Please note that the original language version of this page Dutch has been amended recently. The language version you are now viewing is currently being prepared by our translators.
Please note that the following languages: French have already been translated.
Swipe to change

Εναγόμενοι (ποινική διαδικασία)

Belgium

Content provided by:
Belgium

Ποιος είναι ο σκοπός της διερεύνησης και της ποινικής ανάκρισης;

Σκοπός τους είναι η συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων που στοιχειοθετούν το αδίκημα και ο έλεγχος των στοιχείων που μπορούν να απαλλάξουν τον ύποπτο ή να καταδείξουν ότι δεν τελέσθηκε αδίκημα.

Ποια είναι τα στάδια της διερεύνησης και της ανάκρισης; Ποιος είναι υπεύθυνος για κάθε στάδιο;

Η αστυνομία διερευνά τα αδικήματα, αναζητά τους δράστες τους και συγκεντρώνει τα αποδεικτικά στοιχεία.

Όταν έχει υπόνοιες για την τέλεση αδικήματος, ενημερώνει τον εισαγγελέα, ο οποίος αποφασίζει:

  • είτε να μην δώσει συνέχεια θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο·
  • είτε να διερευνήσει την υπόθεση ο ίδιος (διερεύνηση από τον εισαγγελέα)·
  • είτε να απευθυνθεί σε ανακριτή και να του ζητήσει να διερευνήσει ένα συγκεκριμένο γεγονός, και όχι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο (ανάκριση από τον ανακριτή).

Ο εισαγγελέας έχει λιγότερο εκτενείς εξουσίες από εκείνες του ανακριτή. Ο ανακριτής ή ο εισαγγελέας ηγούνται της διερεύνησης και παρέχουν οδηγίες στους αστυνομικούς οι οποίοι εκτελούν τα προβλεπόμενα καθήκοντα της διερεύνησης (ακροάσεις, έρευνες, λήψη γενετικού υλικού (DNA) κ.λπ.).

Όταν περατωθεί η διερεύνηση

Εάν η υπόθεση διερευνάται από τον εισαγγελέα, ο εισαγγελέας μπορεί:

  • να θέσει την υπόθεση στο αρχείο χωρίς να δώσει συνέχεια·
  • να προτείνει μια ποινική συναλλαγή: διαγραφή της ποινικής δίωξης (απουσία ποινικής δίωξης) έναντι χρηματικού ποσού (συνήθης διαδικασία σε περίπτωση τροχαίων παραβάσεων)·
  • να προτείνει ποινική διαμεσολάβηση, για τα ήσσονος σημασίας αδικήματα: δεν ασκείται δίωξη, αλλά ο δράστης οφείλει να αποζημιώσει το θύμα και, ενδεχομένως, να υποβληθεί σε θεραπεία ή κατάρτιση·
  • να παραπέμψει άμεσα τον ύποπτο στον αρμόδιο επί της ουσίας δικαστή·
  • να καλέσει μέσω κλήτευσης τον κατηγορούμενο να εμφανισθεί στο δικαστήριο: η κλήτευση επιδίδεται στον κατηγορούμενο όταν συλληφθεί (για μέγιστη διάρκεια 24 ωρών) ή όταν εμφανισθεί ενώπιον του εισαγγελέα, για την επίσπευση της διαδικασίας.

Εάν η υπόθεση διερευνάται από τον ανακριτή, ο φάκελος διαβιβάζεται στην εισαγγελική αρχή η οποία λαμβάνει τις τελικές αιτήσεις. Ακολούθως, ο κατηγορούμενος μπορεί να διαβάσει τον φάκελό του. Καλείται ενώπιον του συμβουλίου (chambre du conseil), το οποίο αφού ακούσει την έκθεση διερεύνησης του ανακριτή, την ενδεχόμενη πολιτική αγωγή (θύματα), το κατηγορητήριο της εισαγγελικής αρχής και την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης, μπορεί:

  • είτε να αναπέμψει τον φάκελο στον ανακριτή για συμπλήρωση της διερεύνησης·
  • είτε, εάν η διερεύνηση είναι πλήρης:
  • να δεχθεί την αναστολή της έκδοσης απόφασης όταν οι δημόσιες συζητήσεις μπορούν να βλάψουν τον κατηγορούμενο·
  • να αποφασίσει τον εγκλεισμό σε ίδρυμα κοινωνικής προστασίας, εάν το πρόσωπο που διέπραξε την παράβαση τελούσε σε κατάσταση σοβαρής ψυχικής διαταραχής η οποία το κατέστησε ανίκανο να ελέγξει τις πράξεις του κατά την τέλεση των αδικημάτων και παραμένει στην κατάσταση αυτή·
  • να παραπέμψει τον φάκελο για κρίση στο αρμόδιο δικαστήριο (πταισματοδικείο ή πλημμελειοδικείο). Εάν θεωρεί ότι τα αδικήματα υπάγονται στην αρμοδιότητα του κακουργοδικείου, εκδίδει διάταξη διαβίβασης των στοιχείων στον γενικό εισαγγελέα, καθώς μόνον το τμήμα απαγγελίας κατηγοριών (chambre des mises en accusation) μπορεί να προσφύγει στο κακουργοδικείο.

Το δικαίωμα προσφυγής του κατηγορουμένου, το οποίο περιορίζεται σε ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα, ασκείται στο τμήμα απαγγελίας κατηγοριών.

Κατά τη διερεύνηση, ο ανακριτής μπορεί να εκδώσει ένταλμα σύλληψης υπό ορισμένες προϋποθέσεις:

  • ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ενοχής·
  • τα τελεσθέντα αδικήματα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους· και
  • η σύλληψη είναι απολύτως αναγκαία για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Εάν η μέγιστη επιβαλλόμενη ποινή δεν υπερβαίνει τα δεκαπέντε έτη φυλάκισης, το ένταλμα σύλληψης μπορεί να εκδοθεί μόνον εάν υπάρχουν βάσιμοι φόβοι κινδύνου διαφυγής, υποτροπής, φυγοδικίας, εξαφάνισης αποδεικτικών στοιχείων ή αθέμιτης σύμπραξης με τρίτους.

Ο κατηγορούμενος εμφανίζεται ενώπιον του συμβουλίου εντός πέντε ημερών από την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, και ακολούθως κάθε μήνα, έως την αποπεράτωση της ανάκρισης (κάθε τρεις μήνες εάν πρόκειται για αδίκημα το οποίο, λόγω ελαφρυντικών περιστάσεων, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ως πλημμέλημα).

Τα δικαιώματά μου κατά τη διερεύνηση και την ανάκριση

Σύλληψη και ανάκριση από την αστυνομία (1)

Σε ποιες περιπτώσεις και για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί η αστυνομία να μου στερήσει την ελευθερία μου;

Μπορεί να στερηθείτε την ελευθερία σας σε περίπτωση αυτόφωρου αδικήματος ή κακουργήματος ή κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα ή του ανακριτή όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ενοχή σας. Η διάρκεια της στέρησης της ελευθερίας από την αστυνομία δεν μπορεί να υπερβεί τις 24 ώρες.

Μπορεί να υποβληθώ σε σωματική έρευνα;

Ναι, κατά τη σύλληψή σας ή εάν υπάρχουν υπόνοιες ότι φέρετε όπλο ή άλλο επικίνδυνο αντικείμενο ή εάν απειλείται η δημόσια τάξη.

Η αστυνομία μπορεί να μπει στο σπίτι μου;

Ναι, σε περίπτωση αυτόφωρου αδικήματος ή με τη συγκατάθεσή σας.

Μπορεί να διεξαχθεί έρευνα στο γραφείο μου, στο αυτοκίνητό μου;

Ναι, όπως και στην κατοικία σας. Ωστόσο, ορισμένοι χώροι είναι απαραβίαστοι ενώ άλλοι προστατεύονται ειδικά: η έρευνα σε αυτούς επιβάλλει την τήρηση ειδικής διαδικασίας (γραφείο διπλωμάτη, βουλευτή, χώροι που ανήκουν σε θεματοφύλακες επαγγελματικού απορρήτου κ.λπ.).

Μπορεί να διεξαχθεί έρευνα στο αυτοκίνητό σας εάν υπάρχουν υπόνοιες ότι χρησιμοποιήθηκε για τη διάπραξη αδικήματος, για τη μεταφορά καταζητούμενων προσώπων, πειστηρίων ή αποδεικτικών στοιχείων ή αντικειμένων επικίνδυνων για τη δημόσια τάξη.

Μπορώ να επικοινωνήσω με συγγενή, φίλο, ιατρό, υπάλληλο της πρεσβείας μου;

Εάν η αστυνομία το θεωρεί σκόπιμο ή εάν το ζητήσετε, θα εξετασθείτε από ιατρό. Στο παρόν στάδιο, η αστυνομία αποφασίζει εάν θα σας επιτρέψει να τηλεφωνήσετε ή όχι. Εάν είστε ανήλικος, η αστυνομία υποχρεούται να ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν γραπτώς ή προφορικώς τους γονείς, τον κηδεμόνα σας ή το πρόσωπο που έχει αναλάβει τη φροντίδα σας.

Ποια είναι τα δικαιώματά μου κατά την εξέταση από την αστυνομία;

Έχετε δικαίωμα σιωπής και δικαίωμα να μην ενοχοποιήσετε τον εαυτό σας, δηλαδή να μην συνεργαστείτε στην συγκέντρωση αποδείξεων εναντίον σας.

Στην αρχή κάθε ακρόασης, θα σας γνωστοποιηθεί ότι:

  • μπορείτε να ζητήσετε την επί λέξει καταγραφή όλων των ερωτήσεων που θα σας υποβληθούν και των απαντήσεων που θα δώσετε·
  • μπορείτε να ζητήσετε τη διεξαγωγή διερευνητικής πράξης ή εξέτασης·
  • η κατάθεσή σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη στο δικαστήριο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα έγγραφα που κατέχετε, χωρίς αυτό να επιφέρει αναβολή της εξέτασης. Μπορείτε, κατά την εξέταση ή αργότερα, να ζητήσετε να επισυναφθούν τα εν λόγω έγγραφα στο πρακτικό της εξέτασης ή να κατατεθούν στη γραμματεία του δικαστηρίου.

Στο τέλος της εξέτασης, θα σας δοθεί το πρακτικό για να το διαβάσετε, εκτός εάν ζητήσετε να σας αναγνωσθεί. Θα ερωτηθείτε κατά πόσον η κατάθεσή σας χρειάζεται διόρθωση ή συμπλήρωση.

Εάν επιθυμείτε να μιλήσετε σε γλώσσα διαφορετική από εκείνη της διαδικασίας, θα κληθεί ορκωτός διερμηνέας, η κατάθεσή σας θα καταγραφεί στη γλώσσα σας ή θα σας ζητηθεί να συντάξετε ο ίδιος την κατάθεσή σας. Εάν η εξέταση διεξάγεται με τη βοήθεια διερμηνέα, αναφέρονται η ταυτότητα και η ιδιότητά του.

Θα ενημερωθείτε ότι μπορείτε να λάβετε δωρεάν αντίγραφο της εξέτασής σας.

Θα μου ζητηθούν πληροφορίες σχετικά με το ποινικό μητρώο μου;

Η αστυνομία έχει πρόσβαση στο κεντρικό μητρώο.

Μπορεί να με βοηθήσει ο δικηγόρος μου;

Ο δικηγόρος σας δεν μπορεί να παρευρεθεί σε καμία εξέταση και δεν μπορεί να σας συναντήσει κατά την 24ωρη περίοδο στέρησης της ελευθερίας.

Διερεύνηση από τον εισαγγελέα (2)

Η διερεύνηση διεξάγεται από τον εισαγγελία. Η προκαταρκτική διερεύνηση έχει ανακριτικό χαρακτήρα: είναι μυστική, διεξάγεται γραπτώς και δεν περιλαμβάνει κατ’ αντιμωλία εξέταση.

Τι μπορεί να πράξει ο εισαγγελέας κατά τη διερεύνηση;

Εκτός εάν προβλέπεται κάτι διαφορετικό στον νόμο, οι διερευνητικές πράξεις δεν μπορούν να έχουν εξαναγκαστικό χαρακτήρα ούτε επιτρέπεται να θίγουν τα ατομικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Κατασχέσεις επιτρέπονται υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Ο εισαγγελέας μπορεί, μεταξύ άλλων:

  • να επισκεφθεί τον τόπο τέλεσης του αδικήματος,
  • να ακούσει ή να ζητήσει την ακρόαση από την αστυνομία υπόπτων και μαρτύρων,
  • να διατάξει τη σύλληψη και την κράτηση ενός προσώπου (εκτός αυτόφωρου αδικήματος) επί 24 ώρες,
  • να ζητήσει τη διεξαγωγή ανάλυσης γενετικού υλικού (DNA) με τη συγκατάθεση του υπόπτου,
  • να κατάσχει αλληλογραφία (αλλά όχι να την ανοίξει),
  • να εξασφαλίσει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τραπεζικές πληροφορίες,
  • να προβεί σε έρευνες σε περίπτωση αυτόφωρου αδικήματος ή με τη συγκατάθεση του προσώπου που νέμεται πραγματικά τον χώρο,
  • να ζητήσει την εφαρμογή ειδικών μεθόδων έρευνας, οι οποίες μπορεί να είναι παρεμβατικές.

Τι μπορώ να κάνω κατά διερευνητικών πράξεων που θίγουν τα δικαιώματά μου;

Μπορείτε να ζητήσετε την άρση των ενεργειών αυτών μέσω αιτιολογημένης αίτησης, δηλαδή της ποινικής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, για παράδειγμα εάν αντικείμενα που σας ανήκουν κατασχέθηκαν ως πειστήρια. Ο εισαγγελέας οφείλει να απαντήσει στην αίτησή σας εντός 15 ημερών. Απουσία απάντησης ή σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, μπορείτε να προσφύγετε ενώπιον του τμήματος απαγγελίας κατηγοριών.

Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον εισαγγελέα να επιτρέψει στο κεντρικό όργανο κατάσχεσης και δήμευσης να πωλήσει το αντικείμενο ή να το επιστρέψει με αντάλλαγμα την καταβολή εγγύησης.

Μπορώ να έχω πρόσβαση στον φάκελο;

Εν αντιθέσει με ό,τι ισχύει στην περίπτωση της ανάκρισης, κανένας συγκεκριμένος κανόνας δεν προβλέπει την πλήρη ή μερική γνωστοποίηση του φακέλου στους διαδίκους στο στάδιο της διερεύνησης από τον εισαγγελέα. Μπορείτε να ζητήσετε πρόσβαση στον φάκελο από τον εισαγγελέα, αλλά εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια να κάνει δεκτό ή να απορρίψει το αίτημά σας.

Μπορώ να επηρεάσω την τύχη του φακέλου;

Όχι. Ο εισαγγελέας λαμβάνει μόνος την απόφαση να θέσει στο αρχείο την υπόθεση χωρίς να δώσει συνέχεια, να απευθυνθεί στον ανακριτή, να σας κλητεύσει ή να σας καλέσει μέσω κλήτευσης ενώπιον του αρμόδιου επί της ουσίας δικαστηρίου ή να σας προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο διαγραφής της ποινικής δίωξης (συναλλαγή ή διαμεσολάβηση: στην περίπτωση αυτή, δεν θα διεξαχθεί δίκη, εάν πληρώσετε το πρόστιμο ή εάν τηρήσετε τους όρους που θα επιβληθούν κατά τη διαμεσολάβηση).

Ανάκριση από τον ανακριτή (3)

Η ανάκριση διεξάγεται υπό την καθοδήγηση και την εξουσία του ανακριτή στον οποίο απευθύνθηκε ο εισαγγελέας ή το εικαζόμενο θύμα αδικήματος μέσω καταγγελίας με παράσταση πολιτικής αγωγής.

Τι μπορεί να πράξει ο ανακριτής;

Μπορεί να εκτελέσει όλες τις πράξεις τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εισαγγελέας, καθώς και σημαντικά μέσα εξαναγκασμού: να εκδώσει ένταλμα σύλληψης, να ζητήσει την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών, να διενεργήσει έρευνες χωρίς τη συγκατάθεσή σας, να χρησιμοποιήσει ακόμη πιο εκτενείς μεθόδους έρευνας κ.λπ.

Ο ανακριτής οφείλει να με εξετάσει;

Η εξέταση από τον ανακριτή είναι υποχρεωτική μόνον σε περίπτωση έκδοσης εντάλματος σύλληψης.

Ο ανακριτής οφείλει να με ενημερώσει για την ύπαρξη φακέλου;

Ο ανακριτής οφείλει καταρχήν να σας απαγγείλει κατηγορίες εάν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής εις βάρος σας. Η απαγγελία κατηγοριών διεξάγεται κατόπιν ακρόασης ή ταχυδρομικώς, και σας παρέχει το δικαίωμα να ζητήσετε πρόσβαση στην ποινική δικογραφία καθώς και το δικαίωμα να ζητήσετε τη λήψη συμπληρωματικών ανακριτικών μέτρων.

Ο δικαστής μπορεί να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες μου;

Ναι, τηρώντας τις πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις που προβλέπονται στον νόμο.

Μπορώ να προβάλω αντίρρηση στην έρευνα;

Μπορεί να διεξαχθεί έρευνα στην κατοικία σας εάν εκδόθηκε ένταλμα έρευνας από τον ανακριτή, εφόσον η έρευνα διεξαχθεί από τις 5 π.μ. έως τις 9 μ.μ., χωρίς εξαιρέσεις.

Ο ανακριτής μπορεί να με εξαναγκάσει να δώσω δείγμα γενετικού υλικού (DNA);

Ναι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Τι μπορώ να κάνω κατά ανακριτικών πράξεων που θίγουν τα δικαιώματά μου;

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (πρβλ. διερεύνηση από τον εισαγγελέα).

Μπορώ να έχω πρόσβαση στον φάκελο κατά τη διερεύνηση;

Εάν είστε κατηγορούμενος χωρίς να τελείτε υπό κράτηση, μπορείτε να ζητήσετε πρόσβαση στον φάκελο μέσω αιτήματος προς τον ανακριτή, ο οποίος μπορεί να αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημά σας, αλλά πρέπει να αιτιολογήσει την άρνησή του. Εάν ο ανακριτής δεν απαντήσει ή εάν η απάντηση είναι αρνητική, μπορείτε να προσφύγετε ενώπιον του τμήματος απαγγελίας κατηγοριών.

Μπορώ να ζητήσω την εκτέλεση ορισμένων ανακριτικών πράξεων;

Ναι, ανεξάρτητα από το κατά πόσον τελείτε υπό κράτηση, μπορείτε να υποβάλετε σχετικό αίτημα. Ο ανακριτής μπορεί να αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημά σας, εάν θεωρεί ότι το μέτρο δεν είναι απαραίτητο για την αποκάλυψη της αλήθειας ή ότι μπορεί να αποβεί εις βάρος της ανάκρισης. Υπάρχει δυνατότητα άσκησης προσφυγής.

Ειδική περίπτωση: η προληπτική κράτηση (4)

Πώς διεξάγεται η εξέταση ενώπιον του ανακριτή;

Επί ποινή ακυρότητας του εντάλματος σύλληψης, πρέπει να διεξαχθεί εξέταση του υπόπτου πριν από την έκδοση εντάλματος σύλληψης 24 ώρες πριν από τη στέρηση της ελευθερίας. Η εξέταση πρέπει να αφορά ειδικότερα το ενδεχόμενο έκδοσης του εντάλματος και τα αδικήματα που προσάπτονται στον ύποπτο.

Ο δικηγόρος σας δεν μπορεί να είναι παρών κατά την εξέταση.

Μπορώ να ζητήσω ακρόαση από τον ανακριτή στη συνέχεια;

Μπορείτε να ζητήσετε ανακεφαλαιωτική εξέταση. Αυτή είναι η μόνη εξέταση στην οποία μπορεί να παρίσταται ο δικηγόρος σας.

Πότε μπορώ να δω τον δικηγόρο μου;

Μετά την πρώτη ακρόασή σας από τον ανακριτή.

Μπορώ να προσβάλω τη νομιμότητα ή τους λόγους του εντάλματος σύλληψης;

Δεν μπορείτε να προσφύγετε κατά της απόφασης έκδοσης εντάλματος σύλληψης εις βάρος σας.

Εντός πέντε ημερών από την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, πρέπει να εμφανισθείτε ενώπιον του συμβουλίου (chambre du conseil). Την προηγούμενη ημέρα, θα σας παρασχεθεί πρόσβαση στον φάκελό σας. Ο δικηγόρος σας ή εσείς μπορείτε να ζητήσετε την αποφυλάκισή σας.

Ο δικηγόρος σας μπορεί να επισημάνει παρατυπία στο ένταλμα σύλληψης κατά την πρώτη αυτή εμφάνιση ενώπιον του συμβουλίου (και σε δεύτερο βαθμό). Εάν η νομιμότητα του εντάλματος σύλληψης επιβεβαιωθεί, έχετε δικαίωμα προσφυγής. Θα παρουσιαστείτε ενώπιον του τμήματος απαγγελίας κατηγοριών (chambre des mises en accusation) εντός 15 ημερών. Σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών αυτών, θα αφεθείτε αμέσως ελεύθερος.

Η επιβεβαίωση της κράτησης ισχύει για έναν μήνα (ή τρεις μήνες). Μπορείτε, σε κάθε ακρόαση, να αμφισβητήσετε τη σκοπιμότητα του εντάλματος σύλληψης ή/και την ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ενοχής. Ο φάκελος θα τεθεί στη διάθεσή σας δύο ημέρες πριν από κάθε εμφάνιση ενώπιον του τμήματος απαγγελίας κατηγοριών.

Μπορώ να επικοινωνήσω με τρίτους ενώ βρίσκομαι στη φυλακή;

Μπορείτε να επικοινωνείτε πάντοτε με τον δικηγόρο σας.

Όμως, ο ανακριτής μπορεί να απαγορεύσει κάθε επικοινωνία σας με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο για μέγιστο διάστημα τριών ημερών.

Ποτέ μπορώ να αφεθώ ελεύθερος;

Οποτεδήποτε από τον ανακριτή ή με απόφαση των ανακριτικών δικαστηρίων κατά την εμφάνισή σας ενώπιόν τους. Η αποφυλάκιση μπορεί να γίνει υπό όρους ή με την καταβολή εγγύησης.

Κατάγομαι από άλλη χώρα. Πρέπει να είμαι παρών κατά την ανάκριση;

Μπορεί να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εάν υπάρχει κίνδυνος φυγοδικίας. Ο ανακριτής ή τα ανακριτικά δικαστήρια μπορούν να διατάξουν την αποφυλάκισή σας με εγγύηση. Το χρηματικό ποσό θα σας επιστραφεί εφόσον εμφανισθείτε σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Εάν αφεθείτε ελεύθερος, θα σας ζητηθεί να παρουσιαστείτε στις ακροάσεις και, καταρχήν, ενώπιον του αρμόδιου επί της ουσίας δικαστηρίου. Ο ανακριτής μπορεί να σας απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα, μέσω διάταξης αποφυλάκισης υπό όρους. Οι όροι αυτοί μπορούν να παραταθούν για τρίμηνες περιόδους. Μπορείτε να τους αμφισβητήσετε ενώπιον του συμβουλίου (chambre du conseil).

Περάτωση της ανάκρισης (5)

Τι μπορώ να κάνω εάν η διερεύνηση καθυστερεί;

Μετά την παρέλευση ενός έτους, μπορείτε να αποταθείτε, με αιτιολογημένη αίτηση, στο τμήμα απαγγελίας κατηγοριών το οποίο θα παρακολουθεί την εξέλιξη της διερεύνησης.

Οι κατηγορίες μπορούν να αλλάξουν πριν από τη δίκη;

Ο εισαγγελέας διαβάζει τον φάκελο που του διαβιβάζει ο ανακριτής και χαρακτηρίζει τις κατηγορίες στις οποίες ο κατηγορούμενος θα πρέπει να απαντήσει ενώπιον του δικαστηρίου. Μπορεί επίσης να λάβει αιτήματα μη άσκησης δίωξης ή ακόμη να ζητήσει από τον ανακριτή να διενεργήσει ορισμένα συμπληρωματικά διερευνητικά καθήκοντα. Ο ποινικός χαρακτηρισμός των πράξεων μπορεί να αλλάξει με την ευκαιρία αυτή από τον εισαγγελέα ή από το συμβούλιο (chambre du conseil) το οποίο αποφασίζει για την τύχη του φακέλου.

 

Μπορώ να παραδεχθώ την ενοχή μου πριν από τη δίκη για ορισμένες ή μερικές από τις κατηγορίες;

Όχι, θεωρείστε αθώος έως την οριστική καταδίκη σας από αρμόδιο επί της ουσίας δικαστήριο.

Πώς περατώνεται η ανάκριση;

Το συμβούλιο αποφασίζει, αφού ακούσει την έκθεση του ανακριτή, την ενδεχόμενη πολιτική αγωγή, τον εισαγγελέα και τον συνήγορο υπεράσπισης:

  • να παραπέμψει τον κατηγορούμενο ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου·
  • να μην ασκήσει δίωξη·
  • να δεχθεί την αναστολή της έκδοσης απόφασης: τα αδικήματα θεωρούνται ότι στοιχειοθετήθηκαν, αλλά δεν ανακοινώνεται καμία ποινή. Ο δικαστής ορίζει δοκιμαστική περίοδο, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από όρους που πρέπει να τηρηθούν·
  • να εφαρμόσει τον νόμο περί κοινωνικής υπεράσπισης (εσωτερικά).

Ποια είναι τα δικαιώματά μου στο στάδιο αυτό;

Μπορείτε να διαβάσετε τον φάκελό σας και να λάβετε αντίγραφα πριν από την ακρόαση ενώπιον του συμβουλίου. Μπορείτε επίσης να υποβάλετε αίτημα ζητώντας την εκτέλεση συμπληρωματικών διερευνητικών καθηκόντων. Εάν ο ανακριτής αρνηθεί να τα εκτελέσει, έχετε δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του τμήματος απαγγελίας κατηγοριών.

Μπορώ να ασκήσω έφεση;

Δεν μπορείτε να ασκήσετε έφεση κατά διάταξης παραπομπής, παρά μόνον σε περίπτωση παρατυπίας, παράλειψης ή λόγου ακυρότητας ο οποίος επηρεάζει μια ανακριτική πράξη, τη διεξαγωγή αποδείξεων ή σχετίζεται με τη διάταξη παραπομπής, εάν επικαλεσθείτε λόγο απαραδέκτου ή διαγραφής της ποινικής δίωξης.

Επιτρέπεται να κατηγορηθώ για αδίκημα για το οποίο έχω ήδη κατηγορηθεί σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Καταρχήν, όχι.

Τελευταία επικαιροποίηση: 05/07/2012

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.