighed for parterne, som indebærer, at der indgås aftale om købet, uanset at sælgeren personligt på skærmbillederne angives som sælger, ligesom QXL modtager betaling for sin medvirken.
På denne baggrund må QXL anses for at være formidler som nævnt i forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, i forbindelse med salg på den omhandlede internetside, og QXL skal derfor give ikkeerhvervsdrivende købere oplysning om deres fortrydelsesret i overensstemmelse med lovens § 11, stk. 1, nr. 5, og § 12, stk. 2, nr. 2, og modtage køberes underretning om brug af fortrydelsesretten, jf. lovens § 19, stk. 1. Påstand 1‐3 tages derfor til følge. Erhvervsdrivende, der ikke overholder deres pligter efter forbrugeraftaleloven til at give købere oplysning om deres fortrydelsesret efter de nævnte bestemmelser i forbrugeraftaleloven, handler i strid med god markedsføringsskik. Det bemærkes herved, at det ikke kan bringe erhvervsdrivendes overtrædelser af pligterne efter forbrugeraftaleloven i overensstemmelse med god markedsføringsskik, at disse kun er belagt med straf i tilfælde, hvor overtrædelsen er grov eller oftere gentagen, jf. forbrugeraftalelovens § 29. Idet QXL ikke har givet de nævnte oplysninger i de angivne tilfælde, tages påstand 4 til følge.
QXL medvirker som nærmere omtalt ovenfor aktivt til handler, der indgås på QXLs hjemmeside. QXLs virksomhed er således ikke begrænset til de former for behandling af information, som en tjenesteyder efter e‐handelslovens §§ 14‐16 kan foretage uden ansvar for indholdet af informationen. For ikke at handle i strid med god markedsføringsskik og for ikke ved uagtsomhed, jf. straffelovens § 19, 2. pkt., at gøre sig skyldig i overtrædelse af forbrugeraftalelovens § 29, stk. 1, om grov eller oftere gentagen overtrædelse af pligten til at give oplysning om fortrydelsesretten, må QXL sikre sig, at sælgere ikke med urette står registreret hos QXL som erhvervsdrivende, med den virkning, at QXL undlader at give oplysning om fortrydelsesretten. For ikke at handle i strid med god markedsføringsskik og for ikke ved uagtsomhed at gøre sig skyldig i medvirken, jf. straffelovens § 23, jf. § 19, 2. pkt., til erhvervsdrivende sælgeres overtrædelse af forbrugeraftalelovens § 29, stk. 1, i forbindelse med handler indgået på QXLs hjemmeside må QXL ligeledes påse, at erhvervsdrivende sælgere overholder deres forpligtelser efter forbrugeraftaleloven. Idet QXL efter det oplyste ikke har ført nogen kontrol hermed, tages påstand 5 til følge.
I sagsomkostninger skal QXL betale Forbrugerombudsmanden 10.000 kr., heraf 500 kr. til dækning af retsafgift og resten til kompensation for den tid, som har været anvendt til for- beredelse og deltagelse i retsmøder i sagen af den chefkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, som er ansat til at forberede og føre Forbrugerombudsmandens retssager.
T H I K E N D E S F O R R E T
QXL Ricardo Danmark A/S:
1. skal anerkende at være formidler som nævnt i forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, ved salg på internetauktionssiden www.qxl.dk, når sælgeren er ikkeerhvervsdrivende, og køberen hovedsagelig handler uden for sit erhverv, 2. påbydes at give oplysning om fortrydelsesretten efter forbrugeraftalelovens § 11, stk. 1, nr. 5, og § 12, stk. 2, nr. 2, ved salg på internetauktionssiden www.qxl.dk, når QXL Ricardo Danmark A/S har optrådt som formidler efter forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, 3. påbydes at modtage forbrugerens meddelelse om brug af fortrydelsesretten i forbindelse med køb foretaget på www.qxl.dk, jf. forbrugeraftalelovens § 19, stk. 1, når QXL Ricardo Danmark A/S i forbindelse med handlen har optrådt som formidler efter forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, 4. skal anerkende at have handlet i strid med markedsføringslovens § 1 ved at have undladt at opfylde sin oplysningspligt efter forbrugeraftalelovens § 11, stk. 1, nr. 5, og § 12, stk. 2, nr. 2, ved salg på internetauktionssiden www.qxl.dk i tilfælde, hvor QXL Ricardo Danmark A/S har optrådt som formidler efter forbrugeraftalelovens § 3, stk. 3, 5. skal anerkende at have handlet i strid med markedsføringslovens § 1 ved at have undladt at sikre, at erhvervsdrivende sælgere overholder forbrugeraftalelovens regler, herunder oplysningspligten efter forbrugeraftalelovens § 11, stk. 1, nr. 5, og § 12, stk. 2, nr. 2, ved salg på internetauktionssiden www.qxl.dk, når køberen hovedsagelig handler uden for sit erhverv, og 6. skal inden 14 dage betale Forbrugerombudsmanden 10.000 kr. i sagsomkostninger.
Bjarne Egedal Anne Marie Hansen
Michael B. Elmer
(retsformand)
Claus Jepsen Claus Thorsgaard