About the network

National information about the contact points and functioning of the EJN (in civil and commercial matters)

What is the EJN (in civil and commercial matters)?

The European Union's wide variety of national legal systems and this diversity, together with new Union legislation, has led to a need to provide support and information through a specific network to authorities dealing with cross-border cases. These cases may cover business, consumer or employment disputes, divorce, child custody or succession issues. The Network brings together national authorities responsible for assisting local courts and was set up to facilitate judicial and legal cooperation between Member States. The EJN (in civil and commercial matters) was established by Council Decision 2001/470/EC of 28 May 2001 and started operating on 1 December 2002. This legal basis was modified once in 2009 (the consolidated version is available here). All Member States except Denmark participate in the EJN (in civil and commercial matters).

Have a look at the EJN's infographic!

The objectives of EJN (in civil and commercial matters)

Since its inception, the EJN (in civil and commercial matters) has been an important tool for providing support for the implementation of EU civil justice instruments in daily legal practice. The EJN (in civil and commercial matters) facilitates and supports relations between national judicial authorities through contact points in each Member State and thereby helps to facilitate cross-border cases. This cooperation between authorities aims to provide help for people involved in cross-border civil and commercial judicial cases.

Who are the EJN (in civil and commercial matters) members?

There are more than 500 members of the Network who fall under the five categories mentioned below. Each Member State has at least one contact point.

The Network is composed of

  • contact points designated by Member States;
  • bodies and central authorities specified in Union law or in international instruments whereby Member States are party, or in domestic law relating to judicial cooperation in civil and commercial matters;
  • liaison magistrates with responsibilities for cooperation in civil and commercial matters;
  • other judicial or administrative authorities responsible for judicial cooperation in civil and commercial matters whose membership is deemed to be useful by the Member State;
  • professional associations representing legal practitioners directly involved in the application of Union law and international instruments in civil and commercial matters at national level in the Member States

Please select the relevant country's flag to obtain detailed national information.

Last update: 30/05/2023

This page is maintained by the European Commission. The information on this page does not necessarily reflect the official position of the European Commission. The Commission accepts no responsibility or liability whatsoever with regard to any information or data contained or referred to in this document. Please refer to the legal notice with regard to copyright rules for European pages.

Over het netwerk - België

Contactpunten en Belgische leden van het netwerk

België heeft twee contactpunten aangewezen. Een daarvan is een rechter bij het Hof van Cassatie, die de betrekkingen van het netwerk met de leden van de rechterlijke macht coördineert; het andere contactpunt is een ambtenaar bij de Federale Overheidsdienst Justitie, werkzaam bij de Dienst Internationale Samenwerking in Burgerlijke Zaken.

Daarnaast bestaat het Belgische netwerk momenteel uit 15 rechters, leden op grond van artikel 2, lid 1, onder d), van Beschikking 2001/470/EG van de Raad. Voor elk rechtsgebied van de hoven van beroep zijn er drie of vier rechters aangewezen; ieder van hen is gespecialiseerd in familierecht, handelsrecht of procesrecht. Deze rechters zijn afkomstig van rechtbanken van verschillende niveaus (hoven van beroep, rechtbanken van eerste aanleg, rechtbanken van koophandel en vredegerechten).

Ook een vertegenwoordiger van de nationale raad van hoofdgriffiers is op grond van artikel 2, lid 1, onder d), lid van het Belgische netwerk.

België heeft ook vier vertegenwoordigers van juridische beroepen aangewezen als leden van het netwerk conform artikel 2, lid 1, onder e): een vertegenwoordiger van het notarisambt, een vertegenwoordiger van de gerechtsdeurwaarders en twee vertegenwoordigers van de Orde van advocaten (een vertegenwoordiger van de Frans- en Duitstalige balies en een vertegenwoordiger van de Vlaamse balies).

Tevens vindt er coördinatie plaats met de verschillende centrale autoriteiten die in het kader van diverse verordeningen zijn aangewezen (Verordening (EG) nr. 2201/2003, Verordening (EG) nr. 4/2009, Verordening (EG) nr. 1393/2001 enzovoort).

Verder zijn er contacten gelegd met de Belgische afdeling van het Europees Consumentencentrum.

Werkwijzen van het netwerk

Communicatie verloopt over het algemeen via e-mail. De informatie afkomstig van de Europese Commissie en met name van het Secretariaat wordt hoofdzakelijk via een van de contactpunten onder de leden verspreid. De leden nemen deel aan de vergaderingen van het netwerk al naargelang het onderwerp dat wordt behandeld. Bovendien wordt er eenmaal per jaar een bijeenkomst georganiseerd voor de Belgische rechters die lid zijn van het netwerk.

De leden worden regelmatig uitgenodigd om informatie over nieuwe wetgeving zo breed mogelijk te delen of om vragenlijsten onder hun collega's te verspreiden. Over het algemeen worden zowel de documentatie die door de Europese Commissie wordt gepubliceerd als nuttige links uitgebreid verspreid bij de rechtbanken. Een aantal leden van het netwerk is bovendien betrokken bij de publicatie van een nieuwsbrief over de Europese wetgeving (Eur-alert!).

Er is ook een samenwerkingsverband opgezet met het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding, zodat contactpunten en leden als sprekers kunnen worden betrokken bij de opleidingen die het instituut organiseert over recente Europese wetgeving en met name over de Europese en internationale justitiële samenwerking in burgerlijke en in handelszaken.

Voor de behandeling van specifieke vragen, bijvoorbeeld met betrekking tot de inhoud van een buitenlandse wet of over het verloop van een procedure in een grensoverschrijdend geval, wordt er in principe contact gelegd via e-mail tussen aan de ene kant het Belgische contactpunt en de Belgische rechter die de vraag in het kader van een lopende procedure heeft gesteld en aan de andere kant de contactpunten van de betrokken lidstaten.

Laatste update: 18/02/2021

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Bulgarije

Nationaal justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken

Het rechtskader van het Nationaal justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken in de Republiek Bulgarije (het nationale netwerk) is voorzien in de Operationele regels (Pravila za deynostta), aangenomen door de hoge raad van justitie (Vissh sadeben savet, VSS) bij besluit van 13 maart 2018, ter vervanging van de regels aangenomen bij besluit van 11 december 2014 en gewijzigd bij besluit van 19 maart 2015.

Het nationale netwerk heeft tot doel de benodigde ondersteuning te bieden aan de gerechtelijke autoriteiten bij het doeltreffend opstellen, overbrengen en uitvoeren van verzoeken om rechtshulp, statistieken inzake de internationale justitiële samenwerking door rechtbanken in Bulgarije te verzamelen en op te slaan, en om samen te werken met de contactpunten van het Europees justitieel netwerk en andere vergelijkbare instellingen.

De kamer van rechters (Sadiyska kolegiya) van de hoge raad van justitie is verantwoordelijk voor het functioneren van het nationale netwerk, voor zijn deelname aan nationale en internationale projecten, en voor zijn samenwerking met alle instellingen, organisaties en entiteiten, zowel nationaal als internationaal, die taken uitvoeren op het gebied van internationale rechtshulp. Het directoraat voor internationale betrekkingen en protocol (Direktsiya Mezhdunarodna deynost i protokol) van de hoge raad van justitie assisteert bij en coördineert de uitwisseling van informatie tussen de leden van het netwerk, de nationale contactpunten en de kamer van rechters. Methodologische begeleiding en coördinatie van de exploitatie van het nationale netwerk wordt verzorgd door de kamer van rechters via het comité inzake beoordelingen en vergelijkende onderzoeken (Komisiya po atestiraneto i konkursite).

Aanvulling

Kandidaat-leden van het nationale netwerk moeten rechters van een gemeentelijke en provinciale rechtbank of een hof van beroep zijn en voldoen aan bepaalde criteria met betrekking tot beroepsbekwaamheid en morele integriteit, vaardigheden op het gebied van vreemde talen enz. Na een vergelijkend onderzoek worden de rechters van het nationale netwerk aangewezen bij besluit van de kamer van rechters van de hoge raad van justitie voor een periode van vijf jaar. Het nationale netwerk omvat tot zeven rechters van elk beroepsdistrict en tot vijftien rechters van het beroepsdistrict Sofia. In uitdrukkelijk vermelde gevallen wordt het lidmaatschap van het netwerk beëindigd middels een met redenen omkleed besluit van de kamer van rechters van de hoge raad van justitie op voorstel van het comité inzake beoordelingen en vergelijkende onderzoeken.

Contactpunten

De kamer van rechters van de hoge raad van justitie wijst, op voorstel van het comité inzake beoordelingen en vergelijkende onderzoeken, contactpunten aan onder de leden van het netwerk: één contactpunt voor burgerlijke zaken en één contactpunt voor handelszaken, voor een periode van vijf jaar.

Taken

— De leden van het nationale netwerk assisteren de nationale contactpunten die deel uitmaken van het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken of andere internationale netwerken voor justitiële samenwerking en de nationale rechters in hun streven naar internationale justitiële samenwerking.

— In dit kader moeten de leden van het nationale netwerk waar nodig informeren, adviseren en coördineren en andere activiteiten uitvoeren om internationale justitiële samenwerking te vergemakkelijken in overeenstemming met de bevoegdheden van de respectieve justitiële autoriteiten in Bulgarije. De leden van het nationale netwerk moeten assistentie verlenen indien daarom is verzocht door een nationale rechter, openbaar aanklager, onderzoeksmagistraat of vertegenwoordiger van een centrale nationale instantie aan wie bevoegdheden zijn toegekend, overeenkomstig internationale en Europese wetgeving.

— De leden van het nationale netwerk faciliteren de organisatie van trainingen op het gebied van internationale justitiële samenwerking in het district waar zij hun taken uitvoeren.

— De leden van het nationale netwerk faciliteren rechters in hun streven naar internationale justitiële samenwerking in het relevante beroepsdistrict waarvoor zij verantwoordelijk zijn.

— De leden van het nationale netwerk doen onderzoek naar Europese en nationale jurisprudentie en tussentijdse wijzigingen in de samenwerking in burgerlijke en handelszaken, en geven bekendheid aan deze onderzoeken en verspreiden ze.

— De leden van het nationale netwerk stellen driemaandelijkse activiteitenoverzichten op voor het relevante beroepsdistrict in verband met de uitvoering van Gemeenschaps- en internationaal recht en internationale justitiële samenwerking en sturen deze overzichten naar een actuele database van de hoge raad van justitie die telkens wordt bijgewerkt en voorzien de nationale contactpunten van een elektronische versie van de gerechtelijke instrumenten in burgerlijke en handelszaken van de rechtbanken in het betreffende beroepsdistrict waar EU-wetgeving wordt toegepast, zodat de vereiste database kan worden bijgehouden.

— Zij voeren tevens door de kamer van rechters van de hoge raad van justitie gegeven aanvullende opdrachten uit als het nodig is informatie te verstrekken, een onderzoek uit te voeren, trainingen te geven of andere activiteiten met betrekking tot internationale justitiële samenwerking uit te voeren.

— De leden van het nationale netwerk houden een actuele database van contactgegevens (e-mailadressen, andere adressen voor correspondentie, telefoonnummers) en een database van de jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Hof van Justitie van de Europese Unie bij, die wordt gepubliceerd op website van de hoge raad van justitie onder Justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken.

— Alle leden van het nationale netwerk vervullen hun taken binnen het relevante beroepsdistrict.

— De leden van het nationale netwerk nemen deel aan een jaarlijkse vergadering die plaatsvindt in februari en waar een activiteitenverslag van het netwerk van het voorgaande kalenderjaar wordt vastgesteld; het activiteitenverslag wordt opgesteld door het nationale contactpunt op basis van jaarlijkse activiteitenverslagen die voor 15 januari door de leden worden ingediend.

— Na deelname aan de periodieke vergaderingen van de contactpunten van het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken, dienen de deelnemers een verslag in bij de kamer van rechters van de hoge raad van justitie, dat wordt gepubliceerd op de website van de hoge raad van justitie onder Internationale samenwerking, Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken, om bekendheid te geven aan hun activiteiten.

Laatste update: 10/07/2021

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Tsjechië

Tsjechië heeft op dit moment zes contactpunten van het Europees justitieel netwerk, waarvan vijf in het ministerie van Justitie van de Tsjechische Republiek en één in Brussel (Permanente Vertegenwoordiging van de Tsjechische Republiek bij de Europese Unie).

De contactpunten van het Europees justitieel netwerk van Tsjechië communiceren met de contactpunten in andere lidstaten van de Europese Unie, beantwoorden vragen van rechtbanken en notarissen met betrekking tot onder andere informatie over het buitenlands recht en verzoeken met betrekking tot rogatoire commissies met name volgens Verordening nr. 1206/2001 betreffende bewijsverkrijging en Verordening (EG) nr. 1393/2007 inzake betekening en kennisgeving.

Naar aanleiding van de Beschikking van de Raad van 28 mei 2001 betreffende de oprichting van een Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken (2001/470/EG) is er in Tsjechië in 2004 een nationaal justitieel netwerk opgezet (hierna te noemen het “Netwerk”), dat is gericht op samenwerking in burgerlijke en handelszaken. Het Netwerk dient ervoor te zorgen dat Tsjechië op efficiënte wijze deelneemt aan het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken.

De leden van het Netwerk zijn rechters, vertegenwoordigers van de Tsjechische balie, vertegenwoordigers van de Tsjechische Kamer van notarissen, vertegenwoordigers van de Kamer van gerechtsdeurwaarders van Tsjechië, vertegenwoordigers van het Bureau voor internationale rechtsbescherming van kinderen, vertegenwoordigers van het Europees Consumenten Centrum, vertegenwoordigers van de rechtenfaculteit van de Karelsuniversiteit Praag en aangewezen werknemers van het ministerie van Justitie.

De leden van het Netwerk nemen voornamelijk deel aan de activiteiten van het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken en aan de uitvoering van de daarmee verband houdende taken, aan de activiteiten van de werkgroepen en de comités van de Raad en de Commissie van de EU in burgerlijke en handelszaken. Zij geven hun mening over de wetsvoorstellen van de Europese Unie en over de andere projecten betreffende de justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken.

Op dit moment heeft het Netwerk circa 130 leden, die eenmaal per jaar bijeenkomen tijdens bijeenkomsten die georganiseerd worden door het ministerie van Justitie. Op de agenda van deze bijeenkomsten staan onder andere actuele kwesties met betrekking tot het Europees justitieel netwerk, het functioneren van het Europees e-justitieportaal en de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de EU. Tijdens deze bijeenkomsten hebben de leden van het Netwerk de unieke mogelijkheid om elkaar persoonlijk te ontmoeten en hun praktijkervaring met betrekking tot het toepassen van de instrumenten van de Unie te delen.

De leden van het Netwerk ontvangen compendiums en andere publicaties die in het kader van het Europees justitieel netwerk zijn opgesteld.

De leden van het Netwerk kunnen per e-mail informeel communiceren. Het Netwerk heeft zijn eigen distributielijst met een e-mailadres; de leden kunnen vragen sturen en hun ervaring delen. Dankzij dit communicatiekanaal kan de minister van Justitie de leden van het Netwerk snel in kennis stellen van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van justitiële samenwerking in de EU.

Laatste update: 25/02/2021

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Duitsland

Aangezien Duitsland een federale structuur heeft, is er in iedere deelstaat (of in ieder federaal contactcentrum van het EJN) een specifiek contactcentrum. Het federale contactcentrum is gevestigd in het hoofdkantoor van het Duitse federale bureau voor justitie (Bundesamt für Justiz). Afhankelijk van de organisatie van iedere deelstaat zijn de contactcentra gevestigd in een rechtbank (Beieren: gerechtshof van München (Oberlandesgericht München), Bremen: arrondissementsrechtbank van Bremen (Landgericht Bremen), Hamburg: kantonrechtbank van Hamburg (Amtsgericht Hamburg), Hessen: gerechtshof van Frankfurt am Main (Oberlandesgericht Frankfurt am Main), Nedersaksen: gerechtshof van Celle (Oberlandesgericht Celle), Noordrijn-Westfalen: gerechtshof van Düsseldorf (Oberlandesgericht Düsseldorf) en Saksen: gerechtshof van Dresden) (Oberlandesgericht Dresden), of in het ministerie van Justitie (Landesjustizministerium). In totaal zijn er in Duitsland 17 contactcentra voor het EJN. Het federale contactcentrum beantwoordt inkomende en uitgaande verzoeken en is verantwoordelijk voor de coördinatie van het nationale netwerk. Tevens organiseert het onder andere de Europese dag van het recht en de bijeenkomsten van de Duitse leden van het EJN.

De verschillende taken zijn onderling verdeeld tussen de contactcentra van de deelstaten en het federale contactcentrum. Alle verzoeken om informatie met betrekking tot het Duitse burgerlijke of handelsrecht of de organisatie van het rechtsstelsel worden behandeld door het federale contactcentrum. Verzoeken om informatie met betrekking tot een concrete procedure worden daarentegen doorgaans behandeld door het contactcentrum van de deelstaat waar de gerechtelijke procedure loopt. Alle Duitse contactcentra staan echter op voet van gelijkheid, dat wil zeggen dat alle verzoeken aan alle 17 Duitse contactcentra kunnen worden gericht en dat het federale contactcentrum eveneens kan worden geraadpleegd voor specifieke procedures. De bovenbedoelde interne taakverdeling zorgt ervoor dat het meest deskundige contactcentrum reageert.

Naast de contactcentra staan de rechtbanken in Duitsland eveneens vier magistraten ter beschikking die zijn gespecialiseerd in het vakgebied van Verordening (EU) 2019/1111 (Brussel II ter-verordening) en waarvan de verantwoordelijkheden eveneens krachtens een interne overeenkomst zijn verdeeld over de deelstaten. Voor externe zaken kan eveneens contact worden opgenomen met elk van de vier magistraten. De eventuele overdracht aan andere bevoegde personen gebeurt direct, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met de interne taakverdeling, maar ook met de taalkundige vaardigheden, specifieke vaardigheden en de kennis van een specifieke zaak.

Daarnaast is een Duitse verbindingsfunctionaris binnen het Franse ministerie van Justitie verantwoordelijk voor de Duits-Franse rechtsbijstand. Als in afzonderlijke gevallen verzoeken vanuit Frankrijk om rechtsbijstand problemen opleveren of als de inhoud van het Franse recht moet worden vastgesteld, kan de Duitse verbindingsfunctionaris om ondersteuning worden gevraagd, naast het gebruikelijke kanaal van de contactcentra.

Conform artikel 2, lid 1, punt e), van Beschikking 2001/470/EG van de Raad van 28 mei 2001 betreffende de oprichting van een Europese justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken, laatstelijk gewijzigd bij Beschikking nr. 568/2009/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 juni 2009 tot wijziging van Beschikking nr. 2001/470/EG van de Raad van 28 mei 2001 betreffende de oprichting van een Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken, heeft Duitsland de federale kamer van advocaten (Bundesrechtsanwaltskammer), de federale kamer van notarissen (Bundesnotarkammer), de kamer van octrooigemachtigden (Patentanwaltskammer), de Duitse vereniging van advocaten (Deutscher Anwaltverein), de Duitse bond van gerechtsdeurwaarders (Deutscher Gerichtsvollzieher Bund e.V.) en de bond van Duitse justitiële ambtenaren (Bund Deutscher Rechtspfleger) benoemd als leden van het EJN.

De andere leden van het EJN van Duitsland zijn de centrale organen in het kader van Verordening (EU) 2020/1784 inzake de betekening en de kennisgeving in de lidstaten van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken in burgerlijke of handelszaken (verordening inzake de betekening of kennisgeving van stukken) en in het kader van Verordening (EU) 2020/1783 betreffende de samenwerking tussen de gerechten van lidstaten op het gebied van bewijsverkrijging in burgerlijke en handelszaken (verordening inzake bewijsverkrijging). Deze centrale organen en de gerechtelijke autoriteiten van de deelstaten maken het in het kader van rechtshulp in burgerlijke zaken mogelijk om constant informatie over te dragen aan de rechtbanken, aanvullende maatregelen te treffen en bijstand te verlenen aan de rechtbanken op het gebied van betekening of kennisgeving en bewijsverkrijging in het buitenland. Verder zijn ook de centrale autoriteit op grond van Verordening (EU) 2019/1111 (Brussel II ter-verordening) en de centrale autoriteit op grond van Verordening (EG) nr. 4/2009 van de Raad van 18 december 2009 betreffende de bevoegdheid, het toepasselijke recht, de erkenning en de tenuitvoerlegging van beslissingen, en de samenwerking op het gebied van onderhoudsverplichtingen (de alimentatieverordening) leden van het EJN.

Meer informatie over het EJN in Duitsland en over de contactpersonen staat op de website van het federale bureau voor justitie (Bundesamt für Justiz) (De link wordt in een nieuw venster geopend.http://www.bundesjustizamt.de/).

Laatste update: 03/04/2024

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Let op: de oorspronkelijke versie van deze pagina (Ests) is onlangs gewijzigd. Aan de vertaling in het Nederlands wordt momenteel gewerkt.
De volgende vertalingen zijn al beschikbaar: Engels

Over het netwerk - Estland

In Estland zijn de contactpunten van het netwerk twee adviseurs voor internationale justitiële samenwerking van het ministerie van Justitie, die beiden ook de functie van vertegenwoordiger van de centrale autoriteit vervullen. De contactpunten hebben de volgende hoofdtaken:

  • zorgen dat de plaatselijke justitiële instellingen algemene informatie krijgen over de Europese en internationale wetgeving op het gebied van justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken;
  • verstrekken van alle informatie aan de andere contactpunten, organisaties en justitiële autoriteiten van de lidstaat die nodig is voor een goede justitiële samenwerking tussen de lidstaten, teneinde hen te helpen bij het voorbereiden van rechtshulpverzoeken en het leggen van de juiste rechtstreekse contacten;
  • verstrekken van alle informatie die bevorderlijk is voor de tenuitvoerlegging van het Europese recht of van andere wetgeving die op grond van een internationaal rechtsinstrument van toepassing is;
  • zoeken naar oplossingen voor eventuele problemen die zich voordoen in de context van een rechtshulpverzoek;
  • bevorderen van de verwerking van rechtshulpverzoeken in de betreffende lidstaat, met name wanneer de justitiële autoriteiten van die lidstaat meerdere verzoeken indienen die in een andere lidstaat moeten worden uitgevoerd;
  • bijdragen aan het informeren van het publiek, via de website van het netwerk, over de justitiële samenwerking in de Europese Unie op het gebied van burgerlijke en handelszaken, het Europese en internationale recht en het nationale recht van de lidstaten, met name wat betreft de toegang tot de rechter;
  • mee-organiseren van bijeenkomsten binnen het netwerk en het bijwonen daarvan;
  • assisteren bij het opstellen en bijwerken van informatie voor het publiek;
  • zorgen dat de leden van het netwerk op nationaal niveau met elkaar overleggen;
  • tweemaal per jaar opstellen van een activiteitenverslag, waarin eventueel de beste praktijken van het netwerk zijn opgenomen, en presenteren van het verslag tijdens de ledenvergadering van het netwerk, en daarbij met name focussen op het verbeteren van de werking van het netwerk.

De verbindingsmagistraat van het netwerk is een rechter van de rechtbank van eerste aanleg (Maakohus) van Viru, die Estland eveneens vertegenwoordigt binnen het netwerk van rechters dat is opgericht in het kader van de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht. De verbindingsmagistraat heeft als taak de ambtenaren van rechtbanken te adviseren op het gebied van civiel recht en handelsrecht van de Europese Unie en ervaringen uit te wisselen over de tenuitvoerlegging van uiteenlopende wetgeving.

In 2011, na de inwerkingtreding van de tweede beschikking over het EJN in burgerlijke en handelszaken (EJN-civiel), waarmee de activiteiten van het netwerk werden uitgebreid naar beroepsorganisaties, zijn de volgende organisaties in Estland lid geworden van het EJN-civiel:

  • de Kamer van gerechtsdeurwaarders en bewindvoerders (Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koda) als vertegenwoordiger van de gerechtsdeurwaarders en bewindvoerders;
  • de Unie van Estlandse juristen (Eesti Juristide Liit) als vertegenwoordiger van de advocaten en notarissen.

De Kamer van gerechtsdeurwaarders en bewindvoerders werd tijdens bijeenkomsten vertegenwoordigd door verschillende vertegenwoordigers van beroepsorganisaties, afhankelijk van het onderwerp dat werd behandeld. In 2022 is het eerste specifieke contactpunt aangewezen.

De Unie van Estlandse juristen werd vertegenwoordigd door haar directeur.

De vertegenwoordigers van beroepsorganisaties hebben de volgende taken:

  • uitwisselen van ervaringen en informatie die verband houden met een doeltreffende en concrete toepassing van de Europese en internationale wetgeving;
  • meewerken aan het opstellen en bijwerken van informatiepagina’s;
  • als beroepsorganisatie deelnemen aan de bijeenkomsten.

Het contactpunt nodigt, afhankelijk van het thema van de netwerkvergadering, eveneens andere nationale deskundigen uit om hun ervaringen te delen. Behalve de verbindingsmagistraat hebben eerder ook andere rechters deelgenomen aan de verschillende bijeenkomsten, evenals bijvoorbeeld vertegenwoordigers van andere ministeries, de Kamer van notarissen, adviseurs van het Hooggerechtshof, een vertegenwoordiger van het instituut voor consumentenbescherming en docenten van de Universiteit van Tartu.

Laatste update: 25/09/2023

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Ierland

Contactpunten

Er zijn twee contactpunten voor Ierland. Er is een contactpunt voor de District en Circuit Courts en een contactpunt voor de hogere gerechten (High Court, Court of Appeal en Supreme Court). De contactpunten werken nauw samen en plegen overleg over aangelegenheden die verband houden met het netwerk. De contactpunten voor Ierland zijn ondergebracht bij de Courts Service in Dublin. Hoewel zij een afzonderlijke jurisdictie hebben, overlappen de werkzaamheden van deze contactpunten, die elk als enige verantwoordelijk zijn voor het netwerk in hun directoraten. Vragen via het EJN moeten worden gericht aan het contactpunt dat bevoegd is voor de betrokken jurisdictie. De contactpunten werken in afzonderlijke kantoren, maar wel binnen de directoraten van de Courts Service of Ireland in Dublin. De werkzaamheden van het netwerk worden gecombineerd met andere taken. In het kader van de netwerkactiviteiten kan het contactpunt andere collega's echter om hulp en bijstand vragen. De contactpunten onderhouden regelmatig contact per e-mail, telefoon en via persoonlijke ontmoetingen met leden van het EJN-netwerk in Ierland, met inbegrip van de centrale autoriteiten, de directeur Operations bij het Supreme en High Court en de directeur Reform and Development bij de Courts Service [leden in de zin van artikel 2, lid 1, onder d)], en medewerkers van het Department of Justice and Law Reform [leden in de zin van artikel 2, lid 1, onder d)]. De contactpunten plegen ook regelmatig overleg met de betrokken vertegenwoordigers van de rechterlijke macht over de ontwikkelingen binnen het EJN.

De werking van het EJN in Ierland

Er is geen formeel nationaal netwerk in Ierland. Er is een netwerk van personen die deskundig zijn op bepaalde beleidsterreinen en tot wie het contactpunt zich kan wenden voor antwoorden op gestelde vragen.

Het contactpunt werkt nauw samen met andere personen die sensu lato lid zijn van het netwerk in Ierland, onder wie een aantal rechters die specialistische vaardigheden op specifieke rechtsgebieden hebben of die zijn belast met het leggen van internationale contacten. De contactpunten zijn bereikbaar per e-mail. Het contactpunt zorgt ervoor dat de relevante beleids-, administratieve of gerechtelijke deskundigen worden geraadpleegd voordat belangrijke vergaderingen van het netwerk plaatsvinden en dat notulen van vergaderingen en relevante actiepunten op passende wijze worden verspreid.

Het contactpunt heeft ook regelmatig contact met het ministerie van Justitie over beleidskwesties en met de centrale autoriteit over familiale onderhoudsverplichtingen en grensoverschrijdende aangelegenheden.

Verstrekking van informatie

Er is geen nationale website voor het EJN in Ierland. Informatie wordt verstrekt via de website van de Courts Service en andere bestaande websites van verschillende ministeries in Ierland. Het contactpunt werkt samen met andere contactpunten en andere ministeries bij het beschikbaar stellen van verschillende informatiebronnen voor de EJN-lidstaten en het EJN‑netwerk.

Laatste update: 12/04/2023

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Griekenland

Structuur van het netwerk

Aantal contactpunten: er zijn tweeëntwintig contactpunten aangewezen. Negentien contactpunten zijn magistraten die deelnemen aan het nationale netwerk en tegelijkertijd de functie van rechter vervullen. De drie andere contactpunten maken deel uit van de centrale dienst van het ministerie van Justitie, Transparantie en Mensenrechten en werken met name op de afdeling Internationale justitiële samenwerking in burgerlijke en strafzaken, die optreedt als centrale autoriteit voor de toepassing van Verordening (EG) nr. 2201/2003 (“Brussel II bis”) betreffende beslissingen in huwelijkszaken en inzake de ouderlijke verantwoordelijkheid (ter aanvulling op het Verdrag van ‘s-Gravenhage van 1980 inzake de burgerrechtelijke aspecten van internationale ontvoering van kinderen), van Verordening (EG) nr. 4/2009 (betreffende onderhoudsverplichtingen) en van Richtlijn 2002/8/EG (betreffende rechtsbijstand), en als centraal orgaan voor de toepassing van Verordening (EG) nr. 1206/2001 (bewijsverkrijging) en van Verordening (EG) nr. 1393/2007 (betekening en kennisgeving van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken).

Nationaal netwerk: er is een informeel nationaal netwerk gevormd. Dit netwerk heeft een gecentraliseerde structuur die voornamelijk bestaat uit de centrale autoriteit, de magistraten die werkzaam zijn in de hoofdstad en drie vertegenwoordigers van juridische beroepen (verenigingen van advocaten, gerechtsdeurwaarders en notarissen). De afdeling van het ministerie die verantwoordelijk is voor de internationale justitiële samenwerking in burgerlijke en strafzaken, dient de werkzaamheden van het Europees justitieel netwerk te volgen en de activiteiten van de contactpunten op nationaal niveau te coördineren wat betreft de verplichtingen van Griekenland in het kader van het EJN en de informatie die op het Europees e-justitieportaal wordt gepost. Dankzij de bijdrage van de nationale contactpunten van het netwerk worden er informatiebladen gecreëerd en worden de officiële mededelingen van Griekenland over de wetgeving van de Europese Unie betreffende justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken bijgewerkt, worden er vragenlijsten van het EJN of de EU-instellingen ingevuld en wordt er antwoord gegeven op de vragen van andere contactpunten of de EU-autoriteiten, voornamelijk met betrekking tot de toepassing van de EU-wetgeving in Griekenland.

Er vinden regelmatig bijeenkomsten plaats onder coördinatie van de afdeling internationale justitiële samenwerking in burgerlijke en strafzaken, meestal twee tot vier keer per jaar. Deze bijeenkomsten zijn gericht op de uitwisseling van standpunten, ervaringen en informatie over kwesties aangaande justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken. De agenda bevat voornamelijk kwesties waarover is gesproken tijdens bijeenkomsten van het EJN op Europees niveau, eventuele problemen in verband met de tenuitvoerlegging van EU-wetgeving (verordeningen/richtlijnen) op nationaal niveau en de verplichtingen van Griekenland in het kader van het EJN en het e-justitieportaal (zoals hierboven reeds vermeld).

Verspreiding van informatie onder het publiek

De website van het ministerie van Justitie, Transparantie en Mensenrechten verwijst specifiek naar het bestaan van het EJN. Deze website wordt op dit moment bijgewerkt om een volledige en duidelijke beschrijving te geven van de rol en het nut van het EJN wat betreft de EU-wetgeving op het gebied van justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken.

Op nationaal niveau wordt informatie over EU-wetgeving op het gebied van justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken verspreid door brochures en folders over het EJN uit te delen en door in de hoofdstad en andere steden congressen en conferenties te organiseren over de ontwikkelingen in de Europees wetgeving op het gebied van justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken en over de gevolgen op nationaal niveau (tijdens bepaalde van deze evenementen nemen leden van het nationale netwerk deel als hoofdsprekers). Deze evenementen worden georganiseerd door het ministerie, de balie van advocaten, de nationale school voor magistraten, de Raad van State, de verenigingen van juristen op burgerlijk en handelsgebied, etc.

De conferentie die wordt georganiseerd ter gelegenheid van de Europese dag voor Justitie, die als doel heeft Europese juristen bewust te maken en een dialoog op gang te brengen over de ontwikkeling van wetgevingsinitiatieven van de Europese Unie, vindt de afgelopen jaren bijna ieder jaar plaats onder leiding van het ministerie van Justitie, Transparantie en Mensenrechten.

Laatste update: 11/12/2017

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Spanje

De werking van het netwerk in Spanje

Krachtens artikel 33 van wet 16/2015 van 7 juli 2015 inzake de status van het nationale lid van Spanje bij Eurojust, jurisdictiegeschillen, internationale netwerken voor justitiële samenwerking en de naar het buitenland gedetacheerde ambtenaren van het ministerie van Justitie, valt het benoemen en uit hun functie ontheffen van de Spaanse contactpunten voor de internationale netwerken voor justitiële samenwerking in Spanje overeenkomstig de voorwaarden van de regeling waarbij zij zijn opgezet, onder het ministerie van Justitie.

De te benoemen personen moeten aantoonbare ervaring op het vlak van internationale gerechtelijke samenwerking hebben en het Engels of Frans goed beheersen, naargelang wat van toepassing is, en moeten ten minste de rechterlijke macht, het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie vertegenwoordigen. Het is daarom de verantwoordelijkheid van de algemene raad van de rechterlijke macht (Consejo General del Poder Judicial) en de procureur-generaal (Fiscal General del Estado) om de minister van Justitie voorstellen te doen voor de benoeming en het ontslag van contactpunten voor de betreffende functies. De status van contactpunt vervalt op het moment dat de betrokkene niet langer werkzaam is voor de instelling die hem heeft voorgedragen voor de benoeming. Hiervan moet het ministerie van Justitie in kennis worden gesteld, dat op zijn beurt het secretariaat van het netwerk op de hoogte moet brengen.

De Spaanse contactpunten voor de internationale netwerken voor justitiële samenwerking zijn actieve bemiddelaars en hebben als taak de samenwerking tussen de rechterlijke instanties van de verschillende lidstaten te vergemakkelijken. Zij staan ter beschikking van de betrokken Spaanse autoriteiten en de andere contactpunten en verstrekken de juridische en praktische gegevens die noodzakelijk zijn om de justitiële samenwerking te verbeteren. De Spaanse contactpunten moeten jaarlijks statistische gegevens met betrekking tot hun werkzaamheden verstrekken aan de instelling waartoe zij behoren.

Contactpunten

In Spanje ressorteren de contactpunten van het netwerk onder het ministerie van Justitie, de algemene raad van de rechterlijke macht en het parket-generaal (Fiscalía General del Estado). Op dit moment zijn er acht contactpunten, die als volgt zijn verdeeld:

  • zes contactpunten aangewezen door het ministerie van Justitie – twee in het subdirectoraat-generaal voor internationale justitiële samenwerking (Subdirección General de Cooperación Jurídica Internacional) en vier griffiers van de rechtbank (Letrados de la Administración de la Justicia);
  • één contactpunt aangewezen door de hoge raad van de rechterlijke macht;
  • één contactpunt aangewezen door de procureur-generaal.

Centrale autoriteit

In Spanje is het directoraat-generaal voor internationale justitiële samenwerking en mensenrechten (Dirección General de Cooperación Jurídica Internacional y Derechos Humanos) van het ministerie van Justitie de centrale autoriteit op het gebied van internationale justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken.

Verbindingsmagistraten

In Spanje is reeds in een wettelijke bepaling vastgelegd dat vooraanstaande verbindingsmagistraten van een lidstaat van de Europese Unie contactpunten van het Europees justitieel netwerk worden en fungeren als contactpunten overeenkomstig artikel 34 van wet 16/2015 van 7 juli 2015. Deze status eindigt wanneer hun status als verbindingsmagistraat eindigt. Spanje heeft in de volgende landen een verbindingsmagistraat aangewezen: het Verenigd Koninkrijk en Ierland, de Verenigde Staten en Canada, Marokko, België, Nederland en het Groothertogdom Luxemburg.

Andere gerechtelijke of administratieve autoriteiten met verantwoordelijkheid voor justitiële samenwerking

In Spanje bestaan de hieronder genoemde interne mechanismen voor internationale justitiële samenwerking.

  • Het Spaans justitieel netwerk voor internationale justitiële samenwerking (Red Española de Cooperación Judicial Internacional, REJUE), dat onder de algemene raad van de rechterlijke macht valt en tot taak heeft Spaanse rechterlijke instanties op verzoek bij te staan bij verzoeken op het gebied van justitiële samenwerking die zij bij de uitoefening van hun gerechtelijke taken indienen of ontvangen, alsook andere leden van de netwerken voor justitiële samenwerking bij te staan. De leden van het Spaans justitieel netwerk voor internationale justitiële samenwerking kunnen hun lidmaatschap van dit netwerk combineren met hun lidmaatschap van de netwerken voor Europese justitiële samenwerking. De Spaanse magistraten van het Spaans justitieel netwerk voor internationale justitiële samenwerking (civiele kamer) zijn ook lid van het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken en hebben als zodanig de taak contacten met hun collega’s in andere landen van het netwerk bij de uitoefening van hun taken te faciliteren.
  • Het netwerk van procureurs voor internationale juridische samenwerking (Red de Fiscales de Cooperación Jurídica Internacional), dat in 2002 is opgericht om elke procureur-generaal gespecialiseerd advies te verlenen in zaken waarbij internationale justitiële samenwerking noodzakelijk is.
  • De procureurs van dit netwerk, allen deskundigen op het gebied van internationale samenwerking, helpen internationale justitiële bijstand snel en effectief te kanaliseren, te sturen en te verlenen.
  • Het netwerk van griffiers van de rechtbank (Red de Letrados de la Administración de Justicia, RECILAJ) heeft een coördinerende rol op nationaal niveau en is in 2010 opgezet door het ministerie van Justitie. Het bestaat uit griffiers van de rechtbank die zijn gespecialiseerd in internationale justitiële samenwerking en helpt de verschillende gerechtelijke diensten bij het beantwoorden van vragen met betrekking tot internationale justitiële samenwerking.

Beroepsorganisaties

Spanje kent onder meer de volgende beroepsorganisaties voor rechtsbeoefenaren die rechtstreeks bijdragen aan de toepassing van handelingen van de Unie en internationale rechtsinstrumenten voor justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken:

  • de algemene orde van notarissen (Consejo General del Notariado);
  • de algemene orde van Spaanse advocaten (Consejo General de la Abogacía Española);
  • de vereniging van vastgoed- en handelsregistrators in Spanje (Colegio de Registradores de la Propiedad y Mercantiles de España); en
  • de algemene orde van juridisch vertegenwoordigers in Spanje (Consejo General de Procuradores de España).

Informatie over het netwerk

Het Spaanse ministerie van Justitie, dat informatie verstrekt over internationale justitiële samenwerking en internationale justitiële bijstand, heeft op zijn website ook een link geplaatst naar de website van het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken: De link wordt in een nieuw venster geopend.Internationale juridische samenwerking (mjusticia.gob.es)

De algemene raad van de rechterlijke macht in Spanje geeft op zijn website informatie over het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken De link wordt in een nieuw venster geopend.https://www.poderjudicial.es/cgpj/es/Temas/Redes-Judiciales/Otras-redes-judiciales/Red-Judicial-Europea-Civil-y-Mercantil/. Hier staan ook links naar de Europese justitiële atlas voor burgerlijke zaken en handelszaken en naar het Europees e-justitieportaal.

Tot slot geeft ook de procureur-generaal informatie over het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken op zijn website op dit De link wordt in een nieuw venster geopend.adres.

Laatste update: 28/03/2024

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Let op: de oorspronkelijke versie van deze pagina (Frans) is onlangs gewijzigd. Aan de vertaling in het Nederlands wordt momenteel gewerkt.

Over het netwerk - Frankrijk

In Frankrijk maken rechters, advocaten, notarissen en gerechtelijke commissarissen onderdeel uit van het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken. Het blijft echter openstaan voor alle beoefenaars van juridische beroepen die daarin geïnteresseerd zijn, met name wanneer zij meewerken aan de tenuitvoerlegging van het Unierecht in burgerlijke en handelszaken (griffiers, directeuren van griffiediensten, rechters en griffiers van handelsrechtbanken).

Sinds de oprichting van het netwerk heeft als Frans contactpunt altijd een rechter gefungeerd die werkzaam is bij het directoraat burgerlijke zaken van het ministerie van Justitie. Meer bepaald werkt deze rechter bij de afdeling wederzijdse rechtshulp, internationaal privaatrecht en Europees recht (Département de l’entraide, du droit international privé et européen, DEDIPE), die is aangewezen als centrale autoriteit voor de toepassing van talloze instrumenten op het gebied van internationale samenwerking in burgerlijke en handelszaken. Het contactpunt biedt Franse rechtsbeoefenaars en andere Europese leden van het netwerk expertise op het gebied van de justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken en hulp bij het wegnemen van belemmeringen in grensoverschrijdende zaken.

Het Franse netwerk is op nationaal en lokaal niveau georganiseerd. Zo is zowel bij elk gerechtshof (cour d’appel) in Frankrijk als bij het hof van cassatie (Cour de cassation) een rechter als contactpersoon (magistrat référent) aangewezen. Zijn taak bestaat erin om de samenwerking op lokaal niveau te faciliteren en om rechters te informeren over de toepassing van de instrumenten van justitiële samenwerking in burgerlijke zaken, en met name over het recht van de Unie. De contactpersonen bij de gerechtshoven en het hof van cassatie kunnen problemen met de toepassing van de Europese wetgeving melden bij het nationaal contactpunt, dat die problemen vervolgens voorlegt aan het secretariaat van het netwerk bij de Europese Commissie.

De andere beroepsgroepen zijn leden en nemen deel aan de activiteiten van het netwerk via hun nationale vertegenwoordigende organisatie:

- De gerechtelijke commissarissen (voorheen gerechtsdeurwaarders) worden vertegenwoordigd door de De link wordt in een nieuw venster geopend.nationale kamer van gerechtelijke commissarissen (Chambre nationale des commissaires de justice).

- De advocaten worden vertegenwoordigd door de De link wordt in een nieuw venster geopend.nationale raad van de balies (Conseil national des barreaux) en door de De link wordt in een nieuw venster geopend.delegatie van de orde van Franse balies (Délégation des barreaux de France), delegatie van de nationale raad van de balies te Brussel. Op de website van de delegatie van de orde van Franse balies is onder “Infos prof.” – “Le Réseau Judiciaire Européen” veel informatie te vinden over de betrokkenheid van het netwerk van advocaten in Frankrijk.

- De notarissen worden vertegenwoordigd door de De link wordt in een nieuw venster geopend.hoge raad voor het notariaat (Conseil supérieur du notariat).

Voorts maken de Franse verbindingsmagistraten die werkzaam zijn in landen van de Europese Unie, ook onderdeel uit van het netwerk, alsmede de centrale autoriteiten die zijn aangewezen voor de toepassing van de instrumenten voor samenwerking in burgerlijke en handelszaken (bijvoorbeeld het bureau voor de inning van onderhoudsbijdragen (Bureau de recouvrement des créances alimentaires bij het ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken).

Via het project CLUE (Connaître la législation de l’Union européenne, de wetgeving van de Europese Unie kennen), dat mogelijk is gemaakt door een subsidie van het programma Justitie van de Europese Commissie, zijn en worden er tal van acties en activiteiten ondernomen om in Frankrijk meer bekendheid te geven aan het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken.

Dankzij het project CLUE I zijn de afgelopen jaren: de instrumenten van justitiële samenwerking en van het EU-recht zichtbaarder geworden (door de verspreiding van een maandelijkse nieuwsbrief, een De link wordt in een nieuw venster geopend.video op het netwerk en een speciale webpagina op het intranet van het ministerie); goede praktijken soepeler uitgewisseld tussen rechtsbeoefenaars (door seminars over het internationaal privaatrecht op familierechtelijk vlak en een praktische handleiding voor rechters-contactpersonen bij de gerechtshoven). Het nieuwe project CLUE II, dat in februari 2021 van start is gegaan, gaat verder op de ingeslagen weg, waarbij de lat nog wat hoger wordt gelegd (meer seminars, meer onderwerpen, meer instrumenten voor de verspreiding van het EU-recht) en de wens wordt uitgesproken om de beste praktijken met andere nationale netwerken te delen.

Tot slot komen eenmaal per jaar alle leden van het Franse netwerk bijeen in Parijs om de activiteiten van het netwerk te bespreken en om informatie uit te wisselen over de ontwikkelingen binnen het Unierecht op het gebied van burgerlijke en handelszaken.

Alle informatie over het Franse netwerk is te vinden op de website De link wordt in een nieuw venster geopend.justice.gouv.fr

Laatste update: 16/01/2023

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Kroatië

In de Republiek Kroatië zijn twee contactpunten actief in het kader van het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken.

De contactpunten zijn medewerkers van het directoraat Europese Zaken, Internationale en Justitiële Samenwerking en Corruptiebestrijding en het departement Internationale rechtshulp en justitiële samenwerking in burgerlijke zaken van het ministerie van Justitie en Openbaar Bestuur van de Republiek Kroatië.

De contactpunten van bovengenoemd departement hebben verschillende functionarissen die hen helpen zodat de werkzaamheden in het kader van het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken (EJN) daadwerkelijk worden uitgevoerd door middel van teamwerk binnen het departement Internationale rechtshulp en justitiële samenwerking in burgerlijke zaken, dat zij samen met andere werkzaamheden binnen het departement uitvoeren.

Hoewel Kroatië geen formeel nationaal netwerk heeft, werken de contactpunten samen met rechters en andere deskundigen van het ministerie van Justitie, en andere bevoegde autoriteiten, rechtsdocenten, notarissen en andere deskundigen en beroepsbeoefenaars op verschillende juridische gebieden. Het ministerie van Arbeid, Pensioenen, Gezinszaken en Sociaal Beleid is ook betrokken bij de werking van het netwerk en neemt als centrale autoriteit voor sommige regelgeving actief deel aan de vergaderingen van het netwerk die door de Europese Commissie worden georganiseerd. Het netwerk staat open voor alle beoefenaars van juridische beroepen die geïnteresseerd zijn in of willen deelnemen aan de toepassing van Europese rechtsinstrumenten in Kroatië.

De communicatie binnen Kroatië verloopt per e-mail en telefonisch, en er worden zo nodig vergaderingen gehouden.

De communicatie met contactpunten in andere lidstaten verloopt per e-mail en de contactpunten en andere leden van het netwerk nemen regelmatig deel aan de vergaderingen van het EJN die door de Europese Commissie worden georganiseerd.

Aangezien het ministerie van Justitie en Openbaar Bestuur de centrale autoriteit voor afzonderlijke regelgeving is, voeren de contactpunten de werkzaamheden van de centrale autoriteit uit, stellen zij vragen en beantwoorden zij vragen van contactpunten uit andere lidstaten (in voorkomend geval in samenwerking met rechters en andere beroepsbeoefenaars en deskundigen), verstrekken zij de gevraagde gegevens aan de Commissie en verrichten zij de nodige activiteiten om informatie op relevante portalen van de Europese Commissie bekend te maken. De contactpunten verspreiden de publicaties van de Europese Commissie onder rechtbanken, het publiek en andere doelgroepen, en werken aan een grotere zichtbaarheid van het netwerk.

Contact: De link wordt in een nieuw venster geopend.EJNcontact@mpu.hr

Laatste update: 30/03/2024

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Let op: de oorspronkelijke versie van deze pagina (Italiaans) is onlangs gewijzigd. Aan de vertaling in het Nederlands wordt momenteel gewerkt.

Over het netwerk - Italië

De Italiaanse afdeling van het Europees justitieel netwerk (EJN) is gevestigd bij het ministerie van Justitie (Ministero della Giustizia) – Afdeling gerechtelijke zaken (Dipartimento per gli Affari di Giustizia) – Directoraat-generaal voor internationale betrekkingen en justitiële samenwerking (Direzione Generale degli Affari internazionali e della Cooperazione Giudiziaria) – Bureau voor internationale justitiële samenwerking (Ufficio Cooperazione Giudiziaria Internazionale).

Er zijn momenteel vijf contactpunten.

De contactpunten staan voortdurend in contact met de andere leden van het netwerk, die meewerken bij het behandelen van verzoeken om samenwerking en bij het opstellen van informatiedossiers die op het e-justitieportaal worden gepubliceerd.

De andere leden van het Italiaanse netwerk zijn:

- de afdeling jeugd- en gemeenschapsrecht (Dipartimento per la giustizia minorile e di comunità);

- het directoraat-generaal voor geautomatiseerde informatiesystemen (Direzione generale per i sistemi informativi automatizzati; contactpunt voor het e-justitieportaal);

- de centrale autoriteit voor de betekening en kennisgeving van gerechtelijke stukken (Autorità centrale per la notificazione degli atti);

- de nationale orde van advocaten (Consiglio Nazionale Forense);

- de Italiaanse orde van notarissen (Consiglio Italiano del Notariato).

De contactpunten voor het EJN onderhouden ook contacten met:

- de Hoge Raad van de Magistratuur (Scuola Superiore della Magistratura);

- de Italiaanse afdeling van het netwerk van Europese consumentencentra (ECC-NET Italia);

- het informatiesysteem voor de interne markt in Italië (IMI Italia);

- Pietro Franzina, hoogleraar internationaal privaatrecht aan de Università Cattolica del Sacro Cuore, als deskundige die de contactpunten adviseert.

In de regel komen de Italiaanse leden van het EJN eenmaal per jaar bijeen.

De contactpunten verlenen ondersteuning aan de justitiële autoriteiten die grensoverschrijdende kwesties behandelen.

Alle door de Commissie verzonden publicaties (brochures, samenvattingen enz.) worden verspreid onder de betrokken gerechtelijke autoriteiten en belanghebbenden.

Bij gelegenheid ontvangen de contactpunten delegaties uit andere lidstaten die Italië bezoeken in het kader van hun justitiële opleiding.

Het netwerk staat vermeld op de website van het ministerie van Justitie:  De link wordt in een nieuw venster geopend.https://www.giustizia.it/giustizia/it/mg_2_1_2_1.wp?previsiousPage=mg_14_7

Lijst van autoriteiten die betrokken zijn bij de wetgeving die het meest relevant is voor justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken:

- Verordening (EG) nr. 1206/2001 van de Raad van 28 mei 2001;

- Richtlijn 2003/8/EG betreffende rechtsbijstand (rechtsbijstand):

In beide gevallen is de centrale autoriteit in Italië:

Ministero della Giustizia

Dipartimento Affari di Giustizia

Direzione Generale degli Affari internazionali e della Cooperazione Giudiziaria – Ufficio I (Cooperazione Giudiziaria Internazionale).

Via Arenula, 70

00186 Rome, Italië

Telefoon: + 39 0668852633; + 39 0668852180

E-mail:  De link wordt in een nieuw venster geopend.cooperation.dginternazionale@giustizia.it

- Verordening (EG) nr. 1393/2007 van het Europees Parlement en de Raad van 13 november 2007 inzake de betekening en de kennisgeving van stukken:

De centrale autoriteit in Italië is:

Ufficio Unico degli Ufficiali Giudiziari Presso la Corte d’appello di Roma

Viale Giulio Cesare, 52

00192 Rome, Italië

Telefoon: + 39 06328361

Fax: + 39 06328367933

- Verordening (EG) nr. 2201/2003 van de Raad van 27 november 2003 (“Brussel IIa” of “Brussel II bis”);

- Verordening (EG) nr. 4/2009 van de Raad van 18 december 2008 (onderhoudsverplichtingen):

De centrale autoriteit in Italië is:

Ministero della Giustizia

Dipartimento per la giustizia minorile e di comunità

Via Damiano Churesa, 24

00136 Rome, Italië

Telefoon: + 39 0668188 535/331/326

Fax: + 39 0668808085

E-mail:  De link wordt in een nieuw venster geopend.autoritacentrali.dgmc@giustizia.it

Laatste update: 21/07/2022

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Cyprus

In Cyprus worden nationale contactpunten (NCP's) voor het netwerk aangewezen. Er zijn op dit moment zes (6) NCP's: één rechter, twee advocaten van het bureau juridische zaken (Law Office) van de Republiek Cyprus, twee ambtenaren van het ministerie van Justitie en Openbare Orde (één juridisch en één administratief ambtenaar) en één lid van de Cypriotische orde van advocaten.

De NCP's van het ministerie van Justitie en Openbare Orde staan in voor de coördinatie van de zes NCP's. Wanneer een vraag of verzoek om inlichtingen van het netwerk of een verzoek van de nationale contactpunten van een andere lidstaat wordt ontvangen, zorgen de NCP's van het ministerie van Justitie en Openbare Orde ervoor dat het verzoek wordt doorgezonden en besproken met de andere NCP's om te bepalen welke Cypriotische autoriteit of instantie moet worden aangesteld om het verzoek te behandelen of de gevraagde informatie te verstrekken.

Laatste update: 07/12/2023

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Letland

De taken van het nationale contactpunt van het netwerk en de vertegenwoordiger van de centrale autoriteit worden vervuld door de De link wordt in een nieuw venster geopend.afdeling Internationale Samenwerking van het ministerie van Justitie (Tieslietu ministrijas Starptautiskās sadarbības departaments).

Belangrijkste taken van de contactpunten:

— ervoor zorgen dat de plaatselijke justitiële autoriteiten algemene informatie ontvangen over communautaire en internationale instrumenten betreffende justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken, en de informatie verstrekken die nodig is voor een doeltreffende justitiële samenwerking tussen de lidstaten, zodat deze uitvoerbare verzoeken om justitiële samenwerking kunnen opstellen;

— oplossingen zoeken voor problemen die zich kunnen voordoen bij een verzoek om justitiële samenwerking;

— het publiek voorlichten over de justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken in de Europese Unie, en over relevante communautaire en internationale instrumenten, via de website van het netwerk;

— meewerken aan de organisatie van en deelnemen aan vergaderingen van het netwerk;

— bijdragen aan de voorbereiding en actualisering van de voorlichting van het publiek;

— zorgen voor samenwerking tussen de leden van het netwerk op nationaal niveau.

Afhankelijk van het behandelde onderwerp nodigt het contactpunt ook deskundigen van andere instellingen uit voor de vergaderingen van het netwerk om hun ervaringen te delen. Zo hebben verschillende rechters, vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie uit verschillende sectoren, notarissen, erkende bemiddelaars, vertegenwoordigers van de administratie van het Alimentatiegarantiefonds (Uzturlīdzekļu garantijas fonds), vertegenwoordigers van de raad van gerechtsdeurwaarders (Tiesu izpildītāju padome) en academici vergaderingen van het contactpunt bijgewoond.

Op 11 januari 2023 hebben het ministerie van Justitie en de Europese Commissie een overeenkomst gesloten voor de uitvoering van het project “Versterking van de capaciteit van het Letse nationale netwerk voor justitiële samenwerking binnen het EJN” (Stiprināt Latvijas Nacionālā tiesiskās sadarbības tīkla kapacitātes Eiropas Tiesiskās sadarbības tīkla ietvaros) (het De link wordt in een nieuw venster geopend.LVJUCO-project). Het project zal de justitiële samenwerking tussen bevoegde autoriteiten bevorderen en het publiek beter bekend maken met het nationale justitiële netwerk.

Laatste update: 05/04/2024

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Litouwen

De contactpersoon voor het Europees justitieel netwerk voor burgerlijke en handelszaken is de advocaat bij de afdeling internationaal recht van het ministerie van Justitie, die ook de rol vervult van de centrale of bevoegde autoriteit overeenkomstig EU-wetgeving op het gebied van justitiële samenwerking in burgerlijke zaken. De contactpersoon voert daarnaast functies uit in verband met justitiële samenwerking in strafzaken, overeenkomstig zowel EU‑wetgeving als internationale multi- en bilaterale verdragen, en neemt ook deel aan de werkzaamheden van de werkgroepen van de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie omtrent burgerlijke zaken.

Er bestaat in Litouwen geen formele nationale justitiële structuur waarin de nationale leden van het netwerk bijeen zijn gebracht. De samenwerking en communicatie omtrent netwerkaangelegenheden vindt doorgaans plaats op ad-hocbasis, per e-mail.

De informatie van de Europese Commissie over netwerkbijeenkomsten en andere zaken in verband met de activiteiten van het netwerk komt binnen bij de door het ministerie van Justitie aangestelde contactpersoon van het netwerk. Hij of zij stuurt deze informatie vervolgens door naar de bevoegde nationale autoriteiten of rechtbanken (via de nationale rechtbankadministratie), afhankelijk van de aard van de kwestie of het onderwerp van de vergadering. Zo is gewaarborgd dat informatie en vragen over het netwerk bij de juiste instantie terechtkomen.

Voor zover nodig blijven de contactpersoon en de vertegenwoordigers van de nationale bevoegde autoriteiten met elkaar in contact en communiceren zij bij problemen niet alleen per e-mail maar ook telefonisch. De contactpersoon zal de verzoeken om informatie die hij of zij van contactpersonen in andere landen ontvangt, hetzij persoonlijk beantwoorden, of ze onmiddellijk doorsturen naar de bevoegde autoriteit, zodat die erop kan reageren; de contactpersoon coördineert ook de verzending van het antwoord aan de collega die het verzoek had ingediend. Verder assisteert de contactpersoon de rechtbanken bij de beantwoording van praktische vragen die zij in het kader van hun werkzaamheden ontvangen in verband met de samenwerking met andere lidstaten, en wijst hij vertegenwoordigers van de rechtbanken of verzoekers de weg naar de pagina's van het e-justitieportaal waar zij relevante informatie kunnen vinden.

De leden van het netwerk en/of de centrale autoriteiten die in Litouwen verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van de in de verordening genoemde functies zijn het ministerie van Justitie (en zijn interne afdelingen), de verbindingsmagistraten, de nationale rechtbankadministratie, de overheidsdienst voor rechtsbijstand, de nationale dienst voor kinderbescherming en adoptie, de Litouwse Kamer van Gerechtsdeurwaarders, de Litouwse Kamer van Notarissen en de Mažeikiai-divisie van het bestuur van het sociale verzekeringsfonds van de staat.

Laatste update: 10/04/2020

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Luxemburg

Luxemburg kent de volgende contactpunten en leden van het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken (hierna het “netwerk” genoemd):

Contactpunten

- Een contactpunt bij het parket-generaal krachtens artikel 2, lid 1, punt a), en de taken van “justitiële samenwerking” vervullend zoals voortvloeiend uit artikel 3, lid 1, punt a), artikel 5, lid 2, punten a) tot en met c) en artikel 5, leden 3 en 4, van Beschikking 2001/470/EG van de Raad betreffende de oprichting van een Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken, zoals gewijzigd bij Beschikking nr. 568/2009/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 juni 2009.

De magistraat bij het parket-generaal behandelt de verzoeken om informatie en justitiële samenwerking in het kader van het netwerk.

Het contactpunt bij het parket-generaal fungeert daarnaast ook als centrale autoriteit, en wel met name in de context van Verordening (EG) nr. 4/2009 en het Haagse Verdrag van 2007 inzake de internationale inning van levensonderhoud voor kinderen en andere familieleden.

- Een contactpunt bij het ministerie van Justitie dat de administratieve taken vervult die voortvloeien uit artikel 3, lid 1, punt b), artikel 5, lid 2, punten d) en e), artikel 5, leden 3 en 4, en de artikelen 14, 15 en 18, van Beschikking 2001/470/EG van de Raad betreffende de oprichting van een Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken, zoals gewijzigd bij Beschikking nr. 568/2009/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 juni 2009.

Dit contactpunt draagt naast de administratieve afhandeling zorg voor de afstemming en communicatie met de Europese Commissie, meer in het bijzonder met het secretariaat van het netwerk, alsmede met de leden van het netwerk op nationaal niveau.

Leden van het netwerk:

- De deskundigen die zijn aangewezen krachtens artikel 2, lid 1, punt d), van Beschikking 2001/470/EG van de Raad betreffende de oprichting van een Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken.

- De beroepsorganisaties die zijn aangewezen krachtens de artikelen 2 en 5 bis van Beschikking 2001/470/EG van de Raad betreffende de oprichting van een Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken, zoals gewijzigd bij Beschikking nr. 568/2009/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 juni 2009:

  • de gerechtsdeurwaarders, die worden vertegenwoordigd door de Kamer van gerechtsdeurwaarders van het Groothertogdom Luxemburg;
  • de advocaten, die worden vertegenwoordigd door de orde van advocaten van de stad Luxemburg en de orde van advocaten van Diekirch;
  • de notarissen, die worden vertegenwoordigd door de Kamer van notarissen van het Groothertogdom Luxemburg.

Interactie tussen contactpunten en leden van het netwerk:

Luxemburg kent geen officieel netwerk op nationaal niveau.

De leden van het netwerk worden voor de vergaderingen uitgenodigd als de betreffende agenda daar aanleiding toe geeft.

De uitwisseling van informatie en de afstemming tussen leden en contactpunten van het netwerk geschiedt telefonisch of langs elektronische weg.

Laatste update: 31/03/2023

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Hongarije

De afdeling internationaal privaatrecht (Nemzetközi Magánjogi Főosztály) van het ministerie van Justitie (Igazságügyi Minisztérium) fungeert als nationaal contactpunt in Hongarije. Verschillende personeelsleden binnen de afdeling oefenen, naast hun andere activiteiten, de desbetreffende taken uit.

Het ministerie van Justitie (afdeling internationaal privaatrecht) en het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn als centrale autoriteiten lid van het netwerk. Het nationaal bureau voor de rechterlijke macht (Országos Bírósági Hivatal) - als andere justitiële instantie - de Hongaarse kamer van notarissen (Magyar Országos Közjegyzői Kamara), de Hongaarse orde van advocaten (Magyar Ügyvédi Kamara) en de Hongaarse vereniging van gerechtsdeurwaarders (Magyar Bírósági Végrehajtói Kar) - als beroepsverenigingen - maken ook deel uit van het netwerk. De vertegenwoordigers van de leden wonen regelmatig de vergaderingen van het netwerk bij, uiteraard afhankelijk van de agenda van de vergaderingen.

Er bestaat geen officieel intern netwerk in Hongarije voor de Hongaarse leden van het netwerk. Waar nodig wordt er op ad hoc-basis samengewerkt tussen de leden.

De link wordt in een nieuw venster geopend.Klik hier voor toegang tot de documenten die zijn opgesteld door de afdeling internationaal privaatrecht van het ministerie van Justitie en die praktische informatie bevatten over justitiële samenwerking in burgerlijke zaken binnen de EU en met derde landen.

Laatste update: 15/01/2024

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Malta

Er zijn momenteel drie (3) contactpunten van het EJN in Malta. De communicatie tussen deze contactpunten verloopt vlot omdat zij in hetzelfde kantoor werken en over alle kwesties in verband met het beheer van het netwerk in Malta voortdurend met elkaar overleggen. Deze contactpunten hebben een systeem van onderlinge samenwerking op poten gezet, zodat ze het netwerk effectiever kunnen beheren, met name als het gaat om het verstrekken van informatie op verzoek aan particuliere rechtspractici.

Over het nationale netwerk

  • Rechtsbijstand

De instantie die verzendt of ontvangt inzake rechtsbijstand is de advocaat-generaal die bevoegd is met betrekking tot rechtsbijstand, die werkt bij de griffie van de civiele rechtbank, Law Courts, Republic Street, Valletta, Malta.

  • Betekening en kennisgeving van stukken

Het kantoor van de procureur-generaal (adres: The Palace, St. George’s Square, Valletta) fungeert als centrale instantie en tegelijkertijd als verzendende en ontvangende instantie inzake de betekening en kennisgeving van stukken. Het zorgt voor het verzenden van aanvraagformulieren en voor de ontvangst van de documenten voor de betekening en kennisgeving van stukken namens de verzendende instanties die in het buitenland gevestigd zijn, welke documenten vervolgens worden doorgegeven aan een aangestelde van de gerechtelijke instanties met het oog op de betekening of kennisgeving overeenkomstig het Maltese procedurele recht dat van toepassing is op de betekening en kennisgeving van stukken.

In het kader van de activiteiten inzake de betekening en kennisgeving van stukken werkt het kantoor van de procureur-generaal als verzendende en of ontvangende instantie ook samen met verzoekers en/of hun wettelijke vertegenwoordiger in de procedure van de betekening of kennisgeving.

  • Geringe vorderingen

Het bevoegde forum op dit gebied is de rechtbank voor geringe vorderingen, die ressorteert onder de gerechtelijke instanties in Valletta. De beroepen tegen de uitspraken van deze rechtbank worden behandeld door het hof van beroep in de uitoefening van haar lagere bevoegdheid, dat ook ressorteert onder de gerechtelijke instanties in Valletta.

Welke instantie er bevoegd is, is afhankelijk van de verblijfplaats van de persoon tegen wie de uitvoering wordt gevraagd. De Court of Magistrates van Malta en de Court of Magistrates van Gozo zijn bevoegd voor de uitvoering en ook in het kader van artikel 23, overeenkomstig artikel 10, lid 4, van de De link wordt in een nieuw venster geopend.Small claims tribunal act (wet met betrekking tot de rechtbank voor geringe vorderingen; hoofdstuk 380 van de wetten van Malta).

  • Bewijsverkrijging

De centrale instantie is het kantoor van de procureur-generaal in Valletta.

De aangezochte gerechten zijn:

  1. de eerste kamer van de civiele rechtbank
  2. de kamer van familiezaken van de civiele rechtbank
  3. de Court of Magistrates van Malta
  4. de Court of Magistrates van Gozo (hogere bevoegdheid) of (lagere bevoegdheid)

De rechtbanken zijn bevoegd met betrekking tot de verzoekschriften die zijn opgesteld overeenkomstig de bepalingen van verordening (EG) nr. 1206/2001 van de Raad betreffende de samenwerking tussen de gerechten van de lidstaten op het gebied van bewijsverkrijging in burgerlijke en handelszaken.

Laatste update: 22/05/2017

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Nederland

Contactpunten en deelnemers aan het Netwerk in Nederland.

In Nederland is een centraal contactpunt aangewezen bij het ministerie van Veiligheid en Rechtspraak. Daarnaast is ook een contactpunt aangewezen voor de Rechtspraak.

Naast de contactpunten zijn de beroepsorganisaties van de vrije juridische beroepen (de advocatuur, het notariaat en de gerechtsdeurwaarders) deelnemers aan het Netwerk.

Ook zijn de Centrale Autoriteiten aangewezen op grond van verschillende Richtlijnen ( waaronder Richtlijn (EC) No 2201/2003, Richtlijn (EC) No 4/2009, Richtlijn (EC) No 1393/2001) deelnemers aan het Netwerk.

De communicatie van en met de Europese Commissie (i.c. het secretariaat van het EJN civiel) vindt veelal plaats via het centrale contactpunt. Dit draagt er zorg voor dat, voor zover relevant, de informatie en vragen terecht komen bij de betreffende instantie.

Veelal communiceren de contactpunten en deelnemers, met name de Centrale Autoriteiten, onderling rechtstreeks met elkaar en met de contactpunten en deelnemers in andere lidstaten.

Deelnemers worden afhankelijk van de agenda van bijeenkomsten van het Netwerk uitgenodigd deel te nemen aan de vergaderingen van het Netwerk.

Daarnaast is er een jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse contactpunten en deelnemers. Tijdens deze bijeenkomst worden de activiteiten van het Netwerk besproken en wordt bezien waar de onderlinge communicatie versterkt kan worden.

Laatste update: 16/11/2022

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Oostenrijk

Oostenrijk heeft in Afdeling I/9 van het bondsministerie van Justitie (Bundesministerium für Justiz) een centraal contactpunt opgericht dat de via het netwerk ingediende juridische vragen van buitenlandse contactpunten behandelt. Daarnaast voert het diverse coördinatie- en organisatietaken uit en houdt het zich bezig met het opstellen en bewerken van de Oostenrijkse informatiebladen voor het netwerk die worden gepubliceerd op het Europees e-justitieportaal.

Daarenboven werden voor elk van de vier rechtsgebieden van de hogere regionale rechtbanken (Oberlandesgericht) twee rechters aangesteld die als contactpunt optreden (drie voor het rechtsgebied Wenen respectievelijk het rechtsgebied Linz). Ze verlenen bijstand en ondersteuning aan buitenlandse contactpunten en aan de Oostenrijkse rechtbanken bij individuele dossiers met grensoverschrijdende justitiële samenwerking (wanneer er bijvoorbeeld moeilijkheden zijn bij de grensoverschrijdende bewijsverkrijging of betekening of kennisgeving van stukken). In dergelijke gevallen moeten buitenlandse contactpunten contact opnemen met het desbetreffende justitiële contactpunt en niet met het centrale contactpunt van het bondsministerie van Justitie. Het rechtsgebied van de hogere regionale rechtbank van Wenen beslaat de deelstaten Wenen, Neder-Oostenrijk en Burgenland, dat van de hogere regionale rechtbank van Linz beslaat de deelstaten Opper-Oostenrijk en Salzburg, dat van de hogere regionale rechtbank van Innsbruck beslaat de deelstaten Tirol en Vorarlberg, en de hogere regionale rechtbank van Graz is verantwoordelijk voor de deelstaten Stiermarken en Karinthië.

De namen en contactgegevens van de Oostenrijkse (en niet-Oostenrijkse) EJN-contactpunten kunnen geraadpleegd worden via de volgende link: De link wordt in een nieuw venster geopend.https://e-justice.europa.eu/contactPoint.do.

Particulieren/partijen in een procedure of hun wettelijke vertegenwoordigers kunnen niet rechtstreeks contact opnemen met de contactpunten van het netwerk. Ze kunnen de rechter die de procedure leidt, wel verzoeken om hen naar een contactpunt door te verwijzen.

De Oostenrijkse orde van advocaten (Österreichische Rechtsanwaltskammertag) en de Oostenrijkse kamer van notarissen (Österreichische Notariatskammer) maken sinds 1 januari 2011 deel uit van het EJN. Desondanks zijn ze, ingevolge Beschikking nr. 568/2009/EG van 18 juni 2009 tot wijziging van Beschikking 2001/470/EG van 28 mei 2001 betreffende het EJN, niet bevoegd om individuele dossiers te behandelen.

Österreichischer Rechtsanwaltskammertag
Wollzeile 1-3, 1010 Wenen, Oostenrijk
Tel.: +43 15351275; fax: +43 15351275-13
E-mail: De link wordt in een nieuw venster geopend.rechtsanwaelte@oerak.at
Talen: Duits en Engels

Österreichische Notariatskammer
Landesgerichtsstraße 20, 1010 Wenen, Oostenrijk
Tel.: +43 140245090, fax: +43 14063475
E-mail: De link wordt in een nieuw venster geopend.kammer@notar.or.at
Talen: Duits, Frans en Engels

Laatste update: 26/03/2024

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Polen

Er zijn in Polen twaalf contactpunten van het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken (hierna de “justitiële contactpunten”). Een van deze contactpunten ressorteert onder het ministerie van Justitie; de andere bevinden zich in elf regionale rechtbanken (sądy okręgowe) en hun bevoegdheid strekt zich uit tot de hoven van beroep waaronder deze rechtbanken vallen.

Het contactpunt bij het ministerie van Justitie behandelt de verzoeken betreffende het Poolse burgerlijk- en handelsrecht en stuurt vragen over de uitvoering van een rechtshulpverzoek die niet rechtstreeks naar het bevoegde justitiële contactpunt zijn gestuurd, door naar dit punt.

Het contactpunt bij het ministerie van Justitie ontvangt van de Europese Commissie informatie over de vergaderingen van het netwerk en andere kwesties en stuurt die informatie naargelang van de kwestie of het onderwerp van de vergadering door naar de desbetreffende bevoegde nationale autoriteit of rechtbank.

Het ministerie van Justitie draagt zorg voor de coördinatie van de activiteiten van de contactpunten in Polen.

De rechters die optreden als coördinator voor internationale samenwerking en mensenrechten op civielrechtelijk vlak en die de personen die als justitieel contactpunt fungeren, bijstaan, zijn eveneens lid van het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken. Deze coördinerende rechters verrichten hun taken bij alle rechtbanken van het rechtsgebied van een bepaalde regionale rechtbank (de regionale rechtbank zelf en de arrondissementsrechtbanken), met inbegrip van het hof van beroep, wanneer het betrokken rechtsgebied tevens zo’n hof omvat.

Van het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken maken verder deel uit: de centrale organen die zijn aangewezen overeenkomstig Verordening (EU) 2020/1784 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2020 inzake de betekening en de kennisgeving in de lidstaten van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken in burgerlijke of in handelszaken (de betekening en de kennisgeving van stukken) (herschikking) en Verordening (EU) 2020/1783 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2020 betreffende de samenwerking tussen de gerechten van de lidstaten op het gebied van bewijsverkrijging in burgerlijke en handelszaken (bewijsverkrijging) (herschikking), de centrale autoriteit die is aangewezen overeenkomstig Verordening (EU) 2019/1111 van de Raad van 25 juni 2019 betreffende de bevoegdheid, de erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen in huwelijkszaken en inzake de ouderlijke verantwoordelijkheid, en betreffende internationale kinderontvoering (herschikking) en de centrale autoriteit die is aangewezen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 4/2009 van de Raad van 18 december 2008 betreffende de bevoegdheid, het toepasselijke recht, de erkenning en de tenuitvoerlegging van beslissingen, en de samenwerking op het gebied van onderhoudsverplichtingen.

Laatste update: 15/09/2023

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Let op: de oorspronkelijke versie van deze pagina (Portugees) is onlangs gewijzigd. Aan de vertaling in het Nederlands wordt momenteel gewerkt.

Over het netwerk - Portugal

Het contactpunt

Portugal heeft een contactpunt aangewezen voor het EJN-civiel (Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken). Het contactpunt is een rechter die na een selectieprocedure is benoemd door de Hoge raad voor de rechtspraak.

Het nationale netwerk

Het nationale netwerk bestaat uit: centrale autoriteiten in overeenstemming met de rechtsinstrumenten van de EU, andere internationale rechtsinstrumenten waarbij Portugal partij is, en de nationale wettelijke bepalingen die van toepassing zijn op het gebied van justitiële samenwerking in burgerlijke en in handelszaken; administratieve autoriteiten die verantwoordelijkheden hebben op het gebied van justitiële samenwerking in burgerlijke en in handelszaken; en beroepsorganisaties die, op nationaal niveau, de beoefenaars van een juridisch beroep vertegenwoordigen die rechtstreeks betrokken zijn bij de toepassing van de internationale en Europese rechtsinstrumenten betreffende de justitiële samenwerking in burgerlijke en in handelszaken.

Verbindingsmagistraten en deskundigen maken geen deel uit van het nationale netwerk.

Nationale leden van het netwerk

Het nationale netwerk bestaat, naast het contactpunt, uit dertien leden:

  • het Directoraat-generaal voor justitieel beleid (Direcção-Geral da Política de Justiça)
  • het Directoraat-generaal voor rechtsbedeling (Direcção-Geral da Administração da Justiça)
  • het directoraat-generaal Reclassering en het Gevangeniswezen (Direcção Geral de Reinserção e Serviços Prisionais)
  • het Instituut van de Registers en het Notariaat (Instituto dos Registos e do Notariado, I.P.)
  • het Instituut voor Financieel Management en Voorzieningen van justitie (Instituto de Gestão Financeira e Equipamentos da Justiça, I.P.)
  • de Raad van Vrederechters (Conselho dos Julgados de Paz)
  • het Instituut voor Sociale Zekerheid (Instituto de Segurança Social, I.P.)
  • het Comité voor Bescherming van Slachtoffers van Misdrijven (Comissão de Protecção às Vítimas de Crimes)
  • een rechter van het internationaal Haags netwerk van rechters
  • de orde van advocaten (Ordem dos Advogados)
  • de orde van procureurs en gerechtsdeurwaarders (Ordem dos Solicitadores e dos Agentes de Execução)
  • de orde van notarissen (Ordem dos Notários)
  • het parket-generaal van de Republiek (Procuradoria-Geral da República)

De centrale autoriteiten

De volgende van bovengenoemde leden zijn de centrale autoriteiten of instanties die bevoegd zijn om bepaalde taken uit te voeren waarin het EU-recht voorziet:

het directoraat-generaal Rechtsbedeling – ministerie van Justitie

  • Verordening (EG) nr. 4/2009 van 18 december 2008
  • Verordening (EU) 2020/1784 van 25 november 2020
  • Verordening (EU) 2020/1783 van 25 november 2020
  • Verdrag van Den Haag van 1965 inzake de betekening en de kennisgeving in het buitenland van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken in burgerlijke en in handelszaken
  • Verdrag van Den Haag van 1970 inzake de verkrijging van bewijs in het buitenland in burgerlijke en in handelszaken
  • Verdrag van Den Haag van 2007 inzake de internationale inning van levensonderhoud voor kinderen en andere familieleden
  • Verdrag van New York van 1956 inzake het verhaal in het buitenland van uitkeringen tot onderhoud

het directoraat-generaal Reclassering en het Gevangeniswezen – ministerie van Justitie

  • Verordening (EU) 2019/1111 van 25 juni 2019.
  • Verdrag van Den Haag van 1980 betreffende de burgerrechtelijke aspecten van internationale ontvoering van kinderen
  • Verdrag van Den Haag van 1996 inzake de bevoegdheid, het toepasselijke recht, de erkenning, de tenuitvoerlegging en de samenwerking op het gebied van ouderlijke verantwoordelijkheid en maatregelen ter bescherming van kinderen

het Instituut van de Registers en het Notariaat – ministerie van Justitie

  • Verordening (EG) nr. 650/2012 van 4 juli 2012

het Instituut voor Sociale Zekerheid – ministerie van Solidariteit en Sociale Zekerheid

  • Richtlijn 2003/8/EG van 27 januari 2003

het Comité voor Bescherming van Slachtoffers van Misdrijven – ministerie van Justitie

  • Richtlijn 2004/80/EG van 29 april 2004

het parket-generaal van de Republiek (Procuradoria-Geral da República)

  • Haags Verdrag van 2000 inzake de internationale bescherming van volwassenen

Coördinatie van het nationale netwerk in een niet-hiërarchische structuur

In Portugal heeft het nationale netwerk een niet-hiërarchische structuur. De coördinatie, die wordt verzorgd door het contactpunt, is gebaseerd op vrijwillige samenwerking tussen de nationale leden. De nationale leden nemen regelmatig deel aan de kwartaalbijeenkomsten die door het contactpunt worden georganiseerd. Wanneer de toepassing van het EU-recht wijzigingen van het nationale systeem vereist, worden er bijeenkomsten georganiseerd waarbij alleen de nationale leden aanwezig zijn die bij het onderwerp betrokken zijn.

Onder de leden van het netwerk bevinden zich geen deskundigen. Indien bij een bepaalde kwestie het oordeel van een deskundige nodig is, roept het nationaal contactpunt op vrijwillige en informele basis de hulp in van de meest geschikte nationale autoriteit. Alle nationale leden worden regelmatig door het contactpunt gestimuleerd om samen te werken op de specifieke terreinen die binnen hun bevoegdheid en verantwoordelijkheid vallen op het gebied van justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken.

Laatste update: 10/08/2023

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Roemenië

In 2001 is bij besluit van de minister van Justitie het netwerk van lokale correspondenten voor internationale wederzijdse rechtshulp (Rețeaua de corespondenți locali în domeniul asistenţei judiciare internaţionale) opgericht naar het model van het Europees justitieel netwerk. In maart 2004 is het netwerk in navolging van twee besluiten van de minister van Justitie opgesplitst in twee gespecialiseerde netwerken: het Roemeens justitieel netwerk in strafzaken (Reţeaua Judiciară Română în materie penală) — tegenhanger van het Europees justitieel netwerk — en het Roemeens justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken (Reţeaua Judiciară Română în materie civilă şi comercială) — tegenhanger van het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken. Daarna zijn deze twee netwerken achtereenvolgens in 2005, 2007, 2010, 2014, 2016, 2019 en 2022 gereorganiseerd als gevolg van wijzigingen in de wetgeving van de Europese Unie op dit gebied en van wijzigingen inzake personeel dat werkzaam is bij de nationale rechterlijke organisatie.

De laatste update is uitgevoerd bij besluit van de minister van Justitie nr. 3501/C/25.7.2022 overeenkomstig Beschikking nr. 568/2009/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 juni 2009 tot wijziging van Beschikking 2001/470/EG van de Raad van 28 mei 2001. Het besluit is opgesteld in overeenstemming met regeringsbesluit nr. 123/2007 betreffende bepaalde maatregelen tot versterking van de justitiële samenwerking met de lidstaten van de Europese Unie (Ordonanţei Guvernului privind unele măsuri pentru consolidarea cooperării judiciare cu statele membre ale Uniunii Europene), dat met wijzigingen is goedgekeurd bij wet nr. 85/2008.

Het Roemeense justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken is de nationale tegenhanger van het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken.

Roemenië heeft twee contactpunten aangewezen voor het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken. De contactpunten van het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken ressorteren onder het ministerie van Justitie. Zij zien erop toe dat de taken van het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken worden uitgevoerd.

Het Roemeens justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken bestaat overeenkomstig artikel 6 uit een rechter van de eerste civiele kamer en een rechter van de tweede civiele kamer (voorheen de handelskamer) van het hooggerechtshof (Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie); een rechter van elke eerste civiele kamer en tweede civiele kamer (voorheen de handelskamer) van de hoven van beroep (curți de apel); een rechter van de gespecialiseerde rechtbank/kamer in jeugd- en familiezaken (Tribunalul pentru Minori şi Familie), gespecialiseerd in de burgerrechtelijke aspecten van internationale ontvoering van kinderen en de toekenning van schadevergoedingen aan slachtoffers van misdrijven; ambtenaren van het directoraat Internationaal Recht en Justitiële Samenwerking (Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară) die tevens de taken uitvoeren van het ministerie van Justitie als centrale autoriteit op het gebied van internationale justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken; een vertegenwoordiger van elk van de beroepsorganisaties van notarissen, gerechtsdeurwaarders en advocaten van Roemenië. De nationale contactpunten voor het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken zijn van rechtswege lid van het Roemeens justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken.

De rechters die lid zijn van het Roemeens justitieel netwerk, zijn benoemd bij een besluit van de hoge raad voor de magistratuur (Consiliul Superior al Magistraturii).

De leden van het Roemeens justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken worden genoemd in een lijst die als bijlage is gevoegd bij het besluit van de minister van Justitie nr. 3501/C/25.7.2022. Deze bijlage maakt integraal deel uit van het besluit.

Leden van het Roemeens justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken, rechters van het Hooggerechtshof, van de hoven van beroep, van de in jeugd- en familiezaken gespecialiseerde rechtbanken/kamers, van de rechtbank van Boekarest (liaisonrechters bij het internationaal netwerk van rechters van het Verdrag van Den Haag van 1980 betreffende de burgerrechtelijke aspecten van internationale ontvoering van kinderen en binnen de commissie voor de schadeloosstelling van slachtoffers van misdrijven aangewezen rechters):

Hooggerechtshof

Denisa-Livia BĂLDEAN, rechter, eerste civiele kamer

Adina-Georgeta PONEA, rechter, eerste civiele kamer

Andreia-Liana CONSTANDA, rechter, eerste civiele kamer

Roxana POPA, rechter, tweede civiele kamer

Hof van beroep van Alba Iulia

Cristina-Gheorghina NICOARĂ, rechter, eerste civiele kamer

Adina-Camelia IFTIMUȘ, rechter, tweede civiele kamer

Hof van beroep van Bacău

Sorina CIOBANU, rechter, president van de eerste civiele kamer

Loredana ALBESCU, rechter, president van het hof van beroep van Bacău

Hof van beroep van Brașov

Elena-Clara CIAPĂ, rechter, civiele kamer

Simona-Petrina GAVRILA, rechter, civiele kamer

Rechtbank voor minderjarigen en familiezaken van Brașov

Andrei IACUBA, rechter, rechtbank voor minderjarigen en familiezaken van Brașov

Hof van beroep van Boekarest

Andreea-Florina MATEESCU, rechter, derde civiele kamer

Dorina ZECA, rechter, vierde civiele kamer

Maria-Cristina FINTOC, rechter, vierde civiele kamer

Ștefan-Ciprian CMECIU, rechter, vijfde civiele kamer

Felix-Lucian ȘALAR, rechter, zesde civiele kamer

Romeo GLODEANU, rechter, vijfde civiele kamer

Bogdan CRISTEA, rechter, achtste kamer voor bestuurlijke en fiscale geschillen

Rechtbank van Boekarest

Anca Magda VOICULESCU, rechter, president van de vierde civiele kamer (liaisonrechter bij het internationale netwerk van rechters van het Verdrag van Den Haag van 1980 betreffende de burgerrechtelijke aspecten van internationale ontvoering van kinderen)

Sorin-Vasile IVANCIUC, rechter, president van de eerste strafkamer, rechtbank van Boekarest, commissie voor de schadeloosstelling van slachtoffers van strafbare feiten

Hof van beroep van Cluj

Axente-Irinel ANDREI, rechter, president van de tweede civiele kamer

Hof van beroep van Constanța

Luminița-Marinela DAN, rechter, tweede civiele kamer

Ecaterina GRIGORE, rechter, kamer voor bestuurlijke en fiscale geschillen

Hof van beroep van Craiova

Lotus-Manuela GHERGHINĂ, rechter, tweede civiele kamer

Gabriela IONESCU, rechter, president van de eerste civiele kamer

Hof van beroep van Galați

Aneta-Luminița CRISTEA, rechter, eerste civiele kamer

Cosmin-Răzvan MIHĂILĂ, rechter, president van het hof van beroep van Galați

Andreea ARHIP, rechter, president van de tweede civiele kamer

Alexandru BLEOANCĂ, rechter, tweede civiele kamer, vicepresident van het hof van beroep van Galați

Hof van beroep van Iași

Maria-Cristina POPA, rechter, president van de civiele kamer

Elena-Crizantema PANAINTE, rechter, kamer voor arbeidsconflicten en sociale zekerheid

Alina-Gianina PRELIPCEAN, rechter, kamer voor bestuurlijke en fiscale geschillen, vicepresident van het hof van beroep van Iași

Hof van beroep van Oradea

Dorina-Mihaela BEREȘ, rechter, eerste civiele kamer

Marcela FILIMON, rechter, president van de tweede civiele kamer voor bestuurlijke en fiscale geschillen

Hof van beroep van Pitești

Emilia-Raluca TRANDAFIR, president van het hof van beroep van Pitești

Corina PINCU IFRIM, rechter, eerste civiele kamer

Maria-Ruxandra DANCIU, rechter, tweede civiele kamer voor bestuurlijke en fiscale geschillen

Alina PAVELESCU, rechter, civiele kamer, rechtbank van Argeș

Beatrix-Yvone Vesna PIESS-MALIMARCOV, rechter, civiele kamer, rechtbank van Vâlcea

Hof van beroep van Ploiești

Adriana-Maria RADU, rechter, president van de eerste civiele kamer

Aida-Liliana STAN, rechter, tweede civiele kamer voor bestuurlijke en fiscale geschillen

Ionel STĂNESCU, rechter, tweede civiele kamer voor bestuurlijke en fiscale geschillen, vicepresident van het hof van beroep van Ploiești

Hof van beroep van Suceava

Ștefania-Fulga ANTON, rechter, eerste civiele kamer

Ana-Maria TURCULET, rechter, president van de tweede civiele kamer

Marius-Ionel GALAN, rechter, president van de kamer voor bestuurlijke en fiscale geschillen

Hof van beroep van Târgu Mureș

Andreea CIUCĂ, rechter, president van het hof van beroep van Târgu Mureș

Adriana-Loredana BERINDEAN, rechter, tweede civiele kamer voor bestuurlijke en fiscale geschillen

Hof van beroep van Timișoara

Mădălina JEBELEAN, rechter, eerste civiele kamer

Ramona-Ioana RISTEA, rechter, tweede civiele kamer

Nationale contactpunten voor het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken, juridisch geschoold personeel dat is gelijkgesteld met rechters en aanklagers

Flavius-George PĂNCESCU, hoofd van de dienst, SCJIMCC, directoraat Internationaal Recht en Justitiële Samenwerking, ministerie van Justitie

Ioana BURDUF, p.s.j.a.j.p. (juridisch geschoold personeel dat is gelijkgesteld met rechters en aanklagers), directoraat Internationaal Recht en Justitiële Samenwerking, ministerie van Justitie

Leden van het Roemeens justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken, personeel dat is gelijkgesteld met rechters en aanklagers van het directoraat Internationaal Recht en Justitiële Samenwerking, die taken uitvoeren onder de jurisdictie van het ministerie van Justitie, als centrale autoriteit op het gebied van internationale justitiële samenwerking, en die het secretariaat van het netwerk verzorgen

Camelia TOBĂ, p.s.j.a.j.p. (juridisch geschoold personeel dat is gelijkgesteld met rechters en aanklagers), directoraat Internationaal Recht en Justitiële Samenwerking, ministerie van Justitie

Leden van het Roemeens justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken – een vertegenwoordiger aangewezen door elk van de voorzitters van de nationale unies van notarissen, gerechtsdeurwaarders en advocaten van Roemenië

Octavian ROGOJANU, notaris, secretaris, raad van de nationale unie van notarissen van Roemenië

Constantin Adrian STOICA, gerechtsdeurwaarder, unie van gerechtsdeurwaarders van Roemenië

Costea-Corin C. DĂNESCU, advocaat, nationale unie van advocaten van Roemenië

Laatste update: 03/04/2024

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Let op: de oorspronkelijke versie van deze pagina (Sloveens) is onlangs gewijzigd. Aan de vertaling in het Nederlands wordt momenteel gewerkt.
De volgende vertalingen zijn al beschikbaar: Engels

Over het netwerk - Slovenië

In de Republiek Slovenië bestaat het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken (hierna te noemen het “EJN”) uit drie (3) contactpunten en zestien (16) leden.

De contactpunten zijn ambtenaren van het ministerie van Justitie van de Republiek Slovenië. Op deze manier worden de activiteiten van de contactpunten dagelijks geharmoniseerd en gecoördineerd.

In de Republiek Slovenië zijn de elf regionale rechtbanken (okrožna sodišča) bevoegd om internationale rechtshulp in burgerlijke en handelszaken te verlenen. In het kader hiervan heeft Slovenië in overeenstemming met artikel 2, lid 1, onder d), van de beschikking van de Raad betreffende de oprichting van een Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken voor iedere regionale rechtbank een vertegenwoordiger benoemd als lid van het EJN. Bovendien heeft Slovenië twee gespecialiseerde leden van het netwerk (twee magistraten) die bevoegd zijn op het gebied van justitiële samenwerking in familiezaken. Een van de twee magistraten is in dienst bij een regionale rechtbank en de ander bij het ministerie van Justitie.

Conform de wijziging van de beschikking betreffende de oprichting van een EJN die in 2009 is aangenomen, kunnen vertegenwoordigers van andere juridische beroepen eveneens deelnemen aan het EJN. Sinds 2011 zijn de Kamer van notarissen van de Republiek Slovenië, de Orde van advocaten van de Republiek Slovenië en de Kamer van gerechtsdeurwaarders van Slovenië eveneens lid van het netwerk.

De deelname van rechters en andere juridische beroepen aan het EJN is belangrijk om de doelen van het netwerk te verwezenlijken, daar het hierdoor mogelijk is dat rechters en andere juridische beroepen direct samenwerken. Dit speelt een grote rol bij de behandeling van bij de rechtbanken aanhangige zaken.

De contactpunten en leden van het EJN communiceren veel met elkaar en doen dit afhankelijk van de behoeften per e-mail, telefonisch en persoonlijk. Zij komen ieder jaar bij elkaar tijdens nationale bijeenkomsten.

Laatste update: 01/02/2017

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Slowakije

In Slowakije bestaat het netwerk momenteel uit:

  • vier contactpunten van het ministerie van Justitie van de Slowaakse Republiek (afdeling internationaal privaatrecht (Odbor medzinárodného práva súkromného) van het directoraat internationaal recht ((Sekcia medzinárodného práva));
  • een verbindingsmagistraat voor familierecht;
  • vertegenwoordigers van andere centrale autoriteiten die in EU-instrumenten zijn omschreven:

het centrum voor internationale rechtsbescherming van kinderen en jongeren (Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže),  
het centrum voor rechtsbijstand (Centrum právnej pomoci);

  • vertegenwoordigers van beroepsverenigingen:

de Slowaakse orde van advocaten (Slovenská advokátska komora),  
de kamer van notarissen van de Slowaakse Republiek (Notárska komora Slovenskej republiky),  
de Slowaakse kamer van gerechtsdeurwaarders (Slovenská komora exekútorov).

Conform Beschikking 2001/470/EG van de Raad van 28 mei 2001 betreffende de oprichting van een Europese justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken, is er in Slowakije een justitieel netwerk in burgerlijke zaken (Súdna sieť pre občianske veci Slovenskej republiky) opgericht om ervoor te zorgen dat Slowakije daadwerkelijk wordt betrokken bij het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken. Het Slowaakse justitieel netwerk in burgerlijke zaken bestaat uit contactpunten (rechters of hogere rechterlijk ambtenaren) bij elke districtsrechtbank (okresný súd) en regionale rechtbank (krajský súd) en bij het hooggerechtshof (Najvyšší súd).

Laatste update: 06/04/2023

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Finland

Contactpunten in Finland

De contactpunten voor Finland zijn twee ambtenaren van de afdeling “Internationale rechtsbijstand” binnen het ministerie van Justitie. Het contactpunt ressorteert onder de afdeling die de centrale autoriteit vormt waarin is voorzien bij meerdere verordeningen van de Europese Unie en internationale overeenkomsten op het gebied van burgerlijk en strafrecht. Naast de taken in verband met het netwerk voert het contactpunt eveneens taken uit die betrekking hebben op de centrale autoriteit en andere taken op het gebied van justitiële samenwerking in burgerlijke zaken.

Het contactpunt beschikt over een speciaal e-mailadres waarop rechtbanken en verschillende gerechtelijke en bestuurlijke autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de justitiële samenwerking in burgerlijke en handelszaken contact met hem kunnen opnemen als zij praktische hulp nodig hebben om problemen in verband met grensoverschrijdende kwesties op te lossen.

Het contactpunt werkt actief samen met de nationale gerechtelijke autoriteiten, advocaten en andere juristen. Het contactpunt verspreidt informatie over de regelgeving van de Europese Unie in burgerlijke en handelszaken en de praktische toepassing hiervan, en organiseert opleidingen over de bijbehorende onderwerpen. Het contactpunt helpt eveneens nationale gerechtelijke autoriteiten indien deze op problemen stuiten bij het verwerken van grensoverschrijdende verzoeken om wederzijdse rechtshulp. Bovendien neemt het contactpunt actief deel aan de betrokken netwerken en werkgroepen.

De Finse orde van advocaten is aangewezen als lid van het Netwerk overeenkomstig artikel 2, lid 1, onder e), van de beschikking tot oprichting van het Netwerk.

Naast het contactpunt en de Finse orde van advocaten nemen ook leden van het Finse civielrechtelijke netwerk deel aan de activiteiten van het Netwerk (zie hieronder voor nadere bijzonderheden).

Het Finse nationale netwerk in grensoverschrijdende burgerlijke zaken

In 2016 is in Finland een nationaal netwerk voor grensoverschrijdende burgerlijke zaken opgericht.

Dit netwerk biedt niet alleen een platform voor het delen van kennis, maar verzorgt ook de informatiestroom over civielrechtelijke wetgeving in de EU en aanverwante informatiebronnen tussen enerzijds het Europese civielrechtelijke netwerk en anderzijds de Finse gerechtelijke autoriteiten en juristen.

Vertegenwoordigers van de lokale rechtbanken, de hoven van beroep, de rechtshandhavingsinstanties, de instantie voor rechtsbijstand, de Finse orde van advocaten en het ministerie van Justitie maken eveneens deel uit van het nationale netwerk. Het contactpunt van het Netwerk in Finland coördineert de activiteiten van het nationale netwerk.

Het nationale netwerk komt tweemaal per jaar bijeen. Vertegenwoordigers van het nationale netwerk nemen ook deel aan de vergaderingen en werkzaamheden van het Europese civielrechtelijke netwerk.

Laatste update: 15/02/2024

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Zweden

Zweden heeft een persoon die werkzaam is in de eenheid procesrecht en justitiële zaken van het ministerie van Justitie aangesteld als contactpunt voor het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken. Zweden heeft ook een persoon die werkzaam is in de eenheid strafrechtelijk beleid van het ministerie van Justitie aangesteld als contactpunt voor het e‑justitieportaal.

De Zweedse leden van dit netwerk zijn: het nationaal bestuur van de rechterlijke instanties, de orde van advocaten in Zweden, het nationale agentschap voor gedwongen invordering, het Zweedse agentschap voor de sociale zekerheid, de overheidsinstantie bevoegd voor het familierecht en de steun voor ouderschap, het nationale agentschap voor hulp aan slachtoffers van misdrijven en bepaalde andere centrale autoriteiten (de eenheid strafzaken en internationale justitiële samenwerking van het ministerie van Justitie en de eenheid consulaire zaken en civielrecht van het ministerie van Buitenlandse Zaken).

Laatste update: 12/12/2017

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Engeland en Wales

Contactpunten

Voor elk van de vier rechtsgebieden van het Verenigd Koninkrijk is er één contactpunt. Aangezien het om afzonderlijke rechtsgebieden gaat, is er geen overlapping tussen de activiteiten van de contactpunten, die elk als enige verantwoordelijk zijn voor het netwerk in hun rechtsgebied. Vragen via het EJN moeten worden gericht aan het contactpunt van het betreffende rechtsgebied.

Het contactpunt voor Engeland en Wales ressorteert onder het ministerie van Justitie in Londen. Het contactpunt heeft één personeelslid in dienst en kan een beroep doen op andere collega’s wanneer er EJN-zaken moeten worden afgehandeld. Naast de werkzaamheden binnen het netwerk heeft het contactpunt nog andere taken.

De activiteiten van het EJN in Engeland en Wales

Er is in Engeland en Wales geen formeel nationaal netwerk. Binnen het ministerie is er echter een netwerk opgezet van deskundigen op specifieke beleidsterreinen waarop het contactpunt een beroep kan doen voor vragen die zich aandienen.

Het contactpunt onderhoudt ook contact met andere ministeries waar het advies of antwoorden kan krijgen over zaken die onder de bevoegdheid van het betrokken ministerie vallen. Voorts werkt het contactpunt nauw samen met personen die deel uitmaken van het bredere EJN-netwerk in Engeland en Wales, waaronder een aantal rechters die op specifieke juridische gebieden over specialistische kennis beschikken of die verantwoordelijk zijn voor internationaal verbindingswerk (liaison) – met name het Head of International Family Law en de Senior Master, die als rechter verantwoordelijk is voor de regelgeving op het gebied van betekening en bewijsverkrijging.

Met alle leden in bredere zin van het netwerk en het interministeriële informele netwerk kan via e-mail contact worden opgenomen. Medewerkers van het ministerie van Justitie en Her Majesty’s Courts and Tribunals Service hebben toegang tot een intranet dat kan worden gebruikt om netwerkinformatie te verspreiden. Met rechters kan ook via e-mail contact worden opgenomen. Informatie over het netwerk is ook beschikbaar op het justitieel intranet voor Engeland en Wales.

Het contactpunt zorgt ervoor dat beleids-, bestuurs- of gerechtelijke deskundigen worden geraadpleegd vóór de relevante vergaderingen van het netwerk en dat notulen van de vergaderingen en relevante actiepunten op passende wijze worden verspreid.

Het contactpunt woont bijeenkomsten bij van het International Family Law Committee, dat is samengesteld uit seniorrechters op het gebied van familierecht, advocaten, academici en de desbetreffende centrale autoriteiten voor Engeland en Wales. Dit comité, dat elk kwartaal bijeenkomt, wisselt onder andere informatie uit over recente EU-wetgeving en de activiteiten van het netwerk. Het contactpunt heeft ook soms deelgenomen aan bijeenkomsten van het Lord Chancellor’s Advisory Committee on Private International Law. Dit comité, samengesteld uit seniorrechters en academici, adviseert het ministerie van Justitie over EU‑voorstellen op het gebied van justitiële samenwerking in burgerlijke zaken.

Voorts heeft het contactpunt regelmatig contact met zowel de Bar Council als de Law Society of England and Wales, de organen die respectievelijk barristers en solicitors vertegenwoordigen, en met de Britse vertegenwoordiger van het ECC-Net, verantwoordelijk voor alle rechtsgebieden van het Verenigd Koninkrijk. Er zijn ook bijeenkomsten gehouden met de contactpersonen van UK SOLVIT.

Informatieverstrekking

In Engeland en Wales is er geen nationale website voor het EJN. Informatie wordt beschikbaar gesteld op andere sites, waaronder, zoals hierboven vermeld, het justitieel intranet. Het contactpunt heeft echter met andere diensten samengewerkt bij het beschikbaar stellen van verschillende informatiebronnen, zoals op de website van Her Majesty’s Courts and Tribunals Service. Het gaat daarbij om advies aan burgers over hoe grensoverschrijdende vorderingen kunnen worden ingesteld en beantwoord – vooral in verband met de verordeningen betreffende de Europese executoriale titel, het Europees betalingsbevel en de Europese procedure voor geringe vorderingen. Voorts heeft het contactpunt samengewerkt met het ECC-Net in het Verenigd Koninkrijk, dat een gids heeft uitgebracht over de verordening betreffende de Europese procedure voor geringe vorderingen. Waar zich de gelegenheid voordoet, worden het EJN en de pagina’s van het e‑justitieportaal onder de aandacht gebracht op relevante vergaderingen en conferenties en in relevante publicaties.

Laatste update: 02/02/2021

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Noord-Ierland

Contactpunten

Voor elk van de vier rechtsgebieden van het Verenigd Koninkrijk is er één contactpunt. Aangezien het om afzonderlijke rechtsgebieden gaat, is er geen overlapping tussen de activiteiten van de contactpunten, die elk als enige verantwoordelijk zijn voor het netwerk in hun rechtsgebied. Vragen via het EJN moeten worden gericht aan het contactpunt van het betreffende rechtsgebied.

Het contactpunt ressorteert onder het ministerie van Justitie van Noord-Ierland. Het houdt zich niet fulltime met het netwerk bezig, maar kan een beroep doen op een aantal uitvoerende en beleidscollega’s wanneer er EJN-zaken moeten worden afgehandeld. Naast de werkzaamheden binnen het netwerk heeft het contactpunt nog andere taken.

De activiteiten van het EJN in Noord-Ierland

Er is in Noord-Ierland geen formeel nationaal netwerk. Binnen het ministerie van Justitie is er evenwel een netwerk gevormd van personen die deskundig zijn op bepaalde beleidsterreinen. Het contactpunt heeft ook een aantal vaste contactpersonen bij andere ministeries aan wie vragen kunnen worden gesteld die buiten het werkgebied van het ministerie van de contactpersoon vallen. Omdat Noord-Ierland een klein rechtsgebied is, beschikt het contactpunt over een solide netwerk van interne contactpersonen die bij de meeste vragen en informatieverzoeken die binnenkomen, te hulp kunnen schieten.

De doeltreffendste manier om verzoeken en informatie te sturen is via e-mail. Berichten kunnen dan snel en in hun geheel worden doorgestuurd, met name naar externe contactpersonen, zodat de betreffende medewerkers over de gegevens beschikken die zij nodig hebben om vragen te kunnen beantwoorden.

Het contactpunt zorgt ervoor dat de betreffende beleids-, bestuurs- of gerechtelijke deskundigen worden geraadpleegd bij de ontvangst van vragen en voorafgaand aan de relevante vergaderingen van het netwerk. Notulen van de vergaderingen en relevante actiepunten worden op passende wijze verspreid.

Informatieverstrekking

In Noord-Ierland is er geen nationale website voor het EJN. Informatie wordt verstrekt via andere bestaande websites. Daarbij wordt steeds vaker verwezen naar het e‑justitieportaal. Het contactpunt heeft samengewerkt met andere diensten die informatiebronnen beschikbaar stellen, waaronder de Northern Ireland Courts and Tribunals Service (De link wordt in een nieuw venster geopend.https://www.justice-ni.gov.uk/topics/courts-and-tribunals). Op de publiekswebsite van deze dienst staat informatie over het werk van het netwerk, bv. over de tenuitvoerlegging van buitenlandse rechterlijke beslissingen, Europese procedures voor geringe vorderingen, Europese betalingsbevelprocedures enz. De website van de Noord-Ierse overheid (De link wordt in een nieuw venster geopend.http://www.nidirect.gov.uk) bevat eveneens informatie over de Europese procedure voor geringe vorderingen.

Waar zich de gelegenheid voordoet worden het EJN en de pagina’s van het e‑justitieportaal onder de aandacht gebracht op relevante vergaderingen en conferenties en in relevante publicaties.

Laatste update: 03/02/2021

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Over het netwerk - Schotland

Contactpunten

Voor elk van de vier rechtsgebieden van het Verenigd Koninkrijk is er één contactpunt. Aangezien het om afzonderlijke rechtsgebieden gaat, is er geen overlapping tussen de activiteiten van de contactpunten, die elk als enige verantwoordelijk zijn voor het netwerk in hun rechtsgebied. Vragen via het EJN moeten worden gericht aan het contactpunt van het betreffende rechtsgebied.

Het contactpunt voor Schotland ressorteert onder het EU-bureau van de Schotse overheid in Brussel. Het kan een beroep doen op andere collega’s wanneer er EJN-zaken moeten worden afgehandeld. Naast de werkzaamheden binnen het netwerk heeft het contactpunt nog andere taken.

De activiteiten van het EJN in Schotland

Er is in Schotland geen formeel nationaal netwerk. Binnen het ministerie van Justitie is er evenwel een netwerk gevormd van personen die deskundig zijn op bepaalde beleidsterreinen. Het contactpunt kan zich tot deze collega’s wenden voor de beantwoording van specifieke vragen.

Ook elders binnen de Schotse overheid zijn contacten opgezet. De contactpunten wenden zich tot deze personen voor advies of antwoorden op vragen in verband met hun werk. Het contactpunt werkt in voorkomend geval ook samen met niet-overheidsorganen, zoals de Law Society van Schotland en de Faculty of Advocates. Dit zijn de beroepsorganisaties die respectievelijk solicitors en advocates vertegenwoordigen. Het contactpunt heeft ook banden aangeknoopt met het vertegenwoordigend orgaan van wetshandhavers, de Society of Messengers at Arms and Sheriff Officers (SMASO).

Het inwinnen en uitwisselen van informatie vindt in de regel plaats via e-mail. Het contactpunt heeft ook vergaderingen persoonlijk bijgewoond.

Het contactpunt zorgt ervoor dat beleids-, bestuurs- of gerechtelijke deskundigen worden geraadpleegd vóór de relevante vergaderingen van het netwerk. Notulen van de vergaderingen en relevante actiepunten worden op passende wijze verspreid.

Informatieverstrekking

In Schotland is er geen nationale website voor het EJN. Informatie wordt verstrekt via andere bestaande websites. Daarbij wordt steeds vaker verwezen naar het e‑justitieportaal. Het contactpunt heeft met andere diensten samengewerkt bij het beschikbaar stellen van verschillende informatiebronnen, waaronder de Scottish Courts and Tribunals Service (SCTS). De website van de De link wordt in een nieuw venster geopend.SCTS bevat advies aan burgers over grensoverschrijdende vorderingen – vooral in verband met de verordeningen betreffende de Europese executoriale titel, het Europees betalingsbevel en de Europese procedure voor geringe vorderingen. Waar zich de gelegenheid voordoet, worden het EJN en de pagina’s van het e‑justitieportaal onder de aandacht gebracht op relevante vergaderingen en conferenties en in relevante publicaties.

Laatste update: 03/02/2021

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.