Restrictions on successions – special rules

National information on the special rules that apply to certain immovable property, certain enterprises or other special categories of assets

The European Judicial Network in civil and commercial matters has produced some information sheets on the special rules under national law, imposing restrictions concerning the succession typically involving the following assets:

  • certain types of immovable property (real estate)
  • certain types of businesses,
  • other special categories of assets.

For economic, family and/or social reasons, these rules restrict succession involving such assets.

They apply to a succession, under the country’s national law imposing such restrictions, irrespective of the law on succession.

To consult an information sheet on national law that imposes restrictions on or otherwise affects succession involving certain assets, please click on the appropriate national flag on this page.

Last update: 30/05/2023

This page is maintained by the European Commission. The information on this page does not necessarily reflect the official position of the European Commission. The Commission accepts no responsibility or liability whatsoever with regard to any information or data contained or referred to in this document. Please refer to the legal notice with regard to copyright rules for European pages.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Βέλγιο

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Το άρθρο 745quater του Αστικού Κώδικα προβλέπει ειδικούς κανόνες στην περίπτωση κατά την οποία η κυριότητα συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων κατανέμεται μεταξύ των κατιόντων του θανόντος που έχουν την ψιλή κυριότητα και του/της επιζώντος/-ώσας συζύγου που έχει την επικαρπία.

Καταρχήν, ο/η επιζών/-ώσα σύζυγος ή ένας εκ των ψιλών κυρίων έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την ολική ή μερική μετατροπή της επικαρπίας, δηλαδή είναι δυνατή η εξαγορά μεριδίου άλλου κληρονόμου στην ψιλή κυριότητα ή επικαρπία.

Ωστόσο, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία παρεκκλίνουν από τον κανόνα:

  • Το δικαστήριο οικογενειακών υποθέσεων ενδέχεται να μην εγκρίνει τη μετατροπή της επικαρπίας αν αυτό ενδέχεται να βλάψει σοβαρά τα συμφέροντα επιχείρησης ή επαγγελματική δραστηριότητα
  • Απαιτείται η συγκατάθεση του/της επιζώντος/-ώσας συζύγου ή νόμιμου/-ης συντρόφου αν το ακίνητο, με τα έπιπλά του, χρησιμοποιούνταν ως κύρια κατοικία της οικογένειας την ημέρα έναρξης της κληρονομικής διαδοχής.

Το άρθρο 745octies του Αστικού Κώδικα προβλέπει, υπέρ του/της νόμιμου/-ης συντρόφου, παρόμοια προστασία για το ακίνητο που χρησιμοποιούνταν ως κοινή κατοικία της οικογένειας, με τα έπιπλά του.

Επιπλέον, το άρθρο 915bis του Αστικού Κώδικα προβλέπει νόμιμη μοίρα υπέρ του/της επιζώντος/-ώσας συζύγου και ορίζει ότι, σε όλες τις περιπτώσεις, η νόμιμη μοίρα καταλαμβάνει τουλάχιστον το ακίνητο που χρησιμοποιούνταν ως κύρια κατοικία της οικογένειας, με τα έπιπλά του.

Εφόσον η κληρονομιά περιλαμβάνει, στο σύνολό της ή μέρος αυτής, γεωργική εκμετάλλευση, οι κατιόντες κληρονόμοι σε ευθεία γραμμή έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν, κατόπιν εκτίμησης, τα κινητά και ακίνητα πράγματα που αποτελούν την εκμετάλλευση [άρθρο 1 παράγραφος 1 του νόμου της 29ης Αυγούστου 1988 για το κληρονομικό καθεστώς των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό την προώθηση της συνέχειάς τους (loi du 29 août 1988 relative au régime successoral des exploitations agricoles en vue d'en promouvoir la continuité)].

Σε περίπτωση που η κληρονομιά δεν περιλαμβάνει, στο σύνολό της ή μέρος αυτής, γεωργική εκμετάλλευση αλλά ακίνητα που αποτελούσαν μέρος γεωργικής εκμετάλλευσης του θανόντος, και ένας εκ των κατιόντων κληρονόμων σε ευθεία γραμμή εκμεταλλεύεται επί του παρόντος τα εν λόγω ακίνητα στο πλαίσιο της δικής του γεωργικής εκμετάλλευσης, ο εν λόγω κληρονόμος έχει επίσης τη δυνατότητα να αναλάβει τα εν λόγω ακίνητα κατόπιν εκτίμησης, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Αστικού Κώδικα που ορίζουν τα δικαιώματα του/της επιζώντος/-ώσας συζύγου ή νόμιμου/-ης συντρόφου (άρθρο 1 παράγραφος 3 του νόμου της 29ης Αυγούστου 1988).

Τέλος, όταν μια κληρονομική διαδοχή περιλαμβάνει, στο σύνολό της ή μέρος αυτής, ακίνητα των οποίων το συνολικό τεκμαρτό κατά το κτηματολόγιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 1.565 ευρώ (άρθρο 1 του νόμου) και με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται στον/στην επιζώντα/-ώσα σύζυγο από το άρθρο 1446 του Αστικού Κώδικα, το άρθρο 4 του νόμου της 16ης Μαΐου 1900 για το κληρονομικό καθεστώς στις μικρές κληρονομιές (loi du 16 mai 1900 sur le régime successoral des petits héritages) προβλέπει ότι κάθε κληρονόμος σε ευθεία γραμμή και, ενδεχομένως, ο/η μη διαζευγμένος/-η και μη τελών/-ούσα σε δικαστικό χωρισμό επιζών/-ώσα σύζυγος έχει τη δυνατότητα να αναλάβει, κατόπιν εκτίμησης, είτε την οικία στην οποία διέμενε ο/η κληρονομούμενος/-η, ο/η σύζυγός του/της ή ένας εκ των κατιόντων του/της κατά τον χρόνο του θανάτου του/της κληρονομούμενου/-ης, καθώς και τα έπιπλα της οικίας, είτε την οικία, τα έπιπλα και τις γαίες που εκμεταλλευόταν προσωπικά για ίδιο λογαριασμό το πρόσωπο που διέμενε στην οικία, τον γεωργικό εξοπλισμό και τα ζώα που συνδέονται με την καλλιέργεια ή τα εμπορεύματα, τις πρώτες ύλες, τον εξοπλισμό και άλλα εξαρτήματα που συνδέονται με την εμπορική, βιοτεχνική ή βιομηχανική εκμετάλλευση.

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Οι διατάξεις αυτές είναι αναγκαστικού δικαίου αλλά ο νόμος δεν διευκρινίζει ρητώς αν πρέπει να εφαρμόζονται ανεξαρτήτως του εφαρμοστέου δικαίου.

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Προβλέπονται διάφορες διαδικασίες ώστε να διασφαλίζονται τα εν λόγω δικαιώματα:

  • Έγκριση αιτήματος μετατροπής της επικαρπίας από το δικαστήριο οικογενειακών υποθέσεων. Το δικαστήριο οικογενειακών υποθέσεων μπορεί είτε να μην εγκρίνει τη μετατροπή της επικαρπίας και την απόδοση της πλήρους κυριότητας, εφόσον αυτό ενδέχεται να βλάψει σημαντικά τα συμφέροντα επιχείρησης ή επαγγελματική δραστηριότητα, είτε να την εγκρίνει, εάν το κρίνει δίκαιο λόγω ειδικών περιστάσεων (άρθρο 745quater παράγραφος 2 του Αστικού Κώδικα)
  • Πράξη ανάληψης γεωργικής εκμετάλλευσης: Κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου ή ενός εκ των πιστωτών του, το δικαστήριο οικογενειακών υποθέσεων προβαίνει στην εκτίμηση. Γι’ αυτόν τον σκοπό, το δικαστήριο μπορεί να ορίσει έναν ή περισσότερους πραγματογνώμονες (άρθρο 4 παράγραφος 1 του νόμου της 29ης Αυγούστου 1988 — η σειρά προτίμησης προβλέπεται στο άρθρο 3). Σε περίπτωση διαφωνίας ως προς τον τρόπο ανάληψης, αν ένας εκ των ενδιαφερομένων αρνηθεί να συναινέσει ή είναι απών, το δικαστήριο οικογενειακών υποθέσεων κλητεύει τους ενδιαφερομένους ή τους νόμιμους εκπροσώπους τους, με πρότερη ειδοποίηση τουλάχιστον δεκαπέντε ημερών. Την ορισθείσα ημέρα, οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονται ενώπιον του δικαστή που τους έχει κλητεύσει. Η συνεδρίαση μπορεί να λάβει χώρα ακόμα και απουσία ενός ή περισσότερων ενδιαφερομένων. Κατά περίπτωση, ο προεδρεύων δικαστής ορίζει συμβολαιογράφο για να αντικαταστήσει τους απόντες, να λάβει τα μερίδιά τους και να παράσχει εξοφλητική απόδειξη η αμοιβή του συμβολαιογράφου βαρύνει τα μέρη τα οποία αυτός εκπροσωπεί. Ο δικαστής επιλύει τις διαφορές και παραπέμπει τα μέρη, για τη σύναψη της πράξης, ενώπιον του συμβολαιογράφου που αυτά έχουν επιλέξει ή, αν τα μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον συμβολαιογράφο, ενώπιον συμβολαιογράφου που έχει διοριστεί αυτεπαγγέλτως (άρθρο 4 παράγραφος 3 του νόμου της 29ης Αυγούστου 1988). Με την εξαίρεση σπουδαίου λόγου η εγκυρότητα του οποίου έχει εκ των προτέρων αναγνωριστεί από το δικαστήριο οικογενειακών υποθέσεων, το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ακίνητα δεν θα μπορεί να τα εκποιήσει για περίοδο 10 ετών από τη σύναψη της πράξης (άρθρο 6 παράγραφος 1 του νόμου της 29ης Αυγούστου 1988).
  • Πράξεις ανάληψης μικρής κληρονομιάς: η διαδικασία είναι σε μεγάλο βαθμό πανομοιότυπη μ’ αυτήν της ανάληψης γεωργικής εκμετάλλευσης (άρθρο 4 παράγραφοι 3 και 5 του νόμου της 16ης Μαΐου 1900). Η μόνη διαφορά είναι ότι η περίοδος κατά την οποία δεν επιτρέπεται η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων σε συνέχεια της ανάληψής τους, με την εξαίρεση σπουδαίου λόγου η εγκυρότητα του οποίου έχει εκ των προτέρων αναγνωριστεί από το δικαστήριο οικογενειακών υποθέσεων, είναι 5 έτη από τη σύναψη της πράξης (άρθρο 5 του νόμου της 16ης Μαΐου 1900).
Τελευταία επικαιροποίηση: 27/08/2019

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Βουλγαρία

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Σύμφωνα με το ισχύον ουσιαστικό δίκαιο τα παρακάτω πρόσωπα δεν έχουν το δικαίωμα να εγκατασταθούν κληρονόμοι ή κληροδόχοι:

(1) τα πρόσωπα που δεν είχαν συλληφθεί κατά τον χρόνο της επαγωγής και

(2) τα πρόσωπα που δεν γεννήθηκαν βιώσιμα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε πρόσωπο που γεννιέται ζωντανό τεκμαίρεται βιώσιμο μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.

Επιπλέον, τα παρακάτω πρόσωπα δεν έχουν κληρονομικό δικαίωμα ως ανάξια να κληρονομήσουν:

(1) τα πρόσωπα που με πρόθεση θανάτωσαν ή αποπειράθηκαν να θανατώσουν τον κληρονομούμενο, τον σύζυγο ή τέκνο αυτού και οι συνεργοί στα εν λόγω ποινικά αδικήματα, εκτός αν η πράξη τελέστηκε υπό περιστάσεις που αποκλείουν τον κολασμό ή στο υπόψη πρόσωπο χορηγήθηκε αμνηστία∙

(2) τα πρόσωπα που ψευδώς καταμήνυσαν τον θανόντα για ποινικό αδίκημα το οποίο τιμωρείται με στερητική της ελευθερίας ποινή ή πιο σοβαρή ποινική κύρωση, εκτός αν η ψευδής καταμήνυση διώκεται κατ’ έγκληση και το θύμα δεν κατέθεσε έγκληση∙

(3) τα πρόσωπα που με εξαναγκασμό ή απάτη παρακίνησαν τον θανόντα να προβεί, τροποποιήσει ή ανακαλέσει διαθήκη ή απέτρεψαν τον θανόντα από οποιαδήποτε από τις παραπάνω πράξεις ή κατέστρεψαν, απέκρυψαν ή τροποποίησαν διαθήκη του θανόντος ή εν γνώσει τους έκαναν χρήση πλαστής διαθήκης.

Ο ανάξιος να κληρονομήσει μπορεί να κληρονομήσει μόνον αν ο θανών ρητά τον αναγνώρισε ως άξιο με συμβολαιογραφικά θεωρημένο έγγραφο ή διαθήκη.

Αν ο θανών, γνωρίζοντας τον λόγο της κληρονομικής αναξιότητας, συνέταξε διαθήκη υπέρ του ανάξιου να κληρονομήσει χωρίς να τον αναγνωρίζει ρητά ως άξιο, ο ανάξιος να κληρονομήσει μπορεί να κληρονομήσει μόνο εντός των ορίων της διαθήκης.

Σύμφωνα με το άρθρο 54 του οικογενειακού κώδικα (Semeen kodeks), όπως ισχύει, μετά το διαζύγιο οι πρώην σύζυγοι παύουν να είναι νόμιμοι κληρονόμοι ο ένας του άλλου και εκπίπτουν από τα οφέλη που απορρέουν από προγενέστερες διατάξεις τελευταίας βούλησης σε περίπτωση θανάτου.

Ωστόσο, ο εν λόγω κανόνας δεν εφαρμόζεται αν ο διαθέτης ρητά όρισε ότι οι διατάξεις τελευταίας βούλησης θα εξακολουθούν να παράγουν έννομα αποτελέσματα μετά το διαζύγιο.

Ο νόμος περί κυριότητας (Zakon za sobstvenostta) από την πλευρά του επιβάλλει περιορισμούς ως προς την κληρονομική διαδοχή υπέρ αλλοδαπού κράτους, ορίζοντας ότι ένα αλλοδαπό κράτος δεν μπορεί να αποκτήσει δικαίωμα κυριότητας επί ακινήτου στη Βουλγαρία με κληρονομική διαδοχή.

Η νομοθεσία της Βουλγαρίας επιβάλλει δύο επιπλέον περιορισμούς με ειδικούς νόμους που αφορούν την κληρονομιά ακινήτου, λόγω της ειδικής φύσης του υπόψη ακινήτου.

Έτσι, ο νόμος περί κυριότητας και χρήσης γεωργικών εκτάσεων (Zakon za sobstvenostta i polzvaneto na zemedelskite zemi) ορίζει συγκεκριμένους κανόνες για την κληρονομιά των γεωργικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 3β του εν λόγω νόμου, αλλοδαποί που αποκτούν δικαίωμα κυριότητας επί γεωργικής έκτασης με κληρονομική διαδοχή εκ του νόμου, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στη Συνθήκη Προσχώρησης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή εκτός αν άλλως ορίζεται με διεθνή συνθήκη που κυρώνεται σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, οφείλουν να μεταβιβάσουν την κυριότητα σε πρόσωπα που δικαιούνται να αποκτήσουν τις εν λόγω εκτάσεις εντός τριών ετών από την επαγωγή της κληρονομίας.

Ομοίως, το άρθρο 24 παρ. 1 του νόμου περί δασών (Zakon za gorite) επιβάλλει περιορισμούς όσον αφορά ακίνητα που αποτελούν δασικές εκτάσεις: αλλοδαποί που αποκτούν δικαίωμα κυριότητας επί δασών και δασικών εκτάσεων με κληρονομική διαδοχή εκ του νόμου, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στη Συνθήκη Προσχώρησης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή εκτός αν άλλως ορίζεται με διεθνή συνθήκη που κυρώνεται σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, οφείλουν να μεταβιβάσουν την κυριότητα σε πρόσωπα που δικαιούνται να αποκτήσουν τις εν λόγω εκτάσεις εντός τριών ετών από την επαγωγή της κληρονομίας.

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Ο γενικός κανόνας είναι ότι αν οι κανόνες του ειδικού νόμου συγκρούονται με τους γενικούς κανόνες, υπερισχύουν οι κανόνες του ειδικού νόμου∙ Ως εκ τούτου, οι περιοριστικοί κανόνες που περιγράφηκαν παραπάνω εφαρμόζονται όποτε πληρούνται οι σχετικές ουσιαστικές προϋποθέσεις.

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Ο νόμος περί κυριότητας και χρήσης γεωργικών εκτάσεων θεσπίζει ειδική διαδικασία για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με την υποχρέωση του άρθρου 3β παρ.1 του ίδιου νόμου, παρέχοντας στο κράτος τη δυνατότητα να αγοράσει γεωργικές εκτάσεις σε τιμή που ορίζεται με κανονισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, εφόσον ο αλλοδαπός δεν μεταβιβάσει το δικαίωμα κυριότητας εντός της προθεσμίας που ορίζεται στον εν λόγω κανόνα.

Ομοίως, ως προς τα ακίνητα που αποτελούν δασικές εκτάσεις, ο νόμος περί δασών ορίζει ότι το κράτος μπορεί να εξαγοράσει τη γεωργική έκταση σε τιμή που ορίζεται με κανονισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, αν δεν τηρηθεί η προθεσμία του άρθρου 24 παρ.1 του εν λόγω νόμου.

Τελευταία επικαιροποίηση: 24/08/2021

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Τσεχία

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες αυτού του είδους.

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

-

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Δεν υπάρχουν ειδικές διαδικασίες για τη διασφάλιση αυτής της συμμόρφωσης.

Τελευταία επικαιροποίηση: 31/03/2021

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Γερµανία

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Στη Γερμανία, ειδικούς περιορισμούς κατά την έννοια του άρθρου 30 του ενωσιακού κανονισμού περί κληρονομικής διαδοχής επιβάλλει το κληρονομικό δικαίωμα κατάλυσης της καθολικής διαδοχής σε γεωργική ιδιοκτησία υπέρ ενός των συγκληρονόμων («Anerbenrecht»), το οποίο, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, υπάγει περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν αντικείμενο γεωργικής εκμετάλλευσης σε ιδιαίτερες ρυθμίσεις κληρονομικού δικαίου.

Τέτοιες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στον γερμανικό κανονισμό περί γεωργικών εκμεταλλεύσεων (Höfeordnung), ο οποίος εφαρμόζεται, ως ομοσπονδιακός νόμος μερικής τοπικής εφαρμογής, στα ομόσπονδα κράτη του Αμβούργου, της Κάτω Σαξονίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, καθώς και σε νομοθετήματα επιμέρους ομόσπονδων κρατών τα οποία προβλέπουν το κληρονομικό δικαίωμα κατάλυσης της καθολικής διαδοχής σε γεωργική ιδιοκτησία υπέρ ενός των συγκληρονόμων (στον Badisches Hofgütergesetz της Βάδης και στον Württembergisches Anerbengesetz της Βιρτεμβέργης στη Βάδη-Βιρτεμβέργη, με τον δεύτερο εν λόγω νόμο να εφαρμόζεται μόνο σε κληρονομικές υποθέσεις στις οποίες ο κληρονομούμενος γεννήθηκε πριν από την 1η Ιανουαρίου 1930, στον Hessische Landgüterordnung στην Έση, στον Rheinland-Pfälzische Höfeordnung στη Ρηνανία-Παλατινάτο, και στον Bremisches Höfegesetz στη Βρέμη). Στα λοιπά ομόσπονδα κράτη δεν υπάρχουν αντίστοιχες διατάξεις. Για τον καθορισμό του εφαρμοστέου εκάστοτε δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή σε γεωργικές ιδιοκτησίες, εφαρμόζεται το άρθρο 36 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του ενωσιακού κανονισμού περί κληρονομικής διαδοχής. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι αποσπασματικές διατάξεις του γερμανικού αστικού κώδικα (Bürgerliches Gesetzbuch) σχετικά με την κληρονομική διαδοχή σε γεωργικά ακίνητα (άρθρο 1515 παράγραφος 2, άρθρο 2049, άρθρο 2312), καθώς και το άρθρο 13 του νόμου για τις συναλλαγές σε ακίνητα (Grundstücksverkehrsgesetz), το οποίο καθιστά δυνατή την παραχώρηση γεωργικής εκμετάλλευσης στον έναν μόνο από τους εκ του νόμου συγκληρονόμους.

Όσον αφορά το περιεχόμενό του, ο κανονισμός περί γεωργικών εκμεταλλεύσεων (Höfeordnung) προβλέπει ένα ειδικό κληρονομικό δικαίωμα σε σχέση με ορισμένες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Το δικαίωμα αυτό αποσκοπεί στην αποτροπή του κατακερματισμού των γεωργικών και των δασοκομικών εκμεταλλεύσεων σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής. Οι διατάξεις του κανονισμού περί γεωργικών εκμεταλλεύσεων προβλέπουν ότι η κατοχή περιέρχεται σε έναν μοναδικό κληρονόμο (τον «Hoferbe») και διασφαλίζουν, με τον τρόπο αυτόν, τη διαγενεακή διατήρηση οικονομικά βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Οι εν λόγω διατάξεις εξυπηρετούν όχι μόνο τα συμφέροντα των επιμέρους ιδιοκτητών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και το δημόσιο συμφέρον στη διατήρηση ενιαίων, οικονομικά βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι λοιποί συγκληρονόμοι έχουν αξίωση εξισωτικής αποζημίωσης, το ύψος της οποίας είναι χαμηλότερο από αυτό που ισχύει στις άλλες περιπτώσεις διανομής της κληρονομίας, προκειμένου να προστατεύεται η γεωργική εκμετάλλευση από υπερβολικά υψηλές και, ως εκ τούτου, θέτουσες σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά της αξιώσεις αποζημίωσης.

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Δεδομένου του πολιτικοκανονιστικού σκοπού που εξυπηρετεί το κληρονομικό δικαίωμα κατάλυσης της καθολικής διαδοχής σε γεωργική ιδιοκτησία υπέρ ενός των συγκληρονόμων, ο οποίος συνίσταται στη διασφάλιση της διαγενεακής διατήρησης οικονομικά βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι προαναφερθείσες ειδικές ρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόζονται επί των γεωργικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην ημεδαπή ανεξάρτητα από την έννομη τάξη της οποίας το δίκαιο διέπει την κληρονομική διαδοχή του κληρονομουμένου.

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Το γερμανικό δίκαιο, στο πλαίσιο του κανονισμού διαδικασίας σε υποθέσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων (Verfahrensordnung für Höfesachen — HöfeVfO), προβλέπει ορισμένες διαδικασίες ελέγχου μέσω του αγροδικείου (Landwirtschaftsgericht), για παράδειγμα, έλεγχο του αν διατάξεις τελευταίας βούλησης ή σύμβασης μεταβίβασης γεωργικής εκμετάλλευσης αντιβαίνουν στη νομοθεσία περί γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Τελευταία επικαιροποίηση: 15/12/2023

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Εσθονία

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρονόμου περί κληρονομικής διαδοχής, η κληρονομία περιέρχεται στον κληρονόμο με την επαγωγή της. Αυτό σημαίνει ότι, κατά κανόνα, όλα τα δικαιώματα και όλες οι υποχρεώσεις μεταβιβάζονται στον κληρονόμο. Οι μόνες εξαιρέσεις αφορούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που από τη φύση τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το πρόσωπο του κληρονομουμένου ή τα οποία, εκ του νόμου, δεν μπορούν να μεταβιβαστούν από ένα άτομο σε άλλο (άρθρο 130 παράγραφος 1 του νόμου περί κληρονομικής διαδοχής).

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ορισμένα είδη εμπράγματων δικαιωμάτων περιορίζονται βάσει του νόμου περί περιορισμών στην απόκτηση ακινήτων ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για την απόκτηση ακινήτων μέσω κληρονομικής διαδοχής (άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 6 του νόμου).

Ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τη συμμετοχή σε ορισμένα είδη ιδιοκτησίας εταιρειών. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον νόμο περί δικηγορικών συλλόγων, μέτοχοι σε δικηγορική εταιρεία μπορούν να είναι μόνο δικηγόροι (άρθρο 54 παράγραφος 1 του νόμου περί δικηγορικών συλλόγων). Αν ο διάδοχος δεν είναι δικηγόρος, αποζημιώνεται για την αξία των μετοχών του.

Το καταστατικό εταιρείας περιορισμένης ευθύνης μπορεί επίσης να περιέχει περιορισμό που να απαγορεύει τη μεταβίβαση μεριδίων στον διάδοχο στην περίπτωση αυτή, ο διάδοχος πρέπει επίσης να αποζημιωθεί για την αξία των σχετικών μεριδίων (άρθρο 153 του Εμπορικού Κώδικα).

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Η εφαρμογή ειδικών κανόνων δεν εξαρτάται από το εφαρμοστέο στην κληρονομική διαδοχή δίκαιο.

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Δεν υπάρχουν ειδικές διαδικασίες.

Τελευταία επικαιροποίηση: 22/02/2024

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Ελλάδα

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Στο ελληνικό δίκαιο προβλέπονται ορισμένοι ειδικοί κανόνες που θέτουν περιορισμούς σχετικούς με την κληρονομική διαδοχή επί περιουσιακών στοιχείων, κείμενων στην Ελλάδα, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση.

Ειδικότερα, τέτοιοι ειδικοί κανόνες προβλέπονται αναφορικά με:

Α) Την κληρονομία μοναχών (βλ. άρθρα 4, 18, 19 του ν. ΓΥΙΔ/1909 "Περί Γενικού Εκκλησιαστικού Ταμείου και Διοικήσεως Μοναστηρίων" που διατηρήθηκε σε ισχύ με τα άρθρα 99 του ΕισΝΑΚ, 7 παρ. 2 και 25 ν. 4684/1930, 1 του ν. 1918/1942 και μόνο του ν. 2067/1952). Πλέον συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, η κληρονομία μοναχού περιέρχεται αυτοδικαίως στη Μονή εγκαταβιώσεως, στα μοναχολόγια της οποίας εγγράφεται, μετά από αφαίρεση της νόμιμης μοίρας υπέρ των αναγκαίων κληρονόμων. Επίσης, οι περιερχόμενες στο μοναχό μετά την είσοδό του στη Μονή, κληροδοσίες, δωρεές καθώς και κληρονομίες ανήκουν στη Μονή και ο μοναχός διατηρεί μόνο το δικαίωμα της επικαρπίας στο ήμισυ της περιερχόμενης στη Μονή περιουσίας, ενώ αντίθετα η περιουσία που αποκτά ο μοναχός μετά την κουρά του από άλλη, μη χαριστική αιτία περιέρχεται στον ίδιο προσωπικώς, ο οποίος μπορεί να την διαθέσει αλλά όχι με χαριστικές δικαιοπραξίες. Εάν δεν την διαθέσει, η περιουσία αυτή μετά τον θάνατό του περιέρχεται κατά το ήμισυ στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών και κατά το άλλο ήμισυ στη Μονή. Επισημαίνεται ότι ακόμη ειδικότερη ρύθμιση προβλέπεται για τους μοναχούς του Αγίου Όρους (βλ. άρθρο 101 του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους, το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 99 του ΕισΝΑΚ), η περιουσία των οποίων, εφόσον αποκτήθηκε μετά την κουρά τους, περιέρχεται στην οικεία Μονή τους, οποτεδήποτε και αν αποβιώσουν, τυχόν δε διάθεση της περιουσίας τους με διαθήκη είναι, όπως και η διαθήκη, άκυρη.

Β) Τα περιουσιακά στοιχεία που διατίθενται με κληρονομία, κληροδοσία ή δωρεά υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή για κοινωφελή σκοπό (βλ. ν. 4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις). Τις εν λόγω περιουσίες αποδέχεται ή αποποιείται ο Υπουργός Οικονομικών, εκτός εάν πρόκειται για κληρονομία που επήχθη στο Δημόσιο εξ αδιαθέτου, οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα αποποίησης. Επιπλέον, το Δημόσιο θεωρείται ότι αποδέχεται τις περιουσίες αυτές πάντοτε με το ευεργέτημα της απογραφής, δηλαδή ευθύνεται για τα χρέη της κληρονομίας έως το ύψος του ενεργητικού της.

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Οι προαναφερόμενοι ειδικοί κανόνες εφαρμόζονται στην κληρονομική διαδοχή ανεξάρτητα από το δίκαιο που διέπει αυτή.

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Σε σχέση με τους προαναφερόμενους υπό στοιχείο Β΄ ειδικούς κανόνες ο ν. 4182/2013 προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι όταν δημοσιεύεται διαθήκη ή κατατίθεται δημοσιευθείσα στο εξωτερικό διαθήκη που περιέχει διάταξη υπέρ κοινωφελούς σκοπού ή υπέρ του Δημοσίου ή υπέρ Ν.Π.Δ.Δ., ο Γραμματέας του δικαστηρίου και η προξενική αρχή της δημοσίευσης ή κατάθεσης και ο Γραμματέας του Πρωτοδικείου Αθηνών, στον οποίο περιέρχεται τέτοια διαθήκη, έχουν υποχρέωση να διαβιβάζουν αντίγραφο των πρακτικών δημοσιεύσεως της διαθήκης στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα. Επίσης, ο ίδιος νόμος ορίζει ότι περιουσίες που καταλείπονται υπέρ κοινωφελών σκοπών αξιοποιούνται κατά τον τρόπο που όρισε ο διαθέτης ή δωρητής, ενώ απαγορεύει τη μεταβολή τόσο των κοινωφελών σκοπών όσο και του τρόπου και των όρων διαχείρισης της περιουσίας, καθώς και των ορισμών για τον τρόπο διοίκησής της. Εάν υπάρχει αμφιβολία περί του περιεχομένου της βούλησης του διαθέτη ή δωρητή ή αμφισβήτηση επ’ αυτού, αυτή επιλύεται από το αρμόδιο δικαστήριο. Τέλος, επίσης με τον ίδιο νόμο, συγκροτείται Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών (Μητρώο Εθνικών Κληροδοτημάτων), στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά οι σχετικές περιουσίες.

Τελευταία επικαιροποίηση: 08/05/2018

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Ισπανία

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

α) Για να διατηρηθούν εντός της ίδιας οικογένειας τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτώνται από ανιόντα στο πλαίσιο κληρονομικής διαδοχής, ο νόμος επιβάλλει την υποχρέωση διατήρησής τους υπέρ των συγγενών της ίδιας γραμμής (άρθρο 811 του Αστικού Κώδικα), και ο/η επιζών/-ώσα σύζυγος έχει υποχρέωση να διατηρήσει τα περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησε από τον/τη σύζυγό του/της σε περίπτωση που συνάψει νέο γάμο ή αποκτήσει νέο τέκνο (άρθρο 968 του Αστικού Κώδικα). Οι ανιόντες κληρονομούν κατά προτεραιότητα έναντι άλλων προσώπων τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν διατεθεί με δωρεά σε θανόντα τέκνα ή κατιόντες χωρίς τέκνα (άρθρο 812 του Αστικού Κώδικα).

β) Τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχή της επαρχίας Vizcaya μπορούν να μεταβιβαστούν μόνο σε ορισμένους συγγενείς (άρθρο 17 του νόμου 3/1992), και όλοι οι κάτοικοι της Vizcaya διαθέτουν το δικαίωμα αυτό (άρθρο 23 του νόμου 3/1992).

γ) Για την προαγωγή του αδιαίρετου χαρακτήρα των επιχειρήσεων, για οικονομικούς λόγους ή προς το συμφέρον της οικογένειας, ο διαθέτης έχει τη δυνατότητα να μεριμνήσει για την πληρωμή της συμμετοχής του στους λοιπούς κληρονόμους, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της, έστω και αν δεν υπάρχουν επαρκή ρευστά διαθέσιμα για την κληρονομική διαδοχή (άρθρο 1056.2 του Αστικού Κώδικα).

δ) Επιτρέπεται στο καταστατικό κεφαλαιουχικής εταιρίας να περιορίζεται η δυνατότητα μεταβίβασης μετοχών, μεταξύ άλλων, αιτία θανάτου. Αν υπάρχει τέτοιος περιορισμός, η εταιρεία πρέπει να παρουσιάσει άλλο πρόσωπο το οποίο θα αποκτήσει τις μετοχές που κληροδοτούνται στον κληρονόμο ή να προσφερθεί να τις αποκτήσει η ίδια (άρθρο 124 του νόμου περί κεφαλαιουχικών εταιρειών, βασιλικό νομοθετικό διάταγμα 1/2010).

ε) Για οικονομικούς λόγους, επιβάλλεται ελάχιστο εμβαδόν για τα αγροκτήματα, ώστε να εμποδίζεται η διαίρεσή τους μεταξύ των κληρονόμων (άρθρα 23 επ. του νόμου 15/1995 περί εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων).

στ) Για λόγους κοινωνικού συμφέροντος, η νομοθεσία του κράτους και των αυτόνομων κοινοτήτων θεσπίζει περιορισμούς ως προς τη μεταβίβαση των κοινωνικών κατοικιών.

ζ) Η νομοθεσία για τις αγροτικές και τις αστικές μισθώσεις επιτρέπει σε συγκεκριμένους κληρονόμους του μισθωτή να υπεισέρχονται στα δικαιώματα του μισθωτή (άρθρο 24 του νόμου 49/2003 περί αγροτικών μισθώσεων, άρθρα 16 και 33 του νόμου αριθ. 29/1994 περί μισθώσεων αστικών ακινήτων).

η) Απαιτείται άδεια από τις στρατιωτικές αρχές για την απόκτηση δικαιωμάτων επί ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως περιοχές περιορισμένης πρόσβασης αλλοδαπών στην ιδιοκτησία για λόγους εθνικής άμυνας ή κρατικής κυριαρχίας (άρθρα 4, 16 και 18 του νόμου 8/1975, της 12ης Μαρτίου 1975, περί περιοχών και εγκαταστάσεων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την εθνική άμυνα και άρθρο 46 του βασιλικού διατάγματος 689/1978, της 10ης Φεβρουαρίου 1978).

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Τα στοιχεία β), ε), στ), ζ) και η) εφαρμόζονται για ακίνητα που βρίσκονται στην Ισπανία, ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή το στοιχείο δ) εφαρμόζεται όταν μια εταιρεία διέπεται από το ισπανικό δίκαιο.

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Όταν υποβάλλεται αίτηση καταχώρισης, ο συμβολαιογράφος που τεκμηριώνει τη μεταβίβαση και ο υπάλληλος του Κτηματολογίου ελέγχουν τη νομιμότητα της μεταβίβασης. Είναι βεβαίως δυνατό να ζητηθεί δικαστική δήλωση.

Τελευταία επικαιροποίηση: 11/10/2023

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Κροατία

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Δεν υπάρχουν στη νομοθεσία της Δημοκρατίας της Κροατίας ειδικοί κανόνες οι οποίοι, για οικονομικούς, οικογενειακούς ή κοινωνικούς λόγους, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή ακινήτων, ορισμένων επιχειρήσεων ή άλλων ειδικών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Βλ. προηγούμενη απάντηση.

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Βλ. προηγούμενη απάντηση.

Τελευταία επικαιροποίηση: 06/02/2023

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Κύπρος

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Δεν υπάρχουν στο Κυπριακό δίκαιο τέτοιοι ειδικοί κανόνες. Υπάρχει, όμως, ρύθμιση στο Νόμο που προστατεύει του νόμιμους κληρονόμους με την απαγόρευση διάθεσης με κληρονομιά της λεγόμενης "νόμιμης μοίρας" της περιουσίας.

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Δέστε απάντηση ανωτέρω.

Αναφορικά με την ακίνητη περιουσία, ισχύουν οι κανόνες του περί Διαθηκών και Διαχείρησης Νόμου, Κεφ.195, ως έχει τροποποιηθεί

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Δεν υπάρχουν ειδικές διαδιακσίες συμμόρφωσης. Οι διαδικασίες συμμόρφωσης είναι οι ίδιες σε όλες τις περιπτώσεις.

Τελευταία επικαιροποίηση: 19/02/2024

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Λουξεµβούργο

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Ναι, το δίκαιο του Λουξεμβούργου περιλαμβάνει τέτοιους περιορισμούς. Πρόκειται για τη νόμιμη μοίρα όπως ορίζεται στον Αστικό Κώδικα. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι οι σχετικές διατάξεις δεν προβλέπουν περιορισμούς για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρήσεις κατά την έννοια της ερώτησης, ούτε για ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων τις οποίες αυτή αφορά. Στην πραγματικότητα, η νόμιμη μοίρα επιβάλλει περιορισμούς σε ένα νόμιμο μέρος της κληρονομιάς, και τούτο ανεξάρτητα από τη φύση των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν.

Έτσι, το άρθρο 913 του Αστικού Κώδικα ορίζει τις αρχές βάσει των οποίων οι διαθέσεις βάσει της ελευθερίας του διατιθέναι δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ήμισυ των περιουσιακών στοιχείων του διαθέτη σε περίπτωση που ο τελευταίος έχει ένα επιζών τέκνο, το ένα τρίτο εάν έχει δύο επιζώντα τέκνα και το ένα τέταρτο εάν έχει τρία ή περισσότερα επιζώντα τέκνα. Σύμφωνα με το άρθρο 916 του Αστικού Κώδικα, εάν δεν υπάρχουν κατιόντες, οι πράξεις διάθεσης από χαριστική αιτία εν ζωή ή αιτία θανάτου μπορούν να καταλαμβάνουν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων.

Για λόγους πληρότητας, έστω και αν οι περιορισμοί αυτοί δεν εμπίπτουν στο κληρονομικό δίκαιο, πρέπει να γίνει μνεία του τροποποιηθέντα νόμου της 18ης Ιουλίου 1983 σχετικά με τη διατήρηση και την προστασία των εθνικών χώρων και μνημείων. Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού υπόκεινται σε ορισμένους περιορισμούς, ανεξαρτήτως εάν ανήκουν σε μελλοντική ή εν εξελίξει διαδοχή. Ως εκ τούτου, για παράδειγμα, στο άρθρο 10 πρώτη παράγραφος πρώτο εδάφιο του ως άνω νόμου προβλέπεται ότι δεν επιτρέπεται η καταστροφή ή η μετακίνηση διατηρητέου ακινήτου, η μεταβολή της χρήσης του, καθώς και η εκτέλεση οποιωνδήποτε εργασιών ανακαίνισης, επισκευής ή τροποποίησης χωρίς την άδεια του αρμόδιου υπουργού. Επιπλέον, το άρθρο 15 πρώτο εδάφιο του ίδιου νόμου προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται η προσάρτηση νέων κατασκευών σε διατηρητέο ακίνητο χωρίς ειδική άδεια του υπουργού.

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Στη θεωρία, οι απόψεις διίστανται όσον αφορά το ερώτημα αν η νόμιμη μοίρα εντάσσεται στη διεθνή δημόσια τάξη και, κατά συνέπεια, αν πρέπει να εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το εφαρμοστέο στην κληρονομική διαδοχή δίκαιο.

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Ναι, σχετικά με τη νόμιμη μοίρα. Σε περίπτωση που οι δωρεές είτε εν ζωή είτε αιτία θανάτου υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη νόμιμη μοίρα, περιορίζονται στο ποσοστό της νόμιμης μοίρας κατά τον χρόνο επαγωγής της κληρονομιάς. Τα άρθρα 920 επ. του Αστικού Κώδικα καθορίζουν τη διαδικασία μείωσης των δωρεών και των κληροδοσιών που εφαρμόζονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Τελευταία επικαιροποίηση: 03/11/2020

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Ουγγαρία

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

1) Γεωργικές και δασικές εκτάσεις

1.1 Γενικά

Το ουγγρικό δίκαιο διαθέτει αυστηρούς κανόνες για την κτήση κυριότητας επί γεωργικών και δασικών εκτάσεων γης. Οι εν λόγω περιορισμοί ισχύουν επίσης για την κτήση με κληρονομική διαδοχή από υπηκόους της Ουγγαρίας, υπηκόους άλλων κρατών μελών ή άλλους αλλοδαπούς. Οι διατάξεις που θέτουν τους περιορισμούς περιλαμβάνονται στους παρακάτω δύο νόμους:

  • στον νόμο CXXII του 2013 περί των πράξεων επί γεωργικής και δασικής γης (a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény) (νόμος περί κτηματικών πράξεων) και
  • στον νόμο CCXII του 2013, ο οποίος θεσπίζει διάφορες διατάξεις και μεταβατικά μέτρα ως προς την εφαρμογή του νόμου CXXII του 2013 για τις πράξεις επί γεωργικής και δασικής γης (a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény) (νόμος του 2013 περί μεταβατικών μέτρων).

Οι κανόνες είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι οι κύριες διατάξεις οι οποίες ορίζουν τις προϋποθέσεις διαδοχής συνοψίζονται ως εξής.

1.2 Ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τα οποία εμπίπτουν στο ουσιαστικό πεδίο εφαρμογής των περιορισμών

Οι νόμιμοι περιορισμοί αφορούν την κτήση «γεωργικής και δασικής γης». Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 17 του νόμου περί κτηματικών πράξεων, ο όρος «γεωργική και δασική γη» (γεωργική γη) περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • όλα τα αγροτεμάχια τα οποία έχουν καταχωριστεί στο μητρώο ακινήτων για μια από τις παρακάτω χρήσεις: καλλιεργήσιμη γη, άμπελοι, οπωρώνες, κήποι, λιβάδια, βοσκότοποι, καλαμιές, δάση και δασότοποι (ανεξάρτητα από το αν η έκταση βρίσκεται σε αστική ή περιμετρική ζώνη) και
  • εκτάσεις γης στις οποίες απαγορεύεται η καλλιέργεια και έχουν καταχωριστεί στο μητρώο ακινήτων ως: «Περιοχή καταχωρισμένη ως δάσος στο Εθνικό Μητρώο Δασών».

1.3 Περιορισμοί στην κτήση κυριότητας με διαδοχή

Ο νόμος περί κτηματικών πράξεων αντιμετωπίζει διαφορετικά την εξ αδιαθέτου διαδοχή από τη διαδοχή εκ διαθήκης ως προς την κτήση κυριότητας επί γεωργικής γης. Οι περιορισμοί που θέτει ο νόμος εφαρμόζονται μόνο στην κτήση με διαδοχή εκ διαθήκης και όχι στην απόκτηση γεωργικής γης με εξ αδιαθέτου διαδοχή.

Υπό την έννοια του άρθρου 8 παράγραφος 1 του νόμου του 2013 περί μεταβατικών μέτρων, αν ένας κληρονόμος εκ διαθήκης μπορεί να είναι και κληρονόμος απευθείας από τον νόμο –αν δεν υπήρχε διαθήκη και οι υπόλοιποι κληρονόμοι αποκλείονται από τη διαδοχή–, θεωρείται ότι αποκτά κυριότητα με διαδοχή εξ αδιαθέτου για τους σκοπούς της εφαρμογής των περιορισμών που αφορούν την κτήση κυριότητας.

1.3.1 Κανόνες που διέπουν την κτήση κυριότητας με διαδοχή εκ διαθήκης

a) απαιτείται έγκριση της δημόσιας αρχής

Εάν ο διαθέτης έχει διαθέσει την κυριότητα επί της γεωργικής γης με διαθήκη, για να αποκτήσει κυριότητα ο κληρονόμος που νομιμοποιείται με τη διαθήκη, απαιτείται η έγκριση της δημόσιας αρχής (αγροτικό διοικητικό όργανο) με τη μορφή άδειας (άρθρο 34 του νόμου περί πράξεων επί κτημάτων). Κατά τη διαδικασία της έγκρισης, το αγροτικό διοικητικό όργανο βεβαιώνει

  • ότι ο κληρονόμος νομιμοποιείται να αποκτήσει το ακίνητο και
  • ότι η διαθήκη δεν παραβιάζει ούτε καταστρατηγεί τους περιορισμούς στην κτήση κυριότητας.

β) περιορισμοί που αφορούν την απόκτηση γεωργικής γης

Ο νόμος περί κτηματικών πράξεων αντιμετωπίζει διαφορετικά τις επιμέρους κατηγορίες των νομικών προσώπων ως προς την καταλληλότητά τους να αποκτήσουν γεωργική γη. Για τον σκοπό αυτό γίνεται διάκριση μεταξύ των παρακάτω κατηγοριών προσώπων:

i) νομικά πρόσωπα που αποκλείονται από την κτήση κυριότητας επί γεωργικής γης

Περιλαμβάνουν

  • αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα (στον εν λόγω ορισμό δεν εμπίπτουν πολίτες κρατών μελών)
  • αλλοδαπά κράτη (ή επαρχίες, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ή οποιοδήποτε από τα όργανά τους)
  • εγχώρια ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα (με ελάχιστες εξαιρέσεις).

Εξαίρεση: η απαγόρευση κτήσης γεωργικής γης από νομικά πρόσωπα αιτία θανάτου δεν ισχύει για τις αναγνωρισμένες εκκλησίες (ή για τους οργανισμούς, τους θεσμούς ή τις μονάδες τους που έχουν νομική προσωπικότητα σύμφωνα με τους εσωτερικούς εκκλησιαστικούς κανόνες της εκάστοτε εκκλησίας»).

ii) πρόσωπα που εμπίπτουν στον ορισμό του «αγρότη»

Ο όρος «αγρότης» προσδιορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 7 του νόμου περί κτηματικών πράξεων. Στον εν λόγω ορισμό εμπίπτουν τα φυσικά πρόσωπα ουγγρικής υπηκοότητας ή υπηκοότητας άλλου κράτους μέλους τα οποία έχουν καταχωριστεί από τις αρμόδιες αρχές σε επίσημο μητρώο που τηρείται για τον εν λόγω σκοπό. Για την καταχώριση στο μητρώο πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος (επαγγελματικοί τίτλοι ειδικού στις γεωργικές ή δασικές δραστηριότητες πιστοποιημένες γεωργικές ή δασικές δραστηριότητες και εισοδήματα από τις εν λόγω δραστηριότητες κ.λπ.).

Για την εν λόγω κατηγορία προσώπων, το μέγιστο όριο έκτασης γεωργικής γης που μπορεί να αποκτηθεί από οποιοδήποτε πρόσωπο –το «μέγιστο όριο κτήσης»– είναι 300 εκτάρια στο εν λόγω όριο περιλαμβάνονται οι εκτάσεις που έχει ήδη στην κυριότητά του το υπόψη πρόσωπο και οι εκτάσεις επί των οποίων ασκεί δικαιώματα επικαρπίας (άρθρο 16 παράγραφος 1 του νόμου περί κτηματικών πράξεων).

iii) φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν είναι «αγρότες», αλλά είναι υπήκοοι Ουγγαρίας ή άλλου κράτους μέλους

Τα πρόσωπα αυτής της κατηγορίας μπορούν να αποκτήσουν κυριότητα επί γεωργικής γης, αν η έκταση της γεωργικής γης που έχουν στην κατοχή τους –από κοινού με την έκταση αυτής που επιθυμούν να αποκτήσουν– δεν υπερβαίνει το 1 εκτάριο (άρθρο 10 παράγραφος 2 του νόμου περί κτηματικών πράξεων).

Εξαίρεση: ο προαναφερόμενος περιορισμός δεν ισχύει σε αποκτήσεις μεταξύ στενών συγγενών. Ωστόσο, στις εν λόγω περιπτώσεις ισχύει επίσης το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των 300 εκταρίων (άρθρα 10 παράγραφος 3 και άρθρο 16 παράγραφος 1 του νόμου περί κτηματικών πράξεων).

Για τους σκοπούς των παραπάνω διατάξεων, τα παρακάτω πρόσωπα εμπίπτουν στον ορισμό του «υπηκόου κράτους μέλους» (άρθρο 5 παράγραφος 24 του νόμου περί κτηματικών πράξεων):

  • υπήκοος κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της Ουγγαρίας)
  • υπήκοος κράτους που είναι μέρος της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο
  • υπήκοος άλλου κράτους ο οποίος αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο με τα ανωτέρω πρόσωπα βάσει διεθνούς συνθήκης.

1.3.2 Κτήση κυριότητας με διαδοχή εξ αδιαθέτου

Οι περιορισμοί που προεκτέθηκαν (στοιχείο 1.3.1) δεν ισχύουν για κτήση γεωργικής γης με διαδοχή εξ αδιαθέτου. Επομένως, ένα πρόσωπο το οποίο απαγορεύεται να αποκτήσει κυριότητα επί γεωργικής γης στην Ουγγαρία με διαδοχή εκ διαθήκης (ή με κτήση με διάθεση εν ζωή) (για παράδειγμα, ένα πρόσωπο το οποίο δεν είναι υπήκοος κράτους μέλους) θα μπορούσε να αποκτήσει την εν λόγω κυριότητα με διαδοχή εξ αδιαθέτου.

2) Πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά

2.1 Γενικά

Κατά το ουγγρικό δίκαιο, πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά μπορούν να αποκτηθούν μόνο με άδεια κατοχής πυροβόλου όπλου. Οι παρακάτω νόμοι περιλαμβάνουν τις διατάξεις οι οποίες διέπουν την κατοχή πυροβόλων όπλων:

  • νόμος XXIV του 2004 περί πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών (a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény) (νόμος περί πυροβόλων όπλων),
  • κυβερνητικό διάταγμα αριθ. 253/2004, της 31ης Αυγούστου 2004, περί όπλων και πυρομαχικών (a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. Korm. rendelet) (κυβερνητικό διάταγμα περί όπλων),
  • διάταγμα αριθ. 49/2004, της 31ης Αυγούστου 2004, του υπουργού Εσωτερικών για τα σκοπευτήρια, την αποθήκευση πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών από δημόσιες αρχές και τη θεωρητική γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την κατοχή πυροβόλων όπλων (a lőterekről, a lőfegyverek, lőszerek hatósági tárolásáról, a fegyvertartáshoz szükséges elméleti és jártassági követelményekről szóló 49/2004. BM rendelet),
  • οδηγία αριθ. 2/2016, της 7ης Ιανουαρίου 2016, του Διοικητή της Εθνικής Αστυνομίας για τους κανονισμούς αποθήκευσης από τις δημόσιες αρχές, πώλησης, μεταβίβασης, διάθεσης, παράδοσης χωρίς αντίτιμο και καταστροφής πυροβόλων όπλων (a lőfegyverek hatósági tárolásának, értékesítésének, elidegenítésének, hatástalanításának, érték nélküli leadásának, megsemmisítésének szabályairól szóló 2/2006. ORFK utasítás).

2.2 Περιουσιακό στοιχείο το οποίο εμπίπτει στο ουσιαστικό πεδίο εφαρμογής των περιορισμών

Οι νόμιμοι περιορισμοί αφορούν την κτήση «πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών». Υπό την έννοια του άρθρου 2 παράγραφοι 16 και 22 του νόμου περί πυροβόλων όπλων,

  • ως πυροβόλο όπλο νοείται κάθε φορητό όπλο ή αεροβόλο από το οποίο μπορεί να εκτοξευθεί στερεό βλήμα με αρχική ενέργεια άνω των 7,5 τζάουλ
  • με το όρο πυρομαχικά νοείται κάθε φυσίγγιο το οποίο αποτελείται από βλήμα, πυρίτιδα και καψύλιο και προσυναρμολογείται σε ενιαίο περίβλημα.

2.3 Περιορισμοί ως προς τη διαδοχή στα όπλα

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφοι 1 και 2 του διατάγματος αριθ. 49/2004, της 31ης Αυγούστου 2004, του υπουργού Εσωτερικών, αν ένας κάτοχος αδείας οπλοκατοχής χάσει τη ζωή του, ο κληρονόμος μπορεί να υποβάλει αίτημα –αφού επικυρωθεί τελεσίδικα το κληρονομικό του δικαίωμα– ώστε τα πυροβόλα όπλα και/ή τα πυρομαχικά

  • να πωληθούν από έμπορο πυροβόλων όπλων,
  • να μεταβιβαστούν σε πρόσωπο ή οργανισμό ο οποίος κατέχει άδεια για την κτήση τους,
  • να διατεθούν προς απόρριψη ή να καταστραφούν
  • να παραδοθούν χωρίς αντίτιμο.

Εάν ο κληρονόμος δεν κάνει χρήση των επιλογών που περιγράφηκαν παραπάνω, η αστυνομία μπορεί να καταστρέψει τα αποθηκευμένα πυροβόλα όπλα και/ή πυρομαχικά ή μπορεί να τα παραδώσει σε έμπορο πυροβόλων όπλων προς πώληση έπειτα από σχετική εκτίμηση εμπορικού εμπειρογνώμονα. Το ποσό από την πώληση των όπλων και/ή των πυρομαχικών πρέπει να καταβληθεί στον ιδιοκτήτη, αφού αφαιρεθούν τα σχετικά έξοδα.

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Ναι (ως προς καθένα από τα παραπάνω αναφερόμενα περιουσιακά στοιχεία).

Ως προς τη γεωργική και δασική γη (γεωργική γη), το προοίμιο του νόμου (νόμος περί κτηματικών πράξεων) παραθέτει οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες καθώς και παράγοντες οικογενειακής πολιτικής (όπως η ικανότητα των κοινοτήτων να διατηρούν τον πληθυσμό τους, να βελτιώνουν την ηλικιακή διάρθρωση των πληθυσμών τους, να βελτιώνουν την αγροτική απασχόληση, να διασφαλίζουν τη σταθερή λειτουργία μικρών αγροκτημάτων κ.λπ.), γεγονός που καταδεικνύει σαφώς την πρόθεση του νομοθέτη να εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση οι περιορισμοί που περιλαμβάνονται στον νόμο περί κτηματικών πράξεων, ανεξάρτητα από το δίκαιο του κράτους το οποίο διέπει τη διαδοχή.

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

1) Γεωργικές και δασικές εκτάσεις

Ναι.

Εάν ο συμβολαιογράφος ο οποίος διενεργεί τη διαδικασία επικύρωσης της διαθήκης λάβει γνώση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ότι η κληρονομία περιλαμβάνει γεωργικές ή δασικές εκτάσεις (γεωργική γη) τις οποίες έχει διαθέσει ο διαθέτης με τη διαθήκη του, θα αποστείλει τη διαθήκη στο κατά τόπον αρμόδιο αγροτικό διοικητικό όργανο. Το εν λόγω όργανο είναι αρμόδιο να χορηγήσει την επίσημη άδεια για την κτήση κυριότητας επί της γεωργικής γης (άρθρο 34 του νόμου περί κτηματικών πράξεων). Σ’ αυτή την περίπτωση, ο συμβολαιογράφος αναστέλλει τη διαδικασία δημοσίευσης της διαθήκης έως ότου αποφασίσει το αγροτικό διοικητικό όργανο [άρθρο 71 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του νόμου XXXVIII του 2010 περί των διαδικασιών διαθηκών].

Στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης, το αγροτικό διοικητικό όργανο βεβαιώνει

  • αν ο κληρονόμος είναι κατάλληλος να αποκτήσει το ακίνητο
  • ότι η διαθήκη δεν θα παραβιάσει ούτε θα καταστρατηγήσει τους περιορισμούς απόκτησης κυριότητας.

Το αγροτικό διοικητικό όργανο κοινοποιεί την απόφασή του για το ζήτημα της έγκρισης και στον συμβολαιογράφο. Εάν το αγροτικό διοικητικό όργανο αρνηθεί να χορηγήσει την έγκρισή του για την απόκτηση γης, η εν λόγω διάταξη τελευταίας βούλησης πρέπει να θεωρηθεί άκυρη (άρθρο 34 του νόμου περί κτηματικών πράξεων). Σ’ αυτή την περίπτωση, η επίδικη διάταξη τελευταίας βούλησης είναι άκυρη, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τον συμβολαιογράφο, και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση του μέρους της υπόψη κληρονομιαίας περιουσίας (η επίδικη γεωργική γη) στον δικαιούχο κληρονόμο με διαθήκη (άρθρο 71 παράγραφος 6 του νόμου XXXVIII του 2010 περί των διαδικασιών διαθηκών).

Τα καθήκοντα του αγροτικού διοικητικού οργάνου ασκούνται από τις αρχές της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

2) Πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά

Ναι.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του διατάγματος αριθ. 49/2004, της 31ης Αυγούστου 2004, του υπουργού Εσωτερικών, σε περίπτωση θανάτου προσώπου που είχε άδεια οπλοκατοχής, τα πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά πρέπει να δηλωθούν αμέσως στην αστυνομία από τον κάτοχό τους, ο οποίος πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι φυλάσσονται με ασφάλεια έως ότου φτάσουν τα αστυνομικά όργανα. Τα αστυνομικά όργανα αναλαμβάνουν στην κατοχή τους και αποθηκεύουν τα δηλωθέντα πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά και καταρτίζουν αρχείο με τις πράξεις τους.

Σύμφωνα με το κεφάλαιο III της οδηγίας αριθ. 2/2016, της 7ης Ιανουαρίου 2016, του Διοικητή της Εθνικής Αστυνομίας, αφού η αστυνομία αποκτήσει την κατοχή των πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών,

  • ενημερώνει γραπτώς τον υπάλληλο του δήμου όπου είχε την κατοικία του ο θανών κάτοχος αδείας ο οποίος (υπάλληλος) συνέταξε την απογραφή της κληρονομίας (υπεύθυνος απογραφής) για το γεγονός ότι τα πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά φυλάσσονται από τη δημόσια αρχή,
  • ζητά ταυτόχρονα την καταχώριση των πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών στην απογραφή της κληρονομιαίας περιουσίας,
  • και ζητά πληροφορίες για το ποιος συμβολαιογράφος θα διενεργήσει τη διαδικασία επικύρωσης της διαθήκης.

Η αστυνομία ενημερώνει γραπτώς τον συμβολαιογράφο ο οποίος διενεργεί τη διαδικασία επικύρωσης της διαθήκης για τον τόπο στον οποίο φυλάσσονται τα πυροβόλα όπλα και τα πυρομαχικά και ζητά να της διαβιβαστεί η τελεσίδικη πράξη επικύρωσης μετά το πέρας της διαδικασίας επικύρωσης της διαθήκης.

Στη συνέχεια, ο συμβολαιογράφος διαβιβάζει στην αστυνομία την πράξη επικύρωσης η οποία εκδόθηκε μετά το πέρας της διαδικασίας επικύρωσης της διαθήκης. Βάσει του εν λόγω εγγράφου, η αστυνομία ενημερώνει τον κληρονόμο ότι εντός 180 ημερών μπορεί να ζητήσει την πώληση των πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών από έμπορο πυροβόλων όπλων ή τη διάθεσή τους σε πρόσωπο ή οργανισμό ο οποίος έχει την άδεια να τα αποκτήσει ή ότι μπορεί να προβεί στη διάθεση προς απόρριψη, την καταστροφή ή την παράδοση χωρίς αντίτιμο των πυροβόλων όπλων και των πυρομαχικών.

Εάν ο κληρονόμος δεν κάνει χρήση των επιλογών που περιγράφηκαν παραπάνω, η αστυνομία μπορεί να καταστρέψει τα αποθηκευμένα πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά ή μπορεί να τα παραδώσει σε έμπορο πυροβόλων όπλων προς πώληση έπειτα από σχετική εκτίμηση εμπορικού εμπειρογνώμονα. Το ποσό από την πώληση των όπλων και/ή των πυρομαχικών πρέπει να καταβληθεί στον ιδιοκτήτη, αφού αφαιρεθούν τα σχετικά έξοδα (άρθρα 13 και 14 του διατάγματος αριθ. 49/2004, της 31ης Αυγούστου 2004, του υπουργού Εσωτερικών).

Τελευταία επικαιροποίηση: 15/01/2024

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Κάτω Χώρες

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Στις Κάτω Χώρες δεν υπάρχουν ειδικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα αναφερόμενα στο άρθρο 30 του ευρωπαϊκού κανονισμού για την κληρονομική διαδοχή. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα περιουσιακά στοιχεία ελεύθερα εμπορεύσιμα και μεταβιβάσιμα.

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Δεν ισχύει στις Κάτω Χώρες.

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Δεν ισχύει στις Κάτω Χώρες.

Τελευταία επικαιροποίηση: 06/02/2024

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Αυστρία

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Οι νόμοι των ομόσπονδων κρατών περί συναλλαγών επί ακινήτων (Grundverkehrsgesetze) μπορούν να θεσπίζουν περιορισμούς. Οι εν λόγω νόμοι εφαρμόζουν τη συμφωνία μεταξύ της ομοσπονδίας και των ομόσπονδων κρατών, δυνάμει του άρθρου 15a του ομοσπονδιακού συνταγματικού νόμου (B-VG), σχετικά με διατάξεις αστικού δικαίου που αφορούν τις συναλλαγές επί οικοπέδων [Εφημερίδα Ομοσπονδιακής Νομοθεσίας (BGBl.) αριθ. 260/1993, όπως έχει τροποποιηθεί και δημοσιευθεί στην BGBl. I αριθ. 1/2017, η οποία διατίθεται στη διεύθυνση: Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροhttps://www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe?Abfrage=Bundesnormen&Gesetzesnummer=10001259].

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου περί οροφοκτησίας του 2002 (Wohnungseigentumsgesetz 2002 — WEG 2002), σε περίπτωση θανάτου κοινωνού κοινωνίας συνιδιοκτητών, εφαρμόζεται ειδικό καθεστώς: Το ιδανικό μερίδιο του θανόντος στο ελάχιστο μερίδιο και τα κοινόκτητα μέρη της οροφοκτησίας περιέρχεται άμεσα εκ του νόμου στην κυριότητα του επιζώντος κοινωνού, ο οποίος, όμως, μπορεί να αποποιηθεί τη μεταβίβαση της κυριότητας (BGBl. I αριθ. 70/2002, όπως έχει τροποποιηθεί και δημοσιευθεί στην BGBl. I αριθ. 87/2015, η οποία διατίθεται στη διεύθυνση Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροhttp://www.ris.bka.gv.at/).

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Η προαναφερόμενη διάταξη του άρθρου 14 του WEG 2002 σχετικά με την κοινωνία συνιδιοκτητών με δικαίωμα προσαύξησης της μερίδας του επιζώντος εμπίπτει, κατ’ αρχήν, στην εξαίρεση του άρθρου 1 παράγραφος 2 στοιχείο ζ) του κανονισμού της ΕΕ για την κληρονομική διαδοχή [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 650/2012].

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Σε περίπτωση επαγωγής κληρονομίας στο εξωτερικό, το άρθρο 14 παράγραφος 7 του WEG 2002, προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους κανόνες που θεσπίζονται στο άρθρο 14 του WEG 2002, προβλέπει ότι τα καθήκοντα και οι εξουσίες που ανατίθενται κατ’ αρχήν στο (αυστριακό) δικαστήριο της κληρονομίας περιέρχονται στο αρμόδιο αυστριακό κτηματολογικό δικαστήριο.

Τελευταία επικαιροποίηση: 05/06/2023

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Πολωνία

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Όχι.

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου της 4ης Φεβρουαρίου 2011 για το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο (Επίσημη Εφημερίδα 2015, σημείο 1792): Το αλλοδαπό δίκαιο δεν εφαρμόζεται αν η εφαρμογή του θα είχε αποτελέσματα αντίθετα προς τις θεμελιώδεις αρχές της έννομης τάξης της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Όχι.

Τελευταία επικαιροποίηση: 07/11/2023

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση πορτογαλικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Πορτογαλία

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Ναι, η διαδοχή σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία περιορίζεται ή επηρεάζεται από συγκεκριμένους κανόνες.

ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Το άρθρο 1476 παράγραφος 1 στοιχείο a) και το άρθρο 1485 του Αστικού Κώδικα (Código Civil) ορίζουν ότι η επικαρπία και το εμπράγματο δικαίωμα χρήσης και οίκησης αποσβένονται κατά τον νόμο με τον θάνατο του δικαιούχου τους.

Τα άρθρα 2103-A και 2103-B του Αστικού Κώδικα προβλέπουν κληροδοσία εκ του νόμου: ο επιζών σύζυγος προηγείται, κατά τον χρόνο της διανομής, ως προς το δικαίωμα οίκησης στην οικογενειακή εστία και το εξαίρετο, με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον Αστικό Κώδικα.

Η επικαιροποιημένη έκδοση του Αστικού Κώδικα διατίθεται στην πορτογαλική γλώσσα στη διεύθυνση:

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροhttp://www.pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=775&tabela=leis&so_miolo=&

ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Το άρθρο 184 του Κώδικα Εταιρειών (Código das Sociedades Comerciais) ορίζει ότι, σε περίπτωση θανάτου εταίρου ομόρρυθμης εταιρείας, εκτός αν άλλως ορίζει το καταστατικό της εταιρείας, οι εναπομείναντες εταίροι πρέπει να καταβάλουν την αξία του σχετικού εταιρικού μεριδίου στον διάδοχο (κληρονόμο) στον οποίο έχουν επαχθεί τα δικαιώματα του θανόντος, εκτός αν επιλέξουν να λύσουν την εταιρεία και να ενημερώσουν σχετικά τον διάδοχο εντός 90 ημερών από την ημερομηνία που έλαβαν γνώση του θανάτου του εταίρου. Ωστόσο, οι επιζώντες εταίροι μπορούν να συνεχίσουν την εταιρεία με τον διάδοχο του θανόντος, αν ο διάδοχος παρέχει τη ρητή του συναίνεση προς τούτο.

Το άρθρο 225 του Κώδικα Εταιρειών ορίζει ότι το καταστατικό εταιρείας περιορισμένης ευθύνης μπορεί να προβλέπει ότι, σε περίπτωση θανάτου εταίρου, το μερίδιό του δεν μεταβιβάζεται στους διαδόχους του θανόντος, ενώ μπορεί επίσης να εξαρτήσει τη μεταβίβαση από ορισμένες προϋποθέσεις.

Εάν, λόγω τέτοιας συμφωνίας, δεν μεταβιβαστεί το μερίδιο στους διαδόχους του θανόντος εταίρου, η εταιρεία πρέπει να το αποσβέσει, να το αποκτήσει ή να μεριμνήσει για την απόκτησή του από εταίρο ή τρίτο εάν κανένα από αυτά τα μέτρα δεν ληφθεί εντός 90 ημερών από τη γνωστοποίηση του θανάτου του εταίρου, το μερίδιο θεωρείται ότι έχει μεταβιβαστεί.

Σύμφωνα με τα άρθρα 469 και 475 του Κώδικα Εταιρειών, το ίδιο σύστημα ισχύει σε περίπτωση θανάτου εταίρου ετερόρρυθμης εταιρείας.

Σύμφωνα με το άρθρο 252 παράγραφος 4 του Κώδικα Εταιρειών, η διαχείριση εταιρείας περιορισμένης ευθύνης δεν υπόκειται σε διαδοχή αιτία θανάτου, ακόμη και σε σχέση με ένα μερίδιο.

Η επικαιροποιημένη έκδοση του Κώδικα Εταιρειών διατίθεται στην πορτογαλική γλώσσα στη διεύθυνση:

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροhttp://www.pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=524&tabela=leis&so_miolo=&

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ

Το άρθρο 37 του νομικού πλαισίου για τα όπλα και τα πυρομαχικά (Regime Jurídico das Armas e Munições), το οποίο έχει εγκριθεί με τον νόμο αριθ. 5/2006 της 23ης Φεβρουαρίου 2006, ορίζει ότι η διαδοχή αιτία θανάτου (mortis causa) σε δηλωμένο όπλο επιτρέπεται μόνο με την άδεια του αρχηγού της PSP [Polícia de Segurança Publica (αστυνομική αρχή)], η οποία μπορεί να αποκτηθεί δυνάμει της παραπάνω νομικής διάταξης.

Το νομικό πλαίσιο για τα όπλα και τα πυρομαχικά, το οποίο έχει εγκριθεί με τον νόμο αριθ. 5/2006 της 23ης Φεβρουαρίου 2006, διατίθεται στην πορτογαλική γλώσσα στη διεύθυνση:

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροhttp://www.pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=692&tabela=leis&so_miolo=

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Η απάντηση είναι θετική στην περίπτωση κατά την οποία η επικαρπία και το εμπράγματο δικαίωμα χρήσης και οίκησης αποσβένονται αιτία θανάτου, καθώς και στην περίπτωση των προαναφερόμενων κανόνων του Κώδικα Εταιρειών και του νομικού πλαισίου για τα όπλα και τα πυρομαχικά.

Το εν λόγω συμπέρασμα απορρέει επίσης από τις διατάξεις του άρθρου 1 παράγραφος 2 στοιχεία h), k) και l) του κανονισμού αριθ. 650/2012.

Η απάντηση είναι αρνητική στην περίπτωση της εκ του νόμου κληροδοσίας που ορίζεται στα άρθρα 2103.º και 2103.º του Αστικού Κώδικα.

Ωστόσο, η παραπάνω απάντηση δεν θίγει τη δυνατότητα διαφορετικών ερμηνειών από τα δικαστήρια.

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Κατά την επαγωγή της κληρονομίας, ο Αστικός Κώδικας περιλαμβάνει κανόνες οι οποίοι απονέμουν εξουσίες διαχείρισης της κληρονομιάς και μπορούν να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους ειδικούς κανόνες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Οι διαδικασίες και οι αρχές του Αστικού Κώδικα που προβλέπουν τους κανόνες αυτούς έχουν ως εξής:

  • ενώ εκκρεμεί η κληρονομιά, δηλαδή, μετά την επαγωγή της και πριν από την αποδοχή ή την κήρυξή της ως αζήτητης υπέρ του Δημοσίου, οι νόμιμοι διάδοχοι (άρθρο 2047) ή ο εκτελεστής της σχολάζουσας κληρονομιάς (άρθρο 2048) μπορούν να ρυθμίσουν τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση που η καθυστέρηση λήψης μέτρων θα ήταν επιζήμια
  • μετά την αποδοχή της κληρονομιάς, αυτή διοικείται από τον διαχειριστή της κληρονομιάς (άρθρα 2079 και 2087)
  • ο διαχειριστής της κληρονομιάς μπορεί να ζητήσει από τους κληρονόμους ή από τρίτους να παραδώσουν τα περιουσιακά στοιχεία που θα τεθούν υπό τη διαχείρισή του και να ασκήσει αγωγές προστασίας της νομής και αποβολής για να διατηρήσει ή να διασφαλίσει την ανάληψη της κατοχής των πραγμάτων που τελούν υπό τη διαχείρισή του (άρθρο 2088)
  • ο διαχειριστής της κληρονομιάς μπορεί να εισπράττει εισπρακτέες κληρονομιαίες οφειλές, αν η είσπραξη ενδέχεται να κινδυνεύσει λόγω καθυστέρησης ή αν η καταβολή γίνεται εκουσίως από τον οφειλέτη (άρθρο 2089)
  • επιπλέον, ο κληρονόμος μπορεί να ασκήσει αγωγή για να ζητήσει τη δικαστική αναγνώριση της ιδιότητάς του ως κληρονόμου και την απόδοση όλων των κληρονομιαίων περιουσιακών στοιχείων ή μέρους αυτών έναντι όσων τα κατέχουν ως κληρονόμοι ή με άλλη ιδιότητα ή ακόμη και χωρίς καμία ιδιότητα (άρθρο 2075).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν ενημερωτικό δελτίο δεν είναι εξαντλητικές ή δεσμευτικές για το σημείο επαφής, τα δικαστήρια ή άλλους φορείς και αρχές. Παρότι ενημερώνονται τακτικά, τα ενημερωτικά δελτία μπορεί να μην περιλαμβάνουν όλες τις νομοθετικές αναθεωρήσεις και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα εκάστοτε ισχύοντα νομικά κείμενα.

Τελευταία επικαιροποίηση: 19/09/2022

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Ρουμανία

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Ναι.

Το ρουμανικό δίκαιο περιέχει ειδικούς κανόνες σχετικά με την απόκτηση δικαιωμάτων έγγειας ιδιοκτησίας στη Ρουμανία.

Έτσι, το Σύνταγμα της Ρουμανίας και η κείμενη νομοθεσία ορίζουν ότι οι αλλοδαποί και οι απάτριδες δεν μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα ατομικής έγγειας ιδιοκτησίας παρά μόνο σύμφωνα με τους όρους που προκύπτουν από την προσχώρηση της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλες διεθνείς συνθήκες στις οποίες η Ρουμανία είναι συμβαλλόμενο μέρος, σε βάση αμοιβαιότητας και υπό τους όρους που προβλέπονται από τον νόμο, καθώς και από κληρονομική διαδοχή εκ του νόμου. Δεν μπορούν να αποκτήσουν ιδιοκτησία γης με κληρονομική διαδοχή από διαθήκη.

Υπάρχουν επίσης, για κάποιες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, ορισμένοι ειδικοί κανόνες, οι οποίοι ισχύουν ανεξάρτητα από την ιθαγένεια του κληρονόμου ή από την εκ του νόμου ή εκ διαθήκης κλήση του. Για παράδειγμα, τα περιουσιακά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μεταβιβάζονται με κληρονομική διαδοχή, σύμφωνα με το αστικό δίκαιο, για περίοδο 70 ετών, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της νόμιμης δημοσίευσης του έργου.

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Ναι.

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Η απαγόρευση προβλέπεται ρητά από τον νόμο.

Τελευταία επικαιροποίηση: 01/08/2023

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Σλοβενία

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Ο νόμος περί αποκρατικοποίησης (Zakon o denacionalizaciji) θεσπίζει ειδικούς κανόνες σχετικά με την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ιδιωτικοποιημένα περιουσιακά στοιχεία.

Οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται σε περίπτωση διαδικασίας για την κήρυξη διαθήκης κυρίας, όταν τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν το αντικείμενο της ιδιωτικοποίησης δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο μπορεί, μετά από αίτηση «νόμιμου διαδόχου», να διεξαγάγει ειδική νέα διαδικασία για την κήρυξη διαθήκης κυρίας όσον αφορά τα ιδιωτικοποιημένα περιουσιακά στοιχεία. Η απόφαση ιδιωτικοποίησης συντάσσεται στο όνομα του προσώπου που ήταν ο κύριος των περιουσιακών στοιχείων κατά τον χρόνο της εθνικοποίησης.

Υπάρχουν ειδικοί κανόνες σχετικά με την κληρονομική διαδοχή περιουσιακών στοιχείων εταιρειών. Οι κανόνες αφορούν τη μεταβίβαση σε νόμιμο διάδοχο ή νόμιμους διαδόχους περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούσε ο θανών ανεξάρτητος έμπορος για την άσκηση κερδοσκοπικής δραστηριότητας ή τη μεταβίβαση σε νόμιμο διάδοχο ή νόμιμους διαδόχους των συμμετοχών/μεριδίων από τη συμμετοχή (εταιρική σχέση) σε ομόρρυθμη εταιρεία ή κεφαλαιουχική εταιρεία. Ο νόμος περί κληρονομικής διαδοχής (Zakon o dedovanju) δεν περιλαμβάνει καμία ειδική διάταξη σχετικά με το θέμα αυτό. Βάσει του νόμου περί κληρονομικής διαδοχής, κατά τη στιγμή του θανάτου του διαθέτη, συγκροτείται μία κοινωνία συγκληρονόμων μέχρι τη διανομή της κληρονομίας, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία τελεί επίσης υπό την κοινή διαχείριση των κληρονόμων. Όταν κληρονομιαία περιουσία είναι η εταιρεία, ενδέχεται να προκύψουν αρκετά ζητήματα: Εάν ο διάδοχος της εταιρείας διορίστηκε με τη διαθήκη, αλλά δεν επιθυμεί να συνεχίσει την εταιρεία, πρέπει να γίνει αποδεκτή διαφορετική λύση από όλους τους κληρονόμους. Εάν ο διαθέτης συνέταξε διαθήκη χωρίς να προσδιορίσει τον διάδοχο ή εάν ο κληρονομούμενος δεν άφησε διαθήκη, οι κληρονόμοι πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τη συνέχιση της επιχείρησης. Μπορούν να αποφασίσουν ότι κανείς από αυτούς δεν θα συνεχίσει την επιχείρηση ως ανεξάρτητος έμπορος, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να παύσει την εμπορική της δραστηριότητα ή να πωληθεί. Εναλλακτικά, μπορούν να αποφασίσουν ότι ένας από τους κληρονόμους, ως ανεξάρτητος έμπορος, θα συνεχίσει την επιχείρηση ή ότι ορισμένοι ή όλοι οι κληρονόμοι θα τη συνεχίσουν. Στην τελευταία περίπτωση, μετατρέπουν την επιχείρηση σε μία από τις εταιρικές μορφές.

Η ομόρρυθμη εταιρεία παύει να υφίσταται με τον θάνατο ενός εταίρου, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στη συμφωνία εταιρικής σχέσης. Η συμμετοχή του θανόντος σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης είναι κληρονομητή. Εάν υπάρχουν πολλοί κληρονόμοι, η συμμετοχή καθίσταται κοινή περιουσία της κοινωνίας των κληρονόμων. Πρέπει να διαχειρίζονται από κοινού την κληρονομιά έως ότου καθοριστούν τα αντίστοιχα μερίδιά τους. Κατά τη διανομή της κληρονομιάς είναι δυνατές δύο εκδοχές: η συμμετοχή παραμένει στην κοινωνία των κληρονόμων, οι οποίοι συμφωνούν να έχουν ίσα ή άνισα μερίδια συμμετοχής, ή η συμμετοχή επιμερίζεται με συμφωνία, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά στο καταστατικό. Σε περίπτωση επιμερισμού της συμμετοχής σχηματίζονται νέες συμμετοχές από την προηγούμενη.

Οι μετοχές ανώνυμης εταιρείας είναι κληρονομητές. Εάν υπάρχουν πολλοί κληρονόμοι, η συμμετοχή καθίσταται κοινή περιουσία των συγκληρονόμων. Οι συγκληρονόμοι διαχειρίζονται και διαθέτουν τη συμμετοχή / τα μερίδια εντός της κοινωνίας των κληρονόμων.

Υπάρχουν ειδικοί κανόνες σχετικά με την κληρονομική διαδοχή επί γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίοι θεσπίστηκαν με τον νόμο περί κληρονομικής διαδοχής επί γεωργικών εκμεταλλεύσεων (Zakon o dedovanju kmetijskih gospodarstev).

Βασική αρχή των εν λόγω κανόνων είναι η αποφυγή της κατάτμησης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε περίπτωση διαδοχής. Περαιτέρω διατάξεις του νόμου απορρέουν από την εν λόγω αρχή. Κατά κανόνα, μόνο ένας κληρονόμος μπορεί να αποκτήσει την κυριότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης, αλλά πρέπει να πληροί πρόσθετες προϋποθέσεις. Εάν ο διαθέτης είχε πλήρη κυριότητα προστατευόμενης γεωργικής εκμετάλλευσης, η γεωργική εκμετάλλευση κληρονομείται από τον κληρονόμο που έχει την πρόθεση να εργαστεί στην εκμετάλλευση και έχει επιλεγεί αμοιβαία από όλους τους κληρονόμους. Εάν οι κληρονόμοι δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, ο κληρονόμος ο οποίος έχει αποδείξει την πρόθεσή του να εργαστεί στη γεωργική εκμετάλλευση, π.χ. με την ολοκλήρωση κατάρτισης στον τομέα της γεωργίας ή με την εν εξελίξει κατάρτιση στον εν λόγω τομέα, έχει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων κληρονόμων. Υπό τους ίδιους όρους, ο/η σύζυγος του θανόντος / της θανούσας προηγείται των κατιόντων του διαθέτη / της διαθέτριας. Εάν η προστατευόμενη γεωργική εκμετάλλευση ήταν κοινή περιουσία του διαθέτη / της διαθέτριας και του επιζώντος / της επιζώσας συζύγου του/της ή ειδική περιουσία ενός από αυτούς, ή εάν οι σύζυγοι ήταν συνιδιοκτήτες της ενσώματης γεωργικής περιουσίας, κληρονόμος της γεωργικής εκμετάλλευσης είναι ο επιζών / η επιζώσα σύζυγος του διαθέτη / της διαθέτριας. Εάν η προστατευόμενη γεωργική εκμετάλλευση ανήκε σε έναν από τους γονείς και τον κατιόντα του ή στον θετό γονέα και το θετό τέκνο, κληρονόμος είναι ο κατιών ή το θετό τέκνο. Οι νόμιμες συμμετοχές των προσώπων που δεν κληρονόμησαν τη γεωργική εκμετάλλευση θεωρούνται νόμιμη μοίρα. Επιπλέον, ο κληρονόμος προστατευόμενης γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει την εκμετάλλευση υπό συνθήκες που δεν του επιβάλλουν υπερβολική επιβάρυνση.

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Η κληρονομική διαδοχή επί προστατευόμενης γεωργικής εκμετάλλευσης αποτελεί περίπτωση κατά την οποία το δίκαιο της χώρας στην οποία βρίσκονται ορισμένες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων περιέχει ειδικούς κανόνες για τον περιορισμό ή τον επηρεασμό της κληρονομικής διαδοχής σε σχέση με τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία. Ως εκ τούτου, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες προστατευόμενη γεωργική εκμετάλλευση που βρίσκεται στη Σλοβενία αποτελεί μέρος της κληρονομίας, εφαρμοστέο είναι το εθνικό σλοβενικό δίκαιο, ανεξάρτητα από το δίκαιο που είναι εφαρμοστέο στην κληρονομική διαδοχή (νόμος περί κληρονομικής διαδοχής επί γεωργικών εκμεταλλεύσεων).

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Ο νόμος περί κληρονομικής διαδοχής επί γεωργικών εκμεταλλεύσεων περιέχει διατάξεις που δεν περιλαμβάνονται στον νόμο περί κληρονομικής διαδοχής ή που διαφέρουν από τις εν λόγω διατάξεις. Ελλείψει ειδικότερων διατάξεων του νόμου περί κληρονομικής διαδοχής επί γεωργικών εκμεταλλεύσεων για ζητήματα κληρονομικής διαδοχής προστατευόμενων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφαρμόζονται οι γενικοί κανόνες περί κληρονομικής διαδοχής, δηλαδή οι διατάξεις του νόμου περί κληρονομικής διαδοχής.

Τελευταία επικαιροποίηση: 08/01/2020

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Σλοβακία

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Ναι, υπάρχουν ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που διέπονται από ειδικό καθεστώς, σύμφωνα με το άρθρο 30 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 650/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012, σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων, την αποδοχή και εκτέλεση δημοσίων εγγράφων στον τομέα της κληρονομικής διαδοχής και την καθιέρωση ευρωπαϊκού κληρονομητηρίου. Η Σλοβακία έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή αυτές τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τη νομοθεσία που ίσχυε κατά τον χρόνο της κοινοποίησης. Στο παρόν έγγραφο καθορίζονται οι κανονισμοί που είναι επί του παρόντος σε ισχύ.

Η διάρθρωση των διατάξεων επί των ειδικών καθεστώτων εξαρτάται από την κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων που υπόκεινται στην κληρονομική διαδοχή:

Α – Αγροτικές και δασικές εκτάσεις:

Άρθρο 23 του νόμου αριθ. 180/1995 σχετικά με τον καθορισμό μέτρων για τη διευθέτηση των δικαιωμάτων κυριότητας επί εκτάσεων γης, όπως τροποποιήθηκε

(1) Εάν δεν προβλέπεται διαφορετικά σ’ αυτόν τον νόμο, δεν είναι δυνατή η διανομή των εκτάσεων που προβλέπονται στο άρθρο 21 παράγραφος 1 – βάσει δικαιοπραξίας ή δικαστικής απόφασης επί διευθέτησης της συγκυριότητας ή δικαστικής απόφασης επί κληρονομικής διαδοχής – με τρόπο ώστε να δημιουργείται αγροτεμάχιο μικρότερο των 2 000 m2 ή τεμάχιο δασικής έκτασης μικρότερο των 5 000 m2.

(2) Εάν οι κληρονόμοι δεν διευθετήσουν την κληρονομική διαδοχή επί των εκτάσεων γης που προβλέπονται στο άρθρο 21 παράγραφος 1 σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 23 ή εάν, υπό το φως των όρων αυτών, το δικαστήριο δεν δύναται να πιστοποιήσει το μερίδιο κάθε κληρονόμου επί της κληρονομιαίας περιουσίας, το δικαστήριο αποφασίζει ότι η έκταση θα περιέλθει στους κληρονόμους που κρίνεται ότι θα τη διαχειριστούν με τον βέλτιστο τρόπο. Περαιτέρω, το δικαστήριο αποφαίνεται επί της υποχρέωσης του εν λόγω κληρονόμου να προβεί σε διευθέτηση της κληρονομικής διαδοχής από κοινού με τους άλλους κληρονόμους.

(4) Οι κληρονόμοι οφείλουν να υποβάλουν την έγγραφη δήλωση που αναφέρεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 23, την οποία δήλωση δεν έχουν δικαίωμα να ανακαλέσουν.

(6) Η προθεσμία παραγραφής των απαιτήσεων των κληρονόμων οι οποίες προκύπτουν από τη διευθέτηση της κληρονομικής διαδοχής σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 είναι δεκαετής. Για την εξασφάλιση των εν λόγω απαιτήσεων, κατά τη μεταγραφή του τίτλου του οφειλέτη συστήνεται εμπράγματη ασφάλεια επί της έκτασης γης υπέρ του πιστωτή τυχόν προτεραιότητα που προβλέπεται από τον νόμο σε σχέση με εμπράγματη ασφάλεια που έχει συσταθεί σε προγενέστερο χρονικό σημείο δεν ισχύει. Ο πιστωτής έχει το δικαίωμα πρώτης άρνησης όσον αφορά την έκταση επί της οποίας έχει συσταθεί η εμπράγματη ασφάλεια.

(7) Εάν το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση επί της διευθέτησης της συγκυριότητας, οι όροι που προβλέπονται στις παραγράφους 2 έως 5 του άρθρου 23 εφαρμόζονται και στη διευθέτηση.

B – Συνιδιοκτησία επί εκτάσεων γης:

Άρθρο 8 του νόμου αριθ. 97/2013 περί συνιδιοκτησίας επί εκτάσεων γης, όπως τροποποιήθηκε

(1) Για τους σκοπούς αυτού του νόμου, ως κοινό ακίνητο νοείται ένα ενιαίο ακίνητο που αποτελείται από πολλά χωριστά οικόπεδα. Δεν είναι δυνατή η διανομή του κοινού ακινήτου, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 2 (σημείωση: στην εν λόγω παράγραφο δεν γίνεται αναφορά στην κληρονομική διαδοχή: συνεπώς, σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν ισχύει εξαίρεση). Η κοινωνία δικαιώματος επί κοινού ακινήτου δεν μπορεί να λυθεί και να διευθετηθεί βάσει των γενικών διατάξεων που διέπουν τη λύση και διευθέτηση της συγκυριότητας (σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα).

Γ – Μίσθωση κατοικίας και μεταβίβαση του μεριδίου μέλους οικιστικού συνεταιρισμού:

Άρθρα 706-707 του νόμου αριθ. 40/1964, Αστικός Κώδικας (Občiansky zákonník)

Η μισθωτική σχέση δεν μεταβιβάζεται με κληρονομική διαδοχή συνεπώς, εάν του ζητηθεί, ο συμβολαιογράφος εκδίδει μόνο βεβαίωση σχετικά με τους ενδιαφερόμενους κληρονόμους, για τους σκοπούς του άρθρου 706 του Αστικού Κώδικα. Ωστόσο, το μερίδιο του μέλους οικιστικού συνεταιρισμού αποτελεί περιουσιακό στοιχείο και, συνεπώς, υπόκειται σε κληρονομική διαδοχή, σύμφωνα με τις τάξεις των κληρονόμων.

(Άρθρο 706 του Αστικού Κώδικα):

(1) Σε περίπτωση θανάτου του μισθωτή, εάν η κατοικία δεν είχε μισθωθεί από κοινού με τον/τη σύζυγο του μισθωτή, στη μισθωτική σχέση υπεισέρχονται ως μισθωτές (συμμισθωτές) τα τέκνα, τα εγγόνια, οι γονείς, τα αδέλφια, ο γαμπρός και η νύφη του θανόντος που κατά τον χρόνο του θανάτου συνοικούσαν με τον θανόντα. Τα πρόσωπα που φρόντιζαν την κοινή κατοικία του θανόντος ή ήταν εξαρτημένα από τον θανόντα, υπεισέρχονται στη μισθωτική σχέση ως μισθωτές (συμμισθωτές) εφόσον συνοικούσαν με τον θανόντα για περίοδο τουλάχιστον τριών ετών πριν από τον θάνατό του και δεν έχουν δική τους κατοικία.

(2) …

(3) Σε περίπτωση θανάτου μισθωτή κατοικίας που ανήκει σε οικιστικό συνεταιρισμό, εάν η κατοικία δεν είχε μισθωθεί από κοινού με τον/τη σύζυγο του θανόντος, με τον θάνατο του μισθωτή η ιδιότητα μέλους του συνεταιρισμού και η μισθωτική σχέση που αφορά την κατοικία μεταβιβάζονται σε όποιον κληρονομεί το μερίδιο συμμετοχής στον συνεταιρισμό.

(Άρθρο 707 του Αστικού Κώδικα):

(1) Σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των συζύγων συμμισθωτών της κατοικίας, στη μισθωτική σχέση υπεισέρχεται, ως μόνος μισθωτής, ο επιζών σύζυγος.

(2) Εάν πρόκειται για κατοικία που ανήκει σε οικιστικό συνεταιρισμό, η μίσθωση της κατοικίας που είχε συναφθεί από κοινού και από τους δύο συζύγους, λύεται κατά τον χρόνο του θανάτου ενός από τους συζύγους. Εάν το δικαίωμα επί της κατοικίας του οικιστικού συνεταιρισμού αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου, ο επιζών σύζυγος διατηρεί την ιδιότητα μέλους του συνεταιρισμού και αποκτά την κυριότητα του μεριδίου που αφορά τη συμμετοχή στον συνεταιρισμό τούτο λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο στο πλαίσιο της κληρονομικής διαδικασίας. Σε περίπτωση που το δικαίωμα επί της κατοικίας που ανήκει στον συνεταιρισμό είχε περιέλθει σε έναν από τους συζύγους πριν από τον γάμο, με τον θάνατο αυτού του συζύγου, η ιδιότητα μέλους του συνεταιρισμού, καθώς και η μισθωτική σχέση που αφορά την κατοικία, μεταβιβάζονται σε όποιον κληρονομεί το μερίδιο συμμετοχής στον συνεταιρισμό. Εάν υφίστανται περισσότερες από μία μισθώσεις, η ιδιότητα μέλους του συνεταιρισμού μπορεί να περιέλθει σε περισσότερους από έναν κληρονόμους.

(3) Σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των συμμισθωτών, το δικαίωμά του περιέρχεται στους άλλους συμμισθωτές.

Δ – Ποσοστό συμμετοχής σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης:

Άρθρα 116-117 του νόμου αριθ. 513/1991, όπως τροποποιήθηκε –εάν ο θάνατος επήλθε μετά την 1η Ιανουαρίου 1992

Άρθρο 116 του Εμπορικού Κώδικα (Obchodný zákonník):

(1) …

(2) Η εταιρική συμμετοχή δύναται να μεταβιβαστεί δυνάμει κληρονομικής διαδοχής. Εάν η εταιρεία δεν είναι μονοπρόσωπη, στο καταστατικό της μπορεί να περιέχεται διάταξη που αποκλείει τη μεταβίβαση εταιρικής συμμετοχής δυνάμει κληρονομικής διαδοχής. Κληρονόμος ο οποίος δεν είναι ο μοναδικός εταίρος μπορεί να επιδιώξει την ακύρωση της συμμετοχής του, εάν δεν είναι θεμιτό να του επιβληθεί η υποχρέωση να γίνει εταίρος...

Άρθρο 117 του Εμπορικού Κώδικα:

(1) Η διαίρεση της εταιρικής συμμετοχής είναι δυνατή μόνο κατά την εκχώρηση ή μεταβίβασή της στον κληρονόμο ή τον νόμιμο διάδοχο του εταίρου. Για τη διαίρεση της εταιρικής συμμετοχής απαιτείται η έγκριση της γενικής συνέλευσης.

(2) Το καταστατικό δύναται να περιέχει διάταξη που απαγορεύει τη διαίρεση εταιρικής συμμετοχής.

(3) Κατά τη διαίρεση της εταιρικής συμμετοχής, πρέπει να διατηρείται το ποσό της επένδυσης που προβλέπεται στο άρθρο 109 παράγραφος 1 (η αξία της επένδυσης κάθε εταίρου πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 750 ευρώ).

E – Αποδοχές του θανόντος:

Άρθρο 35 του νόμου αριθ. 311/2001, Εργατικός Κώδικας (Zákonník práce, όπως τροποποιήθηκε

Εάν δεν προβλέπεται διαφορετικά σε ειδική νομοθετική διάταξη, οι οικονομικές αξιώσεις του εργαζομένου δεν αποσβένονται με τον θάνατό του. Οι αξιώσεις του εργαζομένου για την καταβολή μισθού δυνάμει σχέσης απασχόλησης, οι οποίες ανέρχονται έως και στο τετραπλάσιο των μέσων μηναίων αποδοχών του, περιέρχονται απευθείας στον/στη σύζυγο, τα τέκνα και τους γονείς του εργαζομένου, εφόσον συνοικούσαν με τον εργαζόμενο κατά τον χρόνο του θανάτου του. Εάν δεν υπάρχουν τέτοια πρόσωπα, οι αξιώσεις που αφορούν τον μισθό υπόκεινται σε κληρονομική διαδοχή.

ΣΤ – Συντάξεις:

Παράγραφος 1 του άρθρου 21 του νόμου αριθ. 650/2004 περί συστημάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης, όπως τροποποιήθηκε

Η τρέχουσα αξία του προσωπικού λογαριασμού του ασφαλισμένου που λαμβάνει προσωρινή συμπληρωματική σύνταξη γήρατος ή προσωρινή συμπληρωματική σύνταξη αποχώρησης από την υπηρεσία υπόκειται σε κληρονομική διαδοχή εφόσον ο θανών που λάμβανε την προσωρινή συμπληρωματική σύνταξη γήρατος ή την προσωρινή συμπληρωματική σύνταξη αποχώρησης από την υπηρεσία δεν είχε κατονομάσει στο συμβόλαιο συνταξιοδότησης άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ως δικαιούχο της τρέχουσας αξίας του προσωπικού του λογαριασμού.

Παράγραφος 2 των άρθρων 40-40α του νόμου αριθ. 43/2004 περί συντάξεων γήρατος, όπως τροποποιήθηκε

Άρθρο 40

(1) Με τον θάνατο προσώπου που κατέβαλλε εισφορές σε σύστημα συντάξεων γήρατος, το πρόσωπο που είχε κατονομάσει στο συμβόλαιο συνταξιοδότησης ο θανών ως δικαιούχο δικαιούται να λάβει το ποσό που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία του προσωπικού λογαριασμού σύνταξης του θανόντος κατά την ημέρα που ο συνταξιοδοτικός φορέας έλαβε γνώση του θανάτου του, μείον τις υποχρεωτικές εισφορές που πρέπει να καταβληθούν στον Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης (Sociálna poisťovňa) και που είχαν εκχωρηθεί χωρίς νόμιμη αιτία από τον θανόντα, και μείον τα εύλογα έξοδα που πραγματοποίησε ο συνταξιοδοτικός φορέας στο πλαίσιο της καταβολής του εν λόγω ποσού σε μετρητά ή για τη μεταφορά του ποσού σε χώρα εκτός της ευρωζώνης, συν τις υποχρεωτικές εισφορές των οποίων εκκρεμεί η μεταφορά από τον Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης. Εάν ο θανών δεν είχε κατονομάσει δικαιούχο στο συμβόλαιο συνταξιοδότησης, ή εάν δεν υπάρχει δικαιούχος, το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο υπόκειται σε κληρονομική διαδοχή.

(2) Ο δικαιούχος δεν δικαιούται το ποσό σύμφωνα με την παράγραφο 1, εάν το δικαστήριο κρίνει, με τελεσίδικη απόφαση, ότι το πρόσωπο αυτό προκάλεσε σκοπίμως τον θάνατο του προσώπου που κατέβαλλε τις εισφορές.

Άρθρο 40α

(1) Σε περίπτωση θανάτου προσώπου που λάμβανε ισόβια σύνταξη, ο δικαιούχος που κατονομάζεται από τον συνταξιούχο στο συμβόλαιο συνταξιοδότησης δικαιούται να λάβει χρηματικό ποσό σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 2 ή εφάπαξ επίδομα σύμφωνα με το άρθρο 46ζ παράγραφος 5, στο ποσό που προβλεπόταν κατά την ημερομηνία που ο ασφαλιστικός φορέας ενημερώθηκε για τον θάνατο του συνταξιούχου. Εάν ο συνταξιούχος δεν είχε κατονομάσει δικαιούχο στο συμβόλαιο συνταξιοδότησης, ή αν δεν υπάρχει δικαιούχος, το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο υπόκειται σε κληρονομική διαδοχή.

(2) Ο δικαιούχος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 δεν δικαιούται το ποσό που αναφέρεται στο άρθρο 32 παράγραφος 2 ή το εφάπαξ επίδομα που αναφέρεται στο άρθρο 46ζ παράγραφος 5, εάν το δικαστήριο κρίνει, με τελεσίδικη απόφαση, ότι το πρόσωπο αυτό προκάλεσε σκοπίμως τον θάνατο του συνταξιούχου.

Άρθρο 118 του νόμου αριθ. 461/2003 περί κοινωνικής ασφάλισης, όπως τροποποιήθηκε

(1) Σε περίπτωση θανάτου φυσικού προσώπου που πληρούσε τις προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος για επίδομα, και εφόσον ο θάνατος επήλθε μετά την έγερση της αξίωσής του για το επίδομα και για την καταβολή του, οι αξιώσεις του προσώπου αυτού για τα ποσά που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως την ημέρα του θανάτου του περιέρχονται, διαδοχικά, στον/στη σύζυγο, τα τέκνα και τους γονείς του θανόντος.

(2) Σε περίπτωση θανάτου φυσικού προσώπου που πληρούσε τις προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος για παροχές ασθενείας, επίδομα τραυματισμού, επίδομα αποκατάστασης, επίδομα επανεκπαίδευσης, παροχές εγγυητικής ασφάλισης ή επίδομα ανεργίας, και εφόσον ο θάνατος επήλθε πριν από την έγερση της αξίωσης για τις εν λόγω παροχές, οι αξιώσεις του προσώπου αυτού για τα ποσά που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως την ημέρα του θανάτου του, περιέρχονται, διαδοχικά, στον/στη σύζυγο, τα τέκνα και τους γονείς του θανόντος.

(3) Σε περίπτωση θανάτου φυσικού προσώπου που πληρούσε τις προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος για επίδομα και είχε αξίωση για την καταβολή του, και εφόσον το επίδομα είχε χορηγηθεί ήδη πριν από τον θάνατό του, τα ληξιπρόθεσμα ποσά που δεν είχαν καταβληθεί κατά τον χρόνο του θανάτου του, καταβάλλονται στα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 (πρώτη περίοδο).

(4) Οι αξιώσεις που περιέρχονται στα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στις παραγράφους 1 έως 3 δεν υπόκεινται σε κληρονομική διαδοχή κληρονομική διαδοχή επέρχεται ως προς αυτές τις αξιώσεις μόνο σε περίπτωση που δεν υφίστανται τέτοια φυσικά πρόσωπα.

(5) Εάν δεν υφίστανται φυσικά πρόσωπα στα οποία περιέρχονται οι αξιώσεις για τα επιδόματα σύμφωνα με τις παραγράφους 1 έως 4 του άρθρου 118, τα επιδόματα αυτά συνιστούν έσοδο του οργανισμού που ήταν υπεύθυνος για την καταβολή τους.

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Ναι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κληρονομούμενος έχει το δικαίωμα να καθορίσει τα πρόσωπα στα οποία θα περιέλθουν τα περιουσιακά στοιχεία μετά τον θάνατό του, αντί των νομίμων κληρονόμων (π.χ. βάσει συμβολαίου συμπληρωματικής συνταξιοδότησης) σε άλλες περιπτώσεις, ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν τα περιουσιακά στοιχεία ειδικών κατηγοριών μετά τον θάνατο του κληρονομούμενου καθορίζεται από τον νόμο (π.χ. λήψη μέτρων για τη διευθέτηση των δικαιωμάτων κυριότητας επί εκτάσεων γης, παροχές κοινωνικής ασφάλισης).

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, εάν στο πλαίσιο της διαδικασίας κληρονομικής διαδοχής δεν τηρηθούν οι κανόνες που παρατίθενται στην απάντηση του πρώτου ερωτήματος, η αρχή που είναι επιφορτισμένη με την τήρηση του κτηματολογίου δεν δέχεται να μεταγράψει τον νέο τίτλο ιδιοκτησίας.

Στις διαδικασίες κληρονομικής διαδοχής που διεξάγονται στη Σλοβακία, οι κανόνες που παρατίθενται στην απάντηση του πρώτου ερωτήματος εφαρμόζονται, κατόπιν εντολής του δικαστηρίου, από τον συμβολαιογράφο που είναι αρμόδιος για τη διεξαγωγή της διαδικασίας κληρονομικής διαδοχής. Η εν λόγω διαδικασία περατώνεται με την απόφαση επί της κληρονομικής διαδοχής όποιος συμμετέχων στη διαδικασία θεωρεί ότι η απόφαση δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ισχύοντος ειδικού καθεστώτος δύναται να την προσβάλει
Τελευταία επικαιροποίηση: 22/08/2022

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Σουηδία

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Στη Σουηδία εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια καταπιστεύματα (fideikommiss). Το καταπίστευμα είναι διάταξη διαθήκης που ορίζει ότι ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν μπορούν να εκποιηθούν, περιέρχονται στα μέλη μίας ή περισσότερων οικογενειών με συγκεκριμένη σειρά. Σύμφωνα με τον Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρονόμο (1963:583) για τη λήξη της ισχύος των καταπιστευμάτων, η λήξη ισχύος των καταπιστευμάτων διέπεται από ειδικές ρυθμίσεις.

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Άνευ αντικειμένου.

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Άνευ αντικειμένου.

Τελευταία επικαιροποίηση: 28/08/2019

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Περιορισμοί στην κληρονομική διαδοχή – ειδικοί κανόνες - Σκωτία

1 Περιλαμβάνει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικούς κανόνες οι οποίοι, για λόγους που αφορούν την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική τους χρήση, θέτουν περιορισμούς που αφορούν ή επηρεάζουν την κληρονομική διαδοχή σε σχέση με ορισμένα ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλες ειδικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κράτος μέλος αυτό;

Σύμφωνα με το δίκαιο της Σκωτίας, η διαδοχή σε κληρονομικά ακίνητα που βρίσκονται εκτός της Σκωτίας διέπεται από το δίκαιο της χώρας στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα.

Ως προς τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη Σκωτία, όταν υπάρχει διαθήκη και για λόγους προστασίας από την αποκλήρωση, ο/η επιζών/-ώσα σύζυγος ή καταχωρισμένος/-η σύντροφος έχει νόμιμο δικαίωμα στο ένα τρίτο της κινητής περιουσίας (μετρητά, έπιπλα κ.λπ.) του/της θανόντος/-ούσας αν υπάρχουν κατιόντες (τέκνα) ή στο μισό της κινητής περιουσίας αν δεν υπάρχουν κατιόντες. Οι κατιόντες μοιράζονται το μισό της κινητής περιουσίας αν δεν υπάρχει επιζών/-ώσα σύζυγος ή καταχωρισμένος/-η σύντροφος ή το ένα τρίτο αν υπάρχει επιζών/-ώσα σύζυγος ή καταχωρισμένος/-η σύντροφος.

Στην περίπτωση που πρόσωπο αποβιώσει χωρίς διαθήκη, εφαρμόζονται οι ακόλουθοι κανόνες: οι κανόνες του σκωτικού νόμου του 1964 περί κληρονομικής διαδοχής [Succession (Scotland) Act 1964].

Νόμιμη μοίρα

Μετά την εξόφληση των χρεών, στην πρώτη τάξη στην κληρονομική διαδοχή καλείται η νόμιμη μοίρα του/της επιζώντος/-ώσας συζύγου ή καταχωρισμένου/-ης συντρόφου, η οποία περιλαμβάνει δικαίωμα

  • στην κατοικία (ακίνητη περιουσία) στην οποία ζει μέχρι το ποσό των 473.000 λιρών στερλινών
  • σε έπιπλα αξίας έως 29.000 λιρών στερλινών
  • στο ποσό είτε των 50.000 λιρών στερλινών είτε των 89.000 λιρών στερλινών, ανάλογα με το αν ο/η θανών/-ούσα άφησε τέκνα.

Νόμιμα δικαιώματα

Μετά την κάλυψη της νόμιμης μοίρας, στην επόμενη τάξη στην κληρονομική διαδοχή καλούνται τα νόμιμα δικαιώματα. Τα νόμιμα δικαιώματα μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από την κινητή περιουσία του/της θανόντος/-ούσας.

Ο/Η επιζών/-ώσα σύζυγος ή καταχωρισμένος/-η σύντροφος έχει νόμιμο δικαίωμα στο ένα τρίτο της κινητής περιουσίας του/της θανόντος/-ούσας αν υπάρχουν κατιόντες (τέκνα) ή στο μισό της κινητής περιουσίας αν δεν υπάρχουν κατιόντες. Οι κατιόντες μοιράζονται το μισό της κινητής περιουσίας αν δεν υπάρχει επιζών/-ώσα σύζυγος ή καταχωρισμένος/-η σύντροφος ή το ένα τρίτο αν υπάρχει επιζών/-ώσα σύζυγος ή καταχωρισμένος/-η σύντροφος.

Υπόλοιπο της κληρονομίας

Το υπόλοιπο της κληρονομίας διανέμεται στους πιο μακρινούς συγγενείς σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου του 1964.

2 Σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, είναι οι ειδικοί αυτοί κανόνες εφαρμοστέοι στην κληρονομική διαδοχή σε σχέση με τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως του δικαίου που διέπει την κληρονομική διαδοχή;

Όταν αποβιώσει πρόσωπο που κατοικούσε στη Σκωτία, η διαδοχή στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του εν λόγω προσώπου διέπεται από το δίκαιο της χώρας στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Η διαδοχή στα κινητά περιουσιακά στοιχεία του/της θανόντος/-ούσας διέπεται από το δίκαιο της Σκωτίας, ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.

3 Προβλέπει το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους ειδικές διαδικασίες για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τους ανωτέρω ειδικούς κανόνες;

Σύμφωνα με το δίκαιο της Σκωτίας, τη διαχείριση της κληρονομίας αναλαμβάνει συνήθως εκτελεστής διαθήκης κατόπιν της λήψης σχετικού πιστοποιητικού (grant of Confirmation) από το Sheriff Court. Ο εκτελεστής της διαθήκης τελεί σε ειδική σχέση με τους δικαιούχους κατά τη διαχείριση της κληρονομίας και πρέπει να εκπληρώσει ορισμένα καθήκοντα, μεταξύ των οποίων να εισπράξει τις απαιτήσεις της κληρονομίας και γενικότερα να συγκεντρώσει την κληρονομία του/της θανόντος/-ούσας, να αποκτήσει το δικαίωμα διαχείρισής της μέσω της λήψης του ανωτέρω πιστοποιητικού, να εξοφλήσει τα τυχόν χρέη και να διανείμει το υπόλοιπο της κληρονομίας στους δικαιούχους.

Η σχέση μεταξύ εκτελεστή και δικαιούχου είναι σχέση εμπιστευματική. Κανείς εκτελεστής δεν επιτρέπεται να θέσει τον εαυτό του σε κατάσταση στην οποία το συμφέρον του βρίσκεται σε σύγκρουση με το καθήκον του έναντι δικαιούχου. Αν εκτελεστής ή εμπιστευματοδόχος θέσει τον εαυτό του σε τέτοια κατάσταση, μπορεί να στοιχειοθετείται απιστία για την οποία ο δικαιούχος μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Τελευταία επικαιροποίηση: 24/08/2021

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.